3000 meter dames, zaterdag 10 februari 2018

Discussie in 'Olympische Spelen' gestart door G1ant, 29 jan 2018.

?

Wie wint de 3.000 meter vrouwen

  1. Martina Sablikova

    4 stem(men)
    6,1%
  2. Ireen Wust

    25 stem(men)
    37,9%
  3. Antoinette de Jong

    20 stem(men)
    30,3%
  4. Miho Takagi

    9 stem(men)
    13,6%
  5. Natalia Voronina

    1 stem(men)
    1,5%
  6. Ivanie Blondin

    3 stem(men)
    4,5%
  7. Iemand anders...

    4 stem(men)
    6,1%
  1. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    De voorpret kan niet vroeg genoeg beginnen. Ik begin alvast met de eerste afstand. De 3000 meter voor vrouwen. Verreden op zaterdag 10 februari vanaf 12.00 uur Nederlandse tijd.

    Misschien wel één van de afstanden (op de 500 meter mannen en de massastarts na) met de meeste kanshebbers op goud. Vier wereldbekerwedstrijden, vier verschillende winnaars. En daar zitten de twee dames die sinds 2010 alle wereld- en olympische titels verdelen opvallend genoeg niet eens bij.

    @Moderators: Is één topic per afstand een goed idee? Ik weet al niet meer hoe dat in het verleden ging. Ik denk dat het het wel overzichtelijk maakt.
  2. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Inderdaad één topic per afstand werkt het beste. Ook even de datum in de titel zetten.
    G1ant vindt dit leuk.
  3. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Tijd voor een voorbeschouwing op misschien wel de interessantste schaatsafstand van deze Olympische Spelen. In de WorldCup dit seizoen waren er 4 verschillende winnaars in 4 races, waar de nummers 1&2 van het vorige WK niet eens bij zaten. En, behoudens een afzegging, doen ze allemaal mee!

    De 'topfavorieten'.
    Antoinette de Jong
    won de eerste WB in Heerenveen en werd verder twee keer tweede, achter Takagi en Blondin. Volgens de NOS-commentatoren dé topfavoriet, maar dat is overdreven; ze wint vaker niet dan wel, om maar wat te noemen. Begint haar races vaak rap en laat het dan met 2-3 tiende per ronde oplopen. Werd vorig jaar op het WK derde.

    Ivanie Blondin won de laatste WB in Erfurt, ondanks een jetlag. Rijdt sowieso beter op laagland dan op hoogland lijkt het, dus dan zit ze in Pyeongchang wel goed. Was vorig jaar op het WK vierde, nog geen halve seconde achter De Jong en pakte een medaille op de 5000 meter. Ondanks dat ze dus niet uit Nederland komt, lijkt het er op dat ook zij kan pieken als het moet. Heeft alles in zich om Herbert Dijkstra verstelt te doen staan en een goede drie kilometer te rijden. Ik zou ook haar rittenopbouw willen beschrijven, maar verder dan 'grillig' kom ik niet.

    Martina Sablikova won nog geen enkele Wereldbeker, dat is wel eens anders geweest. Verloor vorig seizoen de strijd om goud op het WK van Wüst, begon aan dit seizoen met een blessure aan haar rug en lijkt er nog steeds niet helemaal goed door te komen. Ondanks alle gebreken, reed ze wel gewoon podium in de laatste twee wereldbekers. Kan vast ook goed met druk omgaan. Ze begint haar races relatief rustig maar kan, als ze goed is, de rondetijden (ruim) onder de 32.0 houden.

    Natalia Voronina mag als een van de weinige Russische vrouwen aan de start verschijnen. Rijdt haar beste ritten van de afgelopen jaren, hoewel ze wisselvallig genoemd kan worden. Na een tweede plek in Heerenveen reed ze in SLC een prachtrit tegen Sablikova, maar viel ze wel tegen op het EK in Kolomna en de WB in Erfurt, waar ze beide keren de snelheid niet vast kon houden en de rondetijden moest laten oplopen. Schommelende rondetijden zijn kenmerkend voor haar stijl.

    Miho Takagi reed niet heel veel internationale drie kilometers. In Heerenveen reed ze een biljartlakenvlakke race, met een vierde plek als resultaat en in Calgary reed ze een rustig oplopend schema dat de winst opleverde. Reed vorig een PR tijdens het WK Afstanden met 4.04.50 en daarmee werd ze toen 8e, wat de breedte van het veld toch mooi illustreert. Is in supervorm, al het hele seizoenlang, dus niemand hoeft echt verbaasd te zijn als ze hier wint.

    Ireen Wüst is natuurlijk tweevoudig Olympisch kampioen en regerend wereldkampioen, maar was dit seizoen in geen enkele race nog sneller dan Antoinette de Jong. Won dus ook nog geen 3000 meter en deed in de aanloop heel raar met een laatste oefenrit 's avonds tijdens het NK Sprint, waar ze ook enkel een waardeloze 500m liet zien en zich toen terug trok. En het is ook nog eens hommeles met AdJ, als we de kranten mogen geloven. Zelf zegt ze dat ze voor de winst gaat en ze nog wel kunnen winnen ook (denk het niet, lijkt me ook leuker als iemand anders wint). Kwa racestijl 'vliegt ze er gewoon in', een riedeltje dat na 12 jaar wel vermoeiend wordt om te horen en te zien.


    Overige podiumkandidaten (1e plek is ook podium):

    Claudia Pechstein
    was al derde in SLC, maar reed weer bagger in Erfurt (griepvirus zei ze). Is ook heel oud.
    Marina Zoejeva wordt met het seizoen beter. Haar PR is al onder de 4.00 en ze werd 4e in Erfurt met een mooie gebalanceerde race. Om voor mij onnbekende reden ben ik al jaren fan, en dat lijkt zich nu te gaan uitbetalen.
    Anna Joerakova mag helaas niet meedoen, was anders wel een outsider geweest voor het podium en had het toch al zo hoge breedteniveau nog wat verhoogd. Rijdt geen bijzonder seizoen trouwens, weinig uitschieters.
    Carlijn Achtereekte heeft zich geplaatst en reed in Calgary heel snel in de B-groep, dus wie weet. Overige resultaten waren niet heel bijzonder.
    Ayano Sato/Ayaka Kikuchi plaatsten zich ook, door op het OKT in Japan Matsuoka, Nana Takagi en Misaki Oshigiri te kloppen. Aangezien alles wat Japan dit seizoen bij de vrouwen doet lukt, kunnen we ook deze dames niet geheel uitvlakken, hoewel ik wel verbaasd zou zijn als een van hen een medaille haalt.
    Ida Njatun. Dat zou toch vet zijn, als die op het podium eindigt. Had goede vorm in Erfurt, weliswaar op een andere afstand, maar hoop doet leven, als ze nou ook wat minder verkrampt gaat schaatsen kan ze vliegen over het ijs. Was trouwens gewoon zesde in Sotsji.
    Kim Bo-reum. Mag die meedoen?
    Isabelle Weidemann. Zou best kunnen. Degelijk troef tot dusver.

    Overige overige podiumkandidaten, hoewel ze een redelijke 3 kunnen rijden, missen blijkbaar de X-factor om genoemd te worden. Ik moedig ze bij deze aan om mijn ongelijk te bewijzen.

    Nog een paar vooruitzichten:
    Vorig jaar was de winnende tijd 3.59.laag en dit jaar lijkt me dat weer nodig. Immers, de winnende laaglandtijden in de WorldCup van dit jaar komen overeen met die van vorig jaar, dus vandaar. De traagste en twintigste tijd was vorig jaar van Jelena Peeters, met 4.12 en er reden 16 dames onder de 4.10. Dat zou dit jaar nóg beter kunnen. De 3000-meter (en de mannelijke 5000-meter in zekere zin ook) beleeft gloriedagen kwa diepgang, maar laten we vooral doen alsof de 1500meter de 'koningsafstand' zou zijn.
    Verder gaat Herbert Dijkstra een paar keer enorm verrast zijn over het niveau van enkele buitenlandse schaatsters en gaat Erben Wennemars, ondersteunt door Dione, in de voorbeschouwing doen alsof het een strijd is tussen De Jong en Wüst. Die laatste wordt ook een keer close-up gefilmd terwijl ze gaapt.


    Nog een plaatje van schaatsters recentelijk vaak top-8 reden
    [​IMG]

    Bijgevoegde bestanden:

    • 3000v.png
      3000v.png
      Bestandsgrootte:
      22,9 KB
      Weergaven:
      4
    ZeeKoei, Asterisk en EenBrabander vinden dit leuk.
  4. Unplugged

    Unplugged Active Member

    En dan wordt er bij gezegd: 'Dat belooft veel goeds, want dit laat zien dat ze ontspannen is.'

    Btw, zullen we een schaatsbingo maken? Van standaard quotes en standaard shots? ;)
    ZeeKoei en EenBrabander vinden dit leuk.
  5. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Als Ida Njatun hier het podium haalt, eet ik mijn schaatsbeschermers op.
  6. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Hoeveel dames doen er eigenlijk mee? maw hoe laat kunnen we de laatste rit ongeveer verwachten?
  7. diploma

    diploma Active Member

    12 ritten (24 dames), starttijd 20.00 uur Gangneung-time
    De Jong zit in de laatste 3 ritten, Wüst en Achtereekte in de ritten 7 tot 9 (niet tegen elkaar)
    Nogevendit vindt dit leuk.
  8. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Zou verrassend zijn als de winnaar iemand anders is dan Wust/de Jong/Sablikova.. van de 3 lijkt Sablikova eerlijk gezegd degene die minst zeker is van een podium.
  9. Duif

    Duif Well-Known Member

    Wust heeft al haar grote titels op de 3km behaald door relatief vroeg in het programma te starten...
  10. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Hoe zijn die lotingsgroepen in elkaar gezet? Als ik puur afga op het WB-klassement krijg ik deze groepen en daarin staat Achtereekte bij rit 4-6.
    Blondin
    Sablikova
    Voronina
    De Jong
    Pechstein
    Zueva

    Takagi
    Weidemann
    Wüst
    Lollobrigida
    Schoutens
    Kikuchi

    Tutt
    Achtereekte
    Bachleda
    Njåtun
    Dufter
    Hao

    Zdrahalova
    Kim (ipv Graf)
    Bosiek
    Zlotkowska
    Liu
    Sato

    Edit: deze lijst klopt niet, zie post hieronder.
    Laatst bewerkt: 3 feb 2018
  11. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    O ja, het gaat op basis van het WB-klassement na SLC (en niet dus na Erfurt...) in combinatie met de SOQC. Maar hoe zit het nou precies?
  12. michiel0128

    michiel0128 Active Member

    Rule 241 Drawingat Olympic Winter Games (Regels ISU)

    500/1000/1500
    Heren 36 deelnemers, vrouwen 32 deelnemers (2o WB punten, rest tijd WB wedstrijden)

    - 4 groepen van 6 op basis van Special Olympic Qualification Classification
    - groep 5 rest
    - Landgenoten niet tegen elkaar
    - Bij de loting wordt begonnen met groep 5 en als laatste groep 1

    3000D/5000H
    H/D 24 deelnemers (16WB punten 8 tijd)
    - Bovenstaande waarbij geen groep 5

    5000D/10.000H
    12 deelnemers (8 WB punten, 4 tijd)

    - 3 groepen van vier deelnemers
    - geen landgenoten tegen elkaar

    Achtervolging
    - kwartfinale open loting
    - Halve finale 1= snelste ploeg tegen de vierde ploeg qua tijd
    - Halve finale 2= tweede ploeg qua tijd tegen de derde ploeg qua tijd

    Finales
    D-finale= nr 7 tegen nr 8
    C Finale= nr 5 tegen nr 6
    B(rons) finale= verliezers HF
    Finale= winnaars Finale

    3000m

    Groep 3 oa Lollobridgida Achtereekte

    Groep 2
    Weideman, Zueva, Wüst, Schoutens, Tutt, Kikuchi

    Groep 1
    Sablikova, Voronina, De Jong, Pechstein, Blondin, Miho Takagi
  13. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Achtereekte dus toch in 3, en dus niet in 2, zoals @diploma zei.

    Hier de volledige lotingsgroepen:

    Groep 4
    Ida Njåtun
    Nikola Zdráhalová
    Luiza Złotkowska
    Bo-reum Kim (goed voor mijn SchaatsLiga)
    Jelena Peeters :)
    Ayano Sato (reed geen WB's op deze afstand)

    Groep 3 (Bosiek-Bachleda-Curuś niet mogelijk)
    Francesca Lollobrigida
    Carlijn Achtereekte
    Jiachen Hao
    Karolina Bosiek
    Katarzyna Bachleda-Curuś
    Roxanne Dufter

    Groep 2 (Weidemann-Tutt niet mogelijk)
    Isabelle Weidemann
    Marina Zujeva
    Ireen Wüst
    Carlijn Schoutens
    Ayaka Kikuchi
    Brianne Tutt

    Groep 1
    Natalja Voronina
    Martina Sáblíková
    Claudia Pechstein
    Ivanie Blondin
    Antoinette de Jong
    Miho Takagi
  14. Monique

    Monique Well-Known Member

    Goh wat hoop ik dat Ireen hier nóg een keer goud kan pakken. Ik schat de kans niet megagroot in, maar een kans heeft ze zeker. De Jong vind ik een leuk alternatief, en anders moet het Miho Takagi maar worden.
    EenBrabander en frederica vinden dit leuk.
  15. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    ...en het dweilschema? Met vier groepen één keer dweilen?
  16. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    De wedstrijd duurt 92 minuten. Uitgaande van twaalf keer zes minuten (want er zit altijd wat pauze tussen de ene rit en de andere rit) en twintig minuten dweilpauze kom je op 72+20=92 minuten en dat is precies de aangegeven tijdsduur.

    ---

    Hoe gaat het dit seizoen met de Olympische rijders op de 3000m?

    In deze post bekijk ik het 3000m-seizoen van de deelnemers uit groep 3 en 4 aan de hand van mijn database met top-100 hoog- en laagland en top-10 per land hoog- en laagland.
    In de tweede post in deze serie doe ik hetzelfde met groep 1 en 2.
    In de derde en laatste post geef ik een tabel vol gegevens omdat schaatsfans van cijfertjes houden.

    Njåtun: haar 4:03.81 van dit jaar is haar derde tijd ooit. Nog niet in de buurt van haar laagland-PR gekomen dit seizoen.
    Zdráhalová: staat nog niet in de database, want Sáblíková is onaantastbaar in Tsjechië op de 3000 meter. Dit seizoen vergelijkbaar met Njåtun.
    Złotkowska: reed dit seizoen de achtste Poolse tijd ooit. Twee Poolsen waren dit jaar sneller: de jonge Bosiek en de veterane Bachleda-Curus.
    Bo-reum Kim: slecht in Calgary, maar in SLC haar tweede tijd ooit met 4:04, achter haar NR van 4:03 uit Gangneung.
    Peeters: snelste seizoenstijd gek genoeg uit Inzell: 4:05.23. Verbeterde haar laagland-PR in Heerenveen tot 4:10.44.
    Sato: derde Japanse dit seizoen op deze afstand, nog wel wat wisselvallig.

    Lollobrigida: reed een knap Italiaans record met 4:02 in SLC, maar haar laagland-PR van 4:07 staat nog.
    Achtereekte: rijdt op alle fronten harder dan ooit, als we die rare B-groep-4:00.80 van 2014 wegdenken. Enige voor de dweil met een PR onder de 4:00.
    Jiachen Hao: inmiddels de tweede Chinese ooit achter Fei Wang met 4:02. Ze heeft zich ook op laagland verbeterd.
    Bosiek: snelste Poolse van dit seizoen, en dat, terwijl ze pas deze maand negentien wordt. Op één na snelste juniore ooit.
    Bachleda-Curuś: reed haar tweede en haar vijfde tijd ooit. Dit seizoen van het niveau Zdráhalová en Njåtun.
    Dufter: ondanks een PR van zeven seconden in Calgary staat ze op deze afstand nog niet in het rijtje met snelle Duitse vrouwen uit het verleden.

    Als er niks geks gebeurt, staat Achtereekte met ruime marge vooraan als de dweilpauze begint.
  17. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Weidemann: op laagland is ze beter dan op hoogland. Reed haar PR gek genoeg in september. Wel zeer constant.
    Zueva: reed drie van haar vier snelste tijden dit seizoen, waaronder die prachtige 3:59.54.
    Wüst: op hoogland verbeterde ze op een haar na haar PR. Op laagland is ze slechts de derde Nederlandse dit seizoen qua tijden.
    Schoutens: kopieert nog niet het niveau dat Manganello vorig jaar had. Ze heeft een voorkeur voor laaglandbanen.
    Kikuchi: na een gedwongen seizoen ertussenuit is ze beter dan ooit. Na Takagi de beste nog actieve Japanse. Rijdt rond op het niveau van een Hozumi in topvorm.
    Tutt: qua niveau op deze afstand goed vergelijkbaar met Schussler. Vijf Canadesen reden ooit sneller dan haar 4:02.42.

    Voronina: laagland-PR, Russisch record, prachtige WB-zege... het kan niet op. Maar blijft ze mentaal koel in de huidige situatie rondom de Russen?
    Sáblíková: tot nu toe geen bijzonder seizoen. Reed al meer dan 40 keer harder buiten Calgary en Salt Lake dan de 4:05's uit Erfurt en Heerenveen. Maar wel de snelste actieve 3000m-schaatsster ooit, op hoogland én laagland.
    Pechstein: bijzonder goed op de 5000 meter, ploegenachtervolging en massastart, maar op de 3000 meter steeg ze niet boven zichzelf uit.
    Blondin: eindelijk onder die dekselse vier minuten gedoken in Salt Lake City. Haar 4:02.45 uit Gangneung is de beste Canadese laaglandtijd ooit, beter dan Klassen dus.
    De Jong: de beste Nederlandse van dit seizoen en in persoonlijk record sneller dan Wüst. Knaagt dat bij Ireen? Misschien wel, maar zolang @Monique gelijk krijgt, zal die daar niet om malen. Op banen onder 400 meter hoogte ook de snelste dit jaar.
    Takagi: met 3:57.09 is ze de snelste vrouw dit seizoen. Vorig jaar kwam ze uit op 4:04.50 in Gangneung, gaan we dit jaar onder de 4:00? Ik stem voor. Zijzelf ook, neem ik aan.
  18. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    En dan hebben we hier een overzicht van de SBs, PBs en de laaglandvarianten daarvan:
    Schermafbeelding 2018-02-04 om 17.08.39.png

    Sortering is bepaald op basis van het gemiddelde de volgende drie dingen:
    LSB
    SB
    het gemiddelde van LPB en PB

    Hierbij is de slechtste score weggestreept.

    Dit gemiddelde is vervolgens nog beïnvloed door een andere waarde: namelijk de gereden tijden dit seizoen.
    Ik ben nog wat aan het klooien met die formule. In mijn huidige variant staat De Jong op 1, voor Sablikova en Takagi. Heel wat anders dan de vorige. En dat terwijl ik eigenlijk alleen maar een overzicht van PBs en SBs wilde maken...
    Laatst bewerkt: 4 feb 2018
    tkwouter, Sotsji fanatic en Giel1 vinden dit leuk.
  19. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Tja, ik denk toch dat Wust 'gewoon' weer voor de Jong gaat eindigen.....Of ze dan ook wint is weer wat anders, want ik vond Sablikova recentelijk ook weer sterk ogen.
  20. MasterAJA29

    MasterAJA29 Active Member

    Ik ga voor winst van Wust (ik hoop het ook), ze moet als eerste van de favorieten wat zeker een groot voordeel voor haar is. Tevens heeft ze daardoor waarschijnlijk ook beter ijs. Ze knalt er weer hard in en gaat pas het laatste rondje op een hoop ipv van 2 rondjes voor het einde waardoor iedereen zich op haar tijd stuk gaat bijten.
    Duif vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina