De Vegt stopt als bondscoach

Discussie in 'Lange baan' gestart door Joanne, 6 mrt 2011.

  1. Elina

    Elina Well-Known Member

    http://schaatsen.nl/nieuws/2011-03-14-w ... -schaatsen
    Ik vind niet dat Ireen Wüst recht van spreken heeft. Ireen Wüst verkiest ook een trainingskamp in Zuid-Afrika boven het rijden van een 1500m en TP in Hamar. Misschien moeten ze de EK gangers vanaf begin januari laten trainen voor de TP, incl. reserves heb je dan een groepje van 5 schaatsers en je kan er evt. nog een of twee 1500m specialisten toevoegen bij de heren, bij de dames rijden de 1500m toppers vaak ook het EK.
  2. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Dat weet ik niet.. Misschien was Ireen nu helemaal niet zo goed geweest als ze dat trainingskamp niet gehad had..
  3. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Om de TP weer serieus te nemen zijn er een aantal stappen nodig:
    1. de KNSB organiseert een kwalifikatie ronde.
    Bv op de woensdag voor de NK afstanden mag iedereen die dat wil (langebaanrijder/marathonrijder) meedoen. Iedereen start individueel volgens TP-format, dus ieder aan een kant van de baan en alleen binnenbochten. De wedstrijd gaat bij de heren over 7 rondjes en bij de dames over 5 rondjes. Dit is één rondje korter dan de eigenlijke afstand maar qua tijd zit je er net onder, dus een prima training op snelheid. De rijders krijgen i.i.g. een dag rust om zich voor te bereiden op de andere afstanden.
    2. Er moeten duidelijke regels richting de rijders zijn m.b.t. de invulling van het team gedurende het seizoen.
    - De beste 6 van de wedstrijd worden aangewezen om de 3 TP-wedstrijden te rijden (totaal 9 plekken). Iedereen gaat dan tenminste 1 wedstrijd rijden.
    - Iedere rijder heeft aan het begin van het seizoen het recht om aan te geven dat hij één wedstrijd niet kan rijden vanwege geplande trainingskampen.
    3. De bondscoach moet kunnen rekenen op een volwaardig team.
    - Op basis van punt 2 kan de bondscoach een schema gaan maken voor de 3 wedstrijden. Om tweede garnituur teams te vookomen dient er altijd 1 iemand van de top 3 te rijden. Alleen als een rijder totaal uit vorm is, kan een reden zijn om hier van af te wijken. De bondscoach heeft dan het recht om zelf te kijken of hij nog een fatsoenlijk team op de been kan brengen. Lukt dit niet, dan wordt er niet gereden.
    4. De gevolgen van het niet rijden moeten duidelijk zichtbaar zijn.
    - Als een rijder wordt aangewezen en uiteindelijk afzegt zonder geblesseerd te zijn, betekent dit meteen uitsluiting voor de rest van het seizoen.
    - In het ergste geval betekent afzeggen het niet kunnen rijden van de TP en het in gevaar brengen van de WK afstanden.
  4. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Re: De Vegt stopt als bo

    Wellicht wat scherp gesteld maar het kan toch geen vrijblijvende verantwoordelijkheid zijn.
    Ikzelf ben niet zo pro TP maar als hij dan toch wordt gereden dan serieus benaderen. En ik heb de indruk dat dit steeds minder wordt, steeds vaker afzeggingen.
    Er zijn een aantal mogelijkheden.
    1. Selectiewedstrijd (het meest eerlijke). In dat geval met de beste (drie??) ploegen verder evt. rekening houdend met ziekte en blessures. Elke ploeg krijgt een kans, indien mogelijk voor de andere ploegen een out of competition race aanvragen. Dat betekend ook dat de rijders van de ploeg die ingeschreven staat voor die WC uiteraard ook minstens één afstand mogen rijden, zelfs als hij/zij zich daarvoor niet geplaatst heeft.
    Ingeval zo'n rijder alsnog besluit om niet mee te doen (zonder geldige reden) tijdens die WC en wel een afstand heeft gereden (achteraf dus onterecht) wordt hij/zij voor de rest van het seizoen voor alle internationale wedstrijden geschorst.
    2. Maak een pool met geschikte rijd(st)ers. Betekend wel dat ze de zomertrainingen met elkaar moeten doen, dat is een vereiste. Niet op komen dagen dan uit de ploeg. Is er een blessure dan toch op komen dagen om je motivatie aan te tonen en te laten zien dat je de boel niet bedondert.
    Enige geldige reden om niet aanwezig te zien is het bijwonen van een begrafenis of de geboorte van je kind.
    Er zijn dus strenge sancties daar tegenover staat een min of meer beschermde status totdat de definitieve ploeg is samengesteld.
  5. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    Met zo'n streng beleid wat betreft de aanwezigheid snijdt je jezelf alleen maar in de vingers. We willen toch goud? Moeten we vooral de sterkste niet meer mee laten doen als ik die midden in het seizoen een trainingsblok inlassen en dus niet mee kunnen doen aan een worldcup.
  6. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Typisch weer een gevalletje van het idee niet genoeg lezen. Ik stel: waarom zou er eigenlijk een coach moeten zijn ? Bij het tennis (dubbelspel) of beachvolleybal of zeilen is er ook geen bondscoach nodig die deze kleine teams samenstelt. Dat kunnen ze prima zelf, integendeel, nu wordt het aan een externe overgelaten, die verzuimt eerst, waarna het hapsnap beleid wordt. De TVM'ers noemde ik slechts als voorbeeld, misschien had ik team X moeten zeggen. Maar in mijn opzet geef je de Bammers juist een eerlijke kans: vecht het onderling uit met TVM op een OKT. En als Bammers of TVM'ers met een invité willen uitkomen, prima. (moet tot nog toe wel een NL'er zijn).

    Kies je voor een individuele kwalificatie, dan nog zie ik geen rol voor een externe man behalve dat die dan meebeslist in het aanwijzen van de teamleden. De coach van het eenmaal gevormde team wordt dan iemand die dagelijks met de rijders werkt. Die ziet hoe zijn rijders rijden.
    Want wat is nl de belangrijkst rol van die coach, en waarom gaat het vaak mis bij NL ?
    Je moet de tactiek afstemmen op de vorm/kwaliteiten van je rijders. Die kunnen per week verschillen. Een eigen coach kan sneller en beter inschatten wie op dat moment het beste in staat is welk deel op kop te rijden.
  7. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Denk je nu echt dat TVM uit zich zelf schaatsers uit andere ploegen gaat uitnodigen? Die gaan dan gewoon uitproberen met welke mensen van de eigen ploeg ze het beste team kunnen vormen. Tis maar goed dat ze in Duitsland een bondscoach hebben die met harde hand regeert, anders zouden Pechstein en Friesinger nooit in 1 team hebben gereden. En nu met Pechstein en Beckert.
  8. doddeltje

    doddeltje Member

  9. wereldrecord

    wereldrecord New Member

    Als je jezelf zo belangrijk vind om niet mee te hoeven doen, dan niet. Ik heb liever een team dat er alles voor wil doen, die dan op een 0.5 seconde zilver haalt, dan een team met rijders, die alleen maar met de eer gaan strijken en de anderen het vuile werk laten opknappen. Dat is pas oneerlijk.
  10. Guusp

    Guusp Active Member

    Dit begrijp ik niet hoor. Hoe kun je nou met de eer gaan strijken als je niet zelf in die achtervolging hebt meegereden? Welk vuile werk bedoel je dan?
  11. wereldrecord

    wereldrecord New Member

    Anderen de Worldcups laten rijden en zelf alleen rijden op het WK of de OS.
  12. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Misschien ben je zonder het trainingskamp zo uitgeblust dat je totaal niet meer van waarde bent op het WK afstanden, als er echt gepresteerd moet worden op de TP. Wat heeft je team dan aan je?
  13. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Ik vind wel dat je streng moet zijn. Misschien moet je zeggen: als je in een worldcup niet rijdt in verband met extra trainingskamp is dat geen probleem. Maar als je gewoon individueel meedoet, kun je ook de TP rijden. (Iemand die 1 individuele afstand rijdt kan er echt nog wel een onderdeel bijhebben. Iemand die twee of meer onderdelen individueel rijdt en zich vermoeid voelt, moet dan maar een individueel onderdeel laten schieten.) Wil je dat niet, dan kom je dat seizoen niet meer in actie.

    Dan krijg je vroeg of laat vanzelf dat de toppers de TP wel moeten rijden. Sneijder laat ook niet zonder reden minder belangrijke wedstrijden van het Nederlands elftal schieten, want hij weet dat hij dan ook voor de toernooien gepasseerd gaat worden.

    En gewoon echt serieus trainen met een selectie. Kramer, Blokhuijsen, Verweij, W. OldeHeuvel, B. de Vries, B. de Jong, Rotteveel, Bergsma, Tuitert en Kuipers bij de mannen (wie niet mee wil doen valt af). Wüst, Leenstra, Valkenburg, Voorhuis, L. De Vries, E. De Vries, Nauta, L. van Beek, P. Keulstra bij de vrouwen.

    Niet alleen slap trainen, maar ook in een vrij weekend een keer een echte TP met tijdwaarneming in een leeg Thialf. Je leert pas van je fouten door het te doen in wedstrijdverband.

    TP moet sowieso veel vaker gereden worden. In een NK, maar ook lager, op junioren niveau en regionaal. En geen strijd tussen gewesten of vaste ploegen. Maar rijders mogen gewoon zelf drietallen vormen. Als op NK ploegenachtervolging Tuitert en Groothuis mee willen doen met oud-ploeggenoot Kuipers, prima toch? Als BAM en Renault samen drie teams wil maken, ook prima.
  14. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    ....En als dat team dan sneller blijkt dan het team van (de nieuwe) Wopke, dan moet dat NL-1 worden lijkt me. Dan halen we het tenminste uit de (eeuwige) discussie-zonder-feiten of je beter stayers in kunt zetten, die ook nog eens goed in elkaars slag kunnen rijden, of dat je het met langebaners aanpakt.
  15. nino

    nino Member

    Hier wordt wel erg de nadruk op strengheid en afdwingen gelegd.
    Misschien kan een andere bondscoach meer vertrouwen wekken en inspirerender zijn, waardoor schaatsers ook meer willen/kunnen/mogen investeren.
    Zoals Erben Wennemars al zei: het zijn allemaal topsporters en die willen graag een (olympische) medaille winnen.

    Overgens viel mij op dat Anni Friesinger met enig afschuw sprak over dat gedwongen rijden. Daar had best wel over door gevraagd mogen worden. Wat waren de sancties? Wat vind zij van de TP. (Ik denk dat dat verder niet uitgesproken werd, omdat zij er anders over denkt dan Wennemars.)
  16. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Dit is meer een lijn die ik zie zitten. Als je er inderdaad wel bent dan kan je net zo goed de TP rijden. Maar je mag best op trainingskamp ga, dan kies je er ook voor om individueel niet te rijden.
  17. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker


    dat is waar ik me aan heb zitten ergeren bij bijvoorbeeld een Simon Kuipers. Vaak zat zei die dat ie toch een te druk programma had tijdens de worldcups maar zodra hij gepasseerd dreigde te worden, wel meteen stennis schoppen om vervolgens weer af te zeggen.

    Ben het verder eens met de lijn die G1ant voorstelt.
  18. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    En beter nog dan zo'n testje is het testen tijdens een Worldcup. Waarmee de cirkel dus rond is: de tactiek moet getest, (zo gaan we t doen), geoefend (werkt dat ook in de praktijk) en geperfectioneerd worden.
    Dus deelname aan WC's verplicht. Wel ben ik het ermee eens dat het geheel missen van de worldcup, vanwege trainingskamp of een blessure, lichte vermoeidheid o.i.d wel mag.

    Maar het wél uitkomen op individuele nummers toont dat je klaarblijkelijk net iets minder interesse hebt in de TP.
    Dat mag, maar die lijn trekken we dan door.
  19. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Alleen maar mensen dwingen op de world cups met elkaar uit te komen is natuurlijk ook niet de oplossing.

    Stel: komende NK afstanden zijn Wüst, Leenstra en Valkenburg de grootverdieners met elk één of twee titels en drie of vier medailles. Tijdens het seizoen rijden en winnen ze alle wedstrijden samen maar Marrit wordt ziek en/of Ireen breekt een been. Dan moet je zorgen dat je ook met Jorien Voorhuis, Marije Joling, Linda de Vries en de jonkies Lotte van Beek en Pien Keulstra getraind hebt.

    Dus: de afstand meer trainen, met een behoorlijke groep mensen en de selectie is breed in Nederland.

Deel Deze Pagina