EK allround en sprint, Hamar, 6-8 januari 2023

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 13 nov 2022.

  1. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Precies dit. Het is de schaduwzijde van de populariteit van de massastart en van het toegenomen belang van losse afstanden (o.a. omdat daar de funding van nationale bonden aan hangt). Het allrounden is heel eerlijk, zonder kans op toevaltreffers. Giovannini en Wenger winnen niet ineens een medaille op een EK of WK allround. Als ze heel goed rijden halen ze misschien de laatste afstand. Maar kopen ze daar wat voor? Voor de anderen die worden genoemd lijkt zelfs die laatste afstand een illusie. Op de massastart is daarentegen alles mogelijk. Dus is de keuze snel gemaakt.

    Ook veel specialisten op de 1500 meter en stayers maken die keuze natuurlijk al langere tijd. Genoeg schaatsers die misschien wel top-8 zouden kunnen rijden op een allroundtoernooi, maar die er (in bepaalde delen van hun carrière) weinig belangstelling voor tonen/toonden.
  2. Hans050570

    Hans050570 Member

    Je hebt helemaal gelijk. Maar zo zonde. Allround toernooien zijn zo mooi als het spannend is.
  3. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Dat absoluut.

    Maar ja, voor vele schaatsers is het momenteel simpelweg niet logisch om te trainen voor allroundkampioenschappen of er zelfs maar aan mee te doen.
    Ik kan het ze niet kwalijk nemen, uiteindelijk moeten ze natuurlijk wel keuzes maken die zowel sportief als financieel logisch zijn om een mooie carriere erop na te houden.

    Momenteel valt er bij allroundkampioenschappen gewoonweg bijna niks te halen voor een groot deel van de rijders: geen hoge klassering (en dus ook geen hulp om meer ondersteuning te krijgen van hun eigen land), bijna geen geld, zo ongeveer 0 kans op een afstandsmedaille, het is niet olympisch, en er is ook steeds minder prestige.
    Kortom, degenen die meedoen doen het vooral omdat ze het leuk vinden of omdat ze het goed vinden passen in hun algehele training.
    G1ant vindt dit leuk.
  4. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Alles kan... maar met Bosker zou er wel heeellll veel moeten omdraaien wilt hij nog als meer dan trainingspartner van Roest bekend gaan worden. Had veel meer van hem verwacht.
  5. Forza

    Forza Active Member

    Het in interviews claimen van een plaats op de spelen zonder goede individuele prestaties te leveren vond ik arrogant van Bosker, daar heeft hij mijn sympathie wel een beetje mee verloren. Nederigheid was daar op zijn plaats. Ik vind het overigens prima dat hij hier meedoet, qua allrounden hoort hij duidelijk bij de top 3 van Nederland.
  6. Wolfman

    Wolfman Active Member

    Vertalingen worden snel steeds beter. Bij deze vertaling moet echter nog een en ander verbeterd worden...

    Bijgevoegde bestanden:

    • NRK.NO.PNG
      NRK.NO.PNG
      Bestandsgrootte:
      44,3 KB
      Weergaven:
      26
    Nickel, EenBrabander, Duif en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  7. Trymare

    Trymare Active Member

    Wow, you talking a lot about Marcel Bosker. I like that guy! He skates fast. And he is imo the hottest Dutch speed skater at the moment! I follow him on Instagram! Handsome and clever guy!
  8. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Misschien een idee om het allrounden over mass starts te houden?
    Dan houd je de vier afstanden in ere, dus 500, 1500, 5K en 10K. Vier keer een mass start, en alleen als je drie afstanden wint dan ben je kampioen?
    Eventueel zou je ook met plaatscijfers kunnen werken, maar dat doen we dan paar decennia later pas.
    Wolfman vindt dit leuk.
  9. Wolfman

    Wolfman Active Member

    En dan word het pas echt moeilijk als we de titel gaan baseren op de wereldrecords :)
    Nogevendit vindt dit leuk.
  10. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Op basis van de 5000m heren (tijd <= 6:40) en 3000m dames (tijd <= 4:20) heb ik gekeken wie zouden deelnemen aan een WK allround. Bij beiden kom ik rond de 20 redelijke zekere deelnemers. Zie de bijlages. De grijze 1500m tijden zijn van voor dit seizoen. Tevens de hoogste klassering in de World Cup 5000m/3000m en mass start dit jaar.

    Bijgevoegde bestanden:

  11. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Wel mooi dit. Als Bosker 3e was geworden, hadden we gezegd “nog een medaille voor een Nederlander, dat is te veel dominantie, het allrounden stelt niks voor”, en nu wordt hij 7e en zijn sommige mensen op het forum hem aan het bashen voor slechte resultaten. Het is ook nooit goed.

    Hoe dan ook, er stond maar één Nederlander in de top-5 van het EK allround mannen, en dat is in de afgelopen 40 (veertig!) jaar maar 3x gebeurd. Namelijk in 1986, 1999 en het rare toernooi van 2006. In 1999 stond Veldkamp er overigens wel bij en dat was eigenlijk gewoon een Nederlander. Dus in de breedte was dit allroundtoernooi mannen van Nederland historisch slecht. En dat mag van mij best een keer.

    Gelukkig, toch nog een nieuwe pro-internationale-schaatsen-statistiek uit dit erg oranje weekend weten te trekken.
    Palko, mi, Duif en 4 anderen vinden dit leuk.
  12. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Tot dusver vond ik het schaatsseizoen eerlijk gezegd een beetje saai. Het kwam stroef op gang, bevatte weinig echte verrassingen en werd gekleurd door een behoorlijk oranje dominantie over alle wedstrijden. Eind december waren de NK's allround en met name sprint voor het eerst in tijden echt eens spannend voor de podiumplekken, hoog niveau in de top en in de breedte. Ik begon het schaatsen weer een beetje leuk te vinden.

    En toen was er het mannentoernooi EK Allround. Het spannendste toernooi sinds... ja, wanneer eigenlijk? Lang geleden in ieder geval. Ik kan het me niet herinneren. Net als Elfstedentochten is er ongeveer 1% kans dat een allroundtoernooi tot de laatste afstand spannend is. En afgelopen weekend was t dan zover. Nee, het was niet buiten in de sneeuw, maar wel in een besneeuwde legendarische schaatstempel. Het was niet druk, maar er was wel sfeer. Kennerspubliek in Noorse truien die ouderwets alle tijden opschreven. Mart Smeets had er zo tussen kunnen zitten. Alsof Johan Olav Koss tegen Rintje Ritsma reed.

    De paar aanwezige Noren waren getuige van een legendarische rit. Eén van de mooiste van de afgelopen jaren. Man tegen man. De underdog tegen de vedette. Nederland tegen Noorwegen. En het mooiste? Die underdog is pas net begonnen.
    Hannah, Palko, Forza en 2 anderen vinden dit leuk.
  13. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Akelig accuraat!

    Besloot je dit te posten toen je zag dat het lijstje vrijwel identiek was? Houd het stand voor andere toernooien?
  14. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Andrea Giovannini werd al eens 5e, 6e en 6e op het EK allround. 6e en 6e op het WK allround. Had hier zeker leuk mee kunnen doen en misschien de jonge Sigurd Henriksen uit de 10.000 meter gehouden. Laura Peveri werd dit weekend 5e op het EK allround en bemoeit zich ook al serieus met de massastart (dit seizoen twee keer de best-of-the-rest achter Schouten/Groenewoud/Blondin). Ik zie een overeenkomst.
    G1ant vindt dit leuk.
  15. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Ik heb dit weekend weer met veel plezier schaatsen gekeken en bijna alle 16 afstanden integraal gekeken. Sommige races waren interessant, maar in de breedte viel het toch tegen, dat is wel vaker gezegd...

    Wat ik opnieuw wil benadrukken is dat je dat niet de schaatsers moet zelf aanrekenen! Dat Laura Peveri met weinig indrukwekkende tijden hier 5e wordt in het EK allroundtoernooi dames ver achter de top vier is niet haar schuld. Het is een combinatie van weinig aanwas in sommige landen (kuch Duitsland kuch), het feit dat veel sterke schaatslanden ook buiten Europa vallen, het weren van de Russen en Belarussen, dat er maar drie plekken per land zijn, dat allrounden en sprinten tegenwoordig op het tweede plan staan en een post-Olympische stopgolf/vormdip/sabbatical etc.

    Dan maar gewoon elk jaar een WK allround/sprint en een WK afstanden. Dan hadden we afgelopen weekend:
    • Leerdam ook Kim, Jackson, Bowe, Goetz, Aydova, Li, Yamane en (50% kans op) Takagi kunnen zien verslaan.
    • Scheperkamp ook Dubreuil, Kim, Murakami, Kojima, Ning en (90% kans op) Stolz kunnen verslaan (twijfelachtig).
    • Rijpma-de Jong ook Blondin, Weidemann, Maltais, Morozova, Sato, Han en (50% kans op) Takagi kunnen zien verslaan.
    • Roest ook Fish, Bloemen, Ichinohe, Cepuran en (10% kans op) Stolz zien kunnen verslaan.
    Laatst bewerkt: 10 jan 2023
    G1ant, Marcel Vos en mi vinden dit leuk.
  16. SchaatsDaan

    SchaatsDaan Active Member

    Wesley Dijs won zijn eerste wereldbeker op 28 jarige leeftijd. Sommige schaatsers hebben wat meer tijd nodig om door te ontwikkelen en kunnen ook op latere leeftijd nog een grote stap maken. Vergeet niet dat Bosker al een wereldbeker overwinning en wk medailles op zak heeft.

    Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 9 Pro met Tapatalk
  17. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik vind dit niet twijfelachtig, want Scheperkamp zou nooit hebben gewonnen. Normaal gesproken zouden zowel Dubreuil als Stolz hem makkelijk verslaan, en er zijn nog wel meer namen die het zouden kunnen.

    De andere drie zijn de beste van de wereld en hadden bij een WK ook een goede of zeer grote kans gehad om te winnen, maar Scheperkamp moest het echt hebben van het feit dat het een EK is en geen WK. Hopelijk groeit hij nog wat door en kan hij volgend jaar op het WK sprint wel wedijveren en die andere mannen.
    chicagodude vindt dit leuk.
  18. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Uit de categorie altijd-een-positief-persbericht-uitbrengen was het afgelopen EK vanuit Duits oogpunt een eclatant succes:

    „Ich bin stolz über die vielen guten Resultate. Gerade im Sprintbereich machen wir jede Woche einen Schritt in Richtung Weltspitze“, so Bundestrainer Peter Mueller. „Bis zum Hauptevent der Saison, den Weltmeisterschaften in Heerenveen im März, wollen wir in Topform sein!“

    „Auch im Hinblick auf die kommenden Deutschen Meisterschaften in drei Wochen war Hamar eine sehr gute Vorbereitung“, ergänzt Bundestrainer Geert Kuiper. „Mit den Ergebnissen konnten wir direkt unsere Quotenplätze für die nächsten Europameisterschaften erreichten.“

    (* Dat laatste slaat op een top-12 notering *)
  19. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Probleem met Bosker is dat hij zich soms als een vedette ziet en ook naar gedraagt.. zie OS en plek willen claimen, terwijl iets meer nederigheid hem wel zou sieren. Hij is een goede TP optie, meer eigenlijk niet.
  20. Trymare

    Trymare Active Member

    Why all this Bosker hate?? Omg I dont like this. He is so clever. And very handsome. He skates very fast!

Deel Deze Pagina