Hoe lang duurt een massastart?

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 27 sep 2020.

  1. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    We gaan het tiende seizoen in van de massastart in de wereldbeker schaatsen. Het is een van de meest controversiële onderdelen gebleken, en daarom ook een van de meest veelbesproken afstanden op het schaatsforum. Sinds 2014 is een massastart 16 ronden, voor mannen en vrouwen. Hoewel een massastart niet heel erg om de tijd draait, is het best interessant om te kijken wat de snelste tijd is die ooit op dit onderdeel is gereden. Wie is de onofficiële wereldrecordhouder bij de massastart?

    Een mooie optie om dit op te zoeken is de functie Season Standings van Speedskatingnews.info. Toen ik dit onderzoekje deed, werkte deze functie, maar nu ik hem wil doorlinken, ligt dit onderdeel van de site helaas op z'n gat.

    Verschrikkelijk snel
    Mijn zoektocht leidde tot de World Cup in Calgary in 2017. Andrea Giovannini won solo, voor een achtervolgend duo (Reyon Kay en Hongli Wang). De Italiaan completeerde de ongeveer 5900 meter in 7:01.29, de andere twee waren 5 seconden langzamer. Reken je dat om naar rondjes van 400 meter, dan kom je uit op 28.6. Dat is verschrikkelijk snel! De vierde tijd ooit is van Stroetinga, 7:12 in Nursultan (in een voorronde). Tijden 5 tot en met 10 komen van een wereldbeker in Harbin, 7:15 uit een massasprint gewonnen door Lee. De Olympische Spelen en de WK Afstanden van dit jaar zitten ruim boven de 7:30.

    Rondjes van 4 seconden
    Dit zijn vreemde resultaten. Hoe kan Seung-hoon Lee maar liefst 24 seconden sneller hebben gereden op het slome ijs van Harbin dan Jorrit Bergsma op het snelle ijs van Salt Lake City? Nou, omdat de resultaten op de ISU-site niet kloppen. Ga je naar YouTube en zoek je die WB in Harbin op, dan komt Seung-hoon Lee 7 minuut 50 na het startschot over de finish. En Giovannini deed in werkelijkheid 7 minuut 43 over zijn winnende rit. Wat is hier aan de hand?

    Kijken we naar de rondetijden op de ISU-site, dan zien we het probleem. Bij alle drie de genoemde wedstrijden duurt de eerste ronde volgens de site minder dan 5 seconden. Oh, ik moet gemist hebben dat de wereldtop inmiddels met 300 km/h door de bochten kan gaan. Tja. Daar klopt geen hout van! Ik ben benieuwd of iemand weet wat hier aan de hand is. Heeft @Lorca enig idee misschien?

    Maar wie is het dan?
    Dan weten we nog niet wie dan de rechtmatige onofficiële WR-houder op de massastart is. Of wel? Strepen we alle wedstrijden met gekke rondetijden door, dan is Seung-hoon Lee de wereldrecordhouder, met 7:18.26 op het WK afstanden 2016. In 400-meter-rondjes omgerekend is dat 29.8. Zeg maar een 5km in 6:17 qua snelheid. En wat is de beste tijd van Lee op de ijsbaan van Kolomna? Juist, 6:17! Dat deze tijd klopt, kunnen we ook terugvinden op Youtube. Want Lee komt inderdaad 7 minuut 18 na de pang over de finish.

    Irene Schouten - 8:00.18 - WB Finale SLC. Kloppende rondetijden. Geen controverse. Omgerekend naar 400m-rondjes komt dat overeen met een 5km in 6:52. En da's niet ver weg van het PR van Schouten...
    Laatst bewerkt: 27 sep 2020
    leenstrafan en Lorca vinden dit leuk.
  2. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Tijden zijn soms met en soms zonder de eerste loze ronde. Van de herenwedstrijden heb ik eens een overzicht gemaakt zonder de loze ronde. Van de seizoenen 2014/2015 t.e.m. 2016/2017 was Stroetinga het snelst in de WC SLC nov 2015 in 6:42, dan Lee WK afstanden 2016 Kolomna 6:45, Stroetinga 6:49 WC Heerenveen dec. 2015, Giovannini WC Asatna dec. 2016 6:51. Van de dames heb ik geen gegevens. Tijden op basis beelden van ISU kanaal.
    Lorca vindt dit leuk.
  3. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Misschien heeft de site van de ISU moeite om de loze ronde (de 1e ronde dus) te verwerken? Er mag in die ronde niet ingehaald worden zodat het tempo afhankelijk is van de nummer 1 in het klassement. Vaak zijn dat sprinters, dus die starten heel langzaam op (om zo min mogelijk energie verspillen). Een loze ronde van boven de minuut wil daarom nog weleens voorkomen. Wellicht gaf dat het systeem van de ISU destijds problemen. Het zou mij ook niet verbazen. want ik zie bij de live results van de ISU bij de Mass Start nog steeds continu problemen met de tijdwaarneming. Ik zou wat dat betreft bij het berekenen van de snelste Mass Start ooit de 1e ronde terzijde laten. Die ronde heeft eigenlijk niets met de wedstrijd te maken; hence de naam ''loze ronde'' ;)

    Over het ''WR''* zelf: het zou mij niet verrassen als dat in handen is van een sprinter. Dat zien we ook bij de marathonwedstrijden in Nederland. Dat zijn vaak wedstrijden waarbij er continu een hoog tempo in het peloton ligt zodat de gemiddelde snelheid nog eens extra hoog is (zoals dat ook bij het wielrennen dikwijls het geval is). Ik heb zulke statistieken nooit bijgehouden, maar ik zou niet vreemd opkijken als Lee of Stroetinga de snelste Mass Start op hun naam hebben staan. In dat tijdperk hadden Stroetinga en Bergsma ook nog Contin in de ploeg, zodat ze vaak op een sprint konden gokken en Bergsma vaak gang maakte op kop van het peloton. Ook Swings had er een handje van destijds (als Bergsma wist te ontsnappen) om het tempo op kop van het peloton altijd hoog te houden. Aanvallers als Michael, Weber en Giovannini dienden destijds vaak als hazen van het peloton, hetgeen de snelheid nog eens extra ten goede kwam. Die wedstrijden tussen Clafis, Lee, Francolini en Swings waren in mijn beleving vaak echt rap. Zeker dat WK in Kolomna idd (Lee 1e, Stroet 2e) was na de loze ronde haast in een ogenblik voorbij.

    Maar goed, moeilijk te bepalen wat nou de snelste was. Die MS op de Olympische Spelen van 2018 was ook ontzettend rap, maar had volgens mij net een rondje of 2 tussendoor waarin iedereen naar elkaar zat te kijken en de snelheid compleet uit het peloton was. Ik zou zelf nog durven te gokken op Mantia bij het WK in Inzell. Dat was echt een absurd snelle wedstrijd.


    *De discussie vind ik wel leuk, maar laat voorop staan dat de Mass Start zich natuurlijk moeilijk laat definiëren door tijdwaarneming. Je kunt de vergelijking trekken met 5km tijden op de langebaan, maar vergeet niet dat het leeuwendeel van het peloton bij een snelle sprinterswedstrijd meestal zo goed als dezelfde tijd rijdt als de winnaar. De 5km PR's van Lee en Mantia verschillen wel een beetje hé? ;)
    Laatst bewerkt: 27 sep 2020
  4. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Hier moet iets mis zijn, waarschijnlijk met de loze ronde zoals je al zei. Omgerekend naar 5000 meter is dit een tijd van 5:57, wat sneller is dan het wereldrecord, en dat is mij iets te optimistisch. Ik vind ook de snelste tijd van Schouten verdacht snel. Ik heb even naar de rit gekeken en er wordt behoorlijk wat tijd gewoon langzaam gereden. Als ze de eerste 900 meter op een snelheid van rondetijden 40.0 rijdt dan zou ze de laatste 5000 meter in 6:30 moeten rijden, wat onder het wereldrecord is. Ik weet dat ze met elkaar rijden en dat dat de last iets verlicht, maar er is behoorlijk wat meer tijd langzamer dan tempo 40.0 gereden dus dan zou het nog extremer zijn.
  5. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    @Marcel Vos
    Ik heb het niet nagerekend, maar het lijkt me dat dat gewoon klopt. In een peloton rijden verlicht de last niet slechts iets, maar juist enorm veel. De snelste schaatsmarathon bij de heren bijvoorbeeld werd afgelegd met een gemiddelde rondetijd van 30,1 en een gemiddelde snelheid van 47,8 km/h (bron: schaatspeloton.nl). Dat zijn 125 rondjes gemiddeld 30,1 (met binnenbanen en pionnen zul je wel uitkomen op zo'n 42 km in totaalafstand). Eenvoudig gezegd had dat voordat Fish boven water kwam ook een wereldrecord op de 10km opgeleverd. Dat is op de Mass Start niet anders. Een rondje rustig rijden op de inrijdbaan in SLC levert nog steeds makkelijk lage 30-ers op; geen rondjes 40,0. Met de tijdwaarneming zoals ie hier staat is niets mis: https://live.isuresults.eu/events/2019_USA_0001/competition/11/results

    Wat dat betreft zou het voor het aanzien van de Mass Start, en zeker voor de meeschrijvende schaatsliefhebbers, prettig zijn als ze de rondetijden meer in beeld nemen. Dat gebeurd mij nu nog veel te weinig.
    Laatst bewerkt: 27 sep 2020
    Eelco vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina