advies gevraagd: schaatskeuze (voornamelijk schoenkeuze)

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Arjan256, 4 feb 2007.

  1. Arjan256

    Arjan256 New Member

    Ik heb nu een aantal jaren niet meer intensief geschaatst maar recent weer mijn rondjes aan het draaien in Utrecht.

    Nu vind ik de schaats die ik heb niet zo heel comfortabel rond de kuit. Ik kan niet ver genoeg mijn onderbeen
    (naar voren) buigen door de harde schoen (vergelijkbaar met de Zandstra comfort Noor).

    Heb een paar rondjes de Raps Voltage gehuurd. Heerlijk lichte schaats maar... mijn enkel trekt dat niet (ik sta dan schuin in mijn schoen). Daarnaast heb ik tamelijk brede voeten voor de schoen en heb ik een vrij hoge wreef.

    Nu zag ik dit: raps v4 met zijdelingse instelbaarheid

    Iemand enig idee of mijn probleem oplosbaar is?
  2. ulinda

    ulinda New Member

    Ik had ook problemen met schaatskeuze ivm zwakke enkelbanden waardoor scheef staan op de schaats. Uiteindelijk heb ik toch gekozen voor een leren schoen, wel draag ik enkelbanden en heb ik bij de fysio oefeningen gekregen voor de enkeltjes. Het gaat nu ieder keer beter. Ik vind de combinoor en softboots niet prettig diepzitten, bochtenwerk ed. Het is een beetje pijnlijden, maar je moet er iets voor over hebben...
  3. Lieke

    Lieke New Member

    hoe vaker je schaatst, hoe minder last je van je enkels zult hebben..
  4. Arjan256

    Arjan256 New Member

    heeft het naar binnen staan op je schaatsen eigenlijk alleen maar te maken met de stevigheid van de enkels?
  5. fred

    fred Member

    Arjan,

    die Raps V4 lijken me wel comfortabele en stevige schoenen (zijn het trouwens niet dezelfde als de Voltage die je geprobeerd hebt?), maar ik weet niet of die schoen je toestaat om je onderbeen te buigen (knie naar voren, dieper zitten wanneer je daar aan toe bent).

    Schoen-advies is altijd moeilijk te geven, ieder paar voeten is anders, dus gewoon naar de schaatswinkel en verschillende merken/type schoenen passen.

    Wat voor schoenen het ook worden; let erop dat je RECHT op je schaatsen komt te staan, dat voorkomt een hoop enkelproblemen.
  6. fred

    fred Member


    Nee, dat hoeft helemaal niet. Ik heb wel eens gehoord dat het vaak gehoorde verhaal van 'zwakke enkels' een fabeltje is; natuurlijk moet je om stevig op je schaatsen te staan, je spieren die zorgen voor stabiliteit, goed trainen, maar punt 1 is; RECHT op je schaatsen staan. Je kunt wel ruim in je banden zitten, maw. dat je snel je enkel zwikt, dat is voor het schaatsen natuurlijk niet zo'n goede zaak, maar ook dan geldt; recht op de schaats, en stabilteits-spieren trainen, bijv; staan op een been met je ogen dicht, of je maakt een plankje met daaronder een ronde stok (stukje van een bezemsteel), en dan daarop staan.

    Ander punt; naar binnen staan kan ook te maken hebben met de afstelling van je schaatsen; als het onderstel te ver naar buiten staat (t.o.v. je schoen), zul je eerder met je enkel naar binnen komen te staan.
    Verstelbare schaatsen zijn dus wel handig wanneer je de neiging hebt om naar binnen te staan.
  7. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Arjan,

    Inderdaad is ieder paar voeten anders, maar geef jezelf de tijd om aan een paar schoenen te wennen. Omdat je een aantal jaren niks gedaan hebt op het ijs zijn je enkels de belasting niet meer gewend. Dat heeft gewoon weer even tijd nodig om te wennen.
    Als je het geld er voor hebt zou ik die raps schoenen nog een paar keer huren en vragen of ze de ijzers wat ver naar binnen instellen. Dan hoef je minder moeite te doen om er recht boven te staan en kan je aan gaan voelen of je enkels sterker worden. Tussendoor kan je je enkels op verschillende manieren proberen sterker te laten worden, tips genoeg op het forum :)

    Wat voor jou misschien wel kan helpen is het gebruik van een lage skeelerschoen, die zijn wat harder en geven wat meer steun.
  8. Arjan256

    Arjan256 New Member

    bedankt voor jullie tips!

    Ik ga morgen eens even binnenwandelen in Utrecht. Daar maar eens even de boel bespreken en wat uitproberen!!

    Zal alle tips en trucks ook even doorlezen.

    Toen ik de Raps Voltage probeerde had ik last dat ik geen kracht op het ijs kon overbrengen. Ik 'glee' als het waren met mijn ijzer weg zonder dat ik vooruit kwam. (geen rake klappen dus)
    Ligt zoiets aan de schaats (bot?) of aan de stand van het ijzer (schaats) op het ijs?
  9. fred

    fred Member

    Dat klinkt als een botte schaats.... valt ook niet mee om al die huurschaatsen scherp te houden...

    Succes ermee, en inderdaad, het forum staat zo langzamerhand vol met goeie tips.
  10. Arjan256

    Arjan256 New Member

    Okey! morgen even naar de Vechtse Banen :)
  11. Arjan256

    Arjan256 New Member

    Inmiddels me laten voorlichten bij de Vechtse Banen.
    Ze gaf me op basis van mijn wensen/opmerkingen het advies om toch te nog een keer de RAPS Voltage te proberen en de Zandstra Softboot.
    Deze schoenen zijn zijn breder dan bijvoorbeeld de Vikings.

    De Zandstra softboot vind ik niet echt smakelijk qua samenstelling (zacht van binnen, hard van buiten) ;-)
    Ga toch maar eens die RAPS proberen. Ook wel handig dat daar in de zomer een ander onderstel onder kan :) skeeleren lijkt mij wel wat :)

    (oh ja....ze bevestigde dat de leenschaatsen niet altijd scherp zijn en dat mijn vorige test daardoor in het water is gevallen)
  12. fred

    fred Member

    Ok, lijkt me niet verkeerd, mits ze goed passen.
    Zorg dat je er recht op komt te staan!
    En dat ze scherp zijn :wink:
  13. Arjan256

    Arjan256 New Member

    we zijn eruit! :D

    Afgelopen week naar Mijnten schaats- en skeelersport specialist geweest en daar mijn vraag neergelegd.
    Uitermate plezierig te woord gestaan en dezelfde middag een paar schoenen gepast. Mijn bijzondere voeten (niet zo lang maar wel breed en hoog) heb ik in 2 schoenen geschoven (allebei Raps) en uiteindelijk zat de RAPS lion '06 het beste. Schoen even in de oven en daarna pas gemaakt voor mijn voeten. Ook nog even naar een ijzer gekeken en uiteindelijk gekozen voor een zandstra-alu klap. Gistermiddag bij Mijnten de schaatsen afgerekend en opgehaald en morgenavond maar eens proberen op de ijsbaan :p :p
  14. allard

    allard Active Member

    Waarom ze een lion in de oven stoppen snap ik niet helemaal. Die schoen is niet thermoplastisch, dus het heeft totaal geen nut.
    Verder is dat een uitstekende schaats om op te beginnen. Het onderstel ken ik niet zo, maar het lijkt me ook geen slechte keus voor een beginnende schaatser. Volgens mij kan je hem ook vast zetten, wat geweldig is voor je techniektraining.
  15. Arjan256

    Arjan256 New Member

    @ allard:

    Ik heb zitten slapen volgens mij....ik bedoel de Raps Buzzard ;-)

Deel Deze Pagina