Gepiep bij schaatsen slijpen.

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door allard, 6 jan 2005.

 1. allard

  allard Active Member

  Hallo.

  Ik heb sinds kort het probleem dat als ik mijn schaatsen ga slijpen met schuine slagen, er een enorm gepiep vanaf komt.Is dat bij meer mensen het geval, en wat kan ik er aan doen. Ik heb een Joha pro slijptafel, een Foss slijpsteen, een zandstra polijstdriehoek, een een burrmaster affbraamsteentje.
 2. Henk Jan

  Henk Jan New Member

  Niet droog slijpen!
 3. skaterboy

  skaterboy New Member

  ????
  Nat slijpen? Nooit van gehoord. Er zijn wel oliestenen, maar dat is voor de finishing touch, het polijsten met olie.
  Volgens mij is het resonantie. Oplossing? Verzwaar het blok of probeer rubber pootjes? Minder druk zetten? Anders niks aan te doen geeft niks.

  Romke
 4. ducatif1

  ducatif1 Member

  Slijpsteen als eens opnieuw vlak gemaakt? Dit kan dmv. speciale korrels die je op een glasplaat kan leggen. Steen eroverheen bewegen en je steen wordt weer mooi vlak.
  Daarna al het slijpsel eruit spoelen onder de kraan...Steen laten drogen.
  En dan eens kijken of ie nog piept..
  Zo ja... Dan herriestoppers kopen bij de plaatselijke drogist. :wink:
 5. Helmud

  Helmud New Member

  Niet nat slijpen zul je bedoelen, of je moet t met dat diamant gebeuren doen... Ikzelf ben niet zo kwijt van die driehoek, je kunt beter (is wel wat duurder) een mooie polijststeen kopen. Je krijgt namelijk spoorvorming op die stickers van die driehoek, zodat het wel mooi lijkt, maar je niet het gewenste effect bereikt. Succes!
 6. Henk Jan

  Henk Jan New Member

  Die polijst3hoeken zijn dan ook geen diamant....Polijst je nooit met (authentieke Inzeller-naaimachine)olie Maarten?
 7. marathon-man

  marathon-man New Member

  Polijsten

  Moooge,

  Allemaal waar natuurlijk :p , maar laat mij ff 1 iemand horen die het verschil voelt tussen een gepolijste schaats met een 3hoek en een polijststeen :twisted: . Jongens dat zit toch allemaal tussen de oren.

  Wel eens iemand wijn geschonken van de supermarkt maar er een duur etiket opgeplakt ? Kan je lachen. Dit zit in dezelfde categorie. Als ik iemand zijn schaatsen polijst met een 3hoek en ik zeg dat ze met een speciale polijststeen zijn gedaan, rijdt ie meteen super 8)

  Wat is van meer invloed : het aanslaan van de baan of de polijststeen die je gebruikt ? En dan nog WANNEER voel je het verschil ? Hou je een logboek bij met de ijstemperatuur, hardheid van het ijs en hoe je schaatsen gepolijst waren EN hoe je eigen vorm was EN wat voor weer het was EN de luchtdruk van die dag en en en en...... :?: :?: :?:

  Kijk bij de OS als het om 1000-en van seconden gaat, dan neem je geen enkel risico, maar ik geloof niet dat de helft van de forumbezoekers dit niveau haalt ? Maar ik hoop het wel natuurlijk :lol:

  Groeten
 8. Henk Jan

  Henk Jan New Member

  MM, je hebt in zekere zin wel gelijk. Maar: als je hard traint, op tijd naar bed gaat, gezond eet en geen gekke dingen (stappen e.d.) doet, moet je dan Olympiër zijn om alles (dus ook je materiaal) tot in het uitmuntende in orde te hebben? En als het (polijsten, maar eigenlijk alle rituelen waar je vraagtekens bij kan zetten) "mentaal" werkt en je dus sterker maakt is dat toch pure winst!?
 9. Helmud

  Helmud New Member

  Nee, altijd helemaal droog, wat zou t voordeel zijn van olie? Een rondje rijden en tis er volgens mij weer af...?

  Het gaat niet alleen bij de os om duizendsten, vorig weekend kwam ik over 500-1500-3000, 0.011 (elf duizendste!) tekort voor zekere directe plaatsing voor de landelijke selectie voor het nk junioren. Nu zit ik op de wip en ben afhankelijk van regiotc, of hoe zoiets heet.
  Ik wil alleen maar laten weten, de verschillen zijn op meer plekken ontzettend klein. Daarom bouw ik voor mezelf zekerheden in, zodat ik niet meteen aan van alles ga lopen twijfelen.
 10. marathon-man

  marathon-man New Member

  Duizendstend

  Dus zit jij bij die andere helft waar het wel bij telt :D

  Ik denk dat de strekking van mijn verhaal wel duidelijk was. Voor het merendeel is het natuurlijk geneuzel waarmee je polijst. Die schaats die gaat of die gaat niet en dat ligt niet aan het verschil tussen een polijststeen of een polijstdriehoek.

  Zoals gezegd, zoek het in de aerodynamica, je eigen gewicht, conditie van de baan, het weer, je eigen conditie en de vorm van de dag. Is de kans niet meer dan redelijk dat die 0.011 voor het grootste gedeelte in 1 van de eerder genoemde factoren gevonden zou kunnen worden :twisted: ? Of heb jij het idee dat je harder gegaan zou zijn wanneer je je schaatsen optimaal gepolijst zou hebben ? Volgens mij stap je altijd de baan op, zeker in jouw geval wanneer het zo belangrijk is, met het idee dat je materiaal in ieder geval 100% is.

  Ik hoop wel dat je de optimale manier nog vindt en dat het euro-kwartje voor jou de goede kant op valt. Sterkte
 11. Mark

  Mark Active Member

  Ach ja de regio's... Dat verschil van 0.011 kan hem ook wel eens aan een verschil in windstrekte gelegen hebben.

  Ik had van het weekend ook van die regio's doordat ik niet naar Innsbruck mocht. :x Bij de 3000m werd ik mentaal geknakt, 600m voor de finish nog maar even aangezet (omdat ik niet in de 36 wilde belanden) en een slotronde van 32.0 ( bij een eindtijd van 4.15)
 12. Henk Jan

  Henk Jan New Member

  @ Helmud: "Een rondje rijden en tis er volgens mij weer af...?" Het is slijpen, geen waxen :) Vraag maar 'ns aan De Beus, die legt het je wel uit.

Deel Deze Pagina