Beginneling

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Freddie, 5 apr 2010.

  1. Freddie

    Freddie New Member

    Ik (net 25) ben afgelopen winter beginnen schaatsen. Behalve enkele schaatsbeurten tijdens mijn tienerjaren heb ik absoluut geen ervaring. Maar toch bevalt het schaatsen mij zo goed dat ik ondertussen helemaal verknocht ben. Ik schaats dan ook minstens 1 keer per week nu.

    Ik vraag mij echter af of ik ooit nog enigszins 'iets' kan bereiken aangezien ik ondertussen toch ook al niet meer in mijn tienerjaren zit. Liefst van al zou ik in de toekomst aan marathonschaatsen toekomen maar ik betwijfel of dit wel mogelijk is. Mijn conditie zit in ieder geval al redelijk goed. Sinds februari ben ik immers ook beginnen lopen (3 x week) om mij voor te bereiden op de 20 km van Brussel. Deze heeft plaats op 30 mei en momenteel loop ik toch al 16 km in 1u19mins. Deze voorbereiding is zeker ook geen nadeel voor het schaatsen denk ik want ik voel dat dit ook elke week beter gaat.

    Technisch heb ik natuurlijk nog heel wat te leren aangezien ik pas deze winter begonnen ben. Vooral mijn remtechniek moet nog bijgeschaafd worden.

    Het seizoen zit er echter bijna op ondertussen aangezien de plaatselijke schaatsbaan sluit rond 24 april en pas opnieuw opengaat begin oktober. Ik vraag me af hoe ik me het best voorbereid op het nieuwe seizoen in de zomer. Naar wat ik hoor zijn er veel schaatsers die in de zomer beginnen fietsen. Is dit werkelijk het beste? En moet je dan echt fietsen in de natuur of is trainen op een hometrainer ook goed? Of is lopen ook goed? En skeeleren? Heeft dat enig nut?

    Wat mij ook vrij belangrijk lijkt, is dat ik Belg ben en zoals jullie weten zijn de schaatsfaciliteiten in België een pak beperkter. De schaatsbaan waar ik momenteel ga, is in principe een ijshockeyveld en dus niet ideaal voor training. Denken jullie dat het belangrijk is om naar andere mogelijkheden uit te kijken?

    Andere tips & trics zijn eveneens van harte welkom!

    Alvast bedankt!
  2. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Algemeen: het is nooit te laat om te beginnen met schaatsen, maar hoe later je begint, hoe meer tijd/energie/doorzettingsvermogen het vergt om de techniek goed onder controle te krijgen. Daarbij heb je ook gewoon enig 'talent' nodig voor de schaatsbeweging. Zolang je niet van jezelf vereist aan het eind van volgend seizoen een landelijk A-rijder te zijn gaat het vast wel goedkomen :)

    Hardlopen is goed voor je hart-long functie, fietsen goed voor de lange duurtrainingen (kan buiten op racefiets maar als je het vol kan houden wil dat ook best binnen).

    Skeeleren vind ik persoonlijk niet veel toevoegen, maar er zijn bijzonder veel mensen die dat met mij oneens zijn en ook bewijzen dat het wel degelijk nut heeft; voor mij persoonlijk werkt het gewoon niet.

    Wil je goed leren schaatsen dan is het wel handig om op zoek te gaan naar 333 / 400 meter baan. Dat rijdt echt een stuk lekkerder dan de ijsknokkie-velden ;)

    Veel succes met je trainingen!
  3. Maritaa.

    Maritaa. New Member

    Hoezo voegt skeeleren niet veel toe?
    Iemand die de teckniek nog moet leren, kan die daar toch mee verder gaan op de skeelers?

    Als je wil leren schaatsen, moet je in de zomer iets doen wat daar veel op lijkt en dat is skeeleren!
    Zit je al op een ijsclub? Dan geven die zomers waarschijnlijk ook wel skeelertraining.
    En als je nog niet op een ijsclub zit, kan je je daarvoor in de zomer ook best opgeven
    en dan kun je de schaatstechniek alvast goed oefenen op de skeelers!
  4. allard

    allard Active Member

    Het probleem met skeeleren is dat de beweging in grote lijnen wel op schaatsen lijkt, maar op de details compleet verschillend is(komt door het verschil in grip en andere sturing). Voor techniek training is het dus niet heel erg bruikbaar. Enkel voor basistechnieken als valtechniek, zijwaarts afzetten en diep zitten is het echt nuttig.

    Wat wel een toegevoegde waarde van skeeleren kan zijn, is dat je dezelfde spiergroepen belast als bij schaatsen. Hierdoor train makkelijk dezelfde spieren als je bij schaatsen gebruikt.
  5. Maritaa.

    Maritaa. New Member

    Ja, dat weet ik wel.
    Ik zeg ook dat het het meest lijkt op schaatsen.
    Meer als bijv. wielrennen, het is ook goed om te wielrennen, maar als je een schaatser ben ga je toch skeeleren?
    Het is niet echt een vergelijking, maar waarom zou je als schaater gaan wielrennen, dat lijkt toch helemaal niet op het schaatsen.
    Wat ik nu zeg is net zo'n rare redenatie als die over het skeeleren.
    En wat doet sven kramer enz. in de zomer? Skeeleren!
    Dus als je heel de techniek nog moet leren, kan je de basis goed leren op skeelers.
  6. allard

    allard Active Member

    Dat zou dus een goede reden zijn om wel te gaan wielrennen. Dan leer je jezelf geen verkeerde techniek aan.
    Dus? Als Sven in een sloot springt, spring jij er dan achteraan?
    Klopt. De absolute basistechniek valt op skeelers wel te leren. Maar als je dat onder de knie hebt, werkt het je techniek juist tegen.
    Er zitten natuurlijk wel andere voordelen aan, ook voor toppers, om te gaan skeeleren.
  7. Freddie

    Freddie New Member

    Ik heb er eerlijk gezegd toch ook m'n twijfels bij. Skeeleren mag dan wel dezelfde basis hebben maar volgens mij zijn er net té veel details die net te veel verschillen om je veel bij te brengen. Altans zeker voor een beginneling als mij. Neem nu bijvoorbeeld de remtechniek, dat is toch totaal verschillend bij skeeleren en schaatsen? De basisbeweging is op zich wel hetzelfde maar ik denk niet dat ik na een half seizoen (3 maanden) veel ga kunnen bijleren door in de zomer wat te gaan skeeleren. Ik zie mezelf zelfs eerder een "slechtere" basis kweken.

    Gisteren overigens voor het laatst gaan schaatsen aangezien het de laatste week was dat de schaatsbaan hier open was. Heropening op 17 september, ik kijk er al helemaal naar uit :)
  8. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Ik denk ook dat skeeleren inline-skaten iets toevoegt. Zeker ook voor een beginner. Goede houding (diep zitten), overkomen (kun je hier zelfs extremer doen dan bij het schaatsen), evenwichtsgevoel ontwikkelen en leren omgaan met obstakels (de meeste schaatsers zijn perfecte omstandigheden gewend).
  9. Rinus

    Rinus Member

    Off-topic: volgens mij is het verschil tussen skeeleren en inline-skaten ongeveer hetzelfde als het verschil tussen noren en ijshockeyschaatsen.

    Ergo op inline-skates kan je niet diep zitten, want die hebben een hoge, rigide schoen.

    Beter doen schaatsers dus aan skeeleren, want op inline-skates zit je constant voorop als je diep probeert te zitten (moet je wel ff de bovenste gesp open doen, anders komt je houding niet eens in de buurt van diep zitten). Ook achterop zitten is niet zo'n goed idee, want daarvoor is je 'ijzer' te kort (of zit er een rem).

    Maarrr als je niks anders hebt dan inline-skates (zoals ik) train je in ieder geval je beenspieren. :mrgreen:

    Taalkundig gezien is alles wat z'n wieltjes achter elkaar heeft staan natuurlijk een inline-skate. En volgens de (oude, maar dikke) Van Dale heeft een skeeler slechts drie wieltjes achter elkaar...

    ah, kijk aan, Wikipedia zegt het volgende erover...

  10. Lammert

    Lammert Member

    Mwah, dat is gestoeld op een nogal rigide opvatting van de begrippen 'skeeleren' en 'inline skaten'. Alle mooie verhalen over vijf wieltjes en Zandstra ten spijt: in de dagelijkse praktijk zijn het gewoon synoniemen. Het is waar dat het leeuwendeel van de inline skates/skeelers is uitgerust met een hoge schoen, maar er zijn genoeg merken die lage race-varianten op de markt brengen en daarmee kun je prima zomertraining voor het schaatsen doen. Tuurlijk zijn er verschillen, maar de opvatting die je nog weleens hoort dat je er 'je techniek mee vernaggelt' is mijns inziens echt nonsens, want de overeenkomsten zijn groter dan de verschillen.
  11. Rinus

    Rinus Member

    Offtopic:

    Jep, deze :mrgreen:
    Niet dat het wat boeit hoor, taal is gewoon een beetje mijn hobby, dus ik hou wel van dat soort kleine verschilletjes.

    Ontopic: Als je de double-push achterwege laat, kan je met skeeleren nagenoeg dezelfde bewegingen maken als bij schaatsen. Helaas muv het stuurgedrag. S-curves enzo... Je hebt iig de juiste spieren te pakken!
  12. xiliosis

    xiliosis New Member

    De slag is wel iets anders, vooral korter. Maar ondanks dat ik jarenlang aan inlinehockey heb gedaan kon ik 3 jaar geleden nog prima schaatsen op natuurijs. Je moet alleen met 2 zaken rekening houden om niet continu te vallen:

    1. meer naar achteren staan. Een goede inline skate staat naar voren gericht om snelheid te maken.
    2. Opletten in de bochten. De basis van een inline skate is veel korter, bij het "pootje over" ging het dan ook goed mis de eerste keer.

Deel Deze Pagina