advies gewenst: gold 2005 vs skeeler 2002

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door kmeijer, 15 feb 2010.

  1. kmeijer

    kmeijer New Member

    Na geruime tijd dit forum te lezen, nu ook een bijdrage. Bij dezen zou ik graag advies krijgen van jullie als ervaringsdeskundigen.

    Eerst even de achtergrond: in mijn jeugd heb ik veel geschaatst, getraind en ook enkele wedstrijden gereden, alles op simpele Viking juniors. De lol ging eraf omdat ik elke training, soms meerdere keren per training, mijn schaatsen uit moest doen vanwege kramp in mijn tenen (tot op de dag van vandaag weet ik niet waar dat aan ligt - ik heb het ook met zwemmen of het passen van te nauwe schoenen) – mocht iemand een oorzaak weten dan hoor ik het graag). Ik ben uiteindelijk op m’n 14e of 15e gestopt met schaatsen en skeeleren.
    Nu, zo’n 12 jaar later heb ik het weer eens geprobeerd en het bleek dat ik direct de techniek en daarmee de lol weer had… het was heerlijk om weer eens die bochten te doorlopen. Afgelopen vrijdag heb ik zelfs even een kleine 25 km op het Zuidlaardermeer geschaatst zonder kramp te krijgen (rot ijs trouwens). Deze keren heb ik geschaatst op mt 43 Viking marathon specials, vaste schaatsen van zo’n 14 jaar oud. Mijn schoenmaat is 42, maar omdat ik breed uitlopende voeten heb, heb ik die 43 nodig om de breedte te faciliteren.

    Ik wil nu weer op regelmatige basis gaan schaatsen en skeeleren en ben daarom op zoek naar geschikte schaatsen. Omdat ik nooit weer de pijn en frustratie wil hebben is een goede schoen me heel wat waard… dus thermoplastisch. Ik weet van vroeger nog dat je schaatsen in de regel een maat kleiner moeten zijn, maar ik vrees dat het leed van vroeger veroorzaakt werd door te krappe schoenen. Daarom ben ik nu naar een zaak in Groningen gegaan en heb me laten voorlichten en mijn voeten laten meten: maat 40!!! Ik geloofde hier niets van en heb afgelopen weekend in Wezep mijn voeten nog eens laten meten, hier maten ze 41 (eigenlijk 41,3). Die 0,3 maakt blijkbaar nogal uit, want bij 41 zit ik met m’n grote teen duidelijk tegen de voorkant. Ik heb ongeveer 10 paar aangehad, maar door mijn brede voeten blijven er eigenlijk maar enkele opties over: Viking skeelerschoen 2002 (brede leest), Viking Nagano gold XBR en een bepaald model van Raps, allen maat 42. Wegens voorliefde voor Viking blijven er 2 mogelijkheden over.

    Na dit hele relaas is de uiteindelijke vraag welke van de twee ik het best kan nemen. Ik wil ook gaan skeeleren en begrijp dat schoenen dan veel te verduren krijgen en dus een verstevigde skeelerschoen met carbon zool wel zo goed is. Ga ik van deze stijfheid iets merken bij het schaatsen? Is er iemand met ervaring met de skeeler 2002 schoen op ijs, of de 2005 op wielen?

    Daarnaast nog een vraag van andere aard. Zowel de nagano gold 2005 als de skeeler 2002 hebben een hoog contrefort en ik ben erg bang dat dit mijn bewegingsvrijheid inperkt en dat het flink kan gaan irriteren op mijn enkelknobbel (laterale malleolus). Aangezien hier heel wat mensen zijn die met de gold 2005 rijden wil ik vragen jullie ervaring te delen (en mijn ongerustheid weg te nemen).
  2. Taan

    Taan Member

    Ik heb met de 2005 geen enkel :lol: probleem bij de enkel. Ik heb zeker geen perfecte techniek, dus zal gerust wel eens wat wiebelen wat een eventueel probleem zou kunnen veroorzaken, maar daar is geen sprake van.
    Over skeeleren weet ik niet veel, maar ik heb gelezen dat de 2005 wat kwetsbaar is om op skeelers te gebruiken.
  3. kmeijer

    kmeijer New Member

    ik ben inderdaad bang dat de 2005 zijn stevigheid sneller verliest als je er op gaat skeeleren. Het is wel mogelijk, maar dan met wielen van maximaal 84 mm, 5 wielen dus; anders gaat het ten koste van de schoenen (torsie), aldus Viking.
    Aan de andere kant zal ik geen enorme kilometer vreter op de weg worden, dus vraag ik me af in hoeverre dit voor mij opgaat.

    Jij hebt dus geen nare ervaring met het hoge contrefort; ik las elders op het forum van iemand die een geïriteerde pees over de malleolus had... dit zou dus meer een kwestie van juist thermoplastisch vervormen zijn?
  4. jryckeboer

    jryckeboer New Member

    Hi

    Ik rijd al geruime tijd op 4Ger Groothuis schaatsen en skeelers. Ik heb op advies van oa Arjan Smit afzonderlijk schaatsen en skeelers gekocht. Mijn zoon heeft er nu laten opmeten en besteld. Het blijft natuurlijk altijd afwachten. Je weet zeker dat schaatsboots kopen altijd een gok blijft.
    Wat heb ik ervaren?
    1. Ger zegt dat hij advies kan geven maar vooral afgaat op wat de schaatser/skeeleur verlangt. De schaatser moet weten wat hij wil. Dat veronderstelt ervaring met andere schaatsboots.
    2. Mijn schaatsschoenen zitten perfect: niets knelt. Precies een tweede huid. Ik kan er niet in met de dunste sokjes. Dat ook moet je vooraf afspreken. Ofwel met ofwel zonder sokjes.
    3. Hetzelfde geldt ivm de stevigheid of hardheid van de boot. Knetterhard verdraag ik niet.
    4. Idem dito voor de enkelhoogte.
    5. Mijn skeelerboots zijn voor mij iets te hard (dat wist ik niet). Voor competitierijders gelden wellicht andere eisen. Ze zijn ook iets té hoog. Halfweg de enkel is voor mij ideaal. Nu zou ik vragen de binnenkant iets hoger te bouwen dan de buitenkant van de boot.
    6. Op de Weissensee heb ik gereden op mijn skeelerboots. Ik had nooit hetzelfde ijsgevoel. Dat gevoel moet je ook kennen zodat je het kan vertalen naar in casu Ger.
    7. Anders niets dan lof over de Groothuisboots. Ik heb nogal magere voeten en dan moet alles wel perfect zijn.

    grtn
    Julien Ryckeboer
    Veurne belgië
  5. kmeijer

    kmeijer New Member

    Beste Julien,

    Custom made schoenen lijken mij inderdaad de beste oplossing. Ik ben bereid geld uit te trekken voor een goede schoen, maar voor mij ligt de grens wel bij de nagano gold 2005. Een custom schoen zou nog eens het dubbele kosten en dan moet ik ook nog wielen en ijzers hebben. Aangezien ik uiteindelijk niet meer dan een veredelde recreant / hobiïst ben, heb ik dat er niet voor over - als ik het al zou hebben.

    Ik snap ook dat skeeleren veel meer van een schoen vraagt dan schaatsen, maar om voorgenoemde redenen is het voor mij geen optie om zowel skeelers als schaatsen te kopen.

    Ik zal de Groothuis eens bij m'n vader aanraden die waarschijnlijk custom made schoenen moet hebben, bedankt voor de tip!
  6. kmeijer

    kmeijer New Member

    wat doen jullie na het schaatsseizoen om getraind te blijven: 1. gaan jullie skeeleren 2. gaan jullie fietsen 3. een andere sport?
    In het geval van keuze 1, hebben jullie dan zoals Julien opperde apparte skeelers of zetten jullie wielen onder je schaatsschoenen? Ik ben erg benieuwd naar de bevindingen van de laatste groep.
  7. Lieke

    Lieke New Member

    In de zomer doe ik aan wielrennen en skeeleren, en daarnaast nog bostraining/looptraining. Ik heb aparte schoenen voor het skeeleren en schaatsen. Ik heb eerst wel een aantal jaar iedere keer de schoenen omgewisseld, maar vond dit toch lastig. Iedere keer dat wisselen, en als er dan een keer moment is om te skeeleren terwijl het schaatsseizoen nog bezig is had ik geen zin om ze even te wisselen en weer terug te zetten voor de schaatstraining. Toen ik nieuwe schaatsen kocht heb ik besloten om mijn oude schaatsschoen te houden als skeelerschoen. Dit is een Raps Sparrow schoen en deze is stevig genoeg om te skeeleren. Ik heb dit gedaan omdat ik dus geen zin meer had in het gedoe van iedere keer wisselen en omdat ik het zonde vond om mijn nieuwe schoenen (gold 2005) te gebruiken voor het skeeleren. Ik ben bang dat die schoenen dan toch wat slapper worden.
  8. kmeijer

    kmeijer New Member

    Het is mij uiteindelijk om het schaatsen te doen en ik zal gaan skeeleren om een beetje getraind te blijven (daarnaast fiets ik ook een beetje), dus omzetmomenten zullen voor mij alleen voor en na het schaatsseizoen zijn. Aangezien jij bang bent voor het slapper worden van je 2005; denk je dan dat ik er beter aan doe de skeelerschoen te nemen? Zo ja, denk je dat dit ten koste zou kunnen gaan van het ijsgevoel (zie quote van Julien)?

  9. kavee

    kavee Member

    Ik skeeler 's zomers.
    Ik houd het schaatsen- en skeelermateriaal gescheiden. Omdat ik vorig jaar met 110 mm wielen wilde gaan rijden heb ik toen gekozen voor een iets hogere schoen. Daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad, want nu sta ik kaarsrecht boven mijn wielen zonder daar veel moeite voor te hoeven te doen.

    Hoewel schaatsen en skeeleren verwant zijn, is de beweging niet precies gelijk. In de overgangsfases duurt het soms even voordat je het oude gevoel weer hebt. Ik moet altijd een paar weken 'fine tunen' voordat het weer echt lekker gaat.
  10. Taan

    Taan Member

    Ik ben pas in januari fanatiek begonnen met schaatsen. Daarbij ook met hardlopen. Dat doe ik beide 2x per week.
    Komende zomer wil ik mijn schaatsspieren trainen door te skaten op salomon in-line skates. Die heb ik al een tijdje en daar kun je prima in schaatshouding op zitten. Er worden regelmatig toertochten georganiseerd, dat vind ik leuk om te doen. Het hardlopen blijf ik doen.
    Straks als het water weer vloeibaar wordt ga ik weer windsurfen. Dat is wel behoorlijk intensief, maar helaas niet zo regelmatig.
  11. ijsmonster

    ijsmonster Member

    De Viking Gold 2002 skeelerschoen is leuk voor 80mm wielen. Met de huidige wielen (vanaf 100m) sta je echter veel hoger. In de bochten verschafte de 2002 niet meer de stabiliteit die ik zocht. Ik heb andere, stijvere skeelerschoenen gekocht. Dat werkte uitstekend.

    Ik heb nooit mijn schaatsschoenen van wielen voorzien. De krachten die tijdens het schaatsen op een schaatsschoen worden uitgeoefend zijn nu eenmaal verschillend van de krachten tijdens het skeeleren. Daarnaast zetten je voeten veel meer uit tijdens het skeeleren. Je zou dan in de winter op uitgelubberde schaatsschoenen rijden. Ten slotte rijd ik met blote voeten in mijn schaatsschoenen; in mijn skeelerschoenen heb ik een sokje aan.

    Ik schaats momenteel op Gold2000 en Bont schoenen. De Bont's zijn erg hard. Het gevoel met het ijs is stukken minder. Ik heb het idee dat de overbrenging van krachten veel beter is, maar door sterk verminderd ijsgevoel voel ik soms pas een foutje wanneer het al te laat is. Bij de Golds is dat niet het geval: ik voel de kleine stuur of timingsfoutjes bijvoorbeeld veel beter en eerder aan en kan daardoor op tijd en goed corrigeren. Of mijn Bont skeelerschoenen even hard zijn als mijn Bont schaatsschoenen is mij niet bekend.

    Bont heeft overigens een brede leest.
  12. kmeijer

    kmeijer New Member

    Dat is een hele andere sport, maar helemaal geweldig... de materiaalkosten zijn helaas nog veel hoger alhoewel je 2e hands beter uit de voeten kunt.

    mmm, als ik de reacties zo lees kan ik beter mijn fiets uit de kelder pakken en het skeeleren links laten liggen... het wordt me te duur om beide te kopen en omdat schaatsen voor mij veel belangrijker is dan skeeleren besteed ik mijn geld liever daar aan. In dat geval zou de gold 2005 XBR voor mij de beste optie zijn.
  13. Taan

    Taan Member

    Ik heb de meeste investeringen al gehad. Moet af en toe wat vervangen als het versleten is, maar met ducktape kan je ook een hoop bij elkaar houden. :lol:

    Wat betreft skaten en skeeleren. Ik wil graag mijn onderrug blijven trainen, want dat is de reden dat ik niet lang genoeg diep kan zitten. Daarom sowieso een schaatsbeweging voor mij.
  14. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Met de Gold 2002 skeelerversie nooit last van gehad; Gold 2005 niet bekend; Gold 2000 heb ik ietwat bijgeschroeid met mijn vlammenwerper en zit nu perfectemundo; de Bonts ben ik momenteel nog een beetje aan het afbakken. Zit inmiddels rond de enkel voorbeeldig, binnenkant voet heeft echter een paar gevoelige botjes. Nadat de schoenen in de oven zijn geweest en om je voeten heen zijn gesmolten is enige modificatie vrij normaal.
    Ik denk dat een skeelerschoen als de 2002 beter bestand is tegen extern geweld dan een schaatsschoen als de Gold 2005. Met de 2005 zou ik niet gaan skeeleren. Wanneer je erg intensief gaat skeeleren krijg je bij een schaatsschoen eerder een uitgelubberde schoen. Met de 2002 kun je zowel skeeleren als schaatsen, maar dan zou ik je een frame met wielen tot 85mm willen adviseren. Dus dat is lekker goedkoop voor je want die kun je zeer goedkoop krijgen, ook gebruikt. :)

    Dus mocht je het toch allebei willen proberen (skeeleren en schaatsen), dan lijkt me een skeelerschoen zoals de 2002 (stevigere, stijvere zool) dus een verstandiger keuze dan de schaatsschoen -2005 (dunnere flexibelere zool).
  15. kmeijer

    kmeijer New Member

    Kijk, dat is het antwoord waar ik een beetje naar zocht, bedankt. Nog één vraag daarbij, zou de harde/stijve carbonzool het schaatsgevoel belemmeren?

    Viking raadt inderdaad ook aan om maximaal 84 mm wielen te nemen voor hun schaatsen.
  16. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Of de 2002 voor jou valt aan te raden is geheel een kwestie van (schaats)gevoel. Het grote verschil tussen de 2005 en de 2002 is dat de 2005 een schoen is die op techniek dient te worden gereden. De 2005 heeft een zool die kan torderen (over de lengte draaien) , bij de 2002 is dat niet het geval.

    Ben je meer iemand waar het gevoel in de voet/ schoen uitmaakt dan kan zou ik voor de schaatsschoen (2005) kiezen. Als je wat minder wilt "voelen"/ voelt dan kan je net zo goed de skeelerschoen (2002) kopen.

    Je zal in dit geval dus heel eerlijk moeten zijn en jezelf een goede spiegel voor moeten houden.

    Ben je een gevoels/ techniek schaatser: 2005
    Ben je iemand die lekker wilt rammen en het gevoel is niet zo belangrijk: 2002
  17. kmeijer

    kmeijer New Member

    Het wordt me niet makkelijk gemaakt :wink:
    Het is zo'n 12 jaar geleden dat ik gestopt ben met intensief schaatsen. Ik heb geen idee hoe het contact tussen schaats en schoen was. Ik weet vooral nog dat ik altijd pijn en kramp had en mijn inferieure materiaal (Viking junior) zal ook niet hebben geholpen. Wel weet ik zeker dat ik meer een technische rijder / stylist was. Dat heb ik nu ook direct weer gemerkt met het schaatsen; ik rijd liever rondjes op techniek waarbij ik veel bochten kan lopen en met een paar slagen over het rechte eind kan, dan het beuken tegen de wind in op natuurijs waar je een veel kortere slag nodig hebt. Een marathonrijder was ik ook niet echt. Ik zou je echter niet kunnen zeggen of mijn schoen moet kunnen torderen; ik heb dit nooit gehad en heb geen idee hoe dat zou moeten voelen. n00bvraag: waar in de afzet vindt dat torderen plaats (ik zal eens speuren op het forum)?
  18. jryckeboer

    jryckeboer New Member

    Hi K

    Toch blijf ik erbij dat je zelfs als hobbyschaatser degelijke schoenen moet hebben. Contacteer Ger en hij biedt je een oplossing voor combinatie schaats-skeelerboots.
    Maat speelt geen rol. Hij meet op en het resultaat zal wel top zijn.
    Uiteindelijk de beste koop.
    grtn
    Julien
    Met andere schoenen dikwijls meestal (pijnlijke) voeten.
  19. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Een Viking junior mag je toch wel onder schoenen met torsie rekenen. Het torderen van je schoen gebeurt over de hele afzet. Doordat je kan voelen wat je ijzers doen kan je al rijdend corrigeren en blijven zoeken naar druk. Als je er een goed gevoel voor hebt voel je of je ijzers weglopen of dat je ze terugstuurt. Dit weglopen kan al miniem zijn. Als je een goed gevoel met je ijzers hebt corrigeer je eerder dan met een schoen zonder torsie.

    Ik ben zelf een rijder die meer op gevoel probeert te rijden. Mijn techniek gaat nog steeds aardig vooruit. Ik heb achtereenvolgens de volgende schaatsen gehad: Marathon Specials (mee gestopt vanwege te weinig steun in de bochten), Gold 2000 (hele fijne schoen, ik had alleen het gevoel dat er meer mee te doen was). Nu customs van Viking.

    Elke schoen die ik heb gehad was een stijvere schoen dan de vorige. Wel hadden alle schoenen een zool die kan torderen. Het grote voordeel van mijn huidige schoen is dat ik nog beter kan voelen wat mijn ijzers doen. Dit is vooral te danken aan dat de kuip weer wat stijver is. Hierdoor wordt het gevoel tussen het verschil wat er met mijn voet (ijzer) gebeurd en de kuip nog beter geaccentueerd.

    Wat je kramp betreft. Ik neem aan dat dit kramp in je voeten is geweest. Een Viking junior is niet echt bepaald de fijnste schoen die er is. Het voetbed is nagenoeg niet gevormd. De nieuwere schoenen hebben betere (inleg)zolen waardoor je meer in, dan op de zool komt te staan. Dit zorgt ervoor dat je je voet meer kan ontspannen. Dus je kramp zou met nieuwere schoenen ook moeten verminderen.

    Als je kramp in je kuiten/ bovenbenen hebt gehad dan zou ik wat te drinken en eten meenemen naar de baan. Kramp wordt vaak veroorzaakt door een vocht en mineraaltekort.
  20. kmeijer

    kmeijer New Member

    bedankt voor je heldere uitleg. Als ik het zo lees ben ik een gevoelsrijder en zou dus zeker baat hebben bij een dergelijke schoen. Aangezien schaatsen mijn prioriteit heeft boven skeeleren ga ik denk ik gevoel verkiezen boven de steun voor het skeeleren. Mijn vrouw heeft 10 jaar geleden op hoog niveau geskeelerd en wedstrijden gereden. Zij deed dit op Viking schaatsschoenen (thermo denk ik) en heeft ondanks de duizenden kilometers geen last gehad van vormverlies van de schoen (het contrefort loopt echter niet zo hoog als bij de gold 2005). Omdat ik maar een recreant ben moet ik het er misschien maar gewoon op wagen met de 2005 en eventueel het jaar erop maar eens kijken of het het waard is losse skeelers te kopen.

    Wat betreft de kramp; deze had ik in mijn (middelste) tenen. De laatste keren op een marathon special schoen ging al beter. Ik heb geen kramp gehad, maar ik merkte wel dat ik mijn voet verkrampte. Door bewust de voet te ontspannen en even een langere slag te maken ging het wel beter. Ik neem aan dat als ik bijvoorbeeld een 2005 heb dat deze meer één met mijn voet is en dat ik mijn voet dan beter kan ontspannen. Ook zal ik me op de afzet moeten gaan focussen, want die kan met verkrampte voeten nooit erg goed zijn. Het vreemde is dat ik het met de borstcrawl met zwemmen ook heb, terwijl er dan niets om mijn voeten zit... het lijkt uit mijn benen te komen. Ik heb wel eens fysiotherapeuten geraadpleegd, die konden me helaas niet helpen.

Deel Deze Pagina