2-4 november World Cup Kwalificatie

Discussie in 'Lange baan' gestart door proeme, 24 okt 2018.

 1. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Meer serieuze aanvallen moet je ook niet doen, hij werd er bijna olympisch kampioen mee. Eerder aanvallen is gewoon onzinnig. Dan rij je niet goed.

  Het is gewoon absoluut niet zo dat marathonners per definitie beter zijn dan langebaners in de massastart.
 2. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Ik denk wel dat deze nederlaag aantikt. Maar vooral het verlies op de 10 km tegen twee andere rijders dan Kramer zal hem een slecht weekend geven. Wie dat vooraf had voorspeld was voor gek verklaard. Plus idd het feit dat ze ook nog droog staan in de Marathon Cup.

  Vergeet niet: vorig jaar bij deze wedstrijd begon de MS-elende voor Anema. Toen piekte zijn ploeg ook later in het seizoen. Maar het team werd toen ingemaakt door Verweij, waarna de hele discussie begon. We kunnen eeuwig doorpraten over of Kuiper toen gelijk had, maar als Clafis daar gewoon had gewonnen hadden Verweij en Kramer niet samen gereden in Korea.

  En nu: met acht man verliezen van twee mensen met minder ervaring op dit onderdeel of de marathon maakt je positie er in discussies veel zwakker op. Dan geef je Jumbo-fans en Anema-haters als Stalenburg een stok om mee te slaan.

  Als ze echt hebben gereden om alleen Hekman te verslaan zou dat de sneuheid ten top zijn. En heel dom.
  Monique, mi en Hakkie2 vinden dit leuk.
 3. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Die nationale wedstrijd vorig jaar was een rustige wedstrijd waarin iedereen het aan de Anema heren lieten. Totaal niet representatief voor een internationale wedstrijd. Dat wordt zoals zo vaak vergeten door velen. Ben overigens van mening dat de roep om Verweij en Kramer er alsnog wel was gekomen vanuit de Telegraaf hoek.
 4. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Denk het niet. Anema heeft daar zwaar geblunderd en zijn schaatsers (kans op) een olympische medaille door de neus geboord. En nu lijkt hij de kansen op het WK te hebben geminimaliseerd, of ze moeten het wel erg goed doen op het NK.
  G1ant vindt dit leuk.
 5. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Je gaat niet in op mijn punt maar probeert je eigen mening weer als waarheid te framen.
 6. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ehmmm... nee.

  Jouw stelling was een eigen waarheid, de roep om Verweij was er helemaal niet voor die wedstrijd, die was er als hij toen niet had gewonnen ook nooit gekomen.
 7. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Het gaat er niet om dat die wedstrijd niet representatief was. Dat was ie idd niet. En ook niet om de vraag of Kuiper inhoudelijk gelijk gehad met zijn keuze. Feit is dat als Verweij daar eraf was gereden door Clafis, hij geen microfoon onder zijn neus had gekregen voor zijn verhaal over hem en Kramer. Dat dat voor de bondscoach en de publieke opinie wél een belangrijke wedstrijd was werd niet herkend door Anema en dat is een blunder. Net zoals het feit dat hij Bergsma vermoeid en zonder genoeg snelheidswerk die TP liet rijden in Heerenveen. Vorig jaar heeft hij fouten gemaakt in de planning en het lijkt er een beetje op dat hij daar niet van heeft geleerd.
  mi en Hakkie2 vinden dit leuk.
 8. mi

  mi Well-Known Member

  Eens met G1ant, en dat is het gevolg van wedden op meerdere paarden (marathon/langebaan/ploegonderdelen) en de kwalificatiestrijd. Als je kiest (wat Anema in het nos interview dit weekend zegt te doen) voor vorm later in het seizoen kun je met lege handen komen te staan. Dan kun je later in het seizoen vanalles roepen maar zo werkt het gelukkig niet.
  Hakkie2 vindt dit leuk.
 9. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Of langebaan-schaatsers per definitie beter op de TP... oh wait. Het is dus beetje een EN en EN geworden
 10. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Marathonners kunnen best TP rijden, als ze net zo veel op hun start trainen als allrounders en net zo veel snelheid hebben. Want dat zijn toch essentiële punten.
 11. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Men vergeet de WC in Heerenveen van vorig seizoen. Dat was de laatste kans voor Stroet/Bergsma en die ging door miscommunicatie of gebrek aan scherpte (who cares: ouwe koeien) in rook op.

  Deze keuze van Anema is riskant, maar niet per se onverstandig. Hij stelt zich richting de KNSB niet onwelwillend op en stelt eventueel (bij vergoeding verblijfkosten) zijn schaatsers voor de MS beschikbaar. Worden zijn rijders niet gekozen, dan is dat prima. Zijn schaatsers kunnen dan richting NK Afstanden in vorm komen; marathons rijden (gewoon een belangrijk doel voor die ploeg) en bovenal; niet verliezen op internationale MS wedstrijden. Rijdt er een easyJet duo terwijl ze simpelweg nog niet in vorm zijn, dan kunnen ze meer verliezen dan winnen (dat is uiteindelijk hetgeen Verweij en Kramer van konden profiteren). Rijden ze niet, dan moeten andere namen het een keer waarmaken. Vallen die tegen, dan neemt de roep om ervaren marathonrijders en dan vooral Bergsma/Stroet/Schouten vanzelf toe. Misschien niet in de media, maar wel bij de selectiecommissie, potentiële figuurlijke bondscoach.

  Keerzijde daarvan is dat in het geval degene die nu gekozen zal worden (95% dat Douwe daar 1 van zal zijn) wint, dat die ook direct nummer 1 op de lijst voor het WK Afstanden zal zijn. En dat je een ander duo de kans geeft zich te ontwikkelen. Anema gokt dus.

  Dat alles in het achterhoofd houdende, moet de KNSB wel de vorm van Anema's schaatsers in februari mee gaan rekenen. Bergsma was op de Spelen zeer sterk, terwijl Verweij, Blokhuijsen en (in mindere mate) Kramer hun vorm compleet kwijt waren (wat de redenen ook waren. Die waren er van te voren ook voor Bergsma natuurlijk). Simon Schouten wint (naast Blokkie de enige internationale zege!) een internationale MS en domineert in februari en maart de marathoncompetitie (met het gehele team op oorlogspad). Pieken kunnen ze wel. Daarmee wil ik overigens alleen maar zeggen dat je je niet moet blindstaren op een weekend en ook prestaties uit het verleden mag meenemen. Zeker op de teamonderdelen. (En nogmaals: het hoeft van mij geen Anema duo te worden; een Douwe vind ik dus wel een verstandige keuze op zowel MS als TP.)

  De opbouw deze zomer is niet perfect geweest, veel persoonlijke omstandigheden die recent zijn veranderd, en er is dat alles beschouwende daarmee een keuze gemaakt om het seizoen anders op te bouwen. Dat heeft Reggeborgh net zo goed (waarbij het natuurlijk ook opvalt als ze niet goed presteren; zij zijn ook een specialisatie team maar dan met hun sprinters). Alleen zijn zij meer afhankelijk van WC wedstrijden dan easyJet die marathons en Holland Cup wedstrijden kunnen rijden. Feit blijft wel dat ze flinke stappen moeten gaan zetten richting januari. En laat nou net de concurrentie in de marathons gigantisch groot zijn. Zeker wanneer Lee er ook bij komt. Dan heb je met Lee, Michael en Swings gewoon de grootste buitenlandse MS toppers aan de start waartegen je het wekelijks opneemt. Ook niet onbelangrijk.
  Laatst bewerkt: 5 nov 2018
  G1ant vindt dit leuk.
 12. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Nederlaag op de 10 km voor Bergsma? mwah.. is dat meer pijnlijk dan het weekend van Kramer? Ik weet het niet.
 13. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Laat ik me iets anders verwoorden. Kramer is 10 jaar op eenzame hoogte aan de macht geweest op allround gebied en bijna net zo sterk op de 5k.
  Voor 'machtswisseling' zal Roest toch eerst ook echt de macht moeten grijpen op internationale wedstrijden. Dat hij WK werd vorig jaar is hardstikke leuk natuurlijk, maar we weten ook dat Pedersen de betere was daar en dat het echt een fluke-winst van Roest was.

  Roest kan zeker de nieuwe koning worden, maar nu is het nog iets te vroeg om hem al daartoe uit te roepen, in mijn ogen dan he ;).
  Monique, JohnZero, Koen en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 14. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Dat hij vorig jaar Bergsma (net) op tijd in vorm had klopt. Je hebt alleen weinig aan een team in topvorm in februari als ze in november en december de kwalificaties missen. Het is niet zo dat de schaatsers van Anema zich op 80% ook plaatsen of een beschermde status hebben, dus je moet gewoon pieken op de kwalificatiemomenten.

  Heeft Bergsma vorig jaar 2 en misschien wel 3 olympische medailles gekost. Hij zat in het TP team, voor de 5000m was hij een zekerheid en misschien had hij ook een medaille kunnen pakken op de massastart, al had hij waarschijnlijker de Kramerrol gehad.
 15. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  De nederlaag van Bergsma zelf zal wel meevallen, maar dat bij 5 QC plekken op de 10k alleen Bergsma erbij zit is natuurlijk niet bepaald goed te noemen.
 16. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ik probeer meer te zeggen dat Bergsma het overwegen waard was om alsnog te selecteren op de TP en de MS. De bondscoach had volgens mij ook op een gegeven moment wel door dat het met zijn drie keuzes niet fris zat. Maar ik weet niet of de bondscoach verplicht was om zich aan zijn keuzes te houden. Als dat zo is, dan neem ik dat terug. Ik dacht dat de BC bij teamonderdelen meer discretionaire vrijheid had zeg maar (Bergsma was uiteindelijk toch 5e reserve op de TP en 3e op de MS).

  Simon Schouten zat er ook nog bij. Je mag natuurlijk prima verwachten dat Kooiman daar ook nog tussen zit (en zeker dat ie 'm niet laat lopen zoals gisteren), maar dat Anema vooraf die fenomenale tijden van Roest, Douwe de Vries en Jansman niet had voorspeld, kun je hem moeilijk aanrekenen denk ik ;)

  Bergsma was vorig jaar overigens gewoon Nederlands kampioen geworden (zelfs voor Kramer) met zijn tijd van gisteren. Douwe en Roest waren dit weekend simpelweg tot in het uiterste exceptioneel (terwijl ze vorig jaar niet veel hebben gereden). Maar om The Big Lebowski te parafraseren: Bergsma is not the issue here ;)
  G1ant vindt dit leuk.
 17. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  De bondscoach was verplicht de eerste keus op de massastart aan te wijzen voor het OKT. Toen was het nog zeer waarschijnlijk dat Bergsma helemaal niet naar de OS zou gaan vanwege zijn beroerde vorm, dus kon hij niet anders dan Verweij als eerste keus aanwijzen. En Verweij en Bergsma is gewoon geen mogelijk koppel, die liggen elkaar totaal niet.

  Was Bergsma gewoon in vorm geweest in het voorseizoen, dan was er een redelijke kans dat hij de vooraf te kiezen eerste keus was op de MS.
 18. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ik bedoel op de Spelen zelf. Niet vooraf, want Bergsma was inderdaad niet goed destijds en er was toen nog geen reden voor twijfel aan de vorm van Kramer en Verweij (ja, achteraf misschien). Maar goed, ouwe koeien enzo. Ergens snap ik de overweging van Kuiper op de OS ook wel een beetje. Hopen dat 1 snelle ronde van Verweij en 1 versnelling van Kramer voldoende zouden zijn en wissel je vooraf toch een van de twee in voor Bergsma, dan ben je voor de buitenwereld een twijfelaar en creëer je wellicht ook onrust of ontevredenheid binnen het kamp.
  Laatst bewerkt: 5 nov 2018
 19. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Op de Spelen mocht Kuiper niet wisselen, alleen als Verweij zich terug trok.
  G1ant en Lorca vinden dit leuk.
 20. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  idd, en afwachten hoe zijn zijn toekomstig supersterstatus verteert en hoe volgevreten ie is na 3 seizoenen alles te winnen. En wat kan de concurrentie, hoe ontwikkelt ADJ zich bv.
  Het exceptionele aan Kramer is dat ie haast 10 jaar aan een stuk alles opgevreten heeft op de 5k en allround, nooit eens een foutje, nooit eens een zichtbaar zwakke dag.
  Camila en strawbale vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina