Eigen schaatsbuizen maken

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door BlueSinquel, 20 dec 2009.

  1. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Besten,

    Nu weet ik dat er mensen zijn die me bij het lezen van de titel acuut voor gek verklaren.
    Als dit zo is en je geen technische onderbouwing hebt waarom het een slecht idee is, lees dan niet verder.

    Voor de anderen en bovenal voor de knutselaars onder ons, het volgende:
    ik heb de middelen om zelf van alles en nog wat (machinaal) te vervaardigen, namelijk een werkplaats op mijn hogeschool. Dit is ook een belangrijk onderdeel van mijn studie (werktuigbouwkunde). Ik zit erover te denken, omdat ik niet tevreden ben met mijn huidige schaats buizen (NSX comp2), en nog minder tevreden ben over de gevraagde prijzen van onderstellen, zelf schaatsbuizen te maken van staal.
    De bruggen van mijn onderstellen is niks mis mee, en kan bij het maak proces (als ik die zelf ook maak) veel meer mee misgaan.

    Ik heb er nog nooit over gelezen, wel eens ergens een handleiding gevonden voor het zelf maken van een fietsframe, als dat kan dan moeten schaatsijzers ook wel kunnen lijkt me.

    Wie o wie heeft dit zelfde idee gehad, en nog beter, uitgevoerd?
  2. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Jan Maarten Heideman :)
  3. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Aangezien hij nu lijdt aan mentale problemen, zal ik hem maar niet lastig vallen met mijn super vette idee.

    Nog iemand anders?
  4. sjeve schaats

    sjeve schaats New Member

    Hans Vollenbroek maakte vele jaren terug al buizen met o.a zaagbladenstaal. Men blijft altijd zoeken naar beter materiaal.
  5. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Aha, bedankt voor de tip!
    Ik maak het vooral voor de lol en de kick als het ook echt gaat werken, en ik er mijn rondjes op kan maken. Het zal nooit tippen aan wedstrijd ijzers van bijv. Maple of Viking, maar dat boeit niet. Het is gewoon voor de leuk, net als dat mensen zelf hun ijzers slijpen en polijsten.
  6. HA01761

    HA01761 Active Member

    Profiel CNC-frezen en lemmet erin plakken?
  7. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Zoiets ja, en dan bovenop nog een plak gebogen staal voor het scharnierpunt, en achter een stukje kunststof voor de achterpot. Als je het nauwkeurig doet, zou het goed kunnen gaan.
    Enige is dat de machines in de werkplaats misschien geen gereedschap staal kunnen snijden, zou een rottige belemmering zijn.
  8. Roberto Sighel

    Roberto Sighel New Member

    Goed idee! Een buis is niet moeilijk te maken, het lemmet stelt niet heel veel voor als je het juiste staal hebt... alleen het samenvoegen van de beide is een ander verhaal. Lijmen kan, maar bij Mogema heeft dat ook wel weer geleid tot messen die loslieten. Puntlassen kan, alleen trekt het mes daar vaak weer wat krom van. Zoiezo een probleem is het uiteindelijk richtten van het ijzer. Bij Viking gaat elk ijzer een aantal keer door een richtbank. Maar ik ben benieuwd naar de bevindingen!
  9. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Zou je me wat meer kunnen vertellen over dat richten, wat ze dan precies doen, en willen bereiken?
    Heeft het iets te maken met het exact recht monteren van de potten? Dat gaat mogelijk nog wel lastig worden ja, maar met een beetje timmermansoog moet het wel lukken denk ik.
    Ik heb 2 structurele ontwerpen bedacht (nog niet getekend), eentje met een holle buis en eentje met een massieve buis. Bij de massieve blijft het lemmet het beste zitten, doordat het gewoon in een gleuf gelijmd kan worden. De holle is echter lichter, maar het lemmet stevig monteren is lastiger.
    Ik ben sowieso wel van plan de boel aan elkaar te lijmen met metaal epoxy lijm, sterk genoeg lijkt me.
  10. Tazzy

    Tazzy New Member

    Je zou kromtrekken kunnen voorkomen door met behulp van een soort zaagtand aan de bovenkant het ijzer aan de bovenkant van de buis te borgen. Deze kan je aan het begin van het mes/einde, onder de potten en ergens in het midden gewoon door de buis te steken. Wellicht is uitgaan van een rechte buis met markeer punten en daarna na CNC frezen ook wel een optie?

    Waarom trekt het eigenlijk krom? Neem aan door warmte verschillen? Wellicht is het wat om eerst de boel voor flink heet te stoken?
    Daarna als een katana koelen ;-)

    http://www.youtube.com/watch?v=rwQqtf86qOc
  11. HA01761

    HA01761 Active Member

    Hattori Hanzo schaatsen? :mrgreen:
  12. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Hahaha, als dat zou kunnen, zou super vet zijn;)
    Ik heb helaas geen smederij op school, dus het blijft bij verspanen van halffabricaten.
    Hoe trekt een lemmet krom dan eigenlijk? Het verschil in temperatuur uitzettingscoëfficiënt zal verschillen tussen buis en lemmet, ik weet niet hoe ik dat ga oplossen.. Elastische lijm? :D

    Wat ik wel zou kunnen doen, is de buis in een oven ofzo flink heet maken, en dan er direct na het lemmet erin leggen, dan krimpt de buis op het lemmet, dat zit wel lekker vast.
  13. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Hm, ik stuit met mijn ontwerp op een octrooi. Weet iemand of je een ontwerp met octrooi mag namaken voor eigen gebruik?
  14. Piet Hein

    Piet Hein New Member

    Je mag een ontwerp met een octrooi namaken voor eigen gebruik, het is alleen strafbaar als je het namaakt en gaat verkopen.
  15. Coosc

    Coosc New Member

    Beste BlueSinquel,

    Lijkt me hardstikke gaaf om op je eigen bladen te rijden. Al enige tijd rijd ik met klapbeugels van eigen makelij (zie foto).

    [​IMG]

    Omdat ik een verstelmechanisme tussen de schaats en de schoen had gemonteerd stond ik weer 3 mm hoger. Met "dieplader" beugels heb ik dat weer gecompenseerd. Als je succes hebt met je buizen, dan hoor ik dat graag.

    Groet,

    Coos
  16. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Hallo Coos,

    Knap gemaakt, verspaand uit 1 blok aluminium? Overigens, wat ging er mis met de originele beugel? Dit is een (je gemaakte brug niet meegeteld) Finn klapset denk ik?
    Zelf focus ik me op het scharnierpunt door de buis heen te maken, zodat ik alle vrijheid heb in het bepalen van de hoogte van de ijzers. Mijn laagste ontwerp is met een U-profiel omgekeerd over de buis heen geschoven, bij het scharnierpunt gemonteerd en achter vallend op een blokje. Maar misschien is dat weer té laag.

    Het grootste opstakel nu voor mijn ontwerp zijn toch de schaats lemmeten. Die moeten van heel hard plaatstaal zijn, en dat is even een probleem hoe ik daaraan kom. (hand)zaagbladen zijn te flexibel denk ik, maar mogelijk kan ik via mn vereniging aan een paar oude schaatsen komen (er liggen er daar tientallen weg te stoffen) en de buis eraf zagen, misschien enkel het lemmet overhouden als ik ém van de buis afkrijg.

    Hoe hard staal is zo'n oud schaatsijzer eigenlijk vergeleken met modern materiaal?
  17. Coosc

    Coosc New Member

    Beste BlueSinquel,

    De originele set was inderdaad van FINN. Ik had 3 mm weggefreesd bij de originele beugel en die brak na een half jaar. Bleek dat ik 50% van het weerstandsmoment had weggefreesd. Deze beugels zijn geproduceerd uit één stuk 7075 alu en de breedte is lokaal aangepast.

    Als je een ontwerp hebt voor jouw buizen ben ik zeer geinteresseerd in een kopie. Overigens, een scharnierpunt in je buis is geen aanrader tenzij je er intensief aan kunt rekenen. Mijn ervaring met hardheid van bladen uit het verre verleden is niet erg positief. Over het algemeen waren ze aanmerkelijk minder hard dan deze FINN bladen.

    Succes,

    Coos
  18. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Ok. Ik ben nu de gelukkige bezitter van een stuk HSS plaatstaal bedoeld voor gebruik in een machine zaag. Dat is denk ik nog harder dan de duurste klapschaatsen (gaat diegene waarbij ik de ronding laat slijpen leuk vinden..XD)

    Je kan wel een kopie krijgen, maar dan zul je geduld moeten hebben. Ik ga uiteraard eerst zelf ermee aan de slag.
    In de buis doe ik wel twee lagers, dus dan zal slijtage meevallen bij het scharnierpunt. Enkel de structurele stevigheid gaat natuurlijk flink achteruit, ik hoop niet teveel..

    Gr
  19. bami

    bami New Member

    geen enkel probleem om thuis wat te hobbyen, zolang je er geen geld mee verdient.
  20. bami

    bami New Member

    ik weet goeie lijm: methyl metacrylaat. Hele taaie troep en als je de voorbehandeling goed doet zit het geweldig goed vast. Epoxy is theoretisch net zo sterk, maar ik vind die acrylaat veel slagvaster.

Deel Deze Pagina