Welke ronding is goed voor mij?

Discussie in 'Techniek & training' gestart door beyellow2, 24 jan 2010.

  1. beyellow2

    beyellow2 New Member

    Hallo ik heb een vraag aan de gevorderde schaatser. :?:
    Ik schaats(klapper) momenteel met een ronding van 21meter maar ben niet helemaal tevreden hierover.
    Ik maak behoorlijk grote en lange slagen en gebruik 1 baan.(geen sprinter)
    Zelf ben ik 1.68 meter lang en weeg 49 kilo.
    Ik denk zelf dat een ronding van 20 meter beter is of is ronding van 19 meter beter?
    O, ja en schaats alleen op een 400 meter baan.
    Wie heeft ervaring hiermee?

    Groetjes Iwan
  2. allard

    allard Active Member

    Belangrijke vraag: Waarom ben je niet tevreden. Wat moet er veranderen in je stuurgedrag. Vind je je schaats nu te nerveus sturen, of juist te weinig sturen.
    Als je dat aangeeft kunnen we specifiek advies geven.
  3. beyellow2

    beyellow2 New Member

    Beste Allard,

    Het is zo dat ik met oneffenheden in het ijs zoals groeven en putten/bulten dat mijn schaats heel erg snel van koers wordt gebracht en daarbij soms abnormaal stuitert terwijl ik wel niet nog meer druk op de schaats kan uitoefenen.
    Ook is het zo bij het ingaan van de bocht en bij het begin van de slag (bij het neerzetten) ik het gevoel heb dat mijn ijzer ergens alsware kort sleept.(het voelt alsof ik niet snel geen genoeg druk op de schaats heb) als ik nog langer moet overhellen voordat ik de slag maak val ik toch echt om.
    Mijn schaatsen zijn daarbij wel scherp.
    Ik heb geprobeerd het probleem op te vangen door mijn schaatshouding aan te passen maar dat wordt niets.(houding is aardig correct en heb zowel op het rechte stuk en in de bocht een lage houding)
    Daarbij heb ik tevens ook de posite afstelling gestest van mijn onderstel zowel in de lengte,breedte en diagonaal.
    Ik moet wel zeggen dat bijna elke dag schaats(sinds kort) hoe vaak moet je eigenlijk de rondig dan laten na meten ?
    En is de ronding van 21 meter correct voor mijn gewicht?(49 kilo)
    Ik ben geen sprinter maar wel aardig vlotte toerschaatser.
    Heeft u misschien advies?
    Alsvast bedankt.

    Groetjes iwan,
  4. allard

    allard Active Member

    Dit gedeelte snap ik nog niet helemaal. Je probeert het uit te leggen, maar bij mij komt het niet helemaal over wat je bedoelt. Misschien bij iemand anders wel.

    Ook kan het van belang zijn op wat voor ondergrond je schaatst. Op natuurijs heb je natuurlijk veel meer last van de door jou genoemde bobbeltjes en scheuren dan op kunstijs.

    Normaal gesproken ben ik een voorstander van wat vlakkere rondingen, om meer grip en controle over de beweging te hebben. Het goed kunnen sturen vind ik minder van belang, want dat doe je vooral door je zwaartepunt te verplaatsen. En zeker bij een lichte schaatser(waar jij toch wel toe hoort) vind ik een bollere ronding niet echt bevorderlijk. Lichte schaatsers zakken namelijk minder diep in het ijs, waardoor er een kleiner deel van de schaats grip heeft. Voor een lichte schaatser voelt dus een ronding 24 bijvoorbeeld hetzelfde als een ronding 21 bij een zware schaatser voelt.

    In jouw geval zou ik dus niet aanraden om op een lagere ronding te gaan rijden als je veel op kunstijs rijdt. Je krijgt daardoor een minder koersvaste schaats(zwabberen), en hebt minder grip. Als je echter enkel op natuurijs rijdt zou je misschien eens kunnen proberen wat ronder te gaan rijden, want daar schijnt het beter te rijden met een lagere ronding(geen ervaring mee).
    Verder zou ik willen aanraden toch nog naar je techniek te kijken. Je bent vrij klein en licht. En daarbij stel ik me dan iemand voor die vrij tenger gebouwd is, en geen echte krachtpatser is. Mensen met zo'n postuur schaatsen meestal niet efficiƫnt met lange krachtige slagen. Een snellere, smalle slag levert vaak een veel beter gevoel en rendement op.
  5. Rinus

    Rinus Member

    Misschien heb ik een idee van wat je bedoelt...

    Is 't alleen bij het insturen van de bocht? Of bij het begin van iedere slag? Dat je schaats ergens heen gaat waar jij hem niet per se heen hebt gestuurd en niet lekker glad glijd (maar 'sleept')? Ik kan me zo voorstellen dat je gaat denken aan verandering van ronding als hij niet goed hapt zo de bocht in.

    Als het alleen bij 't insturen van de bocht is, en niet bij de rest van de bocht, zou je je kunnen concentreren op je gewicht achterop houden. Specifiek die slagen de bocht in.

    Zo heel duidelijk weet ik het niet uit te leggen en wellicht is het compleet iets anders. Maar niet geschoten is altijd mis.
  6. beyellow2

    beyellow2 New Member

    Beste Allard en Rinus,

    Ik ga Jullie uitleg zeer zeker gebruiken en zal mijn schaatsen op de ronding van 24 meter laten slijpen.
    Ook moet ik eerlijk zeggen dat ik nu zo'n 8 weken schaats maar wel al op niveau schaats.
    Soms is de stabilliteit wat wisselend vooral wanneer ik moe wordt, andere gevorderde schaatsers op de ijsbaan de Meent vinden mijn vorderingen de afgelopen weken enorm ook zou op 20 Januari JL een marathon hebben geschaats maar dit ging niet door voor mij inverband met een enorme verkoudheid. :(
    Het is wel zo dat ik alles alleen heb geleerd en moet het vooral het hebben van meningen en tips van andere schaatsers zoals jullie.
    Ik zal na het slijpen van de ronding jullie laten weten wat het resultaat is.

    Iedergeval enorm bedankt voor jullie uitleg! :D

    Groetjes Iwan,

Deel Deze Pagina