Lekker knallen

Discussie in 'Lange baan' gestart door HansGijsen, 13 nov 2009.

  1. HansGijsen

    HansGijsen Member

    Lekker knallen


    "Ze gebruiken hier echt zo'n Colt om te starten. Dat is heel wat anders dan zo'n piepje in Thialf, ik vind dit toch wel gaaf." Ireen Wüst, in een intervieuw op TV de dag voor de Worldcup in Berlijn.
    Diezelfde Ireen Wüst heeft de 1000m deelname aan die Worldcup, twee weken geleden in Thialf, afgedwongen met een verschiltijd van 0,006 seconde, (zes duizendste seconde) op Natasja Bruintjes.

    In Berlijn (ook in Thialf) zijn de binnen en buitenbaan 5 meter breed. Dit heeft als consequentie dat de startlijnen voor binnen en buitenbaan 15,7 m uit elkaar liggen. (1000m, 1500m, 3000m en 5000m start)
    De starter moet zich volgens de ISU regelementen opstellen met goed zicht op beide rijders.
    Dit alles houdt in dat een schaatser die in de binnenbaan start 16,4m verder van de starter verwijderd is dan de schaatser in de buitenbaan.

    De geluidsnelheid is 330 meter per seconde. Op een koude ijsbaan zelfs nog iets minder.
    Dus hoort de schaatser die start in de binnenbaan de 'KNAL' van het startpistool 0,05 seconde,
    (vijf honderste seconde) later dan de schaatser die in de buitenbaan staat. Dat is ruim 8 keer langer dan een belangrijke beslissing nemen op 0,006 seconde.

    Ik betwijfel of Ireen Wüst met deze wetenschap zo'n Colt start nog steeds zo leuk vindt.

    Hans Gijsen
    IJs&L
    Schaatstechnologie
  2. allard

    allard Active Member

    Maar ook als je het probleem van het te laat horen op lost, zit je nog met het probleem dat Gerard Sierksma hier aanhaalt(naast het door jou genoemde probleem):
    http://www.sportknowhowxl.nl/index.php? ... cntid=4031

    Je zit met de huidige technieken bij het schaatsen dus met 2 problemen:
    - Vertraging van het geluid bij de start
    - Meetonnauwkeurigheid bij de finish

    Het lijkt me dat het eerste probleem makkelijker op te lossen is dan de eerste.
    Misschien is het mogelijk om een draagbaar, draadloos luidsprekersysteem te maken voor het startsignaal. Die wordt dan vlak achter de 2e startstreep geplaatst(zoals bij atletiek), zodat de afstand tot de bron van het geluid voor elke schaatser gelijk is.
  3. HansGijsen

    HansGijsen Member

    De onnauwkeuriheid bij de finish kan kleiner zijn dan o,oo1 seconde.
    Dat is het probleem niet. Het probleem is dat een moderne eerlijke startmethode niet in de regelementen wordt voorgeschreven.
    100 jaar geleden was het wel begrijpelijk dat met een pistool en patronen een wedstrjd gestart werd. Toen werd er ook met de hand geklokt.
    Nu zijn daar meer eerlijke methodes voor.
    Bij de startblokken in de athletiek bevat ieder startblok een eigen luidspreker voor het startsignaal. Allemaal op een meter achter de atleet.
    Bij het skien wordt met elektronische poorten gestart.
  4. HA01761

    HA01761 Active Member

    Op de 1500, 1000 en 3000 en 5000 staat het speakertje al vaak ongeveer tussen de rijders in.

    Alleen voor wedstrijden die op tv komen vinden ze het vaak nog nodig om te schieten met een echt klappertjespistool :mrgreen:
  5. HansGijsen

    HansGijsen Member

    Starten met een pistool moet in de regelementen verboden worden vanwege oneerlijkheid.
    En er moet in die regelemeten komen staan dat het startgeluid de rijders gelijktijdig moet bereiken.
    Geen Cowboyspelletjes. Die wedstrijden op TV zijn toevallig wel de belangrijkste
  6. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Ik denk dat die 0,05 seconde startvoordeel voor de buitenbocht op de 1000 meter meer dan gecompenseerd wordt door het nadeel van de eerste en laatste buitenbocht en de twee binnenbochten op het moment dat de snelheid het hoogst is.

    Maar je hebt natuurlijk wel helemaal gelijk. Zeker op de 1500 meter wordt je helemaal genaaid met eerste binnenbocht. Je hoort het startschot later en hebt ook nog eens de laatste buitenbocht.

    Ik ben sowieso voorstander van twee duizend meters op een WK afstanden en Olympische Spelen.
  7. Billy

    Billy New Member

    Ze zal het hier dan ook meer over de beleving gehad hebben. Overigens refereert ze hier naar de proefstarts waar nog niet de volledige versterking was aangesloten. Waarschijnlijk worden alle NK's met digitaal systeem gestart. Er blijft echter OOK de discussie welke invloed de sterke knal op de beleving heeft; los van het tijdverschil. Letterlijk dus weggeschoten worden. Zijn er op dit forum ervaringsdeskundigen over dit onderwerp??
  8. wereldrecord

    wereldrecord New Member

    Een oplossing zou natuurlijk kunnen zijn, ik weet niet of ze dat nu al gebruiken, Dat de tijd pas begint als je over de startstreep bent. Dan is het nadeel ook meteen weg. Je hoort het startschot dan weliswaar iets later, maar je ondervindt er geen nadeel van.
  9. nietswiet

    nietswiet Member

    Ireen zal wel niet helemaal goed op de hoogte zijn geweest, maar er werd in Thialf vorige week met de World Cup wél
    degelijk met een pistool geschoten en niet met een piepje.
  10. Billy

    Billy New Member

    Klopt, maar voor Berlijn refereerde ze naar de NK afstanden welke wel degelijk met digitaalpistool was. Overigens een behoorlijke replika van een schot, maar niet echt echt. Ik ben benieuwd of een rijder bij een echt schot beter wegkomt als bij die replika van een schot?!???
  11. guus

    guus New Member

    Dan heb je dus twee ongelijk lopende tijden. Komt de een eerder over de streep, kan toch de ander nog gewonnen hebben.
  12. HansGijsen

    HansGijsen Member

    Ik denk ook dat we uiteindelijk elektronisch zullen starten. Dat is eerlijk, en in andere tijdsporten gebeurt dit al lang.
    Schaatsen doe je tegen de klok, je tegenstander is er enkel voor het visuele wedstrijdelement.
    Maar dit staat niet in de regelementen. Er staat ook niet in dat een elektronisch startsignaal beide rijders tegelijk moet bereiken.
    Veel starters zorgen hier wel zelf voor, en in de startersopleiding wordt het ook aangeleerd. Maar het is niet verplicht.
    En de knal van een echt startpistool wordt niet versterkt. Het is de knal die de rijders moet bereiken., en dat duurt voor de rijder in de binnenbaan 0,05 seconde te lang.
  13. Billy

    Billy New Member

    Maar wat is het Psychische effect / verschil tussen een echt schot en de digitale?? Waarbij opgemerkt dat op de meeste banen de claxon/piep gebruikt wordt en alleen de KNSB beschikt over een "echte imitatie". En de meeste banen niet beschikken over een tweede claxon!
  14. HansGijsen

    HansGijsen Member

    Het voordeel van een startsignaal uit een luidspreker is dat je die luidspreker achter de schaatsers op kunt stellen. Op gelijke afstand van beide rijders.
    Daar heb je niet eens twee luidsprekers voor nodig. Als je het mooi wil doen natuurlijk wel.
    De starter zelf kan gewoon voor de schaatsers staan met het elektronische pistool.
    Een nog mooiere oplossing zou zijn om de lichtflits zo sterk te maken dat de startende schaatsers de reflektie ervan in het ijs kunnen zien.
    Maar dan zit je weer met fotograven die ook flitsen.
    Bij gebruik van een 'echt' pistool komt het geluid altijd van de plaats waar de starter staat, en die moet voor de schaatsers staan.
  15. allard

    allard Active Member

    Of laten we het revolutionair aanpakken: Doe elke schaatser oordopjes in, zoals bij een MP3-speler. Stuur via een draadloos systeem het startsignaal, en geef daarna het signaal vrij voor coaches. Dan kan je op elk moment in de wedstrijd aanwijzingen geven, en ook hoorbaar.
  16. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Maar dan gaan sommige coaches niet meer zo lachwekkend gebaren aan de kant (Kemkers enzo 8) ), dat zou jammer zijn.

    Doe mij maar gewoon een luidspreker tussen beide schaatsers in, dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  17. wereldrecord

    wereldrecord New Member

    Je hebt wel gelijk, maar dat verschil is echt minimaal. Niet meer dan 0.05sec.
  18. guus

    guus New Member

    Ik herinner me nog wel wedstrijden waarbij het verschil aan de finish kleiner was. Zie je net de ene schaats voor de ander over de finish gaan, blijkt toch naderhad de ander gewonnen te hebben. Lijkt me niks. Het gebeurt volgens mij ook alleen bij wedstrijden waarbij sporters een voor een, om de beurt racen, zoals skieën.
  19. Flurie

    Flurie New Member

    Alle gebruik van enig electronische hulpmiddelen zullen onmiddelijk worden afgewezen. Denk maar aan die batterij die een stroompje door het ijzer zou zenden om de temperatuur te verhogen in het ijzer. Het ijs smelt wat meer, waardoor er sneller gegleden kan worden. Is ook afgewezen vanwege de batterij. Zo ook het oortje van het wielrennen (die er nu uit gaan).
    Sport moet vooral puur zijn, vroeger was het een hobby, nu een beroep. Het haaienpak bij het zwemmen gaat er ook uit.

    Oplossing, klein startschot geluid tussen beide rijders in.
  20. wereldrecord

    wereldrecord New Member

    Ach ja, het probleem zou wel nooit voor 100% opgelost kunnen worden. Maar de manier wat hierboven is genoemd spreekt mij ook wel aan.

Deel Deze Pagina