EK allround en sprint, Hamar, 6-8 januari 2023

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 13 nov 2022.

  1. tostiees-31

    tostiees-31 Well-Known Member

    Ik ga dan toch ook nog even een lans breken voor Merijn Scheperkamp. Hij kwam vorig jaar vrij uit het niets, werd 1e op het OKT op de 500m en had geen bijzondere 1000m. Een beetje a la N’tab, Smekens en de Mulders. En in dat rijtje stond Scheperkamp bij mij. Maar hij wordt hier gewoon Europees Kampioen, met een keer goud en drie keer zilver. Dus ook 2 zilveren plakken op de 1000m.

    Daarin versloeg hij dus Liiv en Bosa, met World Cup medailles op zak. Was hij sneller dan Lorentzen en Michalski, de nummers drie en vier van de Spelen. Hij was sneller dan de tweevoudig wereldkampioen 1000m, Kai Verbij.

    Kortom, het is nog geen Nuis of Krol op die 1000m, maar dit is een echte sprinter. En een leuke vent!
    Laatst bewerkt: 7 jan 2023
    leenstrafan, Palko, EenBrabander en 6 anderen vinden dit leuk.
  2. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Het is minder dan een open NK. Want daar doen veel meer betere NL'ers mee. Nu blijft dat aantal beperkt tot vijf: drie voor Nederland uitkomende Nederlanders, drie een voor België uitkomende Nederlandse en een voor Groot-Brittanië uitkomende Nederlandse.
    Het is nu nog meer belachelijk om het aantal deelnemers per land op drie te maximeren.
  3. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Zomaar wat observaties na 2 dagen schaatsen kijken:

    Bij de mannen is het niveau in de top (8) goed genoeg voor interessante wedstrijden. Het niveau bij de vrouwen is in de breedte daarentegen lachwekkend, of om te huilen.

    Met bijna 10 punten achterstand val je maar nipt buiten de top 10 bij de damessprint... Is er ooit op tv een slechtere internationale vierkamp geweest dan het EK sprint dames in Hamar? Ik had Vanessa Herzog ook wat beter verwacht.

    Italië lijkt er goed voor te staan met het oog op de Spelen. Serena Pergher en Laura Peveri vind ik interessante talenten. Als hen het maar niet hetzelfde vergaat als Noemi Bonazza.

    Merijn Scheperkamp blijkt een coole kikker te zijn. En Hein Otterspeer laat zien dat hij nooit een echte prijs gaat winnen. Kai Verbij valt me tegen.

    Ik zie een Superzweed op de tribune en later met een beeldje in zijn handen. En ik zie een matig getrainde en te dikke Zweed rondjes schaatsen. Waar slaat dit op?

    Wat is de toegevoegde waarde van Erben Wennemars in Hamar in aanvulling op de analisten in de studio en de interviews ter plekke?? De NOS bekostigt blijkbaar graag zijn hobby.

    Sowieso enkele hele slechte schaatsers gezien in een toch al niet te groot deelnemersveld. Vrouwen die meer dan 4.30 of mannen die meer dan 6.50 nodig hebben. Dan ben je geen topsporter. Dan kun je beter een kaartje kopen en braaf op de tribune gaan zitten.

    Dat Sander Eitrem Patrick Roest echt uitdaagt is wat ik hoopte te zien en de reden waarom ik me echt op morgen verheug.
    G1ant, leenstrafan, vergeer en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  4. Trymare

    Trymare Active Member

    Tomorrow is the day when Eitrem and Wiklund win the allround :D I hope they do, because I am from Norway and Norway has never won a allround title for women. And for men, not since 1994! Off course i also hope de Jong and Roest will do well, but imo it is boring for the sport when dutch people always win hehe. Its the same with cross country skiing... the Norwegians are so superior. I think they win way too much!!
    vergeer en Yuskov vinden dit leuk.
  5. zopie

    zopie Active Member

    Dat stukje met de noorse schaatsclub op de tribune was leuk. Dat moet hij meer doen. Het publiek interviewen ipv zijn eigen mening geven.
  6. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Maybe the dutch should start trying cross-country-skiing:D
  7. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Jutta sprintkoningin, zolang ze die 1.000 meters uit haar mouw kan blijven schudden. Kok wederom minder op dag 2, dat blijft een dingetje.
    Heintje, Heintje... :(

    Allround: de Noren willen de strijd aan. Mooi. Al is het gat toch te groot om echt spannend te worden.
  8. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Merijn slaat meteen toe, waar Hein het wederom laat afzien. Jammer. En hebben we het beste van Kai gezien? Het begint er wel op te lijken. Zelfs Scheperkamp en Otterspeer zijn hem nu constant de baas op 'zijn' afstand de 1.000m
  9. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Wiklund kan de 1.500 m ook rijden, is toch een voormalig WK... kan leuk worden, maar Rijpma is inderdaad wel favoriet.
  10. Trymare

    Trymare Active Member

    I saw interviews of Leerdam, De Jong, Scheperkamp and Otterspeer on norwegian TV today. Otterspeer was the best at speaking english among those. So he did not win gold in speed skating, but gold in english!
    HaagscheBluf en Duif vinden dit leuk.
  11. tostiees-31

    tostiees-31 Well-Known Member

    Huh, zie ik ineens dat die dekselse Liiv ook gewoon 4 afstandsmedailles heeft gepakt. Baas!
    Palko, HaagscheBluf, Marcel Vos en 3 anderen vinden dit leuk.
  12. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Mag ik eens iets heel raars zeggen?
    Zou dit toernooi niet veel leuker zijn als het een EK-afstanden was? Ik denk dat de bezetting dan een stuk sterker was geweest. En was de 5000 meter gisteren mooi in een echte Noorse overwinning geeindigd.

    Het belang van een allround en sprintklassement beperkt zich eigenlijk maar tot een rit of 2. Is dat nog de meerwaarde die we willen?

    Als ik de ISU was en dit toernooi zou evalueren, zou ik een EK voortaan altijd als afstandskampioenschap verrijden. Maar goed, normaal gesproken is de ISU zooo conservatief. Of zou de nieuwe, jonge Zuid-Koreaanse voorzitter de boel eens een keer echt gaan opschudden?
  13. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Het lijkt erop dat de ISU helemaal niet zo conservatief is. Ze hebben de laatste jaren al behoorlijk wat wijzigingen in de kalender geïnitieerd
  14. Duif

    Duif Well-Known Member

    En die hebben het schaatsen zeker niet vooruit geholpen.
  15. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Sommige dingen werken, sommigen niet in mijn ogen. Het lastige is dat bij elk congres alle bonden dingen in stemming kunnen brengen. Het leidt nu tot wat gezwalk en onsamenhangende besluiten.
  16. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Ghiotto heeft dit jaar 5 keer een 5 of 10 kilometer gereden in wedstrijdverband, waarvan hij 4 keer op het podium eindigde en 1 keer vijfde werd. Echt een grote prestatie wat mij betreft, ik had nooit verwacht dat Ghiotto zo goed zou worden.

    Swings werd van tevoren niet heel veel genoemd hier op het forum, maar rijdt toch eigenlijk bijna altijd goed. Ondanks zijn berg aan goede prestaties de afgelopen 10 jaar heb ik het idee dat hij toch nog steeds enigszins onderschat wordt. Het moet inmiddels vreemd lopen wil hij niet het podium gaan halen en dat lijkt eigenlijk ook heel logisch, kijkende naar het deelnemersveld. Hij heeft niet vaak hele hoge uitschieters, maar rijdt toch wel heel stabiel, wat precies hetgene is wat je nodig hebt op een allroundkampioenschap. Met zijn klassieke betere tweede dag zou hij vandaag toch makkelijk die 3e plek binnen moeten kunnen slepen.

    Eitrem is de eerste Noor die van Roest wint op de 5 sinds Pedersen op het WK in Inzell?
    chicagodude, alexander79 en tostiees-31 vinden dit leuk.
  17. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Een EK afstanden was ook de verborgen agenda van de ISU. De onzalige vierkamp (met een 1000m erin) moest dat nog wat verdoezelen. Men keek hierbij naar het shorttrack. Intussen is bij het shorttrack de allround titel al afgeschaft..

    Eerlijk gezegd zie ik de meerwaarde daar niet van in. Het zou dan naast de enig echt financieel tellende wedstrijd (WK afstanden) nog een extra afstandstoernooi zijn waar nog een hoop titels worden weg gegeven. Wat zegt een titel op het EK als de echt belangrijke titel een maand later wordt vergeven?
  18. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Ghiotto doet mij erg denken aan Gianni Romme qua stijl. Veel spieren en grote klappen.
  19. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Weet niet of het benoemd is, maar waren de dweilpauzes erg kort, of ligt het aan mij? Ik keek de 5km mannen re-live en ik hoefde maar 13 minuten vooruit te spoelen tussen de einde van rit 4 en de start van rit 5. Is volgens mij echt heel weinig.
  20. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Het invoeren de ploegenachtervolging en zeker de massastart is echt een prima keuze geweest. Daardoor is de overstap voor skeeleraars en shorttrackers een stuk makkelijker. Heel wat rijders hadden we anders nooit in het schaatsen gezien.

    Andere keuzes doen pijn voor de nostalgische liefhebber, maar zijn naar mijn mening wel onvermijdelijk, zoals compactere programma's.

    Daarnaast zijn er ook onlogische keuzes. De introductie van een EK sprint is er daar één van, vind ik. Net als het vasthouden aan de team sprint, wat gewoon niet werkt. En het terugbrengen van het aantal 500 meters.
    tostiees-31 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina