5000 meter vrouwen, vrijdag 16 februari 2018

Discussie in 'Olympische Spelen' gestart door leenstrafan, 13 feb 2018.

  1. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    sterkte! ik ga vanochtend proberen de auto van mijn schoonvader aan mezelf te verkopen - hier in Frankrijk niet eenvoudig...
  2. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De stand van zaken:

    Dames_5000m.jpg
  3. frederica

    frederica Active Member

    Een medaille zou al mooi zijn, de verwachtingen zijn niet heel hoog gespannen. Itt gisteren, dus kan alleen maar meevallen. Wel zin in.
    strawbale vindt dit leuk.
  4. Monique

    Monique Well-Known Member

    Zo sta ik er ook in. Vandaag kijk ik met gezonde belangstelling zonder een spoortje van stress. Ook wel prettig een keer.
  5. MasterAJA29

    MasterAJA29 Active Member

    World cups zeggen me weinig. Blondin schaatste vorig jaar naar de 3e plaats met een tijd van 6.57 wat voor haar een uitzonderlijke tijd is, deze tijd gaat ze dit jaar niet halen denk ik. 6.57 is zeker niet genoeg voor een medaille. Vorig jaar schaatste ze nog 4.02 op de 3000m en die vond ik nu behoorlijk tegen vallen in 4.04 (eigenlijk gewoon slecht), dit duidt erop dat ze minder in vorm is waardoor ze ook op de 5000m niet voor een medaille zou kunnen gaan. Pechstein schaatste vorig jaar wel een goede 6.53 trouwens, daar heb ik me een beetje in vergist. Denk niet dat ze deze tijd dit jaar aankan, maar een medaille is misschien idd wel mogelijk. Sablikova is toch wel de grote favoriet, op de 3000m zat ze ook maar 1,5 seconde achter de winnaar en dat is toch zeer behoorlijk en ze kon hem goed vlak houden. vd Weijden opent met 6.54 denk ik, Visser gaat dan onder haar tijd waarop Blondin en Pechstein zich stuk bijten op de tijd van Visser en dan is het afwachten wat Sablikova kan in die verfoeide laatste rit. Er is deze hele olympische spelen nog geen medaille uit de laatste rit gekomen volgens mij.
    fudd vindt dit leuk.
  6. Koen

    Koen Well-Known Member

    stress komt vanzelf als medaille in zicht komt :), althans bij mij wel. stel ze staan 1 en 2 en dan nog twee ritten. vind ik wel spannend dan hoor.
    frederica vindt dit leuk.
  7. Patrick John

    Patrick John Well-Known Member

    Voorbeschouwing 5km vrouwen.

    Het leven gaat weer door, dus volgt al weer de zevende schaats dag achter elkaar. Voor de dames al weer de vierde afstand. Slechts 12 deelnemers, maar het hoeven er ook echt niet meer te zijn, tenzij je meer Nederlandse vrouwen zou toelaten mis je niemand. Helaas is dat niet zo, dus geen Achtereekte, de Jong of Kleibeuker, die stuk voor stuk kans hadden gemaakt. Als het voor Pechstein eindelijk eens ophoudt en Sablikova stopt ermee dan wordt het buiten Nederland wel heel dunnetjes op deze afstand.

    Zoals gezegd 12 deelnemers en de helft daarvan heeft een (reële) kans op een medaille. Een mooie afstand, altijd een feest voor de schaatsliefhebber.

    Een afstand met een paar opmerkelijke vrouwen. Allereerst de oudste vrouw van het schaatstoernooi en volgens mij zelfs van de gehele Olympische Spelen. Claudia Pechstein, over een week wordt ze 46 jaar is bezig aan haar 7e OS. Ongelofelijk wat ze op deze leeftijd nog presteert. Haar geheim lijkt haar strijd tegen het onrecht van haar dopingschorsing. Ze wil hoe dan ook nog een Olympische medaille winnen. Ik dacht dat die kans al gevlogen was toen haar dopingschorsing niet werd opgeheven voor Vancouver en na de toch enigszins mislukte OS van Sochi was ik er absoluut zeker van, maar ze is er gewoon weer en is ook gewoon weer medaillekandidaat zo niet één van de favorieten.
    De enige WC van het seizoen op deze afstand won ze, weliswaar was Sablikova niet helemaal fit, maar met een tijd van 6.56.60 was het toch een indrukwekkende overwinning. Het zou de 6e OS zijn waarop ze een medaille haalt en ook haar 6e medaille op de 5km waarvan de helft goud. Het is een mooi verhaal en ik gun het haar wel.

    Een andere opmerkelijke deelneemster is de jongste deelneemster, Esmee Visser. In januari 22 jaar geworden, dus nog niet de helft van de leeftijd van Pechstein. Ze was nog niet geboren toen Claudia voor de eerste keer kampioen werd. Het is ongelofelijk wat een vooruitgang zij dit jaar heeft geboekt. Van nobody tot titelkandidaat op deze afstand in een paar maanden. Haar vooruitgang is nog beter op de 3km te zien dan op deze afstand. Vrijwel steeds wanneer ze start, rijdt ze een persoonlijk record. Op het NK afstanden 4.08.02, op het OKT 4.06.23, op het EK 4.05.31 en de titel, eind januari in Inzell 4.04.89 (open Beiers kampioen ;)) en ruim een vorige week geleden 4.04.69 op de Olympische baan. Het lijkt niet op te kunnen. Ook voor haar was deze progressie onverwacht, ze had nooit verwacht zich voor de OS te plaatsen, zelfs met een WC plaats hield ze aan het begin van seizoen geen rekening. Ze heeft nog geen idee wat ze allemaal kan en zowel haar rijden als haar interviews zijn compleet onbevangen. Dat lijkt er inmiddels een heeel klein beetje af, want ze wordt toch echt als één van de favorieten gezien. Mocht ze een Olympische titel winnen is de onbevangenheid voor altijd voorbij.

    Zeg je 5 kilometer dan zeg je Martina Sablikova , als sinds 2007 ongeslagen op deze afstand op grote kampioenschappen. Negen wereldtitels op deze afstand (zelfs nog één meer dan Sven Kramer) en twee Olympische titels en ze wil historie schrijven door een derde toe te voegen. Zelfs nu ze niet in topvorm is blijft ze de topfavoriet. Ze heeft namelijk vaker wat gekwakkeld en minder gepresteerd op de 3km, maar op de 5km kon ze het altijd bolwerken. Dit seizoen lijken de problemen wat groter dan andere seizoenen, maar ze weet wat nodig is en zal niet snel van een tijd schrikken.

    De grootste favorieten zijn daarmee geweest, maar verrassingen zijn altijd mogelijk.

    Dat bleek op het OKT, waar Anouk van der Weijden in rit 1 naar de snelste seizoentijd en een persoonlijk record reed van 6.56.41. Als ze dat weer doet is in ieder geval een medaille binnen, maar men zegt dat de bliksem nooit 2x op dezelfde plek inslaat, maar misschien is dat maar een mythe.

    Ivanie Blondin geef ik meer kans, ze is al die jaren stappen blijven maken en dus ook steeds dichterbij gekomen. Dit seizoen was ze op deze afstand in de WC 2e kort achter Pechstein, maar vóór Sablikova. Op de 3km haalde ze haar eerste overwinning, dus dat is ook weer een mooie stap. Bovendien heeft ze een enorme honger naar een medaille en op de mass start heeft ze laten zien dat ze ze echt kan vastbijten in een doel.

    De laatste van medaillekandidaten is Natalja Voronina. Ze heeft een fantastisch persoonlijk record van 6.53.16, maar de voortekenen zijn slecht, want op grote kampioenschappen heeft ze nog geen fatsoenlijke klassering gereden. Op de 3km was er een 12e,10e en weer een 10e plaats op de afgelopen twee WK’s en de OS. Op de 5km was er een 8e en 9e plek op de afgelopen WK’s. Op deze afstand kon ze het in de WC ook niet meer bolwerken na haar persoonlijke recordrace. In dec 2016 een 8e plaats en afgelopen november in Stavanger een 6e plaats. Ze zal dus echt iets anders moeten doen om een medaille te halen.

    Ik gok Sablikova op 1, Visser op 2 en de winnaar van de rit Pechstein/Blondin op 3 (wordt echt een mooie rit!).

    Ik zal er in ieder geval vanaf rit 1 klaar voor zitten.
    Laatst bewerkt: 16 feb 2018
    HaagscheBluf, strawbale en Duif vinden dit leuk.
  8. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Je kijkt voor t eerst dan? In Stavanger reed ze ook 6.57. Wat een aaneenschakeling van uitzonderingen...
    En waarom zou iemand niet zich kunnen verbeteren in een rit als deze? We zien het de NLse dames toch ook stuk voor stuk doen. Dat is blijkbaar ook wat je van ze verwacht.
    Als je nog had gewezen op de 3 en dat de vorm bij Blondin niet super lijkt, oke, maar dit lijkt op minachting. Het eerder aangehaalde respectloos is een goede samenvatting van je houding naar sommige schaatsters.
  9. MasterAJA29

    MasterAJA29 Active Member

    Dat heb ik ook gezien dat ze die tijd in Stavanger schaatste, maar wat zegt dat? Op de 3000m deed ze het eerder in dit seizoen ook veel beter, maar deze was gewoon niet goed. WB wedstrijden zeggen natuurlijk niet heel veel voor grote toernooien.

    Heb ik niet gewezen op de 3 dan, dan moet je mijn verhaal nog maar eens terug lezen. De eerste reactie was idd respectloos en kort door de bocht, maar had ff geen tijd om meer te typen. Deze reactie kan je toch niet respectloos noemen? Volgens mij ben ik hier gewoon met feiten gekomen.

    BTW ik volg schaatsen denk ik sinds 1983 door samen met mijn vader de invullijsten van de krant in te vullen. Mag ik ook nog balen dat Bloemen gisteren heeft gewonnen met dat Canadese vlaggetje? Ben nu eenmaal half Nederlander en half Braziliaan (maar die hebben hier niet veel te zoeken). Dat gezeur dat de Nederlanders te veel winnen wordt ik ook moe van, Oostenrijkers, Noren en Duitsers hoor je toch ook niet klagen terwijl die ook heersen. Nu pieken de Nederlanders wel goed terwijl ze vroeger ook altijd favoriet waren, maar bijna geen medailles wonnen enz........ Toen Hedrick, Davis, Klassen, Friesinger, Niemann enzzz. alles wonnen hoorde je niemand dat het niet goed voor de sport zou zijn.
    Laatst bewerkt: 16 feb 2018
    Duif vindt dit leuk.
  10. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Mehh... het is meer je chauvinistisch hartje dat spreekt. Pechstein heeft hoeveel medailles op de OS behaald, vooral op de 5 km.. om te zeggen dat ze geen factor is tegenover een Visser die pas komt kijken en een PR van 6:56 heeft ( benieuwd of ze die tijd nog kan evenaren).. is net als zeggen: Wust is geen factor op de 1.500 m omdat ze niet goed heeft gereden in de WB's.
  11. MasterAJA29

    MasterAJA29 Active Member

    Je hebt gelijk (dat ik het ooit met jou eens zou zijn :p) ik liet in de eerste reactie mijn chauvinistische hart spreken. Pechstein is wel een kans hebber :p. Ik hoop alleen dat ze 4e wordt omdat ik het verschrikkelijk zou vinden als een 46-jarige op het podium van de OS zou komen, eigenlijk moeten die andere meiden zich ook schamen. Maar dat ik met Blondin geen rekening houd ben ik het nog wel met mezelf eens door bovenstaande uitleg.
  12. Khlebnikov

    Khlebnikov Well-Known Member

    Ik denk dat het wordt: 1 Sablikova 2 Pechstein 3 Visser
    Is een nieuwe accu geen idee?
  13. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Ik kan vandaag niet live kijken. Dat wordt in een anti-nieuws-cocon blijven totdat ik thuis ben...
    Elina en Patrick John vinden dit leuk.
  14. Patrick John

    Patrick John Well-Known Member

    Succes, dat is tegenwoordig niet gemakkelijk :)
    HaagscheBluf, Elina en EenBrabander vinden dit leuk.
  15. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    4e.. dus je gokt op 2 medailles voor NL dan? Wat nou chauvinisme. :p
  16. MasterAJA29

    MasterAJA29 Active Member

    Yep heb in VSS voorspelt dat gewoon Sablikova gaat winnen (wist toen natuurlijk nog niet dat ze in de laatste rit zou starten :p) en ik denk (hoop) dat die 2 andere dames podium gaan halen. Ik zeg dat ik hoop dat Pechstein 4e wordt omdat dat een mooie positie voor een 46-jarige is :p.
  17. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Nee, want het is een aardlek die ik niet kan vinden (en de garage ook niet)...
    En de auto is 21 jaar oud met 450k op de teller, dus nog meer afgeschreven dan Kramer
    HaagscheBluf, EenBrabander en Khlebnikov vinden dit leuk.
  18. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Ik hoop dat Esmee zich niet gek laat maken door het medaillegeweld en haar race onbevangen gaat rijden en dan kijken wat dat haar brengt.
  19. Monique

    Monique Well-Known Member

    Dat hoop ik ook, zeker voor zo'n jong meiske.
  20. frederica

    frederica Active Member

    Annouk klinkt wat verkouden of zijn het zenuwen?

Deel Deze Pagina