Wat kan de KNSB/ISU doen om bewust overslaan World Cups te voorkomen?

Discussie in 'Lange baan' gestart door SprintMaster, 7 feb 2023.

?

Wat kan de KNSB/ISU doen om bewust overslaan van World Cups te voorkomen?

Peiling gesloten op 12 feb 2023.
  1. KNSB moet schaatsers verplichten alle World Cup weekends te rijden, dus tenminste één afstand

    5 stem(men)
    29,4%
  2. ISU sluit schaatsers van het WK afstanden uit die een weekend overslaan

    1 stem(men)
    5,9%
  3. KNSB legt een boete op bij overslaan van een World Cup weekend aan betreffend team

    2 stem(men)
    11,8%
  4. KNSB sluit betreffende schaatsers uit van teamonderdelen op het WK afstanden

    3 stem(men)
    17,6%
  5. Anders, geef dit in je bericht aan

    6 stem(men)
    35,3%
  1. AIAIAI

    AIAIAI Active Member

    Op de Entrylist staat dat de TP gereden gaat worden door Roest, Bosker en Snellink. Reserve is Dijs.
    Marcel Vos vindt dit leuk.
  2. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    De Jumbo's rijden overigens wel bij de wereldbekerfinale. Ze slaan alleen dit weekend over.
  3. mi

    mi Well-Known Member

    Wel jammer dat we een combi met Nuis dus het hele jaar niet testen. Was wel nieuwsgierig geweest wat dat zou opleveren.
    Marcel Vos vindt dit leuk.
  4. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Ze hebben bij JV iig wel goed hun mondje weten te houden want dit kwam wel als een grote verrassing. Jammer dat Bert Maalderink niet even gevist heeft bij Leerdam, Rijpma of Bergsma of ze de volgende World Cup zouden rijden.
    Wat vooral schuurt is dat we net een NK afstanden hebben gehad na een heeeeeeele lange periode geen schaatsen. Dan denk je: iedereen heeft de batterij opgeladen en nu gaan we weer lekker met zijn allen rijden maar nee dus. Waarschijnlijk was het al lang bekend bij de KNSB. Maar dan nog: waarom kan een Rijpma niet bv alleen de team pursuit rijden en Bergsma de mass start (belangrijk voor de tweede WK plek!). Maar nee, het is gewoon nul komma nul commitment. In het verleden reed Kramer bij een World Cup in Erfurt ook wel eens alleen de team pursuit.
    alexander79, proeme en mi vinden dit leuk.
  5. zopie

    zopie Active Member

    De ISU zou eventueel schaatsers kunnen lokken met prijzengeld. Maar dan krijg je competitie tussen de WC en de WK. Wat is WK goud waard? Zou je een WK taper willen opofferen voor een kans op 50.000 euro? Een kans op 100.000 euro?

    Ik denk dat de oplossing toch ergens anders ligt. Misschien alleen maar WC's in okt-nov-dec?
  6. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Volgens mij heeft Nuis uiteindelijk eigenlijk helemaal geen trek in dit onderdeel. Hij zal zich wel puur op de 1000 en 1500 willen blijven richten.
  7. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Ja, natuurlijk zou veel geld kunnen helpen, maar dat geld is er sowieso niet dus dat hoeven we niet eens als mogelijkheid te bespreken. Helaas.
    De Keizer vindt dit leuk.
  8. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Eens hoor. Toch vraag ik me dan ook af op wat voor manier Ritsma dan commitment eist. ALs hij had gezegd "nou dan selecteer ik jullie toch gewoon niet", dan hadden ze vermoedelijk wel op komen dagen voor de TP en MS. Ik gaer vanuit dat Ritsma het dus wel best vindt zo, totdat het tegendeel bewezen wordt.
  9. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    En dan is er dus niks veranderd t.o.v. de voorganger. Een grote mond tegen Joy Beune van team IKO stoer hoor... maar tegen JV durft Ritsma dan toch weer niet.
  10. Trymare

    Trymare Active Member

    Participation in world cups should be based on personal, individual choice, not any collective desicion in a club. Are Jumbo skaters allowed to participate on the next world cups, or are they forced to be absent? I dont understand the point with having those commercial teams, isnt it enough just to represent Nederland. I mean I don't care if a skater from Nederland represent Jv, RB or FL. They could rather train in a national club for everyone. And base their participation in WC on qualifications and personal wishes!
  11. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Wel gevaarlijk om te oordelen over wel of niet geldige redenen. Want wat is de geldige reden van Schouten? Ze slaat eerst het NK en EK allround over, maar rijdt tussendoor ze wel het NK marathon. Dit weekend rijdt ze een prima 5 kilometer en staat ze ook aan de start op de massastart, waar weinig te winnen viel voor haar. Daar kiest ze zelfs voor een vroege aanval. Kan ze echt niet naar Polen gaan? Ja, ik heb haar interview met Maalderink gezien. Ging, zoals ik het hoorde, vooral over mentale druk en daardoor fysieke vermoeidheid. Dat bagatelliseer ik zeker niet. Maar misschien ervaart De Jong die ook wel? Of Krol? Of Ntab? Wie zijn wij om te oordelen welke afmelding wel of niet geldig is? Van mij mag Schouten overslaan hoor. Maar waarom is het overslaan van de anderen zoveel erger?

    De Jong en de TP is wel een probleem, daar ben ik het mee eens. Vooral ook door haar afzeggen in Calgary. Zoals gezegd: dat is echt iets dat bij Ritsma ligt. Daar heeft de KNSB als bond niet zoveel mee te maken. Ik zou het prima vinden om haar te passeren. Zou een goed signaal zijn. Met Beune staat er een prima alternatief klaar. Misschien kost het je nu de gouden medaille (die met ARDJ erbij ook allerminst zeker was) maar voor de langere termijn is het een goede keuze.
    chicagodude vindt dit leuk.
  12. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Zoveel gaan schaatsers nooit rijden. Was ook in de tijd van Ard-en-Keesie niet zo, voor zover ik weet.

    Het probleem met sporten met korte inspanningen (in tegenstelling tot bijvoorbeeld wielrennen en marathonschaatsen) is dat wedstrijden niet tegelijkertijd ook een training zijn. Coaches zullen op een willekeurige woensdag nooit zeggen: "Jongens, doe allemaal een lange warming-up, dan 1500 meter volle bak, dan een cooling down en dan mogen jullie naar huis." Met wedstrijden rijden raak je gewoon kostbare trainingsdagen kwijt, zeker als je wilt presteren en je dus een beetje gaat pieken. En trainingswedstrijden dan? Die worden vooral in het begin van het seizoen gereden, om wat dingetjes te oefenen. Of in de week voor een belangrijke wedstrijd, als het trainingsvolume al om laag gaat. Niet twee of drie weken voor een belangrijk piekmoment, als je veel volume wilt maken.

    Het heeft daarom niets met luiheid te maken. Een training is vaak zwaarder en minder leuk dan een wedstrijd. Het is puur een afweging die moet resulteren in een optimale piek. Dat kunnen we leuk vinden of niet, maar een verandering zal nooit vanuit de schaatsers of de trainers zelf komen. Die denken aan hun eigen belang, niet aan het belang van de sport. Het kan dus alleen veranderd worden met een wortel (een beloning van bovenaf voor veel rijden) of een stok (een straf bij weinig rijden).
    Laatst bewerkt: 8 feb 2023
  13. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Hiermee raak je een dieperliggend probleem. Qua media en sponsoren is schaatsen echt te Nederlands. Is de Worldcup überhaupt wel levensvatbaar als je het op die twee vlakken alleen van Nederland moet hebben?

    Nog even een vergelijking met een andere sport. Veldrijden. Schitterend duel zondag tussen Van der Poel en Van Aert. Enorme hoeveelheid schreeuwende toeschouwers. Ik lees overal dat die twee de sport weer hebben laten bloeien, dat het veldrijden leeft als nooit tevoren. Terwijl ze pas ongeveer halverwege het seizoen instromen en totaal niet meedoen voor de verschillende klassementen. Uiteindelijk zijn het de duels op de belangrijke momenten die bijblijven, zeker voor het grote publiek.
  14. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    En waarschijnlijk wederom zonder gevolgen voor ARDJ.... iedereen had hoge pet op van Ritsma die zou wel even op orde zaken komen stellen, maar tot nu toe: wat is er anders dan onder Coopmans? JV doet en laat en gewoon zonder gevolgen.
    mi vindt dit leuk.
  15. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Laten we nog maar even afwachten of het daadwerkelijk geen gevolgen heeft voor ARDJ. Ik deel je pessimisme, maar we weten het nog niet.
  16. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Maar dan moet je er dus voor zorgen dat de wereldbekerwedstrijden worden gehouden op een moment dat schaatsers trainingswedstrijden willen rijden. Daidai N'tab reed op 21 en op 28 januari 2023 een 500m in een trainingswedstrijd. Als er rond die tijd een wereldbeker in Berlijn of zo was geweest, had het zomaar gekund dat hij daar wel had gereden.
  17. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Als Rijpma-de Jong telkens maar de TP overslaat en vervolgens wel mee wil rijden op het WK, is de kans kleiner dat Nederland echt een geoliede machine is, dus de kans kleiner dat Nederland goud wint. De straf in die zin is de kleur van de medaille (of helemaal geen medaille).
  18. JJS

    JJS Active Member

    Ik zou de vraag om willen draaien, is het een probleem als schaatsers die wedstrijden overslaan?

    Waarom zou je sporters willen dwingen mee te doen aan wedstrijden die ze niet interessant vinden? Zou je niet eerder moeten overwegen die hele world cup af te schaffen? (Snap dat sommigen liever meer dan minder wedstrijden zien maar mij boeit het als kijker ook niet zo heel veel. En als de sponsors het ook prima vinden dat de schaatsers thuis blijven, voor wie moeten ze dan nog de wereld rond reizen?)
    Danielle vindt dit leuk.
  19. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    De hele world cup afschaffen omdat schaatsers 1 van de 6 wedstrijden overslaan is wel een beetje een extreme reactie.
  20. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Uiteindelijk is de World Cup een prachtig systeem om de meeste topschaatsers bij de meeste wedstrijden tegen elkaar te laten rijden. In het wielrennen is er geen enkele wedstrijd waar álle toppers aan meedoen. Dit plaatje vond ik op twitter, deelname aan wedstrijden van vlnr Pogacar, Roglic, Bernal, Vingegaard en Evenepoel. Bij geen van de wedstrijden doen meer dan 3 van de 5 toppers mee. Dat wil ik in het schaatsen niet hebben hoor.

    [​IMG]
    alexander79, Marcel Vos en G1ant vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina