Algemeen nieuws OS 2018

Discussie in 'Olympische Spelen' gestart door Hakkie2, 2 feb 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Khlebnikov

    Khlebnikov Well-Known Member

    Ik heb in één van mijn plakboeken nog een artikel over hem staan met als kop "'Zonnekoning' op de schaats". Erroll Canute Fraser, 33-jarige dans- en gymnastiekleraar van de Maagdeneilanden. Als ik het goed zie komt het uit het AD. Hij zegt o.a. dat hij de 100 meter in 10,3 seconden loopt.

    De Nederlanders konden zijn deelname niet zo waarderen: Jan Ykema vond hem een ongelofelijke showbink en een fantastische levensgenieter, en zei "Erroll kan trainen wat hij wil, maar hij komt er nooit. Wij Nederlanders kunnen geen limbo dansen, en hij kan niet schaatsen." Fraser liep kennelijk in het Olympische dorp rond in een paarsfluwelen blouse strak over de door bodybuilding opgeblazen borstkas en met een brede leren cowboybroek om zijn middel gesjord, aldus het artikel van Hans de Bruijn.

    Hij had overigens een Noorse moeder (zegt hij), vandaar zijn tweede voornaam Canute (Knut)
    Laatst bewerkt: 23 feb 2018
    Duif vindt dit leuk.
  2. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Beetje subjectieve selectie ;)
    Je had ook 5 uit top-10 kunnen zeggen...
    chicagodude vindt dit leuk.
  3. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Eigenlijkis het nog beter, namelijk 5 uit de 8, want er zijn technisch gezien 'maar' 8 schaatsers met > 1 langebaan medaille ;)
    strawbale vindt dit leuk.
  4. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Het is zeker een ding. .. je huidskleur. In Nederland is meer: Marokkaanse Nederlander, Surinamse Nederlander... dus je achtergrond is niet persé aan huidskleur maar aan land van herkomst....vooral als je negatief in het nieuws komt.
  5. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Kleine kanttekening: de afwezigheid van Yuskov heeft (waarschijnlijk) een behoorlijke invloed op dat lijstje
  6. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Maar als ik de commentaren lees is de werkelijkheid toch minder idealistisch en rooskleurig dan in het artikel:

    Screen Shot 2018-02-23 at 21.02.50.png
    Hakkie2 vindt dit leuk.
  7. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Inderdaad, bij biatlon zit er zo veel geld in Noorwegen dat ze de coach van Martin Fourcade konden wegkopen. De Fransman kon hem maar een fractie van dat bedrag bieden, ondanks dat hij de beste biatleet van de wereld is.

    Bij de schaatsbond zat een aantal jaar weinig geld (ik denk dat Wotherspoon trouwens ook niet voor minimumloon werkt) en zoals bij elke wintersport in elk land zijn de meeste budgetten klein in vergelijking met een heel aantal zomersporten. Maar de Noorse atleten zijn echt geen parttimers.


    (Het gedeelte over astma vind ik niet zo sterk, dat biatleten en langlaufers astma hebben is logisch. En de zaak Sundby was niet bepaald sterk, hij kreeg dan ook maar een zeer korte schorsing van het CAS, die verklaarde dat hij geen verkeerde intenties had. Ook was er toen onduidelijkheid over de Solbutamol regel, over de minimum hoeveelheden)
  8. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    Mja...

    Was het Davis zelf niet die tegenover Das een opmerking hierover maakte? Ik meen me zoiets vaag te herinneren uit een interview met haar jaren geleden.
  9. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    Mijn geheugen werkt af en toe nog ;)
    Voor de exacte context:

    "In Thialf heb ik in 2007 Shani Davis ontmoet. Hij was hier voor het WK allround en trainde het uur voordat wij zouden trainen. Wij liepen al op de baan toen hij nog bezig was. Hij sprak me aan omdat ik ook donker ben. Dat vond hij leuk. Mijn ouders hebben ’m toen uitgenodigd om bij ons te komen eten. Hij zat namelijk al weken in een hotel en het leek hem wel wat om weer eens ’gewoon’ te eten. We aten spaghetti, sla en stokbrood. We hebben nog af en toe contact."
    http://www.anicedas.nl/wp-content/uploads/2012/10/anice4.pdf
    https://www.volkskrant.nl/sport/thuis-op-het-ijs-maar-kou-went-nooit~a917821/

    en verder zegt Anice over Davis (@Tsuki)
    "Hij had een keer een afstand verknald. Toen zei hij: nu moet jij maar goed rijden. Iemand van ons moet toch goed rijden. En toen ik hem vorig jaar vertelde over Daidai vond hij dat meteen leuk."
    http://schaatsforum.nl/index.php?threads/wereldbeker-3-berlijn-5–7-december.9164/page-17
    HaagscheBluf, Monique en fransvanbakel vinden dit leuk.
  10. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Ja, kon me dit nog herinneren. Maar dat was natuurlijk wel Davis zelf, die Das zo benaderde, niet een commentator.
  11. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Zoals de Winterspelen overwegend wit zijn, niet alleen door de sneeuw, is dit forum waarschijnlijk ook overwegend wit. Nou kan ik niet door avatars heen kijken, maar het lijkt me geen rare gok.

    Als je als gekleurd kindje naar de Zomerspelen kijkt en je ziet Jamaicaanse sprinters, Keniaanse marathonlopers, Braziliaanse judoka's, Afro-Amerikaanse basketballers, Indiase badmintonners, Centraal-Aziatische gewichtheffers etc. dan kan ik me voorstellen dat je daar meer inspiratie uit haalt dan uit de Winterspelen waar eigenlijk alle deelnemers/winnaars blonde Noren, blonde Nederlanders, blonde Canadezen, blonde Duitsers en een paar Oost-Aziaten zijn.

    Voor witte mensen die opgroeien in een Westers land is het soms lastig om je voor te stellen dat je geen voorbeelden hebt, waar je op lijkt, maar ik vind het goed voorstelbaar dat als een jonge Daidai een Shani Davis ziet schaatsen, dat hij daar toch net een beetje extra op let, omdat Daidai toch een van de weinige bruine jongens op de baan is en Shani Davis wel echt goed is. En dat die paar SOC (skaters of color) dan een bepaalde band ontwikkelen, in een sport die van vriendschappen, trainingsmaatjes en verkeringen aan elkaar hangt, is dat niet zo'n vreemde gebeurtenis.
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  12. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Ik snap daar dus niets van. Ik heb me nog nooit geïnspireerd gevoeld door welke Poolse sportprestatie dan ook (evenzo voor Zweden, Denen, Hongaren, Bulgaren, Roemenen, etc.), terwijl die ook 'wit' zijn. Anice Das is helemaal niet van Afrikaanse komaf, zoals de meeste mensen in India niet van Afrikaanse komaf zijn, hoewel ze vaak wel een donkerdere huid hebben. Dat heeft dan toch niets met elkaar te maken? Je gaat toch niet echt mensen enkel op hun huidskleur indelen? Alle schaatsers met een kleurtje tegen de 'witten'?

    En ook, hier een interviewtje met Daidai Ntab waarin hij, op aandringen van de interviewer, zichzelf vergelijkt met Shani Davis:
    https://nos.nl/artikel/2146289-wie-is-daidai-ntab-goed-onthouden-die-naam.html

    En aangeeft dat hij verder niets met Davis heeft. Ondanks die 'vermeende gelijkenis'. Goede tijd overigens, 34,52. Had je nu brons mee gewonnen.
  13. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Dat is dus makkelijk vanuit de meerderheid gesproken. Als je je in de meerderheidspositie begeeft, hoef je er eigenlijk niet over na te denken, want het grootste deel van de mensen en dus ook de grote voorbeelden op televisie lijkt wel op jou, daar sta je dan helemaal niet bij stil.
    Als hetero is het vanzelfsprekend dat in vrijwel alle films het romantische plot tussen een man en een vrouw gaat. Als homo/lesbienne kan het heel bevrijdend werken als je een keer met je vrienden naar de film gaat en de film zich ineens richt op een romance die aansluit bij jouw geaardheid.
    Als valide persoon kijk je naar de Olympische Spelen, en dan naar jouw lichaam en je weet dat je nooit meer iets op enig niveau zult doen. Echter, een maand later volgen de Paralympics en dan worden er fantastische races gehouden door mensen die net als jij een aandoening aan arm/been/rug/oog hebben. Als valide persoon sta je daar waarschijnlijk nooit bij stil.
    ZeeKoei en Sidekick vinden dit leuk.
  14. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Welle meerderheid? Iedereen juicht in NL voor Nederlanders, of ze nou Sifan Hassan, Daidai Ntab of Tom Dumoulin heten. Idolen haal je uit de prestaties, niet uit huidskleur.
    Waarom zou je je, als iemand met een Keniaanse achtergrond, meer verbonden voelen met, bijvoorbeeld, Anish Giri, dan met, bijvoorbeeld, Chris Froome?
    Racisme werkt alle kanten op, mensen toejuichen vanwege hun huidskleur is dat ook.
  15. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Het is niet alleen dat... een idool is voor de minderheden ook een symbool van hoop. Je moet het zo bekijken: er is een tijd geweest, niet eens zo lang geleden, dat voor de sport alleen een droom was voor de meeste minderheden: te duur, je mocht er niet eens aan deelnemen, etc... als er dan eindelijk een minderheid doorbreekt en goed presteert dan inspireert dat maar dan iemand van de meerderheid die het toch makkelijker heeft gehad.
    ZeeKoei en Tuttifrutti vinden dit leuk.
  16. Monique

    Monique Well-Known Member

    alexander79, Yuskov, Hakkie2 en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  17. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    De Caraiben is midden Amerika.
  18. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Prima, elke andere keus zou een schande zijn geweest. Ondanks dat er veel Nederlanders een bijzondere prestatie hebben geleverd.
  19. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Er zijn een hoop Nederlanders die minder hard juichen voor Sifan Hassan en andere import-Nederlanders die nauwelijks de taal spreken. Maar dat terzijde.
  20. Monique

    Monique Well-Known Member

    En toen waren de Spelen over. Morgen nog de afsluiting en dan kunnen we weer terug in het normale ritme. Hoe werkte dat ook alweer? Geen PyeongChang vandaag ‘s morgens vroeg, geen livestreams via de telefoon op het werk, geen Herman en Bart onder het avondeten en geen hele avonden op het schaatsforum om de wedstrijden van die dag te bespreken. Hoe moet dat nu, iets met Netflix ofzo ......
    Duif en ZeeKoei vinden dit leuk.
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina