NK Allround en Sprint, Heerenveen, 27 en 28 december 2022

Discussie in 'Lange baan' gestart door proeme, 26 dec 2022.

  1. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Eeuwig zonde.
  2. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    ALs je geen enkele rit wil missen dan kun je dus beter naar het stadion gaan.

    Is het nou echt zo verschrikkelijk dat we een paar rijders missen, waarvan logischerwijs geen records verwacht mogen worden?

    Ja, er moeten soms keuzes gemaakt worden binnen de beschikbare uitzendtijd tussen een analyse, een interview, een achtergond filmpje, en ritten van een afstand. En soms valt dat uit in het nadeel van de mindere goden die aan een rit bezig zijn. Heel jammer voor hen en hun familie die ze graag op TV wil zien, maar voor de doorsnee kijker is het niet zo gek om voor een interview met een topper te kiezen of een analyse van de wedstrijd, ipv voor ritten tussen schaatsers die bijna niemand kent en niet voor klassementen of afstandsoverwinningen meespelen. Poeh poeh, wat verschrikkelijk.

    Sorry hoor, ik word er soms een beetje kribbig van als mensen hier zeuren dat we af en toe een rit missen. We worden al zo enorm verwend door al het schaatsen wat wordt uitgezonden (en hoge kwaliteit uitzendingen ook nog), en dan als bonus verzorgt de NOS ook nog een vele analyses, achtergrond verhalen, interviews op de baan voor en na wedstrijden, etc. En niet alleen voor internationale toernooien maar zelfs uitgebreid voor een NK.

    Je kan ook via VPN op NBC's Peacock kijken voor de internationale wedstrijden. Heb je alle ritten, maar geen enkel commentaar, analyse, interview, of wat dan ook. Ik zou graag een achterhoed-ritje hier en daar inruilen voor al het bovenstaande, want hoe graag ik ook naar het schaatsen zelf kijk, enkel beelden en evrder niks is toch echt wat saai. Dat merk ik elke keer weer als ik een keer via de NOS kan kijken, dat geeft toch veel meer sjeu aan mijn beleving.
  3. zopie

    zopie Active Member

    Met commentaar is altijd beter, behalve bij NBC.
  4. zopie

    zopie Active Member

    Bij elk interview lukt het hem om op iets negatiefs te duiden, en dan te vragen: "Hoe komt dat dan?"
    Lotte Gevers vindt dit leuk.
  5. JJS

    JJS Active Member

    Ik snap helemaal wat je zegt maar toch denk ik daar iets anders over. Als je kiest voor live sport dan verwacht je integraal alles te zien. Analyses zijn leuk, maar bij een live uitzending bijzaak, die kunnen ook in de samenvatting achteraf. Die praatgroepjes tijdens de baanverzorging zijn voor mij opvulling (had ook een reclameblok mogen zijn - het is toch het moment het toilet te bezoeken of wat uit de keuken te halen), de interviews vaak tenenkrommend.
  6. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Als ik kies voor live sport verwacht ik analyses en interviews, en niet alleen droog koste wat het kost alle ritten te zien. Sport is emotie en verhalen, en ik zie veel liever een interview met een blije Leerdam dan een rit van iemand die drie seconden achter de winnaar zit op de 1000 meter. Ik zie veel liever een analyse over waarom een schaatser nu veel beter schaatst dan vorig seizoen dan een vijf kilometer van 6 minuten en 40 seconden.

    Ik kan je garanderen dat de meeste van de kijkers liever een interview met Kramer zien dan een rit van een Pool waar ze nog nooit van gehoord hebben en die toch laatste wordt.

    Doen ze het altijd goed? Nee, ze misten bijvoorbeeld bijna de hele rit van het huidige WR ploegenachtervolging mannen van de Amerikanen, dat was niet goed. Maar dat wil niet zeggen dat ze koste wat het kost maar alle ritten moeten uitzenden.
  7. Probleem is alleen dat als je het op die manier doet je over een paar jaar helemaal geen schaatsen meer kijkt op NOS vrees ik. Dit forum is geen representatieve weerspiegeling van de gemiddelde kijker. Dat vergeten veel mensen bij de redenatie dat er een paar ritten niet uitgezonden worden. En analyses zijn zeker geen bijzaak bij een live-uitzending. Sterker nog, die maken de live-uitzending.

    edit; En ben zeker geen kenner in vergelijking met jullie (grootste gedeelte van dit forum althans ;) ) en neig ook eerder naar een gemiddelde kijker, maar een rit van een 'nobody' uit Verweggistan bijvoorbeeld die paar seconden van de winnende tijd vandaan zit op een kortere afstand kan mij persoonlijk een stuk minder boeien en dan hoor ik liever een interview met Leerdam of welke Nederlander dan ook.
    chicagodude vindt dit leuk.
  8. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Hoeveel baanrecords er ook gereden worden, enkele uren na de wedstrijd kan ik er vergif op innemen dat "Bert Maalderink is zuur" en "We hebben ritten gemist!" zijn gepost.

    Bert doet gewoon zijn werk. Hij is een kritische journalist die het onderste uit de kan wil halen bij de schaatsers. Hij kan een keer wat negatief zijn of zich verspreken, maar overall vind ik dat hij zijn werk goed doet. Ik heb hem liever dan iemand die geen kritische vragen stelt.

    En wat betreft het missen van ritten: als er belangrijke ritten van (bijna-)medaillewinnaars worden gemist, vind ik dat ook niet goed, maar in dit geval ging het om de nummers 11, voorlaatst en laatst van de 1000 meter, die ook nog eens allemaal alleen moesten rijden. Ik vind het terecht dat ze die niet laten zien, die interviews met Leerdam en Kok zijn mediatechnisch interessanter en ik vond het ook leuke interviews. Mocht Hollaar ineens 1.07,38 hebben gereden, dan zouden ze vast nog wel even die rit hebben laten zien tijdens het wachten op een valse start of zo.
    G1ant, Duif, chicagodude en 2 anderen vinden dit leuk.
  9. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    En Groenewoud staat daar ook nog met 3 van de 4 tijden uit Heerenveen. Ze staat direct heel hoog op de laagland Adelskalender (hoe hoog weet ik even niet, want de wikipedialijst is niet up-to-date en daarvan houd ik zelf geen lijstjes bij).
  10. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    We hebben dus:
    - heel dik WR-laagland sprintvierkamp vrouwen
    - heel dik WR-laagland allroundvierkamp mannen
    - dik WR-laagland allroundvierkamp vrouwen
    - net geen WR-laagland sprintvierkamp mannen

    Het moest er een keer van komen: als je een keer een goed bezet allround- en sprinttoernooi in Thialf hebt waarop echt wordt gepiekt, gaan allerlei van dat soort records hard aan diggelen.
    Eerlijk gezegd vrij apart dat dat in de bubbel er al niet van was gekomen. Toen had je ook een goed bezet NK en EK.

    Interessant is dat Leerdam de 2e sprintvierkamp ooit rijdt (inclusief Calgary/SLC) en Roest de 3e allroundvierkamp ooit rijdt (opnieuw inclusief Calgary/SLC).
    We zagen al dat Thialf op enkele afstanden sneller was dan Calgary en op veel afstanden aardig in de buurt kwam van Calgary dit seizoen, maar Calgary was dit jaar relatief traag. Nu komt Heerenveen dus ook in de buurt van toernooien waar Calgary wél snel was!

    Roest is beter dan Skobrev en Bøkko op het WK 2011 en Kramer op het WK 2015, en Leerdam zit voor de iconische strijd van Nesbitt en Yu op het WK 2012 en de zege van Bergsma in 2013. Bovendien verbrak Leerdam hiermee ook een Nederlands record punten van Ter Mors.
    G1ant vindt dit leuk.
  11. JJS

    JJS Active Member

    Ik kan me wel voor een deel hierin vinden, al kunnen die interviews mij over het algemeen gestolen worden. Wat betreft de analyses, zet dan een kenner naast de praatpaal die het commentaar bij de wedstrijden doet. Dan heb je live inzichten in techniek en ontwikkeling van een rit ipv alleen het droog voorlezen van rondetijden die ik zelf ook kan zien.
    Voor mij staat echter vrij principieel dat bij een live uitzending de wedstrijd centraal staat. Iedere deelnemer doet er zijn best en heeft zijn verhaal. Het kan een aankomend talent zijn of iemand met een enorme staat van dienst maar op zijn retour. Het is hoe dan ook de top die mee mag doen aan het toernooi (en die een stuk beter is dan ik ooit zal zijn of geweest ben...) Hoe dan ook, dit is mijn mening.... valt mij wel vaker op dat bij sport vooral voor het breedte publiek gekozen wordt ipv voor de liefhebbers van die bepaalde sport en dat vind ik jammer. Het zijn juist de liefhebbers die ervoor thuis blijven, het breedte publiek bedien je met samenvattingen.
    Mcat vindt dit leuk.
  12. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Er is dit jaar en vorig jaar geen enkele keer onder de 9.7 seconden geopend op het NK sprint bij de mannen. De laatste keer dat dat hiervoor gebeurde was bij het NK sprint 2014, in de open lucht in het Olympisch stadion. De laatste keer daarvoor was in 2010 in Groningen. Dit is echt dramatisch.
    mi en Duif vinden dit leuk.
  13. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Dit forum zit vol met liefhebbers, en gezien het aantal likes dat het bericht van Chicagodude heeft, zijn de meeste mensen hier het met jou oneens. Je mag je mening hebben en ik kan je mening ook snappen, maar ook veel "echte liefhebbers" houden van de interviews en analyses tussen de wedstrijden door.
    G1ant vindt dit leuk.
  14. Lotte Gevers

    Lotte Gevers Member

    Kritisch is iets anders dan negatief. Een kritische vraag zou zijn hoe Femke het gaat aanpakken, of hoe ze gaat trainen, wat er specifiek moet gebeuren of veranderen om dichter bij Leerdam te komen, of waarom dat het afgelopen jaar nog niet heeft gewerkt. In plaats van ‘er was zo’n afstand tussen jou en de rest en dat gaat volgende week weer zo zijn’ tegen Leerdam zeggen als Femke ernaast staat. Zelfs Leerdam vond dat in haar woorden ‘best gemeen’. Het is zo simpel om te zeggen. Femke weet zelf echt wel dat de afstand te groot is, maar wat moet ze dan, niet meedoen of zeggen dat ze voor een 2e plek gaat? Het klinkt allemaal onschuldig, maar dit is eigenlijk sinds dat Femke minder rijdt, de manier waarop er tegen haar gepraat wordt in interviews. Niet alleen door Bert overigens, Omroep Friesland heeft ook een handje van dat ontzettend negatieve. Het is gewoon met de wind meewaaien. Wat ook wel een beetje is hoe de media werkt, niet erg. En sporters moeten daar zeker tegen kunnen. Neemt niet weg dat ik me eraan erger en het niet terecht vind tegen een 22 jarige die een beetje struggled. Verder doet Bertje het prima hoor ;)
    mi, alexander79 en JJS vinden dit leuk.
  15. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Er zit een verschil tussen kritisch zijn en zuigen. Bert doet het vaak prima, maar heeft zeker de neiging om te zuigen (wat min of meer hetzelfde is als het negatieve opzoeken). Het is natuurijk ook wel lastig om een goede balans te vinden, dat zal ik direct toegeven.
    G1ant vindt dit leuk.
  16. JJS

    JJS Active Member

    En dat is ook waarom interviews met sporters mij over het algemeen gestolen kunnen worden. Prima als je probeert een portret van iemand te maken. Een emotie vangen na een overwinning kan ik ook inkomen (al vind ik dat dan weer persoonlijk minder interessant, maar ja, ik ben wel vaker eigenwijs) Maar proberen de psychologische coach uit te hangen die voor het oog van de camera dingen uit een sporter probeert te trekken die het eigen begeleidingsteam niet zou weten.... pffff, bespaar me die tenenkrommende interessant doenerij...
  17. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Het helpt bij dit soort statistieken wel dat we maar heel weinig vierkampen op niveau op hoogte rijden. Sinds 2000 is er vijf keer een WK/EK sprint op een overdekte hooglandbaan gereden (waarvan twee echt veel te lang geleden om nu nog relevant te zijn), en maar vier keer een WK/EK allround (nooit in SLC). Iemand die dan op alle twee/vier afstanden heel goed is kan dan op een laaglandbaan erg in de buurt komen of er voorbij gaan als de omstandigheden en vorm samenvallen.
  18. JJS

    JJS Active Member

    Mooi he? Voor mij is het ook best wel sturen in de marge. Zo heel zwaar til ik er verder ook niet aan. Maar ja, het is wel een forum dus ik voel mij vrij mijn mening te spuien.... (anders hebben we het nergens over) En ik denk oprecht dat een beetje duwen in de accenten het een en ander wel interessanter kan maken..... (voor mij...)
    Palko en Marcel Vos vinden dit leuk.
  19. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    echt bizar ook waarom niemand het voor elkaar krijgt om harder te openen. Een 9,6 opening is echt zeldzaam geworden onder NL sprinters, en zonder dat wordt het enorm moeilijk om met de top mee te doen op de 500.

    en dat terwijl het algehele niveau en in de breedte op dit NK sprint juist heel hoog was.
  20. mi

    mi Well-Known Member

    Wie openden er in het verleden regelmatig onder de 9,6 en nu niet meer? Van de huidige garde?

Deel Deze Pagina