Heup wil maar niet

Discussie in 'Techniek & training' gestart door WytseKloos, 4 feb 2010.

  1. WytseKloos

    WytseKloos New Member

    Ik zit sinds november op schaatsles en hoewel het de weken met goede vooruitging ging blijf ik nu hangen. Op de een of andere manier wil de houding maar niet lukken. We doen oefeningen om op 1 been te staan maar ik blijf dan weer met een bocht naar binnen rijden ipv rechtuit. Dit ligt er aan dat de heup niet ver genoeg doorgedrukt wordt, maar het wil maar niet lukken!!

    Wie heeft er een idee of oefening die kan helpen? Zijn de heupen niet goed los, staan de voeten verkeerd? Wie heeft dit zelfde of kan me helpen.

    Tips graag! Frustrerend!
  2. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Kan aan zoveel dingen liggen waarom de heup niet wil...

    Probeer in ieder geval ook buiten de baan te oefenen met het staan op 1 been en je gewicht recht boven je voet te plaatsen en te houden. En verder bij schaatsles vragen om naar je te kijken wat er wel/niet goed gaat.
  3. Tjark

    Tjark Active Member

    En kun je wel alleen met links in de bocht lang (5-10 sec) op de buitenkant glijden? Probeer dat gevoel ook eens op te zoeken op 't rechte stuk, maar dan net een tikje minder. Dan ga je rechtdoor.
    Zo niet: oefen daar eens op, eerst in de bocht dus :)
    (verder neem ik aan dat je goede schaatsschoenen hebt)
  4. georgemidwoud

    georgemidwoud New Member

    Vaak zit het ook tussen de oren :D Tenminste bij was dat ook het geval. Oefenen oefenen en oefenen.
    Toch lukte het mij ook niet om die heup de bocht in te krijgen.

    Ben toen iets gaan proberen omdat ik ook al last had van schrapen etc:

    Ik heb hele oude schaatsen geleend (hoge noren) van het merk Youth
    dus zonder steun in de enkels etc. Na 3 rondjes rijden pijn in mijn enkels, schaatsen als een beginner, bocht helemaal niet meer door etc.

    Daarna mijn eigen schaatsen aan gedaan en ik heb nog nooit zo lekker en goed geschaats voor mijn doen. De bochten gingen bijna appelje eitje en doordat ik nu veel meer grip had durfde ik ook mijn heup erin te gooien. Weet niet of je hier wat aan hebt maar bij mij is door deze aktie het zelfvertrouwen er enorm op vooruit gegaan.
  5. WytseKloos

    WytseKloos New Member

    Bedankt voor de tip(s).

    Inderdaad... met skeeleren heb ik hetzelfde probleem. En vooral dat het met rechts niet wil en met links wel... (of iig een stuk beter). Het kan zeker tussen de oren zitten en wilde er veel (droog) op gaan oefenen.

    Ik heb hoge schaatsen (zwakke enkels) maar die beperken wel weer veel je vrijheid. Ik heb al de tip gekregen van mijn docente de bovenkant van de schaatsen vrij los te zetten zodat je meer bewegingsvrijheid hebt en vooral dieper kan zitten. Verder heb ik de schaatsen vandaag maar weer eens weg gebracht om te laten slijpen en vooral ook de boog erin eens goed naar te kijken.

    Met skeeleren heb ik de ervaring dat je weet wanneer je goed skeelerd doordat het goed voelt (en je weet wanneer je niet goed skeelerd doordat je weet hoe het voelt als het wel goed gaat). Ik voel met schaatsen dat het niet goed zit... dus ik moet dan wel met regelmaat af en toe goed zitten....

    Schaatsen... het blijft lastig....

    Mochten jullie nog meer tips hebben, ik hoor ze graag. Bedankt alvast!
  6. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Ik vermoed dat je op de binnenkant van je ijzers staat.
    Je zou m.b.t. je rechter (stand)been eens met het vogende kunnen experimenteren:
    • schaats onder je navel plaatsen (dan ben je in balans). Als je die schaats moeilijk onder je navel krijgt, kun je overwegen om het andersom te doen: breng je navel boven je schaats.
    • knie wat verder naar voren bij plaatsing (je voet gaat dan gewoon mee en wordt verder voor de andere voet geplaatst, i.p.v. ernaast).
    • terwijl je op links glijdt, laat je bij plaatsing je rechterschaats landen als een vliegtuig. Je rechterhiel begint de landing ongeveer naast de bal van je linkervoet. Laat de buitenkant van je schaatsijzer eerst landen (die mag best ietwat slepen). Als de rechterschaats geheel 'geland' is (laat 'm op de buitenkant meeglijden) breng je geleidelijk je gewicht van je linkerbeen op je rechterbeen over. Nooit ineens, altijd geleidelijk. Wen aan de steun die je materiaal je kan bieden. De gewichtsverplaatsing van links op rechts zul je na wat oefening steeds subtieler uitvoeren. Uiteindelijk zul je makkelijker op de buitenkant kunnen plaatsen. Als dat lukt, zul je hopelijk ook makkelijker op rechts kunnen glijden zonder die boogjes naar links.
    Laat je instructeur eens met je meerijden en heb vertrouwen in diens deskundigheid. :p
  7. georgemidwoud

    georgemidwoud New Member

    Ik ben ook begonnen met van die hoge ski schaatsen. Tijdens de eerste les kwam ik er al achter dat deze het niet waren, je kan moeilijker door je knieen gaan. Ook ik dacht dat deze schaatsen mijn enkels perfect zouden ondersteunen. Heb na de eerste les een set Zandstra noren gekocht en deze zaten perfect en gaven een betere steun dan ik had verwacht. Ook de oefeningen gingen makkelijker en beter. Nu ga ik weer een stapje verder met Raps Flyer, echter hier kan ik momenteel het maximaal 20 minuten mee volhouden en dan vinden mijn enkels het wel mooi geweest (weet het veel oefenen).
  8. WytseKloos

    WytseKloos New Member

    Allemaal dank voor de reacties. Het is inmiddels als weer even geleden maar wel (wat) beter gegaan.

    Perfect is het zeker niet!

    Ik denk dat het zeker een optie is eens lage noren te huren en dat uit te proberen. Ik heb juist hoge omdat ik vrij zwakke enkels heb, maar proberen kan altijd om te kijken of dit beter gaat.

    Als er nog meer of andere tips zijn.... graag!

    Ik rijd nu trouwens weer op (hoge) skeelers en daar lukt pootje-over wel weer op. Het is iig fijn om te wetend at ik het wel ergens op kan... ;)
  9. Flurie

    Flurie New Member

    Je probleem klinkt me erg bekend in de oren. Ik geef al jaren les en het is een veel voorkomend probleem.

    De meeste schaatsers hebben een beter ontwikkeld linker been, omdat we nu eenmaal links door de bocht gaan.
    Hoge schoenen belemmeren inderdaad het diep zitten, maar het los maken van je schoen zou ik zeker niet aanraden. Dan ben je juist je stabiliteit weer kwijt.

    Zoals Ijsmonster al zei, je staat waarschijnlijk op de binnenkant van je ijzer. Bij schaatsen ga je de kant op waar jouw ijzer naar toe hangt. Dus, sta je op de binnenkant, dan maak je een bochtje naar de binnenkant. Probeer dit probleem van onder naar boven op te lossen. D.w.z. niet meteen met je heup gaan werken, er zitten namelijk nog twee gewrichten onder die eerst in de goede stand moeten zitten.
    - Je enkel, zorg dat je enkel recht staat, en dus niet naar binnen gezakt is.
    - Je knie, duw je knie wat naar buiten. Hierdoor merk je dat je ijzer ook meteen naar buiten / rechtop komt te staan.

    Als je enkel en knie goed staan kun je met je heupen je gewicht overbrengen, maar blijf vooral de aandacht op je enkel en knie vestigen.

    Succes.
  10. allard

    allard Active Member

    Ben ik blij dat ik nooit les van jou heb gehad....
    Een trainer die iemand de aanwijzing geeft om de knieƫn naar buiten te doen verliest bij mij in 1 klap al zijn geloofwaardigheid. Je bent dan symptomen aan het bestrijden in plaats van de oorzaak. Je punt over de enkel is wel terecht trouwens :wink: .

    De oorzaak in dit probleem ligt vaak inderdaad rond de heup/bovenlichaam. Het lichaamszwaartepunt wordt dan teveel naar links gehouden omdat het domweg "eng" is voor je lichaam om naar rechts goed over te komen. Naar links lukt dit altijd wel, omdat de bocht linksom is, en je daarbij al het gevoel van overkomen krijgt.
    Het probleem op de rechte einden kan je verbeteren door bewust je heup naar rechts/voren te duwen(en je schaats dus op dezelfde plek neer te zetten als altijd). Dit zal in eerste instantie eng en instabiel aanvoelen, maar als je het maar consequent blijft doen, komt het allemaal goed met die rechterschaats.
  11. schaatsbart

    schaatsbart Member

    Ik Had je vraag niet goed gelezen , en heb nu m,n antwoord veranderd, hoop dat je er wat aan hebt!
    Ik herken t, als niet optimaal ontspannen rijden , als ik nog niet warm gedraaid ben, lijkt t wel of ik daar op moet wachten tot m,n benen klaar zijn, eigenlijk m,n hele lijf, m.a.w. ik voel me dan instabiel, en het is metname dat punt van boven je nieuwe glijbeen komen, daar moet je zowel de kracht opvangen die uit de snelheid en de afzet komen, maar wel in balans.

    het lichaamszwaartepunt bevindt zich dan niet goedgenoeg boven je nieuwe glijbeen.
    ,T is net een soort drempel die je moet overkomen, maar als t dan ook goed gaat, merk je dat je zoveel meer ontspannen rijdt!

    Over je glijbeen!!je insteekschaats!
    laat die ontspannen van achter komen, en plaats dit recht naar vorenwijzend, onder je ,naast je afzetbeen, wees je bewust van je koers ( naar voren), je romp staat in het verlengde van je rechte koersinzet, rustig en kijk ook die richting uit, alsof je de lijn ziet die je gaat koersen,ook niet onbelangrijk voor je mindset!, daar komt de glijfase!
    Letwel op , of je afzet nu krachtig is, of kalm, dat de timing ritmisch, vloeiend is, en dat je dus ook voelt dat je gewicht ook echt overkomt , op je nieuwe glijbeen, het lichaamszwaartepunt voel je verplaatsen( de valbeweging), je massa, voel dit juist goed, die vang je op, en is a.h.w. vrijwel direkt boven je nieuwe glijbeen!, ipv onderweg! Daar zit al het behoud van energie, en de effektiviteit van kracht!, zonder extra inspanning! Dus of je nu hard of langzaam rijdt.
    Denkerom, naar voren, de richting, je koers! observeer die zaken timing, het overkomen, koersen de richting en insteek, landen glijden, balans, en behoud van effektiviteit zonder extra krachtsinspanning!
    Je behoudt telkens druk op je ijzers! En misschien ten overvloede!, achterop , achterop, kniehoeken, dragende benen! Lichaamscoordinatie, observeren van onder naar boven!

Deel Deze Pagina