Teamonderdelen en MS 2022-2023

Discussie in 'Lange baan' gestart door mi, 13 mrt 2022.

  1. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    En in datzelfde artikel ook dit:

    ''Binnenkort nieuwe bondscoach voor teamonderdelen
    Gedurende de zomermaanden is er door de KNSB met alle betrokkenen veelvuldig en constructief overleg geweest over de teamonderdelen mass start en team pursuit. De noodzaak van een goede aanpak met duidelijke sturing vanuit de bond wordt door iedereen onderkend. De gesprekken hebben geleid tot een voorstel dat qua uitwerking momenteel in een afrondende fase is. Binnenkort zal technisch directeur Remy de Wit alle ins en outs nader toelichten, waarbij ook wordt bekendgemaakt wie er eindverantwoordelijk zal zijn voor de gang van zaken en sportieve beslissingen (voorwaarden en samenstelling van selecties) rondom deze disciplines.''
  2. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Niet verder vertellen: de webcam in de Elfsteden hal doet het weer! Webcam-leeuwarden - 11stedenhal
    Duif vindt dit leuk.
  3. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Nog maar eens in herhaling vallen: waarom is het nou zo moeilijk om een maximum van 5-6 rijders per ploeg vast te stellen? Laat de ploegen maar kiezen welke rijders de mass start serieus nemen en laat alle overtollige knechten/hinderaars maar thuis!
  4. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De finales zijn net afgelopen. Bij de dames was er een groep van zo'n 8 rijdsters weg met een stuk of vier van Zaanlander. De sprint leek me gewonnen te worden door Elisa Dul.
    Bij de heren bleef het peloton bij elkaar. Het werd een sprint tussen twee man ingezet door iemand van Jumbo (Harm Visser?). Op het laatst kwam iemand van Reggeborgh er nog net wel/niet over heen.
  5. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Bij de dames was het Groenewoud die solo aankwam. Althans, ze zette haar sprint in maar ze had binnen een mum van tijd al meters voorsprong op de rest. Ik denk dat Dul de sprint won om P2 van Elsemieke van Maaren (?), maar dat weet ik niet zeker. Wijfje leek nog (zonder erg) ten val te komen.

    Bij de heren leek het me inderdaad Harm Visser van JV, maar ik denk dat 1 van de 2 Reggeborgh-rijders er overheen kwam. Gelet op de gebaren en lichaamstaal was het in ieder geval 1 van de Hoolwerfjes. Ik zag ook vluchtig meerdere Zaanlanders en rijders van Reggeborgh(waaronder Hekman) uitvallen. Valpartijtje? Of, in het geval van Reggeborgh dan, opgebrande knechten?

    Even de officiële uitslagen afwachten dus...
  6. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Laatst bewerkt: 23 sep 2022
  7. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    De uitslagen zijn er verrassend genoeg al:
    https://emandovantage.com/api/competitions/44cad481-e45c-4811-9c40-7f6b13da6182/reports/Results/Pdf

    Finale dames:
    1. Marijke Groenewoud (Zaanlander)
    2. Elisa Dul (Zaanlander)
    3. Esther Kiel (BDM-BTZ)
    4. Paulien Verhaal (Frysk)
    5. Elsemieke van Maaren (BDM-BTZ)

    Finale heren:
    1. Bart Hoolwerf (Reggeborgh)
    2. Harm Visser (JV)
    3. Louis Hollaar (Reggeborgh)
    4. Tjerk de Boer (Zaanlander)
    5. Marwin Talsma (Zaanlander)

    Ian Quinn was dus de Zaanlander die ten val kwam (in botsing met Hekman?). De beoogde afmaker van die formatie. Heel knap dat Harm Visser, tegen zo'n numerieke overmacht, nog bijna de sprint wint van Hoolwerf. Verschil slechts 0,04 sec. In de heren finale uiteindelijk 6 man van Reggeborgh (4 man, waaronder Roest, niet de halve finale doorgekomen), 6 van Zaanlander/A-ware (Gelling kwam ten val in de halve finale), 2 van JV-marathon en 3 van Bouwselect.
    SprintMaster vindt dit leuk.
  8. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Er waren dus zelfs drie (!) halve finales nodig. Benieuwd wat de uiteindelijk beste duo's per ploeg zullen zijn. Een gokje:
    Reggeborgh: Bart Hoolwerf-Victor Ramler
    Jumbo: Harm Visser-Jorrit Bergsma
    Aware: Tjerk de Boer-Marwin Talsma
  9. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Ik zou wat dat betreft wel willen dat men zich als duo zou moeten inschrijven op schaatsen.nl. Dan weet je ook waar je op moet letten (qua samenwerking) en kun je een beetje vergelijken met internationale wedstrijden.

    JV: Eens. In de rest zie ik het niet bijzonder zitten. Ergens zit er een hele goede MS-specialist verstopt in Huizinga, maar het wil er maar niet uitkomen. En hij doet ook gewoon veel te weinig mee. Bergsma/Visser is een beetje een tandem a la Bergsma/Stroetinga en daar zie ik het wel in zitten.
    Reggeborgh: Kan. Ben benieuwd of hier nog wat rivaliteit binnen de ploeg gaat komen. Evert en Bart Hoolwerf van Reggeborgh Marathon willen samen rijden, terwijl Reggeborgh Langebaan ook mannen als Ramler (en Hollaar, Dijs en Nuis) heeft.
    Zaanlander/A-ware: weet ik zo net niet. De marathonkopman (Sjoerd den Hertog) deed niet mee, de jonge sprinter met potentie viel in de halve finale (Daan Gelling) en de internationaal ervaren Amerikaan viel in de finale (Ian Quinn). Niettemin vind ik De Boer en Talsma wel intrigerend. Talsma is ook een van de weinige Nederlandse Mass Start-klanten die het net als Bergsma puur van een aanval nodig heeft, en ook best een stevige versnelling in de benen heeft. Ik vond Gert Wierda ook wel een verrassende naam in de uitslag. Zie je niet vaak in Nederland dat dat soort jonkies direct zo aanwezig zijn in de wedstrijd.
  10. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Dit geeft nog maar eens duidelijk aan waarom er, in ieder geval voor de belangrijkste nationale wedstrijden, heel snel een maximum per ploeg moet komen! Keer op keer zien we nu dat de bondscoach zich genoodzaakt ziet / onder druk gezet wordt om de nationale kampioen op te stellen in belangrijke internationale wedstrijden terwijl die nationale wedstrijd nooit representatief is voor een internationale wedstrijd. De oplossing is dus: zorg dat de belangrijkste nationale wedstrijden dichter in de buurt komen van een internationale wedstrijd. De competitie wedstrijden zou men laagdrempelig kunnen houden zodat ploegen kunnen gaan experimenteren met wat werkt en wat niet. Maar voor de wedstrijden op het WCKT en NK zou men veel strenger moeten selecteren. Hieronder als voorbeeld de kwalificatie voor het WCKT zoals de KNSB die bekend heeft gemaakt.

    Ten eerste zou het aantal deelnemers terug moeten. Wat mij betreft hoeft dit niet naar 16 maar zou 20 al een stuk beter zijn. Het maximum per ploeg zou ik op vier zetten, waarbij marathon en lange baan als één ploeg telt. We moeten verder ook snel af van deelnemers die zich via het WK allround/ World Cup vanaf 1500m 2021/2022 al geplaatst hebben voor het NK. Dit zijn gratis plekken voor rijders die de mass start toch niet serieus nemen. Dit werd nog eens extra duidelijk door een bericht over de wedstrijd van vandaag:

    Wel zou je elke ploeg een wild card kunnen geven m.b.t. een WK allround/World Cup deelnemer 2021/2022. Via die weg zou bv Nuis mee kunnen doen maar dan wel ten koste van een ploeggenoot.

    Voor de verder selectie zou ik met name de topklasseringen per competitiewedstrijd zwaar laten tellen. Uitgewerkt zou het dan zoiets worden:

    Maximaal 20 deelnemers
    A. Maximaal 4 rijders per ploeg, waarbij marathon en langebaan telt als één ploeg.
    B. Deelnemers ISU World Cup mass start 2021/2022
    C. Alle rijders met een top drie klassering bij een competitiewedstrijd 2022/2023
    D. Top vijf tussenstand mass start competitie 2022/2023
    E. Alle ploegen mogen maximaal één deelnemer ISU WK Allround en ISU World Cup seizoen 2021/2022 vanaf 1.500 meter aanwijzen waarbij maximumtotaal van 4 per ploeg blijft gelden.
    F. 1 aanwijsplek voor de bondscoach/SC waarbij het maximumtotaal van 4 per ploeg blijft gelden.
    G. Eventueel nog aanvullen met rijders die 4e of 5e werden bij een competitiewedstrijd 2022/2023.
    Laatst bewerkt: 23 sep 2022
    Lorca vindt dit leuk.
  11. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    https://www.nu.nl/schaatsen/6227076...ndscoach-bijzonder-dat-het-zo-lang-duurt.html

    Haha, wat een bijzonder interview. Patrick Roest was tijdens de Spelen de eerste die riep dat de TP voor hem nooit van topbelang gaat zijn, maar hoopt inmiddels wel ''dat de KNSB de noodzaak voelt'' (hij doelt op de ploegenachtervolging). Antoinette de Jong was vorig seizoen een dissonant en weigerde meermaals mee te trainen toen Schouten, Wüst, Groenewoud en Wijfje dat wel deden; ze vindt dat ''iedereen commitment moet tonen en moet willen samenwerken''. Ze vervolgt met: ''En als je er dan niet bent, doe je niet meer mee. Als je echt de ploegenachtervolging wil rijden, dan sta je er ook. En dan moet je je schema maar aanpassen.''

    Hier word ik heel cynisch van. Kijk ook eens in de spiegel...
    mi, Marcel Vos, proeme en 3 anderen vinden dit leuk.
  12. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Het zou kunnen dat Roest en ADJ ook niet mee "mochten" doen van Orie omdat alles in het belang van de individuele onderdelen op de OS stond. Zij zouden heel goed baat kunnen hebben bij een bondscoach die tegen Orie in durft te gaan.
    chicagodude en G1ant vinden dit leuk.
  13. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Roest is van Orie af in ieder geval. Verder inderdaad een tenenkrommend artikel zoals eerder genoemd. Af en toe kritisch naar jezelf kijken kan geen kwaad. Roest is zelf één van de redenen waarom Nederland faalde op de OS en De Jong ook.
  14. mi

    mi Well-Known Member

    Het zou kunnen, maar er is vrij weinig wat er op wijst.
    Als dat zo was had Roest ook kunnen zeggen: ‘dit jaar heb ik een andere koers iom mijn coach’ (ipv ik vind dit gewoon niet belangrijk). Ik lees eerder dat ze zelf gewoon geen respect voor Coopmans hadden.
    chicagodude vindt dit leuk.
  15. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    In de uitspraken van Roest zie je de kritiek op het beleid van Coopmans.

    Bij de mannen moest Jumbo Visma het maar oplossen omdat de bondscoach geen rijders van andere ploegen selecteerde. En dat gebeurde vervolgens alsnog niet ondanks dat ze dagelijks met elkaar trainen. Blijkbaar was hij niet in staat om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Zoals bij de dames wel duidelijk werd met dwarsligger A. de Jong.
  16. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Ik vind dat er hier iets te makkelijk stempeltjes als 'dwarsligger' op sommige mensen wordt geplakt. We waren er niet bij. De beeldvorming rondom Antoinette de Jong is volgens mij voor een groot deel bepaald door de Zaanlander-docu, maar dat is wel maar één kant van het verhaal. Er is altijd een nuance.

    In 2014 werd Jorrit Bergsma door heel Nederland als dwarsligger afgeschilderd bij de TP. Toen werd er hier heel terecht opgeroepen tot nuance. Hij was op dat moment weliswaar een dwarsligger, maar had ook wel zijn redenen daarvoor. Misschien is dat bij De Jong ook wel zo. De precieze ins en outs weten we niet, net zoals we die over 2014 ook nog steeds niet weten.

    Daarnaast moet de rol van Orie niet onderschat worden, zoals Marcel Vos terecht aangeeft. Een coach die alles bepaalt en die niet veel ziet in dit onderdeel. Daar luistert een sporter naar. Bij Roest is de situatie in een andere ploeg nu wel degelijk anders.

    En het slechte bondscoachschap kan er ook voor gezorgd hebben dat sommige schaatsers gedacht hebben: 'Als het allemaal zo gaat, dan steek ik er niet te veel energie in'. Wat niet goed te keuren, maar wel best menselijk is.

    Hopelijk vinden ze snel een goede bondscoach (duurt al veeeel te lang). En dan begint het voor mij gewoon weer met een schone lei.
    chicagodude en Marcel Vos vinden dit leuk.
  17. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    In die Zaanlander-docu is De Jong nooit benoemd. Wel hebben meerdere journalisten rondom de Spelen (inderdaad AD, maar ook Trouw en Volkskrant) bericht dat richting de Spelen wel degelijk (enkele keren) werd getraind op de TP, maar steeds zonder De Jong. Op Instagram verschenen ook meermaals in de Stories van Zaanlander én Wüst filmpjes dat zij (Schouten, Wijfje, Groenewoud en Wüst) aan het trainen waren. Overigens ook buiten de bondscoach om, zoals Wüst tijdens een interview op de Spelen nog aangaf. Die beeldvorming is dan niet geheel onterecht volgens mij.

    Dat lijkt mij ook te kloppen. Dit zei Anema bijvoorbeeld kort na het seizoen in de LC:
    ,,Er is niet getraind voor die ploegachtervolging. Punt uit. Dat wilde Irene wel. Ik ben in mei al bij Ireen Wüst geweest. Die wilde ook. Alleen Antoinette de Jong is door Jac Orie (Team Jumbo-Visma) nooit vrijgegeven. En als ze werd vrijgegeven, mocht ze maar rondjes 34 rijden. We hebben geprobeerd Antoinette ervan te overtuigen dat ze dit met haar coach moest bespreken. Maar toen was het net of er een muur voor je stond. Antoinette wilde zelf wel, maar mocht niet.''
    Duif en Marcel Vos vinden dit leuk.
  18. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    "Misschien moet je wel iemand van buiten het schaatsen halen", zegt De Jong. "Het moet in ieder geval iemand zijn die onafhankelijk is en waar iedereen respect voor heeft."

    Louis van Gaal is vanaf half december beschikbaar.
    (* Ik denk dat iemand die bondscoach wil worden zo'n bord voor zijn kop heeft, dat hij eigenlijk per definitie niet geschikt is *)
    mi vindt dit leuk.
  19. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    En misschien dat een zak geld, zoals KPN destijds beschikbaar stelde, ook wel helpt.
  20. mi

    mi Well-Known Member

    In die zin heeft Antoinette dus wel gelijk. Als de BC er consequenties aan verbindt zal ook Orie niet langer de kool en de geit kunnen sparen. In feite zeggen ze wat wij hier al veel langer roepen.
    Nu nog een geschikte naam vinden.

Deel Deze Pagina