slijpen

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door tijmen, 16 nov 2007.

  1. tijmen

    tijmen New Member

    hallo iedereen
    ik had even een vraagje ik heb nu al een aantal jaar een oude slijptafel en slijpspullen voor een paar tientjes op marktplaats. nu denk ik dat het tijd is voor wat beter slijpmateriaal aangezien ik ook nieuwe schaatsen heb. wat voor slijptafel slijpstenen adviseren jullie. ook wilde ik nog ff vragen of je nou heel erg verschil merkt tussen slijpen met diamant of met een gewone steen
  2. ijsmonster

    ijsmonster Member

    H Tijmen,

    Ligt o.a. aan je budget. Ik slijp zelf met een Joha slijptafel. Superstabiel ding. Geen gewiebel en gewankel. Ik word nog steeds helemaal vrolijk als ik ga slijpen met mijn Joha.

    De slijpsteen hangt af van je ijzers. Ik heb harde messen (Maple) en dan is een iets zachtere steen aan te bevelen. Ik heb daarom een Raps slijpsteen.

    Met diamant heb ik zelf geen ervaring, maar ik hoor van verschillende kanten dat het verschil in prijs niet opweegt tegen het verschil in kwaliteit. M.a.w.: het is de veel hogere prijs niet waard.
  3. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

  4. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Is hier ook al eens ter sprake gekomen. Er ging toen niemand op in.
    Ook ik moet je het antwoord schuldig blijven; is mijn vakgebied niet.

    Het advies kwam van een paar techneuten (WTB) met wie ik een training volgde. De gasten wisten mij niet goed te verklaren hoe het kwam, alleen dat het echt werkte. Dus ik proberen natuurlijk :) ... en het werkt. Wellicht is er een WTB-er die het ons kan uitleggen?

    Hallo?

    WTB-ers?

    hallo...? ...lo ...lo ...lo ...lo

    hallo... :(
  5. rovar

    rovar New Member

    de enige reden die ik kan bedenken is: hoe harder het staal, des te meer kans op een breuk. vandaar dat je met een zachtere steen moet slijpen, om dit te voorkomen.
  6. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Hmmm. Even een korte voorgeschiedenis: ik kreeg de Maples niet goed scherp (geen braam) met mijn Viking slijpsteen en wilde al op jacht naar een harder exemplaar. Op dat moment hebben die WTB-ers ingegrepen, en mij van de ondergang gered :) Een van hen heeft me nog toevertrouwd: hard op hard heeft geen zin. Waarop ik me afvroeg of een marsmallow dan niet DE revolutionaire oplossing zou kunnen vormen... Maar dat was volgens hem niet het geval.

    Kom op, WTB-ers...
    Hoe zit het nou!
    Los dit mysterie nou es voor ons op.
  7. allard

    allard Active Member

    Los van de vraag waarom zacht beter is op hard staal, wil ik ook wel eens weten welke stenen dan zacht en welke hard zijn. Iemand een idee?
  8. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    En welke factor speelt nat slijpen in dit geheel?
  9. rovar

    rovar New Member

    laten we deze discussie maximaal dynamisch maken ;-)

    nat slijpen bij hard staal heeft als voordeel dat de steen langer meegaat en dat het oppervlakteresultaat duidelijk beter is (minder diepe krassen, gladder oppervlak)

    v.w.b. de hardheid van de stenen: maple en foss slijpstenen zijn beiden hard. van raps en viking weet ik het niet, maar het zou me niets verbazen als die uit hetzelfde productieproces (verlijmen van carborundum oxide) en dezelfde fabriek komen ;-)

    de stenen wijken dan alleen van elkaar af door de gebruikte korrelgrootte.

    als het waar is dat je hard staal niet mag slijpen met harde stenen, dan zou ik een diamanten slijpsteen al helemaal uit m'n hoofd halen...
  10. Gompy

    Gompy Member

    Ik heb als HBO WTBer geen idee waarom je niet met een harde steen op harde ijzers zou mogen slijpen. Wat ik kan bedenken is dat je met een harde steen snel diepe groeven trekt en die later niet meer uit je ijzer krijg. Het lijkt uberhaupt lastig te bepalen of je een harde of zachte steen heb. De enige manier om daar achter te komen is testen denk ik. Iemand al ervaring met een nieuw type keramische slijpstenen. Deze schijnen vaak gebruik te worden voor slijpen van allerlei dingen behalve schaatsen. Als ik wat meer info of een link heb zal het wel posten. Hopelijk kan een TU WTBer (indien aanwezig) ons met dit vraagstuk verder helpen. Ik zal ook op school en in mijn boeken nog even voor jullie gaan kijken. Hoop dat ik wat vind.
  11. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Waarom gaat de steen dan langer mee? Is daarvoor ook een aanwijsbare oorzaak? Mij is wijsgemaakt dat de poriƫn van de steen dan minder snel met slijpsel vollopen. Heb ik zo mijn twijfels bij. Het wordt er toch niet uitgespoeld tijdens het slijpen? Dat kun je evt. wel achteraf doen, lijkt me. Het slijpsel plakt hooguit beter aan de steen vast. Krijg je een mooie ijzerpasta, waarvan je dan weer een paar nieuwe ijzers kunt gaan kleien.

    Bovendien kun je nat slijpen met water of met olie. Wat verdient dan aanbeveling en waarom?

    Raps is dus wat zachter. Viking zal er dan tussenin zitten. Zou idd best van de dezelfde fabrikant kunnen komen, kunnen we die niet eens benaderen? Kunnen ons er vast een hoop over vertellen.

    Uh... d'r staat nergens dat het niet 'mag' hoor. Er is alleen een aanbeveling gedaan dat je je harde ijzers beter met zachte steen kunt slijpen, hoe tegenstrijdig dat ook moge klinken. OVer diamant is niets gezegd.

    Maar ik wil nu eigenlijk ook wel eens weten hoe het zit, en liefst nog goed onderbouwd.
  12. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Ik ook niet. Want dat is ook nergens zo gesteld. Lees de thread maar eens goed door :wink:

    Ah dat is mooi. Hoop ik ook. Ben erg benieuwd naar je reacties.
    Zou niet weten hoe ik het moet formuleren als ik erop wil googlen. Metaalbewerking? Slijpstenen? Levert een hoop algemene blabla op.

    Kunnen we deze thread trouwens herbenoemen? Want we zijn een beetje off topic aan het geraken, hoewel erg insteressant... :twisted:
  13. tijmen

    tijmen New Member

    okay mensen
    ik heb de nieuwe pm van viking en dat is 66 HRC
    dus jullie zeggen een zachte steen en de JOha slijptafel
    maar ik heb mijn vraagtekens bij de opmerkeing hoe harder het ijzer hoe zachter de steen. ik heb dat echt nog nooit van iemand gehoord.
    maar goed geen diamant doen dus. maar welk merk slijpsteen dan
    en met mijn budget is ruim ik wil het nu gewoon echt goed aanschaffen.
  14. Ing_Rik

    Ing_Rik Member

    :lol: een zachte steen, zo een waar je ijzers in 'wegzakken' zodat je de scherpe kanten (van 90 graden) lekker wat ronder en dus botter maakt :lol:
  15. allard

    allard Active Member

    Voor zover ik weet worden zachte stenen op hard staal vooral geadviseerd omdat ze minder snel vol zouden lopen dan harde stenen. Aangezien diamant hier geen last van heeft, zou je gerust met diamant kunnen slijpen op harde messen.
  16. ijsmonster

    ijsmonster Member

    nee... dat was ik... De JOHA pro slijptafel is erg stabiel, dat zou ik zeker doen. Daarnaast zitten je schaatsen er altijd perfect haaks ingeklemd. Twee erg belangrijke saecken :)

    uhuh, die vraagtekens hebben wij ook. Dus dat proberen we nu uit te vissen. Is het gerucht op waarheid gebaseerd of krijgen we zoveel tegenstrijdige reacties dat er alleen maar meer onduidelijkheid ontstaat?

    Wellicht zijn er opvattingen en ervaringen van schaatsers die er juist erg tevreden over zijn. Kijk ook eens in deze thread, hier komen o.a. diamant en slijpmethodes met stenen aan de orde. Je kunt dan op meer opvattingen afgaan dan alleen de mijne (resp. die van mijn schaatskennissen)

    Ik denk dat het merk niet zoveel uitmaakt. Ik hoop dat iemand ons kan vertellen over de hardheden en de relatie met het materiaal dat je slijpt. Dat is het belangrijkst. Er is een aantal mensen op zoek naar informatie en ik hoop dat het iets interessants oplevert. en als je je niet kunt bedwingen: Ga naar een goeie speciaalzaak en vraag of ze je daar iets meer kunnen vertellen over soorten slijpstenen (ik ben bang van niet). Je zou een Foss, Raps of Viking steen kunnen aanschaffen. Altijd goed. Met een ruim budget heb je dan vast wel geld over voor de 'ideale' steen die perfect past bij jouw schaatsen.
    :wink:
  17. Gompy

    Gompy Member

    Ik denk dat ik een antwoord heb op de vraag over de slijpsteen keuze. Na een tip van een leraar op school heb ik even een boek geleend in de bieb. Het boek gaat over verspanen en dus ook over slijpen er staat kort het volgende in:
    Voor het slijpen van harde materialen kan het beste gebruik gemaakt worden van een fijne zachte slijpsteen. Dit komt dus overeen met hetgeen hier gezegd is. De uitleg is als volgt:
    Doordat de korrels snel bot worden door het harde materiaal moeten deze snel vervangen worden voor nieuwe korrels. Dit gaat het beste bij zachte korrels (ik denk dat iedereen dat begrijpt). De korrel breekt dus als het ware af waardoor een nieuwe slijp oppervlak ontstaat. Waarom dan de keuze voor een kleine korrel dit komt door het volgende. Grote korrels breken welliswaar is sneller af, maar zullen door hun grote bindopperkvlak langer in de steen 'blijven' zitten en daardoor geen ruimte maken voor nieuwe korrels. Dit geld niet voor diamant stenen, omdat het slijpen daar op een andere manier verloopt. De korrels slijten door hun extreme hardheid zo traag dat dit niet opgaat.
    Ik hoop jullie zo wat geleerd hebben. Vragen, discussie ik sta open. Veel suc6 bij het uitzoek van stenen etc. Ik kan jullie ook daarover nog adviseren, maar ik weet niet wat voor materialen er zoal te krijgen zijn daar zit namelijk ook nog wel verschil in
  18. hermanherman

    hermanherman New Member

    Dit laatste is inderdaad de reden!!
    De slijpsteen moet altijd zachter zijn, anders gaat hij "smeren" in plaats van slijpen. De korrels worden rond. Dit is echter op te lossen door de slijpsteen te slijpen door middel van slijpkorrels en een glasplaat. Hiermee word de slijpsteen weer "grof/scherp".

    En je steen wordt natuurlijk weer mooi vlak...

    Een radiaal slijpsteentje, op een slijpmachine bijvoorbeeld, is door middel van een diamantsteentje weer scherp te maken (dressen).

    dus kortom: de steen moet afbrokkelen, en dus zachter zijn dan het materiaal wat geslepen moet worden
  19. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Yepper, ik heb wat geleerd! Het advies klopte dus, maar het wordt nog veel leuker als iemand dat weet te onderbouwen. Hartelijk dank voor je moeite en je informatie.

Deel Deze Pagina