2-4 november World Cup Kwalificatie

Discussie in 'Lange baan' gestart door proeme, 24 okt 2018.

 1. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Ik doelde op de wisseling van de macht (en wacht): Kramer géén Allround wereldkampioen; niet op wie dat overneemt - dat kan per wedstrijd en toernooi iemand anders zijn.
 2. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Dat is inderdaad een fikse tegenslag.
 3. LordMarcel

  LordMarcel Well-Known Member

  Simon Schouten zit er ook bij en die is ook van Easyjet.
 4. proeme

  proeme Well-Known Member

  hoe werd dan bepaald welke 32 dat zijn?
 5. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Anema???? Nee, Bergsma was invaller omdat Kramer afzegde. Er was geen alternatief dus moet je roeien met de riemen die er zijn en niet de boel opblazen zoals nu gebeurde.
 6. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Dat weet ik niet helemaal, maar valt misschien wel op te maken uit het plaatsingsreglement van de KNSB. Bergsma was de laagst geplaceerde deelnemer van Anema in deze competitiewedstrijd omdat hij in de eerste wedstrijd ten val kwam. Dus zijn plekje was de 1e dat zou vervallen (tenzij hij in de 1e wedstrijd niet had mee gedaan, dan had hij als wildcard mee kunnen doen dankzij WC-deelname vorig seizoen). De reden dat Anema zoveel rijders mag opstellen zal deels ook worden gedoogd omdat het animo dan wel heel erg tegenvalt. Ik ga ervan uit dat daar wel tegenover staat dat zij bij een max aantal inschrijvingen plekjes moeten afstaan. In voorgaande jaren mochten zij niet iedere keer met zoveel man op komen draven.
 7. proeme

  proeme Well-Known Member

  klinkt logisch :)
 8. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  En dan nu de echte feiten: Bergsma zat in het basistrio, Verweij was de vervanger van Kramer.

  En over de boel opblazen: ze reden de tiende tijd op de eerste halve ronde en begonnen met halve rondjes van 13,5. Na 2 ronden al 2 seconde achter Zuid-Korea.
  Hakkie2 vindt dit leuk.
 9. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Oja, dat was ook zo. Maar wat wil je dan: als Bergsma zich had terug getrokken zou iedereen over hem/Anema heen zijn gevallen omdat er dan geen TP team had gereden.
  Over dat tweede: zo'n Koen Verweij die loopt te duwen als het al veel te laat is en de boel uit elkaar ligt slaat nergens op. Gewoon even laten zien hoe slecht iemand wel niet is.

  Over Zuid-Korea: wie stond er ook al weer in de finale van de OS en wie niet?
  Laatst bewerkt: 6 nov 2018
 10. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Dat het beter opgelost had kunnen worden en ze dan misschien zesde ipv tiende waren geworden is al vaak besproken hier. Gaat het niet om. Wat mijn punt in dit topic is: het was al vrij vroeg min of meer duidelijk dat Bergsma daar de TP zou rijden. Iedereen op het forum hier noemde hem de logische keuze. Ik neem aan dat hij zelf ook wist of vermoedde dat hij daar aan de start zou komen. Als hij (en dus ook Anema) serieuze ambities hadden gehad om dat onderdeel ook op de Spelen te rijden had hij daar in goede vorm aan de start moeten staan om zich te bewijzen. Als je gelost wordt terwijl het tempo heel voorzichtig is, doe je het tegenovergestelde. Dan bestaat er een grote kans dat je je plek kwijt bent. Zo hard is topsport. Net zoals Verweij zijn plek kwijt raakte op de Spelen na zijn slechte kwalificatierace. Dan kun je naar anderen wijzen, maar dan moet je vooral naar jezelf kijken. (En volgens mij doet Bergsma dat zelf trouwens ook).

  Maar de starre Anema had één weg in zijn hoofd richting de Spelen en weigerde te kijken in het hoofd van de bondscoach. Anema herkende niet dat de strijd met Verweij in de massastart in november een belangrijk moment was, en ook niet dat de teampursuit van Bergsma in Heerenveen dat was.
  Hakkie2 vindt dit leuk.
 11. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Het is allemaal de schuld van Anema: hij denkt niet met de bondscoach mee, neemt wedstrijden niet serieus enz. Hoe lang loopt Anema wel niet mee? Die heeft echt wel in de gaten wat er aan het gebeuren was: Kramer die in de zomer in één keer serieus mee doet in een B groep mass start, Verweij die in de series van de tweede wedstrijd geklopt wordt door Hekman. Verweij die dan op het NK wint van Stroetinga. Hij heeft het een paar dagen later al bij Omrop Fryslan voorspeld wat er zou gaan gebeuren en die voorspelling is uitgekomen.

  Zoals ook de jaren ervoor koos Anema voor een zwaar trainingsprogramma in de zomer om Bergsma klaar te krijgen voor de strijd op de 5 en 10km met een Kramer in supervorm in feb. 2017. Dan neemt hij idd voor lief dat de vorm aan het begin iets minder is. Echter ben ik er van overtuigd dat hij ervan uit ging dat het goed genoeg zou zijn. Wat er vlak voor Heerenveen gebeurde was nogal heftig (oud zeer Sochi kwam boven) en allerlei zaken werden omgegooid. Maar dan nog moet je het beste ervan maken.

  De team pursuit race werd rustig opgebouwd, vergelijkbaar met bv de World Cup Inzell 2015 met Stroetinga in het team (eindtijd 3:41). Vergelijken met Zuid Korea is appels en peren vergelijken want die startten heel snel.
  Bergsma op de zwaarste positie 2 die dan de derde halve ronde op kop de tijd ietsje laat oplopen boven de gevraagde 13.5. Het ging na de wissel mis omdat Bergmsa op 1 meter komt te rijden (Verweij had ietsje in moeten houden) en er niet meteen ingegrepen wordt door een totaal gebrek aan geen communicatie bij alle drie. Wat was er van tevoren afgesproken? Wordt het wel meteen opgelost dan had je kunnen zien of Bergsma zich zou herpakken en had je nog veel aan hem kunnen hebben in de tweede kopbeurt. Bij het WK afstanden 2017 werd een zwak moment van een niet in vorm zijnde Blokhuijsen (op positie 1) opgevangen door juist Bergsma (o ironie). Nu was er GEEN team en dat vond en vind ik veel kwalijker dan een iets mindere vorm van Bergsma.

  De mass start is een lastig onderdeel waarbij je altijd tegen een nederlaag kunt aanlopen, zelfs Lee. De vraag is welke conclusie je daaraan verbind. NK: niet representatief, World Cup: loopt spaak door één moment van onoplettendheid maar zitten beide heren wel goed in de wedstrijd. Uiteindelijk werkt het dan zo dat een nederlaag altijd langer blijft hangen dan hoeveel succesvolle wedstrijden in het verleden dan ook.

  Nu deden Bergsma en Stroetinga zichzelf de das om. Maar wat was er gebeurd als ze een medaille hadden gepakt en later zou Verweij een wedstrijd hebben gewonnen? Dan was er alsnog een roep om Verweij (met Kramer) ontstaan en had je het gezeur over de leeftijd van Stroetinga gekregen. Die strijd konden de mannen van Anema nooit winnen.
 12. mi

  mi Well-Known Member

  Deze hele discussie illustreert wel precies waarom het schier onmogelijk is een bondscoach te vinden om dit zooitje ongeregeld op 1 lijn te krijgen.
  Ik zou er persoonlijk een groot voorstander van zijn om veel meer met vaste teams te gaan werken. Als rijder je (in oktober!) aanmelden dat je dit wilt en meedoen aan selectie wedstrijd over de middenlange afstanden (zoals dit weekend) + de keuze van de bondscoach voor de andere belangrijke factoren (in elkaars slag kunnen rijden, samenwerking etc). Dan een team van stuk of 4 rijders voor MS en stuk of 5 voor TP die de rest van het seizoen het team zijn met de verplichting dat als de bondscoach je opstelt, je ook gaat (ook naar Japan, China, Polen en ook als je schema eigenlijk anders was).

  Ik persoonlijk zie liever een team wat er echt op traint (en dat kunnen uitstekend mensen zijn die er nu net buiten gevallen zijn) dan gelegenheidsteams waarbij het puur toevallig is hoe het gaat.
 13. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Ja, dit is wel wat andere landen natuurlijk ook doen. Kramer selecteren voor de MS vorige OS was natuurlijk een lachertje. Maar de MS is sowieso een lastig onderdeel om te domineren, omdat je maar met z'n tweeen bent (in een veld van 16) en uiteindelijk komt alles aan op de eindsprint. Het wordt vaak uitgelegd als: 'Als wij niet winnen, wint het buitenland' maar 'het buitenland' verliest dan ook nog steeds - behalve dat ene land dat wel wint natuurlijk. Voor Japan/Canada/VS/etc. voelt het echt niet als een overwinning als Zuid-Korea wint en NL niet.
 14. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member


  Probleem bij de OS was dan ook de max van 10 per sexe. En dat zie je ook op het EK en ik denk dat het ook voor het WK er nog wel aan gaat komen (steeds meer landen vullen niet volledige quota in wegens kosten, ik denk dat uit die landen het voorstel nog wel gaat komen om de in het schaatsen rijke landen wat minder voordeel te geven). En dan heb je niks aan van te voren gemaakte teams, of je moet de plekken van specialisten dan pas in gaan vullen nadat je de 5(?) plekken op de TP en MS hebt ingevuld. Dan kun je dus maar uit 5 schaatsers kiezen die niet in die selecties zitten.
 15. mi

  mi Well-Known Member

  Die quota zijn onzinnig, die zijn er bijvoorbeeld in het zwemmen toch ook niet?

  En ik vind het persoonlijk ook heel raar dat op de TP wel alle deelnemers een medaille krijgen maar op de MS niet? Waarom zou een Jorrit Bergsma zich voor een Koen Verweij het snot voor ogen rijden?
 16. proeme

  proeme Well-Known Member

  mee eens, maar de realiteit is dat het max van 10 er wel is. Daar heeft een bondscoach maar gewoon mee te dealen.

  waarom kan dat bij wielrennen wel en bij schaatsen niet?
 17. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Dat kun je vinden, maar ze zijn er (in het zwemmen heb je andere dingen: zo mogen er meer zwemmers per land mee doen aan de eerste ronde dan aan de finales, waardoor de 3e zwemmer van de series nog kan zijn uitgeschakeld...). Die max per 10 land zijn voor de OS en het EK een gegeven, dan moet je daar rekening mee houden. En in je achterhoofd houden dat ze er bij het WK ook misschien wel komen lijkt mij niet onverstandig.
  strawbale vindt dit leuk.
 18. mi

  mi Well-Known Member

  Ik weet wel dat dit zo is, maar als je als ISU wilt dat de sport zich vernieuwd en dat deze onderdelen volwaardig worden dan moet je hier iets mee...en als men dat weigert dan moet je accepteren dat het voor A-landen (zoals NL) een bijnummer blijft en daarmee blijft het uberhaupt een bijnummer (net als de basketbalpoeg zonder NBA spelers in de zomer...). Het kan niet allebei waar zijn.

  En tav de medailles: de MS is een team van 2, dat kun je al bijna geen team noemen!
  Als je alleen in een kwalificatie van de TP rijdt krijg je wel een medaille maar als je a la Douwe dit weekend je kopman lanceert in de finale krijg je niks! Vind ik raar!
 19. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member


  Renshaw heeft volgens mij wel meer dan 20x gezorgd voor een touretappe zege, toch heeft hij die niet op zijn naam staan. Zo werkt het in de sport.
 20. mi

  mi Well-Known Member

  Zo werkt het in het wielrennen, maar ik kan me zo snel geen andere sport bedenken waarin dit zo werkt? Estafetteteams in bijv atletiek en zwemmen krijgen ook alle leden een medaille.

Deel Deze Pagina