Advies schoen gevraagd. Brede voet & hoge wreef?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door itsmark1974, 21 dec 2017.

 1. itsmark1974

  itsmark1974 New Member

  Hallo,

  Mag ik advies vragen? Ik wil mijn Zandsta Ving klapschaatsen vervangen (de plastic variant zeg maar, met hoge plastic steun).

  Vorig jaar heb ik in beide voeten beknelde zenuwen gehad (Mortonse neuralgie). dus nu moet ik zorgen voor beter schoeisel. Mijn voeten zijn breed met hoge wreef... En mijn Zandstra Vings zijn eigenlijk te smal voor mijn voeten....

  Dus nu heb ik al mijn schoenen bijna al vervangen, nu mijn schaatsen nog ;-)

  De Vings bevielen op zich best goed. Lekker veel steun, geen koude voeten, lekker stabiel om de enkels zodat ik makkelijk bochten kan lopen, etc. Alleen zoek ik wat breders.

  Ik schaats nu regelmatig op de baan, maar wil als het vriest ook wel op natuurijs kunnen schaatsen. Zullen dan wat tochtjes zijn bij Loosdrecht e.d.

  Belangrijke wens is wel goede steun. Voordeel van de Ving was het lage klapmechanisme. Nadeel als ik ging sprinten dat ik te schuin door de bocht ga en de schoen het ijs raakt, maar bij mijn normale rondjes heb ik daar geen last van. (schaats zeg maar niet eerste ring, meestal 2e ring qua snelheid).

  Dus een wedstrijdschaats weet ik niet of het voor mij geschikt is.... Maar zo'n Salomon lijkt me wel weer heel erg op natuurijs gericht... Maar misschien vergis ik me?

  Iemand tips en advies?

  Zandstra Long Track II?
  Raps Voltage V6?
  zoiets?

  Dank alvast!
 2. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Over het algemeen geldt: Hoe duurder de schoen, hoe meer steun en hoe beter de aanpasbaarheid. Bedenk je goed hoe vaak je schaatst, en hoe veel je er voor over hebt om gewoon lekker en pijnvrij te kunnen schaatsen.

  De schaatsen die jij noemt zitten allemaal aan de onderkant van de markt en zijn niet thermoplastisch vervormbaar. Iedere voet is anders en het is bij deze schaatsen heel moeilijk om voor een ander te bepalen of een schaats goed zit of niet. Je zult ze gewoon moeten gaan passen en proberen. Qua steun en comfort zullen de schaatsen elkaar niet veel ontlopen en over schaatseigenschappen wordt in dit segment eigenlijk nooit gepraat. Ook worden deze schaatsen vaak op een standaard leest gemaakt zodat zo veel mogelijk mensen ze passen. Als jij echter afwijkende voeten hebt, wordt het lastig om goedkopere schaatsen te vinden die goed passen.

  Wedstrijdschaatsen lijken misschien een stuk kleiner en lichter, maar vaak is de kuip van thermoplastisch carbonfiber gemaakt. Ook zijn ze in alle maten te bestellen en bieden veel merken 2 of zelfs 3 verschillende breedtematen. Hierdoor zijn ze volledig naar de voet te vormen en bieden ze veel meer steun dan combinoren of leren schoenen. Als je regelmatig schaatst zijn thermoplastische schoenen absoluut hun investering waard. Zeker wanneer je een verleden hebt met beknelde of ontstoken zenuwen.

  Salomons zijn inderdaad meer gericht op natuurijs en toertochten. Op de baan zie je soms een enkeling op Salomons. In de aanloop naar de Weissensee stappen er altijd wat meer tijdelijk over. Salomons zijn lager en hebben een bredere schoen, waardoor je op de baan eerder geneigd bent met je schoen het ijs te raken. Als je altijd met een constante snelheid je rondjes rijdt op de baan, dan kan je ook op Salomons rijden. Maar als je tijdens een steigerung nu al met je schoen het ijs raakt, dan zal je dat op Salomons zeker.

  Mijn advies is: Ga naar een goede speciaalzaak en laat je goed informeren. Probeer zo veel mogelijk schaatsen te passen. Uiteindelijk is de beste schaats, de schaats die jou past.

  Koude voeten worden overigens niet veroorzaakt door te dun of niet isolerend schoeisel, maar door het afknellen van de bloedsomloop. Wanneer een schoen goed zit en er nergens drukpunten of beknellingen zijn, zul je geen koude voeten krijgen.
  Laatst bewerkt: 23 dec 2017
 3. roelanto

  roelanto New Member

  Helium Evo is een schoen die breder is dan Viking. Bijzonder fijne schaatsen.
 4. itsmark1974

  itsmark1974 New Member

  Dank voor jullie feedback. Ik zal eens bij een goede winkel gaan kijken. Bij Oomssport in Den Haag zag ik dat ze de Evo Helium ook hebben.

  Mijn zorg zit hem erin dat als ik een schoen neem zonder verhoging bij de enkel, dat mijn enkels dan wellicht niet sterk genoeg zijn om stabiel te blijven. (ik heb verder geen probleem met mijn enkels overigens). Maar misschien met goede thermoplatische schoenen dat ze zo goed aan mijn voeten zitten dat ik wel gewoon stabiel ben. Mijn ervaring met die oude Vikings van mij zijn gewoon niet zo goed... Maar goed dat waren de goedkoopste leren Vikings en meer dan 25 jaar oud...

  Budget is wel toereikend voor die Evo Heliums o.i.d. Ik ben best bereid te investeren voor de komende 10-20 jaar ;-)
 5. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Als je niet werkelijk gediagnostiseerd bent met zwakke enkels, bijvoorbeeld omdat je vaak door je enkel gaat, is er geen enkele reden om aan te nemen dat je niet op gewone schaatsen zou kunnen schaatsen.

  Op Viking Juniors of Viking 1's heb ik ook nog nooit fatsoenlijk kunnen schaatsen. Deze bieden geen enkele steun. Niet van het Contrefort, maar ook niet vanuit het voetbed. Daarnaast staat het ijzer er vaak totaal verkeerd onder waardoor je nooit in balans op je schaatsen kunt staan. Vaste noren zijn niet te vergelijken met thermoplastische schoenen met een apart vast- of klaponderstel.

  Dit gezegd hebbende, zijn er een hoop mensen die beweren te zwakke enkels te hebben om te kunnen schaatsen. In werkelijkheid is er vaak niets aan de hand met de enkels, maar zijn juist de bovenbenen te zwak. Bij schaatsen is het de bedoeling dat je iets door de knieën zakt waarbij je knieën recht boven je tenen drukt. Wanneer je dit doet komen je enkels als het ware op slot te staan. Het wordt dan een stuk moeilijker om je enkels lateraal te bewegen. Hoe dieper je zit, hoe beter dit werkt, maar dit kost ook meer kracht in je bovenbenen. Goede nieuws is dat deze bovenbeen spieren gewoon te trainen zijn. ;)
 6. itsmark1974

  itsmark1974 New Member

  Kracht in mijn bovenbenen is geen probleem gelukkig ;-) (Alp D'Huez fiets ik binnen een uurtje, dus dat zit wel snor ... )

  Klinkt hoopvol. Ik ga snel eens bij een goede winkel kijken en proberen.

  Mijn mening over de Viking 1/junior klopt dus wel hahaha.. dacht al dat het aan mij lag.
 7. JGB07

  JGB07 New Member

  Ik kan mij voorstellen dat je inmiddels al schaatsen gekocht heb, maar mocht het niet zo zijn dan het volgende.
  Mijn vriendin heeft door diverse blessures vrij zwakke enkels en ook snel last van de enkels (niet alleen met Schaatsen, maar ook met skiën). Uiteindelijk via een specialist de Evo Xenon schoen aangeschaft. Voordeel is dat het veel steviger leer is én, zoals hiervoor benoemd, een stevige kuip heeft. Daarnaast een extra bandje om de enkelbanden te verlichten (werkzaamheid wordt door enkelen overigens betwist). Conclusie is in ieder geval wel dat ze nu met veel plezier en pijnvrij kan schaatsen en deze schoenen voor haar in ieder geval een topkeus zijn geweest. Ze heeft ook geen last van het feit dat ze met een normale vaste ijzer nu eigenlijk op een hoge noor staat in plaats van de door haar vertrouwde (maar ook verafschuwde) oude lagenoor van viking.
 8. itsmark1974

  itsmark1974 New Member

  Dank voor je reactie. Ik heb de Evo's ook gepast, maar uiteindelijk toch gekozen voor Bont Jet's. die gaven me net de ruimte die ik nodig had. En ook net dat beetje extra steun. Maar de Evo's vond ik ook wel erg prettig zitten.
 9. martijs

  martijs New Member

  Idem dito lastige voeten. Voor schaatsen ben ik uitgekomen op Maple's (SL-800). En erg blij mee. Mijnten had die op voorraad in breedtemaat. Voor skeeleren heb ik ook Bont Jet's. Die heb ik inmiddels wel flink uitgeknobeld. Op lange afstanden toch te weinig ruimte voor mijn tenen. (Bont levert op bestelling voor iets meerprijs wel extra brede versies van de Vaypor en Z skeeler schoenen).

Deel Deze Pagina