Evenwicht

Discussie in 'Techniek & training' gestart door janschrik, 13 nov 2006.

  1. janschrik

    janschrik New Member

    Dit is de laatste update dit ijsseizoen. Door allerhande aktiviteiten ben ik twee weken niet meer op de baan geweest. Hoorn gaat deze week dicht.
    Zal me maar weer eens op de skeelers begeven, kijken of het dan misschien iets beter gaat. Allemaal bedankt voor de goede wensen, de tips, oefeningen en positieve gedachtes. Ik meld me wel weer eens.
  2. fred

    fred Member

    Ok Jan succes en plezier deze zomer!

    Wel erg lekker ijs daar in Hoorn zeg, ik was er vanmiddag.
    En tot en met zondag kun je er schaatsen...
  3. Whieee

    Whieee New Member

    En we gaan maar waar eens beginnen. Skeelerseizoen ben ik goed doorgekomen, maar de eerste aanrakingen met het ijs gingen wederom nergens over. Ik kan simpelweg niet op 1 schaats staan. Staat mijn ijzer niet goed onder de schoen, heb ik te zwakke enkels, of doe ik gewoon iets fout?
  4. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Heb je wel genoeg steun van je schoen?
  5. Whieee

    Whieee New Member

    ik krijg het idee van niet. En dat terwijl ik nou niet echt hele beroerde schaatsen heb (Viking Marathon I). Ze zijn goed scherp, maar het zou inderdaad kunnen dat mijn enkels gewoon meer steun nodig hebben dan die schoenen kunnen geven.

    En dat is wel een beetje zuur. Heb ook direct mijn eerste valpartij voor dit jaar binnen :( De eerste bocht die ik op een redelijke snelheid inging was ook direct de laatste. Zwabberende enkel, grip weg, boem, boarding, en nu is mijn rechterhand dik. Verder geen schade gelukkig...
  6. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Als je ook op een lage schoen skeelert dan zouden je enkels wel sterk genoeg moeten zijn om recht op je schaatsen te staan. Misschien zijn de schaatsen toch net te groot?
  7. Whieee

    Whieee New Member

    mijn schaatsen zijn maat 41, mijn schoenmaat is 44. Mijn schaatsen zitten zo strak als ik ze kan krijgen. Ik skeeler momenteel niet op een lage schoen, maar een soort half hoge. De skeelerschoen ondersteunt mijn enkel wel beter.

    Ik vermoed dat daar toch het probleem zit.
  8. GlobeskaterIJshaas

    GlobeskaterIJshaas Active Member

    zijn je schaatsschoenen nieuw?? want op een gegeven moment kan het schaatsleer slapper worden waardoor je ook stabiliteit verliest

    te brede schaatsen die je niet strakker kan aantrekken en dan nog te wijd zitten is ook niet bevorderlijk..

    als dit allemaal wel goed zit en het ligt aan de hoogte van de schoen dan zou ik enkel en stabiliteits versterkende oefeningen doen om dat te verbeteren.
  9. Whieee

    Whieee New Member

    ik heb zo'n vermoeden dat t gewoon een probleem met mijn enkels is, aangezien ik al ruim een jaar met stabiliteits oefeningen bezig ben en ik geen zichtbaar/merkbaar resultaat boek. :(

    En dan te bedenken dat ik vorig jaar nog heel ambitieus het schaatsen weer op wilde pakken na 5 jaar (knieblessure en daarna kwam t er gewoon niet meer van)
  10. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Denk toch dat je je enkel gewoon meer moet trainen. De spieren zijn blijkbaar nog niet genoeg ontwikkeld om goed te kunnen schaatsen. Als je materiaal goed is dan zou het gewoon moeten lukken. Om te beginnen moet je proberen om bij het begin van je slag het ijzer op de buitenkant neer te zetten. Richt je op techniek en niet op snelheid. Mocht het nog niet lekker gaan dan zou je een schaatscursus kunnen volgen.
  11. Whieee

    Whieee New Member

    Goed een aantal van mijn frustraties zouden wel eens minder kunnen worden nu. Ik ben vandaag naar de schaatswinkel geweest die mijn vriendin me aangeraden had en de schaatstech aldaar zag vrijwel direct waarom ik in ieder geval al geen bocht doorkwam..

    de slijper bij de winkel waar mijn schaatsen vandaan komen had nooit de moeite genomen om er een ronding in te slijpen :evil:

    Verder staan mn schaatsen nu ook iets lager (dat hielp), zijn ze opnieuw geslepen, en heb ik mijn skeelers vervangen door andere :)

    oud:
    [​IMG]
    Salomon Pro V10 2


    nieuw:
    [​IMG]
    PowerSlide R2 Venom 100

    Dus van hoge softboot en 5x 84mm naar lage deels thermoplastische schoen en 3x 100mm en 1x 90mm :)
  12. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    En, heb je de schaatsen al uitgeprobeerd?
  13. Whieee

    Whieee New Member

    Heel even kort vanavond, want ik had eigenlijk geen tijd :p Er moet zeker nog veel aan mijn enkels gebeuren, maar ik sta minder wankel op mijn ijzers en sturen gaat ook zeker veel beter. Komende dagen eens kijken of ik nog wat meer kan trainen :)
  14. Tess

    Tess New Member

    Ik heb zo eens zitten lezen en wilde er even bij aansluiten.

    In april heb ik een behoorlijke klap op mijn spieren gehad. Aangezien ik al een spieraandoening heb, ging dit ineens heel hard. Ik kon nog maar net recht op mijn benen staan, maar 5 minuten lopen was eigenlijk al te vermoeiend. Op een been, op mijn tenen of op schaatsen gaan staan hoefte ik al helemaal niet te proberen, ik viel gewoon om.

    Ik ben direct naar een Fysio gegaan en ben met hem voornamelijk stabiliteitsoefeningen gaan doen. Nu kan ik een heel verhaal gaan vertellen over wat we deden, maar daar zitten jullie denk ik niet op te wachten. Ik weet alleen dat ik nu een aantal maanden verder ben en ik nu echt al veel meer kan. Ik blijf nu weer beter recht op de schaatsen staan en kan weer veel meer lopen en fietsen. Dus misschien is dat een oplossing?
  15. Whieee

    Whieee New Member

    @Tess:

    ik ben eigenlijk toch wel benieuwd naar wat voor oefeningen de fysio dan zoal voor je had. Op dit moment focus ik vooral op evenwicht en 'core balance' met oefeningen zoals:

    -op 1 been staan, en vervolgens een bal tegen de muur gooien en weer opvangen, zonder je voet te verplaatsen

    -zittend in schaatshouding (diep dus), 1 voet van de grond halen, achter je standbeen brengen, strekken, weer intrekken, langszij halen, voor je standbeen neerzetten en vervolgens met je andere been het kunstje herhalen. Zo loop je langzaam naar voor.

    -op een verhoging gaan staan (onderste trede van de trap bijv) met de bal van je voet (eerst met 2 daarna met 1 voet). Rustig aan door laten zakken (je hielen staan immers niet op de verhoging), en weer aanspannen om weer 'recht' te komen. Herhalen in series van 8x, elke 'push' duurt 4sec

    -ga op je linkerzij op de grond liggen, en steun op je linkerelleboog zodat je schouder een stuk van de grond is. Vervolgens span je aan zodat alleen de zijkant van je linkervoet, en je linker elleboog de grond nog raken, en je lichaam niet doorhangt. Een aantal sec volhouden en weer ontspannen. Na een paar herhalingen omdraaien ;)

    -ga op je buik liggen en strek je benen. Strek je armen voor je uit. Vervolgens til je je benen en armen een paar cm (3 is genoeg) tegelijk van de grond. Houd deze 'pose' 5 seconden aan en ontspan weer. Herhalen in series van 8

    meer oefeningen zijn van harte welkom :)
  16. Tess

    Tess New Member

    Whieee,

    Ik had niet zo snel tijd om te antwoorden, maar nu kan het wel gelukkig. De oefeningen die ik deed zijn niet zo makkelijk uit te leggen. En ik weet ook niet of je wel een beetje balans heb. Maar ik zal bij het begin beginnen.

    de eerste oefening was dat ik op een grote bal (je ziet ze wel bij sporters) ging zitten en dat ik een vierkant plankje kreeg met daaronder een dikke ronde stok. Het plankje is dan als het ware een wip die kanteld. Je zit op de bal, het plankje kanteld vanaf jouw gezien naar voren en naar achter, en zet je voeten erop. In eerste instantie blijft één kant van het plankje op de grond hangen, maar nu moet je ervoor zorgen om het plankje horizontaal boven de grond te krijgen. Je mag niet met je handen helpen en je mag ook niet je handen op de bal zetten. (gewoon kijken totdat je spieren te veel gaan tegenstribbelen, dan kort doorgaan en stoppen) (wanneer het heel goed gaat 3x herhalen)

    De tweede was dezelfde oefening maar dan met het plankje zo dat het van links naar rechts kanteld. (gewoon kijken totdat je spieren te veel gaan tegenstribbelen, dan kort doorgaan en stoppen) (wanneer het heel goed gaat 3x herhalen)

    De derde oefening was met een ronde plank, met daar onder een halve bal. In de halve bal zit vloeistof zodat de bal zwaarder is. Hier ga je met een been op staan. gewoon eerst staan met een licht gebogen knie. Na enkele tellen stap je af en wissel je van been. (net zolang totdat je been dat van de grond af is op de grond komt, of totdat je benen gaan tegen stribbelen + 3x per been herhalen) (aan het begin mag het meer dan 3x herhalen zijn, omdat je dan nog wat vaker je losstaande been op de grond moet zetten)

    De vierde oefening is hetzelfde als de derde, je gaat weer met een been op het plankje staan. Alleen ga je nu bukken en in de starthouding staan. dus bekken naar achteren, rug niet te krom, knie buigen en je andere voet niet op de grond zetten. als je diep genoeg zit en niet dieper kan ga je weer langzaam omhoog. Tip draai je knie iets naar buiten als je inzakt dan heb je meer balans en verkijk je niet het omhoog komen is het moeilijkst. (net zolang totdat je been dat van de grond af is op de grond komt, of totdat je benen gaan tegen stribbelen + 3x per been herhalen) (aan het begin mag het meer dan 3x herhalen zijn, omdat je dan nog wat vaker je losstaande been op de grond moet zetten)


    De vijfde oefening kan je doen als je de derde en vierde oefening ook al kan doen. Hiervoor heb je 4 lege waterflesjesvoor nodig. Deze zet je in een vierkantje, dicht bij elkaar, neer. Je gaat er zelf links van staan op je linker been. Nu zak je rustig in de start houding zonder dat je, je rechter voet op de grond zet en pak je met je rechterhand een flesje op. Je komt met het flesje in de hand omhoog, op een been, zakt weer in en zet het flesje aan je rechterkant op de grond. Je komt weer zonder flesje omhoog, zakt weer in en pakt een tweede flesje. En zo ga je door totdat je alle flesjes aan de recherkant hebt staan. Wanneer alle flesjes aan de rechter kant staat wissel je van been. Nu doe je de oefening nog eens maar dan op je rechter been en met je linker hand. De flesjes zet je natuurlijk nu aan de linker kant terug. (3x per been herhalen)

    Dat waren er vier voor echt evenwicht en dan heb ik er nog een paar voor het sterker maken van je been spieren.

    De eerste is gewoon op een verhoging gaan staan en je niet staande been rustig naar voren en naar achteren laten zwaaien. Niet te hard, maar gewoon heel rustig en niet te ver. Je moet dus niet je rug helemaal hol of bol moeten maken om je been te laten zwieren en natuurlijk weer wisselen van been. (3x per been herhalen)

    De tweede is in de schaatshouding gaan staan met een been in de lucht en nu een stukje verder springen en op je andere been neerkomen. Je wisseld als het waren van been. Je staat steeds maar met een been op de grond. en springt dus schuin weg naar de kant waarvan je been in de lucht is. Dus als je linker been op de grond staat, en je rechter dus in de lucht, spring je naar rechts. Als je helemaal stil staat spring je verder

    De derde kan je op de trap doen, maar zorg wel dat je, je ergens aan kan vast houden. Je gaat met je linker voet op je tenen staan zet je rechter voet ernaast en gaat weer naar beneden met je hakken over de rand, zo ver mogelijk. Dan til je je linkerbeen weer op en doe je dezelfde beweging 10x. Daarna wissel je van been en ga je met rechts op je tenen staan. (3x per been herhalen) Als je dit vaker hebt gedaan dan hoef je je andere been niet meer bij te zetten als je naar beneden gaat. Kijk wel uit! De oefening lijkt niet zwaar, maar pas een dag later merk je hoe zwaar de oefening is!

    Eigenlijk zijn alle oefeningen heel zwaar voor niet alleen je been spieren!

    --> even nog wat voor de duidelijkheid. Ik ben geen fysio en doe de oefeningen gewoon zelf. Ik heb alleen wel gemerkt hoe zwaar ze zijn. Als je ze doet lijken ze echt heel licht, maar je gebruikt al je spieren en merkt pas later hoe intensief je bezig bent geweest. Begin dus echt rustig aan en denk niet ooo dit gaat makkelijk ik doe gelijk heel veel. Je kan beter eerst rustig beginnen en er de volgende dag achter komen dat je geen spierpijn hebt, dan een dag later met een blessure rond lopen. <--
  17. Whieee

    Whieee New Member

    Tess,

    bedankt voor de uitgebreide omschrijving! :) Ik herken een aantal oefeningen die ik zelf ook doe. De oefening met de flesjes is wel heel mooi bedacht, die ga ik morgen eens proberen. De oefeningen met de hulpmiddelen begrijp ik nog niet helemaal maar dat kan aan het tijdstip liggen. :p

    Nu in ieder geval eerst slapen ;)
  18. Tess

    Tess New Member

    Wihee,

    die met de hulpmiddelen waren ook erg moeilijk uitleggen. En ze zien er ook erg gek uit als je ze doet. Er hingen van die grote spiegels aan de wand en ik ben echt zo vaak in lachen uitgebarsten als ik zag hoe ik er bij stond.
  19. janschrik

    janschrik New Member

    Zo, daar ben ik ook weer, ik heb een afspraak bij de orthopedisch schoenmaker want ik denk dat een verhoging achterin de schoen mijn stabiliteit goed zal doen. Dit omdat ik af en toe het gevoel heb dat mijn schaatsen onder mij vandaan willen. We zullen zien. Van de zomer ben ik wezen bergwandelen op La Reunion, voor wie het niet weet, een Frans eilandje in de Indische Oceaan. Daar hweb je een heel aktieve vulkaan en veel van de wandelingen waren op lavastromen van (nogal) instabiel gesteente. Voelde me af en toe volledig uitgewrongen.
  20. Whieee

    Whieee New Member

    Je hebt geen filmpjes toevallig? (niet om je uit te lachen, maar om te zien hoe t moet ;) ) Dat het er raar uitziet soms weet ik inmiddels ;) Ik heb me ook al meer dan eens op mogen rapen toen ik in de spiegel zag hoe ik erbij zat/lag/hing/stond :D

Deel Deze Pagina