Europese kampioenschappen 2019 Collalbo 11/13 januari

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 18 nov 2018.

 1. Monique

  Monique Well-Known Member

  Dat is zeker waar, maar Sven heeft dat wel eerst zelf moeten bewerkstelligen door harder te rijden dan Patrick. Hij heeft het dus zelf voor elkaar gebokst.
 2. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Als jullie het niet erg vinden, neem ik het toch nog even op voor Pedersen. Normaal gesproken is hij de mindere van de drie heren op de 10 kilometer, hij moest tijd goedmaken en hij moest als eerste aan de bak. Drie factoren die niet in zijn voordeel spreken. Dan kun je twee dingen doen. Of je gaat weg op een schema waarmee je denkt kampioen te kunnen worden, met 99,9% kans dat dat niet haalbaar is en je uiteindelijk met 35'ers over het ijs gaat, of je rijdt gewoon een strakke 10 kilometer. In het verleden heeft Pedersen een aantal keer gekozen voor de eerste optie, daar kun je de archieven op naslaan, hij is een aantal keer geweldig kapot gegaan in de slotrondes van de 10 kilometer. Dat hij dat nu even niet zag zitten, snap ik heel goed en ik zou in zijn positie dezelfde keuze hebben gemaakt.

  Pedersen heeft in zijn carrière eigenlijk één goede 10 kilometer gereden, de 13:02 in Stavanger vorig jaar. Verder leek hij in Amsterdam ook goed op weg. Echter niets van het kaliber waar Roest en Kramer mee voor de dag kunnen komen. Alles-of-niets is mooi om te zien, maar af en toe is een beetje realiteitszin ook niet verkeerd. Pedersen werd begin december nog vijfde bij een 10.000 meter waaraan Bergsma, Kramer en Roest niet meededen. Het zou een tikje naïef zijn om te verwachten dat hij vandaag harder zou kunnen rijden dan de twee Nederlanders. Bij die wereldbeker begin december was hij elf seconden sneller dan Bokko en Trofimov. Vandaag was dat 7 seconden (Bokko) en opnieuw 11 seconden (Trofimov). Het was dus een 10 kilometer naar de mogelijkheden van Pedersen vandaag. Pedersen weet dat hij eigenlijk na drie afstanden bovenaan moet staan om een allroundtoernooi te winnen. Dat heeft hij geprobeerd vandaag en gisteren. Hij klampte zo lang mogelijk aan bij Kramer op de 5000 meter om in leidende positie te komen, maar dat mislukte. Hij heeft echt wel gestreden voor wat hij waard was.

  Verder kan Pedersen positief vooruitkijken. Zijn laatste twee 5000 meters, WB Heerenveen en EK Allround, waren goed. Beide keren ongeveer 2,5 seconden achter de winnaar. Niet eens een onoverbrugbaar gat zou je denken. Hij kan erop vertrouwen dat Rykkje hem op het juiste moment laat pieken, dus hij mag oprecht geloven in zijn kansen op winst in Inzell. Die 5000 meter in Inzell gaat overigens fantastisch worden. Kramer en Roest opnieuw topfavoriet en Pedersen heeft dus zeker ook kans. Dan hebben we ook nog Bergsma, die de afgelopen weken geweldig tekeer gaat overal waar hij het ijs op stapt en die rare vogel Semerikov.
  ZeeKoei, Monique, chicagodude en 6 anderen vinden dit leuk.
 3. sysya

  sysya Well-Known Member

  Zeker waar, maar SLP had simpelweg die mogelijkheid niet, hij had moeilijk veel langzamer kunnen gaan rijden om achter Bokko te kunnen rijden.
  Laatst bewerkt: 13 jan 2019
 4. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

  Helemaal mee eens.
 5. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Je moet realistisch blijven... Pedersen gaat geen 10 km winnen van EN Roest EN Kramer.. maakt niet uit of hij wel of niet wordt geholpen. Als Pedersen Bokko nodig heeft om aan de tijd van Douwe te komen dan is hij gewoon niet goed genoeg.
 6. mi

  mi Well-Known Member

  Tja, maar ‘de dood of de gladiolen’ vind ik nou eenmaal leuker om naar te kijken. Het is het verschil tussen willen winnen en niet willen verliezen. Natuurlijk mag je ervoor kiezen tevreden te zijn met brons, maar dan blijf je wel altijd net-niet kampioen...
 7. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Wat ik wel een beetje jammer vind aan het rijden op buitenijs is dat je niet goed weet wat er mogelijk is. Als er in thialf 1:44,50 gereden wordt weet je dat dat een strakke tijd is, maar buiten is dat een stuk minder makkelijk te beoordelen.
 8. Taiphon

  Taiphon Member

  In tegendeel - hij werd Olympisch kampioen op de 5 km met een rug die zo kapot was, dat hij nauwelijks z'n sokken kon aantrekken. Dat was grotendeels op mentale kracht, inclusief bluf.

  Ik geloof er ook niets van, dat Kramer nu plotseling in topvorm is - twee weken na een zwak NK.
  Maar hij heeft dit weekend naar zijn beste kunnen gepresteerd. In tegenstelling tot Roest, die vooral op de 500 en de 1500 teveel liet liggen.
 9. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Al heb je dat probleem in bijvoorbeeld Tomaszów-Mazowiecki ook. En nu Thialf zoveel sneller is, lijkt een 1:08 ook niet heel veel meer waard.
  Vier jaar geleden reed er bij de World Cup in Heerenveen één iemand onder de 1:09. Afgelopen december was het complete podium 1:07.
 10. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Een zwak NK? Hij reed 6:13 en 1:45 laag. Dat zijn geen supertijden, maar ook verre van zwak.
 11. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Dat vind ik zeker niet erg. Ik denk dat je heel goed realistisch hebt aangegeven wat wel en niet binnen zijn mogelijkheden ligt. Ik ben nu nogal benieuwd naar hoe Pedersen in jouw optiek moet rijden om wereldkampioen allround te worden.

  Ik denk dat ik gewoon heel graag Pedersen wil zien winnen en dan scenario's ga bedenken waarin hij dat doet ;)
  Hij zal vast terug hebben gedacht aan het EK van twee jaar geleden, dat is zo'n 10km waar je aan refereert.
  We vergeten bijna dat dit zijn eerste EK-medaille is (!) en dat hij normaal gesproken beter wordt in de loop van het seizoen. In jaren waarin hij het EK allround en het WK allround reed, was zijn WK-klassering altijd minstens even goed als zijn EK-klassering (behalve als junior). Volgens de statistieken krijgen we dus in ieder geval Pedersen op het podium van het WK allround. :) Al zal in Calgary daar wel een 10 km richting de 13 minuten voor nodig zijn. Pedersen haalde in Calgary overigens zijn eerste WK-medaille, dus hij zal goede herinneringen aan die baan bewaren.
  Zijn 10 bij het WK allround in 2016 was ook zeer degelijk.
  Dat heeft hij ook gedaan. Al heb ik ergens het gevoel dat hij nog ietsje beter moet kunnen:

  Schermafbeelding 2019-01-13 om 22.12.49.png
  Buitenbanen met elkaar vergelijken is verschrikkelijk moeilijk, maar ik krijg het idee dat deze EK-10km relatief minder goed is dan de andere drie afstanden van zijn toernooi. Hij zou nog ietsje meer in zich moeten hebben. Het was wel bijzonder positief hoe vlak hij reed, en dat hij meermaals van 32.8 naar 32.4 kon versnellen. Afgezien van één 33'er alleen maar 32'ers. Dat is een overwinning op zich voor hem. Al blijf ik me afvragen waar die slechte slotronde toch steeds vandaan komt. Op de OS verloor hij nog een seconde in de slotronde op Bloemen. Als Rykkje dat kan achterhalen, zou Pedersen een stuk meer kunnen winnen.
  Dat jij ooit nog zou zeggen dat Pedersen de 5km op het WK afstanden kan winnen! :)
  Verhip ja, klinkt nog best goed mogelijk ook. Inzell lijkt me wel een baan die hem goed ligt. Beter dan Roest in ieder geval, want Inzell heeft krappe bochten ;)
  Heel veel gaat afhangen van de loting. Als Pedersen tegen Sven rijdt, zie ik hem niet winnen. Pedersen kan het best alleen rijden of tegen iemand die net ietsje minder is vanwege kruisingsvoordeel. Bergsma kan het best alleen rijden, Semerikov moet iemand hebben om op te jagen, Roest - Kramer is een fantastisch prestigeduel en Swings zou van mij tegen Michael mogen. Zeker Swings is toch bijna verplicht om een medaille ergens te halen, anders heeft zijn tactiek van het EK overslaan niets opgeleverd.
 12. proeme

  proeme Well-Known Member

  wielrennen is dan ook een teamsport. Langebaanschaatsen is dat niet, behalve bij de specifieke ploegenonderdelen (daar hoort de massastart ook bij).

  Staan de regels het eigenlijk toe dat je je een ronde laat afzakken en dan gaat stayeren?
 13. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ik acht de kansen van Swings op een medaille niet heel groot in. De enige afstand waar hij een reële kans heeft is de massastart en daar is de competitie groot.
 14. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Op de 5 km zeker.. de 10 km is dan weer een ander verhaal.

  maar inderdaad dit is niet de SUPER Sven... en is Patrick Roest gewoon afgebluft en heeft laten zien dat hij nog niet de kampioen is die we hadden gedacht.
 15. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Trofimov eindigde uiteindelijk vlak voor Giovannini als vijfde. ;)

  Bøkko had natuurlijk ook een beetje anoniem toernooi doordat zijn uitslagen 2, 6, 4, 5 waren (2, 4, 6, 5 als je van kort naar lang rekent). Daarmee heel stabiel, maar hij heeft niet echt meer een wapen waar hij een gat kan slaan op de top drie.

  Ergens is de sterkte van het schaatsen (eerlijke sport want de beste wint vrijwel altijd) ook gewoon de zwakte van het schaatsen (grote verrassingen zijn zeer zeldzaam, wat het soms zeer voorspelbaar maakt). Daarom hebben we nu ook een massastart, maar die werd dan weer niet gehouden dit weekend.
  G1ant en Sasha_Krotov vinden dit leuk.
 16. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Als iemand op buitenijs 1.44,50 rijdt dan is dan een wereldrecord buitenijs dus absoluut een hele strakke tijd! :D
  Sasha_Krotov vindt dit leuk.
 17. ChefSpijker

  ChefSpijker Well-Known Member

  Op de 1500 was Kramer zelfs maar een paar keer sneller.
 18. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Toch wel het weekend van Sven. Wat je ook van hem vindt, dit was een kunststukje.

  Ook het weekend waarin duidelijk werd dat hij nog geen opvolger heeft in Nederland. Nuis zou, niet als type schaatser, maar wel als persoonlijkheid, de nieuwe Kramer kunnen worden. De alfa-aap op de rots, de publiekslieveling. Maar hij viel op menselijk gebied toch wel heel hard door de mand.

  Roest is er ook nog lang niet. We hebben in Nederland jarenlang Bokko verweten dat hij te weinig ballen had. Dat gold nu absoluut voor Roest op de 10k. Die heeft daar niet gereden om het toernooi te winnen. Erg teleurstellend. Als Anema zijn trainer was geweest had ie hem de huid volgescholden. Hopelijk spreekt Orie dit ook goed met hem door. En ik lees gelukkig dat Roest het zelf ook wel snapt. Ik vergeef het hem. :)

  En het weekend van de eerste en zeker niet de laatste grote prijs van De Jong. Dat wordt een mooi WK allround met hopelijk een top-Wust en Takagi.
  Laatst bewerkt: 14 jan 2019
 19. stijnsportgek

  stijnsportgek Well-Known Member

  Er stond vandaag een artikel in het AD waarin Kai Verbij aangaf dat hij na de eerste 1000 meter de Nederlandse kleedkamer heeft verlaten en zich bij de Noren/Russen heeft gevoegd. Kjeld Nuis schijnt zich ook daar als een klein kind gedragen te hebben, door te mokken dat het niet eerlijk was en te roepen dat hij anders sowieso wel kampioen was geworden. Ik begin Nuis met de dag minder sympathiek te vinden.
  Nickel, Khlebnikov, Hakkie2 en 4 anderen vinden dit leuk.
 20. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Gelukkig zijn er al weer wat nuancerende reacties geplaatst over het niveau van sommige schaatsers en het toernooi van afgelopen dagen. Waar ik me vroeger altijd ergerde aan overdreven ophemeling van de Nederlandse schaatsers, mag ik ze bij mindere resultaten opeens gaan beschermen. Het kan verkeren.

  Douwe de Vries rijdt een toernooi zoals je kan verwachten, hij is nou eenmaal niet zo heel goed, een uitschieter daar gelaten. Had je een 1500+5000 tussenstandje gemaakt over de WB, eindigt hij 3 vd 3 keer achter Trofimov - en nu dus ook. Daar is geen rug excuus voor nodig, hoewel het natuurlijk niet helpt.
  Achtereekte is helemaal geen allroundster, gezien ook haar verleden en het feit dat ze pas kort geleden op het wonderijs van Thialf een PR reed van 1.57. Dan ben je geen hoogvlieger in de vierkamp. Ze heeft wel goede langeafstanden, incidenteel zelfs de beste van de wereld blijkbaar. Prima toernooi gereden met een mooie afstandsmedaille op de 5.
  Ireen Wust heeft meermaals aangegeven dit jaar geen extra aandacht te besteden aan het allrounden, maar een wr te willen rijden - op de 1500. Dat zie je dit seizoen, in haar resultaten op de 3km, die zijn niet echt goed. Wat er dan op buitenijs in het door haar gevreesde Collalbo gereden gaat worden op de 3 en zeker op de 5, laat zich raden. Haar 1500 viel wat tegen maar de voorbereiding was natuurlijk niet optimaal. Had ze hier anders Sablikova kunnen kloppen? Ik zou niet weten waarom, Lollobrigida was al erg lastig geweest.
  ADJ rijdt daarentegen eindelijk eens een wereldtoernooi op een belangrijk moment. Waar ze vorige allroundtoernooien bijna betraand stond uit te leggen dat ze het ook niet snapte waarom het niet liep, klopte nu alles.
  Dat Wust hier vierde wordt op minder dan een punt van de nummer 7, is een teken dat het niveau in de breedte bij de vrouwen juist is verbeterd.
  Khlebnikov en EenBrabander vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina