Wedstrijden december 2022

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 30 nov 2022.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    En dan vlieg je met een heel team van Japan naar de binnenlanden van Finland, en dan sla je de wereldbekerwedstrijd op dezelfde plek een week later gewoon over. Ik snap helemaal niks van de Japanners dit jaar.
    En dan wel met toprijders (Kazuya Yamada, Nonomura, Morishige) naar de Universiteitsspelen in januari in Lake Placid ?
    Duif vindt dit leuk.
  2. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Dit jaar = elk jaar voor mij.
  3. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    En dan vlieg je met een heel team van Nederland naar de binnenlanden van de VS, en dan sla je de wereldbekerwedstrijd een week later in Calgary gewoon over. Ik snapte helemaal niks van de Nederlanders vorig jaar.
    En dan wel met toprijders (Roest, Leerdam, Rijpma-de Jong) naar de EK Afstanden in januari in Heerenveen.

    nee, oké, oprecht, dit is vrij apart
  4. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Aankomend weekend hebben de meeste Nederlandse schaatsers vrijaf van officiële wedstrijden. Er is alleen een wereldbeker voor junioren. De langebaanwereldtoppers vertrekken of zijn al vertrokken richting Calgary voor de twee wereldbekers daar vanaf 9 december aanstaande, de marathonschaatsers vieren Sinterklaas en staan volgende week zaterdag pas weer aan het vertrek in Deventer en de andere langebaners kunnen zich voorbereiden op de Nederlandse vierkampklassiekers: de Utrecht City Bokaal (sprint) en de Gruno Bokaal (allround) op 10-11 december. Ter voorbereiding is er dit weekend een trainingswedstrijd in Thialf en rijden de meesten een combinatie. https://storage.knsb.nl/2019/03/78caa240-trainingswedstrijd-03-12-22-knsb-en-topteams-draw.docx

    Van de toppers die de oceaan oversteken zijn alleen Marijke Groenewoud en Irene Schouten nog in Thialf actief. Groenewoud rijdt een 500/1000m combi en Schouten een 500/1500m combi. Alvast met het oog op de NK's tussen kerst en oud- en nieuw lijkt mij.
    Duif vindt dit leuk.
  5. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Er is vandaag een time trial in Calgary waar best wel wat toppers aan de start staan, zoals Bloemen, Weidemann, Henriksen, Kongshaug, Sablikova, en De Haitre, maar geen enkele Nederlander.

    Het WR junioren op de 3000 meter is 3:40.14 van Johansson, en dat zou Henriksen eventueel kunnen verbeteren. Het zou waarschijnlijk niet officieel tellen omdat het een time trial is, maar het zou wel mooi zijn.

    Het is hier te kijken:
  6. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Er zijn vast allerlei fantastische redenen voor, maar ik vind het jammer dat Weidemann en co een trainingswedstrijd rijden in Calgary in plaats van het viercontinententoernooi (al was het maar 1 afstand).
  7. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    De reden is dat ze in Calgary wonen en trainen en dat Quebec City op zo'n 5 uur vliegen afstand ligt. Dan wordt de motivatie om naar een toernooi met weinig prestige en op de lange afstanden zeer weinig tegenstand te gaan erg laag, zeker gezien het feit dat de wereldbeker het weekend daarna in Calgary is.
  8. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Dit is natuurlijk wel dodelijk voor een toernooi zonder historie. Als zelfs 5 uur reizen al een te groot bezwaar is om aan de start te verschijnen. Voorheen werden de Noord Amerikaanse kwalificatiewedstrijden voor het WK allround nog redelijk bezocht door de toppers maar toen stelde het allrounden nog wel wat voor. De Aziatische variant werd altijd redelijk zwak bezet en ook nu is er vanuit die hoek weinig te verwachten.
  9. Kristian

    Kristian Active Member

    Cut the season in two halves, each half culminating with a WK (WK allround and Sprint first half, WK Afstanden the second.) Personal qualification through a slightly reorganized World Cup of which the first half decide the national quotas in A in the second halfs first races on each single distance.

    Make EK and 4CC tournaments for first year seniors plus overaged skaters from countries not qualifying at least one skater in the categories concerned. Alernatively skip the EK and 4CC for a "neo-senior/first year senior WK" as a parallel to the junior-WK.
  10. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ellia Smeding reed haar 1000 meter niet uit, maar reed met 27.65 wel een nationaal ronderecord, dus er is een goede kans dat ze in de komende wereldbekers haar persoonlijk en nationale records weer wat scherper gaat zetten en dus samen met Kersten het schaatsen van het VK nog wat beter op de kaart zet.
  11. tostiees-31

    tostiees-31 Well-Known Member

    Gevallen? Gehinderd? Of geblesseerd? Want in dat laatste geval moet ik nog zien of ze die nationale records scherper gaat zetten.. ;)
  12. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Weidemann stopte na 1800m op haar 3km, vreemd.
  13. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Gestopt omdat ze een 600 meter wilde rijden ipv een 1000.
  14. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Een weekje wennen aan het buitenijs en wat betekent dat voor de medaillespiegel? In ieder geval dat Nederland er nu wel weer met kop en schouders boven uitsteekt.
    Niet vergeten dat Nederland aan de helft van de afstanden niet eens meedeed.

    NED 10-3-2
    NOR 4-7-5
    ESP 3-0-3 (!)
    GER 2-4-3
    CHN 2-2-1
    KOR 1-1-2
    CZE 1-1-1
    FRA 1-0-0
    KAZ 0-2-1
    POL 0-2-1
    FIN 0-1-2
    ROU 0-1-0
    HUN 0-0-2
    ITA 0-0-1
  15. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Leuk deelnemersveld tot dusverre bij de Gruno Bokaal. Een aantal schaatsers die al voor het NK Allround geplaatst zijn heeft besloten toch mee te doen, zoals Chris Huizinga, Melissa Wijfje en Marwin Talsma. Dat maakt de deelnemerslijsten ook een stuk leuker. Anderen in hetzelfde schuitje rijden hooguit een losse 5km (Dijkstra en Slotegraaf). Elisa Dul en Myrthe de Boer opteren verrassend genoeg voor de Utrecht City Bokaal, terwijl ze juist als echte milers definitief de switch leken te maken naar het allrounden. Tjerk de Boer (dit seizoen meer sprintende miler dan allroundende miler) doet dan weer niet aan de UCB, maar juist aan de Gruno Bokaal na zijn sterke 3.45 van afgelopen weekend. Op zich ook weer niet vreemd na zijn prima NK Allround van vorig jaar.

    Bij de heren gaat het een leuke strijd worden op Kardinge met oa. De Boer, Wierda, Talsma, Speijers, Vergeer, Ramler en Huizinga. Bij de dames is het deelnemersveld wat minder aantrekkelijk. Misschien dat jong grut als Jade Groenewoud (net terug van twee weken buiten schaatsen in Finland) en Evelien Vijn het topfavoriete Melissa Wijfje lastig kan maken.

    De Utrecht City Bokaal gaat net zo leuk worden. We hebben milers als De Boer en Dul, jong puur sprinttalent als de dos Piens (Smit en Hersman) en Hoekstra en Westerhuis, maar ook steady nationale (sub) top als Drost, Verkerk, Stollenga en De Neeling. Waarbij waarschijnlijk die laatste 4 dames om de winst gaan strijden. Bij de heren is het vooral letten op de IKO's (Vos, Esders en Diniz) vs. Siemons vs. topfavoriet Tijmen Snel (en toch ook Yoro maar noemen?).

    Even kijken of ik nog ergens een avondje kan komen kijken (en waar...). Want ook in Deventer wordt geschaatst. Waarom toch alles in hetzelfde weekend pleuren? :D
    Duif en leenstrafan vinden dit leuk.
  16. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Na twee weekenden bibberen in Seinäjoki is er van alles over het juniorenschaatsen te zeggen. My two cents.
    - Wat declasseerde Issa Gunji de boel zeg. Met twee seconden voorsprong de 1000 meter winnen is erg knap. Met ook nog een zege op de 1500m waren de Japanse mannen bijzonder sterk bij de eerste wedstrijd. Alleen deden ze om nog onbekende reden niet mee bij wedstrijd twee. En dus kon Tim Prins prinsheerlijk een hattrick pakken. Maar die Japanners zal hij nog wel tegenkomen... in de strijd om plek 2, want Stolz verslaan zal op het WK junioren niet lukken.
    - Ik waardeer de aanvalslust van Jade Groenewoud. Bij de eerste wereldbeker 3km begon ze met een redelijk belachelijke 31.3. Daarmee win je al zoveel op schaatsers die met 35'ers beginnen, zoals haar meeste concurrenten doen. Zij domineert nu echt en ik vind haar manier van schaatsen wat doen denken aan een jonge Antoinette Rijpma-de Jong. Al vind ik het ook wel tragisch dat er buiten Groenewoud en Kraaijeveld het beste wat er verder rondrijdt Aoyu Chen is die met 4:40 op de proppen komt.
    - VIVA ESPAÑA! Nil Llop rijgt de zeges aan elkaar, Ainoa Carreño wint een massastart en Manuel Taibo haalt brons op de 3000m bij de 2e wedstrijd achter Van de Bunt en Matre. Wat een succes voor de Spanjaarden! Geweldig. Dit is geen Iñigo Vidondo die probeert niet laatste te worden op een EK, dit zijn schaatsers met grote ambities die echt niet te vreden zijn met alleen deelnemen aan een Olympische Spelen. Taibo zag ik echt niet aankomen.
    - Ook Portugal heeft in korte tijd een heel clubje schaatsers de WB junioren in gekregen. Ze zitten nog niet op esnioren-topniveau maar dat kan nog komen. Die ontwikkelingen in Spanje en Portugal zijn erg bijzonder, omdat het echt goed gestructureerde teams lijken te zijn. Niet een paar Colombianen, Argentijnen en Brazilianen die op de bonnefooi naar Salt Lake City gaan en bij een ISU-project gaan schaatsen zonder dat ze ondersteuning krijgen van hun bond, maar echte teams die samen vooruit werken naar een gemeenschappelijk doel. Wauw.
    - Die dominantie van Nederland bij de tweede Wereldbeker was natuurlijk schrijnend vanuit het perspectief van Het Internationale Schaatsen. Maar de schaatsers uit de VS, Canada en Japan waren er niet, de Russen en Wit-Russen doen niet mee, en allerlei grote talenten als wereldwonder Stolz, Henriksen, Na-hyun Lee, Horikawa, Yang en Myers waren er niet omdat die zich op de senioren-WB richten.
    - Duitsland heeft bij de wereldbeker neo-senioren drie keer een sweep gehaald! Eins-zwei-drei, het kan dus nog. Helaas niet meer op het hoogste niveau.
    - Finland haalde in het tweede weekend wel drie medailles. Gelukkig blijven ze niet zonder prijzen.
    - Kazachstan doet het in de breedte uitstekend. Dauranova is een groot talent en bij vrijwel elke afstand waren de Kazachen wel met een of twee schaatsers in de top-10 vertegenwoordigd. Eindelijk werpt die baan in Nursultan zijn vruchten af.
    Duif, tostiees-31 en Marcel Vos vinden dit leuk.
  17. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Tot slot wil ik jullie deze foto van Nil Llop met een zekere beroemde Fin niet onthouden:
    [​IMG]
    Nickel en Duif vinden dit leuk.
  18. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    In Rusland rijden ze nu de Ruslandcup met alle uitgeslotenen (Russen + Wit-Russen). Van de week was er een editie met vierkampen, sprint + allround.

    Wat leren we daaruit? Marina Zoejeva schaatst nog, net als Lalenkova en Golubeva. De slotafstand op de allroundtoernooien wordt maarliefst door 24 schaatsers gereden, dat kan dus gewoon. Leert iedereen nog eens een lange afstand schaatsen, stel je voor. Dat leren is ook wel nodig, de tijden zijn niet denderend. Denk dat de 7.09 van Zoejeva er nog het meest mee door kan, bij de mannen rijdt Zakharov naar 13.34. Was het dan sprintijs? Neen. In het sprinttoernooi wordt de snelste 500m gereden door Moerasjov, 35.41. Ze staan niet echt scherp, kunnen we stellen, de Russen. Er is dan ook bijzonder weinig om voor te schaatsen dit jaar.
  19. Mcat

    Mcat Well-Known Member

    Die vraag waarom alles in hetzelfde weekend stel ik al jaren. Een aantal keren naar UCB geweest, tot dat er in hetzelfde weekend internationaal werd geschaatst in Thialf. Een heel klein kansje dat ik zondag ga kijken bij UCB.
    Lorca vindt dit leuk.
  20. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Gelukkig is er de UCB. Want de sprinters die de wereldbeker niet gehaald hebben, moeten weer eens aan de bak. Ik snap dat je af en toe ruimte nodig hebt om te trainen en dat wedstrijden dan even niet goed uitkomen, maar een aantal schaatsers heeft de afgelopen 5 weekenden wel heel weinig wedstrijden gereden:

    Yoro 1x 500 meter
    Diniz 1x 500 meter
    Snel 1x 500 meter en 1x 1500 meter
    Vos 1x 500 meter
    Geerdinck niets
    Gerrits 1x 1000 meter
    Esders 1x 500 en 1x 1000 meter
    Broos 1x 500 meter
    Duif vindt dit leuk.
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina