Wat kan de KNSB/ISU doen om bewust overslaan World Cups te voorkomen?

Discussie in 'Lange baan' gestart door SprintMaster, 7 feb 2023.

?

Wat kan de KNSB/ISU doen om bewust overslaan van World Cups te voorkomen?

Peiling gesloten op 12 feb 2023.
  1. KNSB moet schaatsers verplichten alle World Cup weekends te rijden, dus tenminste één afstand

    5 stem(men)
    29,4%
  2. ISU sluit schaatsers van het WK afstanden uit die een weekend overslaan

    1 stem(men)
    5,9%
  3. KNSB legt een boete op bij overslaan van een World Cup weekend aan betreffend team

    2 stem(men)
    11,8%
  4. KNSB sluit betreffende schaatsers uit van teamonderdelen op het WK afstanden

    3 stem(men)
    17,6%
  5. Anders, geef dit in je bericht aan

    6 stem(men)
    35,3%
  1. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Naar aanleiding van de zoveelste afzegging van de meeste schaatsers van de ploeg Orie gooi ik hem er maar in.
    Daar waar er sprake is van overmacht, bv. een duidelijke blessure/ziekte is overslaan noodzakelijk.
  2. mi

    mi Well-Known Member

    Nederlandse kampioenschappen kwalificeren voor World Cups. World Cups kwalificeren voor WK’s. Puntentelling zo maken dat je met het overslaan van meer dan 1 WC je feitelijk niet meer kunt plaatsen. Die kun je dan gebruiken voor calamiteiten.
  3. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Hier krijg je te vaak een calamiteit. Nuis miste de eerste wereldbeker 1000 meter, dus dan ben je al een aanwijsplek kwijt aan hem. Als Krol of Otterspeer een keer ziek was geweest had je al twee aanwijsplekken nodig gehad. Of wat als je valt of uit vorm bent bij het WCKT? Mag je dan automatisch niet meer mee doen aan het WK dat pas vier maanden later is? Nuis plaatste zich in 17/18 niet voor de wereldbekers 1500 meter maar werd wel Olympisch kampioen.
  4. mi

    mi Well-Known Member

    Denk maar eens mee! Ik heb ook het ei van Columbus nog niet. Vind het eigenlijk onvoorstelbaar dat we het hierover hebben. Ik ken geen andere sporten waar dit zo extreem speelt eerlijk gezegd?
    Kijk naar Mathieu en Wout, kijk naar de voetballers, de tennissers! Je kunt niet elk weekend top zijn. Helemaal waar. Maar geen enkele zichzelf serieus nemende sporter kan toch uit met 7-8 wedstrijden per jaar?
  5. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik weet ook niet wat de oplossing zou moeten zijn. Verplichten alle world cups te rijden (buiten calamiteit) zou kunnen werken, maar daar zitten vast ook wel weer haken en ogen aan die ik nu niet zie. Je gaat je bijvoorbeeld afvragen wat de KNSB zou doen in het geval van Schouten nu. Is ze echt moe genoeg om een world cup te mogen overslaan? Wie beslist daarover?

    Ik denk dat een van de grootste redenen is dat de sponsor nauwelijks zichtbaar is bij de internationale wedstrijden. Een WK krijgt nog wel veel aandacht van de media, maar een world cup krijgt én weinig aandacht én de sponsor is nauwelijks te zien. Dat maakt ook dat de sponsor het totaal niet uitmaakt en ook liever heeft dat ze een WB overslaan als het tot betere resultaten leidt op het WK.
  6. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Dit vind ik een slap excuus. Voor een sponsor zal het nooit genoeg zijn, dus dan krijg je dat die steeds hogere eisen gaat stellen. In plaats daarvan zou het er over moeten gaan om de sponsor op zijn verantwoordelijkheid te wijzen richting het schaatsen. Ik denk aan een boetesysteem zoals in het wielrennen. Hoe meer schaatsers afzeggen, hoe hoger de boete.
  7. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik bedoel dat het dit voor de schaatser makkelijker maakt om over te slaan. Een boetesysteem voor de sponsoren vind ik geen slecht idee, al blijft de vraag wat je dan doet met schaatsers zoals Sanne in 't Hof die bij het gewest rijden.
    Laatst bewerkt: 7 feb 2023
  8. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    En naar wie gaat dat geld dan? Naar de KNSB? Het zou geinig zijn als het geld in zo'n geval gaat naar de ploegen die wél schaatsers sturen.
  9. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Er zijn in het verleden vaker World Cups overgeslagen door Nederlandse schaatsers, maar ik heb het idee dat de redenen daarvoor altijd duidelijker waren.

    - Vorig jaar was er een World Cup aan de andere kant van de Atlantische Oceaan kort voor het OKT, een toernooi waar alles van af hangt. Het is logisch dat je die World Cup dan overslaat.
    - De kalender is wel eens overvol geweest met 9 World Cups, een paar NKs, een EK, drie WKs en een dozijn skate-offs. Maar daar is nu geen sprake van. Heel januari is leeg! En de laatste keer dat de internationale schaatsers met z'n allen samen waren, was op 18 december!
    - Soms zijn World Cups erg ver weg of zijn er grote reisafstanden tussen de bestemmingen. Een combi Astana - Nagano of zo, zoals in december 2019. Maar nu zijn het twee World Cups op dezelfde ijsbaan in een stad die ongeveer even ver van Heerenveen af ligt als Hamar.

    Oftewel: alle condities zijn nu goed voor de Jumbo-schaatsers om beide WB's in Tomaszów te rijden, maar ze doen het niet. Daar word ik dan toch een klein beetje cynisch van. "Huh op dit ijs is mijn ronde bij dezelfde geleverde kracht misschien wel 25,2 in plaats van 24,9, laat dan maar." Is misschien niet zo, Jac Orie zal het allemaal wel uitgerekend hebben en de vormpiek precies op het WK afstanden hebben gelegd zodat Daidai N'tab na zijn opening 9,9 een rondje 24,0 rijdt, maar toch.
    proeme en Duif vinden dit leuk.
  10. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    In eerste instantie moet de mentaliteit veranderen. Je bent als topschaatser ook ambassadeur van het lange-baanschaatsen. En dat heeft het internationaal al moeilijk genoeg. Dus overslaan is destructief, oncollegiaal en asociaal. Deze etiketten kunnen we dus zonder meer plakken op Jac Orie. Naming and shaming, dus.

    Dat Ntab overslaat, is heel raar. Tenzij hij in Heerenveen op snel ijs gaat trainen op de laatste binnenbocht. Want als hij die loot op het WK, kan er sowieso een streep doorheen. Net als bij Otterspeer overigens.

    Ik heb nog niet gehoord of de Jumbo's ook de 2e wedstrijd in Polen overslaan. Ik zou als KNSB ze in ieder geval niet meer oproepen, als de Jumbo's daar wel zouden willen starten. Kost ze in ieder geval een boel prijzengeld, maar dat is blijkbaar niet relevant voor de full-profs en kan ook beter terechtkomen bij schaatsers uit andere landen.
    SprintMaster vindt dit leuk.
  11. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Inderdaad. Orie is zo langzamerhand een grote schande geworden voor het imago van het schaatsen. Denk aan vorig jaar hoe hij probeerde de derde World Cup al over te slaan, het gedoe rondom ADJ m.b.t. de team pursuit (alleen rondes 34 rijden in de training?!), het niet willen trainen op de team pursuit heren voor de OS terwijl het je eigen schaatsers zijn. Waar ben je dan mee bezig .....

    De ploeg is waarschijnlijk zo arrogant dat ze denken dat ze dan wel weer mogen mee doen. Als KNSB is dit wel een mooi moment om te zeggen: blijf maar lekker thuis. Niet de lasten, dan ook niet de lusten met Reggeborgh die wel het goede voorbeeld geeft. Laat het maar lekker knetteren. Dan gaat die negatieve publiciteit zich wel tegen de ploeg keren. De NOS zal zeker aandacht besteden aan de afzeggingen. Tel uit je winst...
    vergeer, Duif en mi vinden dit leuk.
  12. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    De vraag die je eerst moet stellen, vind ik: is het zo erg? Moeten bij elke World Cup alle topschaatsers aan de start staan? In vergelijkbare sporten als atletiek en zwemmen zie je nog veel meer afmeldingen dan bij het schaatsen. Femke Bol liep de laatste paar jaar volgens mij maar bij twee wedstrijden (Olympische Spelen en het WK) tegen haar Amerikaanse concurrente McLaughlin. Dat is wel echt een probleem. In het schaatsen valt het reuze mee. Ik denk dat het onvermijdelijk is, met de huidige kennis van trainingsleer, dat rijders niet meer dan een handvol wedstrijden rijden per seizoen. Dat houd je niet tegen, tenzij je echt gaat verplichten.

    Ik vind het persoonlijk niet zo erg. Andere rijders en andere winnaars bij een Worldcup vind ik ook wat hebben. Ik kijk altijd meer naar de rijders die er wél zijn. Zolang op een WK afstanden en (volgend jaar) een WK allround maar zoveel mogelijk toppers present zijn. Ik vind het de spanning bij een WK afstanden wel vergroten als iedereen een andere aanloop neemt en er vraagtekens blijven over de vorm van sommigen. Dat doet mij meer dan elke week dezelfde afstanden met precies dezelfde rijders met alleen andere ijsbanen.

    Maar goed, stel we vinden het allemaal wel erg. Dan zijn de vragen wat de ISU moet doen en wat de KNSB moet doen zijn twee verschillende vragen. Die hebben andere belangen.

    De ISU kan werken met verplichtingen. Of het WK afstanden als toernooi afschaffen en de winnaar van het World Cup-klassement de wereldkampioen noemen. Het beste voorstel dat ik hier ooit las: beloon de Worldcup-winnaar op het WK Afstanden. Hij/zij mag zijn rit, tegenstander en bocht kiezen. En dan moet je de puntentelling zo maken dat je de World Cup alleen kunt winnen als je alles rijdt. Dat lijkt me een leuk plan, waarbij je veelrijders beloont in plaats van dat je anderen gaat straffen.

    De KNSB moet er toch vooral voor zorgen dat iedereen zo goed mogelijk rijdt bij het WK afstanden. Daar moet gescoord worden. Moet je rijders en coaches dan echt verplichten om een andere aanloop te nemen. Pas als plaatsing in het gedrang komt, moet de KNSB ingrijpen, vind ik. De teamonderdelen zijn een losse discussie. Daar kan/moet Ritsma als bondscoach aparte afspraken over maken met de rijders. Ik denk dat dat ook is gebeurd nu en dat daarom Snellink bijvoorbeeld wel rijdt.

    Trouwens: niet om Orie te verdedigen, maar het is wat te makkelijk om hem nu als de enige grote boeman aan te wijzen. Iedere coach maakt tegenwoordig keuzes. Schouten zegt dit jaar ook veel af, zonder dat er sprake is van een blessure oid. Geen NK en EK allround en nu geen Worldcup. Je kunt veel over Orie zeggen, maar hij neemt het allroundschaatsen wel weer erg serieus. Meer dan sommige andere coaches. Vergis je niet: dat zijn pittige weekenden. Dat ARDJ overslaat, vind ik daarom prima te verdedigen. Bij Bergsma en de sprinters snap ik het minder goed.
    chicagodude vindt dit leuk.
  13. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    [verwijderd]
    Laatst bewerkt: 7 feb 2023
  14. mi

    mi Well-Known Member

    Maar als men het accepteert is de world cup toch ten dode opgeschreven?

    Als Nederlandse deelnemers weekenden buiten Thialf gaan overslaan is het een kwestie van tijd voor de nos besluit het niet meer uit te zenden omdat niemand zit te wachten op een wedstrijd met B garnituur in een sfeerloze hal. En dan zijn de veelal Nederlandse sponsoren ook zo weg.
    Daarmee reduceer je het schaatsseizoen dus tot 1 of 2 internationale weekenden per jaar. Nou, geef mijn portie dan maar aan fikkie. Dan haak ik ook af.
  15. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Wereldbekers overslaan is geen probleem en zou zelfs geaccepteerd moeten/kunnen zijn, als er maar voldoende wereldbekers en wedstrijdweekenden zijn in totaal. Als je nou 12-15 internationale schaatsweekenden hebt, is er niet zoveel mis met het overslaan van 2 weekendjes. Maar die zijn er niet, want de ISU heeft een broertje dood aan de sport en organiseert het liefste helemaal niets. Zelfs de wereldbekers junioren worden zo ingepland dat ze maximaal onhandig geroosterd zijn ten opzichte van het handjevol seniorenweekenden.
  16. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Het valt nu natuurlijk wel heel erg op dat JV al zijn WK gangers thuis houd terwijl de rijders van de andere ploegen, Schouten uitgezonderd met geldige reden, wel gewoon rijden. Dan wordt de aandacht nog weer eens extra gevestigd op het gegeven dat ARDJ zich wederom onttrekt aan het rijden van een team pursuit terwijl Roest wel gewoon zijn verantwoordelijkheid neemt. Voor het WK voorspel ik dat als het commitment probleem van Orie/ARDJ niet opgelost is, Schouten de team pursuit niet gaat rijden.
  17. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik ben trouwens heel benieuwd of Nuis de TP gaat rijden. Reggeborgh zegt erop getraind te hebben, dus als ze nu naar Ritsma komen met een team van Nuis/Roest/Bosker zou dat wel eens goed kunnen werken als JV niet mee wil werken.
    Thijs1410 en mi vinden dit leuk.
  18. zopie

    zopie Active Member

    Ik heb het in een ander topic al geschreven. Schaatsen is net zoiets als zwemmen. (Of hardlopen misschien, maar daar weet ik minder van.) Het gezeur begint al op jonge leeftijd, een jaar of 12. De ouders will graag hun kinderen zien zwemmen, maar de coach raadt het af omdat er getapered en gepiekt moet worden.

    Het "gewone" publiek kijkt naar 4 grote tenniswedstrijden over 12 maanden. Waarom zouden er meer dan 2 grote schaatswedstrijden moeten zijn over 6 maanden? In Nederland zijn we al heel verwend omdat we NK's zien op hoog niveau. Ik mag graag naar het schaatsen kijken, maar ik begrijp best dat een reis naar Polen weinig zin heeft voor de WK medaillekandidaten.
  19. mi

    mi Well-Known Member

    Die vier grote tenniswedstrijden bestrijken elk alleen al 2 weken. Tel daar het officieuze wk bij op en je hebt 60 dagen toptennis per jaar. Nog excl Davis Cup en hoger gerankte ATP toernooien. Daar steken 7-8 weekenden toch echt behoorlijk schril bij af.

    Ik zou het van harte toejuichen als Schouten en/of Ritsma weigeren om met Antoinette de TP te rijden op het WK.
  20. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Dat laatste ligt er natuurlijk wel aan wat voor afspraken ze onderling hebben gemaakt.

    Maar goed, het is wel een goede vraag of het een probleem is als mensen afzeggen. De vergelijking met zwemmen en hardlopen is waar vwb het zijn van een trainingssport emt relatief weinig wedstrijden in een jaar. ECHter, bij de laatste twee sporten heb je een bredere top, en is het minder erg (valt het minder op) als bij elke worldcup wat wereldtoppers er niet zijn, want het niveau is alsnog erg hoog. Bij het schaatsen is dat niet zo, dus het afzeggen van meerdere toppers valt simpelweg veel meer op en heeft de neiging wedstrijden echt te devalueren. Nou moet ik er wel bijzeggen dat het mij meestal wel meevalt in hoeverre toppers uiteindelijk echt gemist worden bij een world cup.

    ANyway, de worldcup is en blijft wel een zorgenkindje. Het is al vaak moeilijk om landen bereid te vinden om een WC te organiseren, en als teveel toppers te vaak afzeggen wordt dat er niet beter op.
    Maar ja, dan worden er misschien uiteindelijk maar WCs georganiseerd in plaatsen waar we doorgaans niet zo snel komen.
    Toch kan je het, zoals G1ant al aangaf, de merkenteams niet kwalijk nemen als ze afzeggen wanneer het kan. Zij hebben als prioriteit om de schaatsers goed te laten presteren op de belangrijke momenten voor de schaatsers zelf en voor de sponsoren. Druk maken om de toekomst van de schaatssport is dat niet. De KNSB heeft al iets meer de prioriteit om ook over de schaatssport na te denken, maar eigenlijk hoort het vooral bij de ISU.

    ANyway, verplicht wedstrijden rijden puur om iemand aanwezig te krijgen gaat niet werken. Dan krijg je dat ze er wel zijn maar het halfslachtig als trainingswedstrijdje rijden. Dan liever subtoppers die er echt voor gaan.
    Het enige wat wel kan helpen is om OF plaatsing meer af te laten hangen van de WCs en dan vooral ook goed rijden op die wedstrijden, OF er anderszins een goede beloning (financieel of anders) aan vast te plakken als je vaak komt en goed presteert. De optie hierboven geopperd om er echt wat positiefs aan vast te hangen voor de WK lijkt me wel wat.
    G1ant vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina