Algemene tip scherp houden schaatsen (remmen)

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Glide-Ahead, 19 jan 2017.

 1. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Member

  Beste leden,

  ik wil een simpele tip delen waarmee je je schaatsen veel langer scherp lijkt te houden (ruimte voor discussie mogelijk).
  De clue zit in het remmen met de schaatsen, Ik heb het idee dat de zijwaartse belasting op de sneden desastreus zijn voor de scherpte. Als je geen show wilt geven, glij liever rustig uit.
  Ik rem eigenlijk (bijna) nooit met de schaatsen vanuit volle vaart en merk op dat ik mijn schaatsen al sinds halverwege vorig seizoen niet zijn geslepen (geen slijpsteen heeft het aangeraakt). Ze schaatsen nog altijd prima. Zelf rijd ik op Viking Nagano PM.
  Laatst bewerkt: 19 jan 2017
  Spits vindt dit leuk.
 2. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Zelf doe ik de rem zoals ik die ook bij het skeeleren doe. Het zogenaamde 'afstappen'. Dat scheelt slijtage van je wielen en waarschijnlijk ook van je ijzers. ;)
 3. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Hoewel ik je tip erg goed vind valt me 1 zin wel heel erg op. Maar 1 keer slijpen in 2 seizoenen? Ik rem zelf ook haast nooit en als ik rem dan ook op de skeeler manier, maar ik slijp mijn schaatsen toch echt om de training! Ze zijn dan echt niet scherp meer! Het ligt natuurlijk aan je referentie scherp, maar alsnog kan ik met vrij grote zekerheid concluderen dat jouw ijzers echt bot zijn! Tenzij je in 2 seizoenen nog maar 4 of 5 keer hebt geschaatst natuurlijk. Ik betwijfel dan ook ten zeerste dat jouw schaatsen het nog "prima" doen. Nu is er natuurlijk een groot verschil of je met 50km/u over wedstrijdijs schaatst of met rondjes van een minuut voortglijdt over recreatie-ijs. Toch zou ik je adviseren je schaatsen vaker te slijpen.
  Patrick510 vindt dit leuk.
 4. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Ik schaats altijd binnen (Triavium) en rijd er 20 a 25 keer in een seizoen gemiddeld telkens 150 rondjes met ronde tijden van circa 40 sec. (rondjes aan de binnenkant = 308.5 mtr) Rem ook nooit door schaatsen dwars te zetten. Een of hooguit twee keer slijpen per seizoen volstaat. Toen ik nog in Eindhoven (semioverdekt) schaatste waren de schaatsen veel sneller bot. Oorzaak kan niet anders zijn dat bij een volledig overdekte baan veel minder stof op de baan komt.
 5. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Rondjes 40' over een 333m inrijstrook moet ook op botte schaatsen nog wel lukken, maar wat blijft er dan nog van je techniek over? Stel je zelf de vraag, wil je voortglijden of wil je schaatsen? Als het antwoord op de vraag de tweede is, dan zou ik vaker slijpen.
 6. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik zou ze toch maar eens slijpen. Soms heb je niet door dat ze bot zijn geworden, maar voel je een wereld van verschil als je weer op scherp materiaal gaat rijden.
 7. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Member

  Het zal van je persoonlijke omstandigheden afhangen hoeveel het scheelt. Ik zou inderdaad mijn schaatsen weer eens moeten laten slijpen om ze weer uitstekend te krijgen.
 8. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Inderdaad. Wat is scherp? De 1 snijdt zijn komkommer in de hand met een keukenmes, de ander altijd op een snijplank met een koksmes. Bij mij moet er een tomaat op in twee├źn kunnen vallen. Lukt dat niet, dan is ie niet scherp. Dezelfde eisen stel ik aan mijn schaatsen. Zijn ze niet scherp, dan merk ik dat vooral met de afzet in de bocht en de mate waarin ze meesturen. En met een wedstrijd de boarding in vliegen omdat mijn schaatsen niet scherp zijn is het laatste dat ik wil.
 9. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik rijd altijd in Eindhoven. Dat kan misschien wat uitmaken voor de waarnemingen.
 10. Globeskater83

  Globeskater83 Member

  Als ik lesgeef vind ik het niet erg dat mijn schaatsen niet helemaal scherp zijn, kan zo oefeningen makkelijker op de plek voordoen. Op de schaatsbaan Rotterdam heb je sneller botte schaatsen omdat er regelmatig zand op het ijs ligt. Stuur ook wekelijks bijna dagelijks mensen met schoenen van het ijs. Als ik ze daar echt scherp wil hebben moet ik bijna na elke keer schaatsen mijn schaatsen slijpen. Als ik puur alleen voor mijzelf zou schaatsen dan zou ik zo weinig slijpen echt te weinig vinden!

Deel Deze Pagina