Kramer: Kansloze sprinter moet plaats maken voor PAV

Discussie in 'Lange baan' gestart door Oxylus, 8 sep 2009.

  1. Eagle

    Eagle Active Member

    Ik snap dat Kramer hier mee komt en hij mag het zeggen, want hij wil zoveel mogelijk medailles halen. Maar kan iemand mij uitleggen waarom er maar 10 mannen en 10 vrouwen mee mogen doen? Het lijkt me eerlijker dat een land voor al zijn sporters een maximaal aantal krijgt. Hoeveel atleten zullen er voor Noorwegen naar de OS gaan (81 de vorige keer)? En hoeveel voor Nederland? 20 + wat bobslee-ers en shorttrackers, totaal 35 in Turijn. We haalden trouwens wel meer medailles dan die Noren.
  2. Oxylus

    Oxylus Well-Known Member

    Dat komt omdat het IOC het aantal deelnemers aan de OS wilt beperken om het tournooi niet uit zijn voegen te laten groeien. Voor de meeste landen is dit geen probleem, omdat er vaak maar enkele toppers zijn die alle tickets pakken. Voor Nederland valt dit inderdaad soms ongunstig uit. Zeker omdat wij zoals je zegt alleen op langebaanschaatsen gericht zijn en een beetje op bob, slalommen op een plankie en shorttrack.

  3. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Er zijn op dat vlak al vaker discussies geweest... Ze zouden de limiet per afstand moeten hanteren en niet per sport. 'Gewoon' de beste 3 van een land per afstand uitzenden. Maar niet zo regelen dat als wij geen 500m sprinters aan leveren we bijvoorbeeld 6 10km specialisten kunnen sturen.

    Maar voor de rest is de discussie nogal gecompliceerd, hoe weeg je ploegbelang af tegen individueel belang, sponsorbelangen, mediallekansen, de Olympische gedachte (meedoen is belangrijker dan winnen) etc etc.
  4. Icespeedskater

    Icespeedskater New Member

    Wat een onzin deze diskussie. Kramer is echt te ver gegaan met deze uitspraak!! Hij is een schaatsenrijder en praat alleen maar in zijn eigen belang. De Olympische Spelen is een droom voor iedereen. Natuurlijk wil iedereen een medaille, maar er moeten ook rijders zijn die een kans krijgen boven zich uit te stijgen. Niemand weet van te voren wie de medaille gaat pakken!!!! Als Kramer die ploegenachtervolging zo belangrijk vind, waar was hij dan die laatste jaren toen hij kon trainen en bij WC kon rijden?? Hij was de eerste die de individuele afstanden voorrang gaf. Nu zijn Ploegmaatjes het niet meer zo goed gaat en de konkurrentie DSB harder gaat rijden, moet Kramer zijn populariteit inzetten om die ploegmaatjes erbij te halen. Het goede is de OS mag niet commercieel zijn. Dus Kramer moet ook niet TVM voortrekken in verband met ploegbelang. Iedereen moet zijn plek verdienen voor de OS, ook Wennemars en Oldeheuvel. En trouwens wie gaat dan bepalen wie de beste teamrijders zijn??? Kramer zeker!!! Kramer is goed, maar is zeker god niet en zeker geen bondscoach. Als TVM zo goed is, waarom gaan ze dan in de zomer zulke problemen aankaarten??? Zijn ze misschien toch niet zo goed als ze zich voordoen? Zien ze misschien een totaal mislukt jaar komen?

    Als wij 10 mensen bij de OS hebben rijden zijn er genoeg reserve rijders voor de ploegenachtervolging.
    Een voorbeeld in extreem val met veel sprinters:

    500: Smeekens, Kuipers, de Koning
    1000: Tuitert, Groothuis, Kuipers, Bos
    1500: Groothuis, Kuipers,Tuitert, Bos
    5000: Kramer, Verheijen, de Jong
    10000: Kramer, Verheijen, de Jong
    TP: Kramer, Verheijen, Kuipers, Groothuis, Tuitert

    Kunt altijd nog 5 mensen opstellen die een goede Ploegenachtervolging kunnen rijden en kans maken op een medaille. Amerika heeft helemaal geen reserve dus die voorsprong hebben we dan altijd.
  5. Regenboog

    Regenboog Member

    Ben het helemaal met het bovenstaande eens. En bovendien: er zijn 3 (drie) medailles per afstand. Het overgrote deel wint er dus niet één. Treurig als je dan alleen de medaille plekken waardeert. Prachtig als er veel gewonnen worden door Nederland, maar persoonlijk kan ik net zo genieten van een schaatser die een heel dik PR rijdt en toch niet op het podium belandt.
  6. FuGeE_Volkova

    FuGeE_Volkova Well-Known Member

    Helemaal mee eens :!:
  7. Peet

    Peet New Member

    Amen to that!
  8. Alleskids

    Alleskids New Member

    De insteek moet zijn dat de PAV volwaardig meeteld. Al 4 jaar lang is het de sluitpost...wie heeft toevallig tijd en zin de PAV te doen? Dat is de verkeerde insteek. Je moet volwaardig trainen en selecteren op een uitgelezen mogelijkjheid om goud te winnen. Welke ploeg is bijzaak, als je maar wel volwaardig en voluit traint met de kandidaten, en niet een uur voor de wedstrijd gauw een selctie maken.
    En Kramer heeft alle recht om eisen te stellen, want een PAV zonder Kramer is de helft minder sterk. Met Kramer straalt het al meteen kracht uit, die zijn ploeggenoten vleugels geven. Met Kramer naastje kan je niet verliezen. Ook de tegenstanders hebben meer respect voor een ploeg MET Kramer.
    Het is goed van Sven om vooraf de boel op scherp te zetten en iedereen te laten nadenken over de PAV. Anders wordt het weer een last minut beslissing en gaan ze muntjes opgooien om mensen te selcteren .
  9. Cobus

    Cobus New Member

    Ben het totaal niet eens met deze opmerking van Kramer.

    Er zijn door de diverse bonden plaatsingseissen gesteld welke dienen te worden gehaald, deze eissen zijn er niet voor Jan met de korte achternaam. Als iemand zich dus op de 500 mtr weet te plaatsen en dus aan de eissen heeft voldaan ben je ook een kanshebber. Verder als Nederland zo een schaatsnatie is zoals er altijd word gezegt, zou je uit de 10 rijders 2 ploegen moeten kunnen maken die om de medalies kunnen strijden.

    Kramer moet zich met 1 ding bezighouden en dat is zijn 5 en 10 km en de keuzen van de rijders van de PAV overlaten aan de doorvoor aangewezen mensen.
  10. Eagle

    Eagle Active Member

    Ik heb er het eerste bericht nog op na gekeken en ik lees dat Kramer hier een onderhoud met Wopke de Vegt over heeft gehad. Oftewel hij voorziet een probleem (was in Turijn toch ook al zo?) en hij stapt op de juiste man af. En onze alerte pers is erbij. Lijkt mij toch dat Kramer de juiste weg heeft behandeld (iets waar die niet altijd even secuur in is, naar mijn mening)
  11. Alleskids

    Alleskids New Member

    Er zijn inderdaad plaatsingseisen per afstand, en eenmaal voldaan , heeft degene recht op een ticket, ook al finisht degene normaal op de 20e stek, of met een uitschieter op de 12e, enmet heel veel mazzel en goede vorm op de 10e. Maar dan moet er ook een apparte wedstrijd voor de PAV komen en iedereen van de kwalificatieracewinnende team heeft dan recht op een ticket voor de TP. Maar dat er geen apaprte wedstijd voor de PAV is, geeft al aan dat de samenstelling daarvan geenprioriteit heeft pas in Vancouver in elkaar geflanst wordt.
  12. ®onnie

    ®onnie New Member

    Groot respect voor Sven Kramer dat hij hiermee zijn nek ver boven het maaiveld uitsteekt in een landje waar dat vaak niet op prijs wordt gesteld.
    Gezien de TP van afgelopen jaren zouden de Nederlandse afvaardiging absoluut voor de hoofdprijs moeten kunnen gaan. Het zou stom zijn van de NOC*NSF & KNSB om wel hoge medaille verwachtingen uit te spreken maar aan de andere kant niet de beste schaatsers met de beste kansen af te vaardigen (helaas typisch Nederlands).

    Ik vind de reactie van Jac Orie jammer wel wel te begrijpen, hij wil graag zoveel mogelijk schaatsers uit zijn ploeg naar de OS hebben en voelt met de uitspraak van Kramer nattigheid. Maar ik hoop dat ze een wijs besluit nemen.
  13. em1205

    em1205 New Member

    De vraag is of Kramer zijn kop hoog boven het maaiveld uitsteekt of dat hij gewoon zijn eigen belang en het belang van zijn ploeg verdedigt. Hij vraagt niet om versterking van het team, maar om iemand achter de hand te hebben als er iets misgaat.
    Hij wil iemand achter de hand hebben die hem bevalt en niet iemand die gekozen wordt uit de overige 7 of 8 geplaatsten. Ik denk dat na de eerste wedstrijden veel duidelijk wordt over wie in goede doen zijn en wie niet. Een reserve voor de ploegenachtervolging moet wel in goede vorm verkeren anders heeft het ook geen zin om zo iemand mee te nemen.
  14. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Ik denk dat Sven boven alles Olympisch goud wil winnen, met wie dan ook.
  15. Oxylus

    Oxylus Well-Known Member

    Je kop boven heet maaiveld uitsteken doe je door prestaties te leveren. Niet door voorstellen te doen die vooral in je eigen belang zijn. Uiteraard mag je het doen hoor, hij zou gek zijn als hij het als topsporter niet doet, maar het zijn zijn prestaties waardoor hij boven het maaiveld uitsteekt, niet zijn woorden.
  16. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Ik denk het ook. En als bijvoorbeeld Tuitert en Kuipers dit seizoen de beste twee van de rest blijken te zijn voor de PAV (als mogelijk scenario), dat Kramer dan met hen zal willen rijden. Wat die gouden medaille, daar gaat 't hem om, en niet omdat WOH een goede vriend en ploegmaat van 'm is. Ja leuk voor de andere afstanden, maar niet als het invloed heeft op die gouden plak.

    Ik vind het in die zin ook goed dat hij zulke uitspraken doet, de manier waarop had misschien wel wat subtieler gekund, maar goed.
  17. Alleskids

    Alleskids New Member

    Het is goed dat de boel op scherp wordt gezet VOOR het seizoen en vooral VOOR de kwalificaties voor de OS beginnen. De PAV dient een volwaardige afstand en sellectie prcedure te hebben, en niet een bij eengeraapt zooitje van wie er toevallig maar aanwezig is. Nederland heeft een serieuse kans op goud op de PAV, realistischer dan een mediale op de 500 waar wel officieel en volwaardig voor geselecteerd wordt.
  18. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Mark Tuitert: 'Uitlatingen Sven Kramer zijn niet slim'
    Door Remco Regterschot

    TVM-kopman Sven Kramer heeft zich niet populair gemaakt bij DSB. Hij brak vorige week in De Telegraaf een lans voor een extra man in de ploegenachtervolging met als argument: ‘Een sprinter die zich heeft geplaatst voor de Spelen maar geen enkel uitzicht heeft op een medaille, moet wijken voor een vierde man op de ploegenachtervolging, ook als die zich individueel niet heeft gekwalificeerd.’ Binnen de schaatswereld weet men dan: Kramer rijdt tijdens de komende Spelen het liefst met zijn teamgenoten in de ploegenachtervolging. Bij TVM zitten na het vertrek van Jan Smeekens (DSB) en Beorn Nijenhuis (APPM) immers geen rassprinters meer, DSB bestaat alleen maar uit sprinters.

    Wat Kramer dus eigenlijk bedoelt: als Wouter Olde-Heuvel, Carl Verheijen, Koen Verweij dan wel Erben Wennemars zich onverhoopt niet plaatst, moet een DSB’er die zich wel plaatst (Stefan Groothuis, Simon Kuipers, Smeekens of Mark Tuitert, foto) het veld maar ruimen.

    DSB’er Tuitert noemt Kramer’s woorden ‘niet slim’ en ‘voorbarig’. Tuitert: “Sven is de beste schaatser ter wereld. Daarnaast heeft Nederland vijf, zes wereldtoppers op zowel de 1500 als 5000 meter. De bondscoach moet kiezen uit deze groep, vlak voor de Spelen. De mensen in topvorm moeten naar Vancouver. Het is dus onzinnig om nu al te speculeren over dit onderdeel. Bij ons denkt iedereen in de ploeg er zo over. Geen woorden maar daden.”

    Toch verbindt Tuitert geen grote consequenties aan Kramers uitlatingen (waarvan hij denkt dat ze zijn ingefluisterd door de TVM-top). “Ik ga er nog steeds van uit dat bondscoach Wopke de Vegt het bepaalt. Tot nu toe is het contact van DSB met hem goed geweest, zoals het contact tussen DSB en TVM ook altijd goed is geweest. Een pittig gesprek met Sven? Zou kunnen, maar niet via de media.”

    Niet zo slim van hem. Lijkt me dat als ze zich kwalificeren ze sowieso mee gaan aangezien ze titelkandidaten zijn op de 1000 en 1500. Alleen Smeekens zou een probleem kunnen krijgen, maar die heeft ook podiumplekken gehaald op de world cup dus dat verwacht ik niet.
  19. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ik kan me nog herinneren dat in Turijn er gemopperd werd dat Nederland uit voornamelijk individuen bestond en dat er geen echt teamgevoel heerste. Op deze manier gaat dat ook niet lukken. Wel humor dat Mark Tuitert zegt dat hij geen pittig gesprek met Sven wil voeren via de media, maar dat met deze reactie natuurlijk al doet.
  20. sharky

    sharky New Member

    Voor Sven is dit een logische reactie, het was een tikkie eleganter geweest als hij zijn opmerkingen alleen tegen Wopke had gemaakt en niet ook in de pers. Een topsporter is egoistisch, dat mag. Maar ik vermoed hier toch iets meer partijpolitiek. Sven wil 1 van zijn maatjes uit TVM en TVM is geen sprinter ploeg meer. Tja dat is dan jammer he. De mensen die goed presteren moeten gaan. Als we de ploegen opeens werkelijk zo belangrijk vinden, ga er dan maar eens op trainen en dat betekent dus over de commerciele teams heen. HEt argument dat de niet TVM mensen niet in de ploeg zouden passen is wat mij betreft niet erg steekhoudend, want daar wordt immers niet of nauwelijks op getraind. De ploegen is geen teamfeestje dat is nationaal, teamoverschrijdend dus. Zolang dat uitgangspunt niet wordt gehanteerd zal de ploegen altijd bijzaak blijven en in dat geval vind ik dat de inidividuele afstanden prioriteit moet krijgen. Pas als er werkelijk getraind wordt op de ploegen, dan kun je die ook prioriteit geven en in dat geval zou deze discussie helemaal niet spelen want dan zou er een echte selectie plaatsvinden van mensen voor de teampersuit en die zouden onder v/d Vecht trainen. Kortom leuke ego trip van Kramer/TVM maar raakt wat mij betreft niet de kern van het verhaal.

    Laat Wopke maar eens lef tonen, hij kiest de deelnemers voor de ploegen achtervolging en verplicht ze met elkaar te trainen en dan bedoel ik ook echt trainen en niet het half bakken gedoe wat nu gebeurd. Ik denk dat alle teams heel hard zouden gaan piepen. Misschien moet je wel concluderen dat een nationale ploegen achtervolging en een commerciele team structuur per definitie niet bij elkaar past binnen hetzelfde toernooi. En in dat geval geef ik prioriteit aan de individuele mensen, want zouden we echt zoveel minder kans hebben op een medaille op de ploegen als er niet het Dreamteam according to Sven/TVM staat?

Deel Deze Pagina