Transfertopic 2022-2023

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lorca, 19 jan 2022.

  1. Kristian

    Kristian Active Member

    Ah,so! A kind of continuation of Worldstream-Corendon.

    I dont disagree on the support of skaters from your own country. The main thing about allowing Jumbo-Visma and other commercial jerseys in the World Cup is to strengheten that series. I imagine a mix of commercial outfits and national ones based on who is financing. Then You could see a mix of norwegian and other national outfits, Reggeborgh, Jumbo Visma, New «worldstream-corendon» and other New multinational constellations. So my example of Nils van der Poel maybe a little bit misleading. He COULD be engaged by teams like JV, but has also other options.
  2. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Op de Instagram van IKO stellen Joy Beune en Robin Groot het nieuwe team IKO voor:
    Joy Beune, Robin Groot, Esmee Visser, Kim Talsma, Jesse Speijers, Yves Vergeer, Bart Swings, Marten Liiv, Gijs Esders, Kayo Vos, Sebas Diniz, Zeno de Ponti (blijft deels bij KTT Noordwest trainen), Armand Broos.

    Nieuwe namen daartussen zijn Armand Broos en Kim Talsma. Jan Blokhuijsen ontbreekt. Broos is een 21-jarige sprinter afkomstig van KTT Zuidwest en ook Kim Talsma (22) komt over, na slechts enkele maanden Gewest Fryslan. In de jeugd (vooral bij de B's) was zij misschien wel het grootste stayerstalent van Nederland, maar ze kreeg een flinke terugslag na overtraining. Ik zie het er nog steeds wel in zitten, dus mooi dat ze onverwachts in extremis een kans krijgt bij een commerciële ploeg. IKO is behoorlijk jong geworden. Swings en Esders zijn de enige 30-ers. Visser (26) en Liiv (25) zijn daarna de dorpoudsten. De rest is begin 20 of zelfs nog tiener. Gemiddeld: 23 jaar. Veel onervarenheid dus, maar het kan zeker een verbetering zijn t.o.v. de wat broze oudere kliek van vorig seizoen (Ter Mors, Blokhuijsen, Velema, De Jong, Romeijn).

    Wat dat betreft heeft er sowieso wel een flinke verjongingsronde plaatsgevonden. Zo kent Zaanlander (ooit een bastion van voornamelijk dertigers) nog maar twee dertigers (Schouten en Den Hertog zijn 30) en varieert de rest van leeftijd tussen de 19 en 27 jaar. Gemiddelde leeftijd: 24 jaar. JV heeft ook maar twee dertigers (Bergsma is met zijn 36 veruit de oudste prof; Krol wordt binnenkort 30). Gemiddelde leeftijd 24,5 jaar (alle teams meegerekend). De meeste dertigers rijden bij Reggeborgh, maar dat zijn er ook maar vier (Nuis, Otterspeer en Ariëns zijn 33, Hekman is 34). Gemiddelde leeftijd: 26 jaar. Ik heb de leeftijden vanaf de start van komend schaatsseizoen gerekend.
    diploma, De Keizer, Duif en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  3. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Plots niet zoveel 30'ers meer inderdaad. Van de supersuccesvolle sochi-rijders is een heel groot deel dit seizoen uitgerangeerd: Kramer, Wüst, Verweij, Ronald Mulder, Van Beek, Ter Mors, Blokhuijsen. Alleen Bergsma is nu nog over.
    tostiees-31 vindt dit leuk.
  4. tostiees-31

    tostiees-31 Well-Known Member

    Inderdaad, tijd voor nieuwe namen wat dat betreft. Er zijn nogal wat medailles en startplekken vacant voor komend seizoen. Benieuwd of Nederland de 1-2-3 weer kan heroveren nu VDPoel stopt of de 5.000m. Anderzijds zou ik het ook gaaf vinden als een Ghiotto, Beckert of zelfs Sander Eitrem zich daar tussen gaat gooien. En wat de 1.500 betreft: een Wiklund/Lollo mag van mij prima de plakken van Wust overnemen op een 1.500 ;).

    Mag ik hier eigenlijk buitenlanders toejuichen, of zijn we uitsluitend voor onze landgenoten?
  5. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Leuk om hier eens over na te denken. Ik denk dat Nederland de kansen op 1-2-3'tjes op de 5000m gerust op 0,0 kan zetten. Engebraten en Trofimov (voor zover die laatste mee mag doen volgend seizoen) zijn jong, deden op de Spelen al amper onder voor V/d Poel en Roest en zullen waarschijnlijk alleen maar beter worden. Nederland moet hopen dat Bosker en Talsma bij hun nieuwe ploegen enorm opleven en direct gigantische sprongen maken (onwaarschijnlijk). Of dat Snellink's ontwikkeling in sneltreinvaart doorzet (iets minder onwaarschijnlijk - misschien wel een dark horse voor topnoteringen volgend seizoen). Vooralsnog zijn Engebraten en Trofimov (en ook gevestigde namen als Ghiotto en Swings) veel beter en doen jongere talenten als Eitrem, Dawson en Cepuran niet veel onder voor hen. ''We'' gaan het moeilijk genoeg krijgen om met twee mannen op het podium te geraken. Veel zal afhangen van hoe lang Bergsma competitief blijft. Dat gaat hem op de 10000m nog wel een tijdje lukken, maar hoeveel succesvolle 35 plussers kennen we op de 5000m? Aan de andere kant: hij verbeterde zichzelf in een klap met vier seconden vorig seizoen op de 5km, dus ik durf bij Bergsma werkelijk niets uit te sluiten.

    De 1500m dames kan in potentie de komende vier jaar een behoorlijk Nederlands feestje worden, al geldt hier natuurlijk dat Miho torenhoog favoriet is nu Wüst pensionada is. Antoinette de Jong won met een toch ietwat matige race alsnog Olympisch brons en Marijke Groenewoud (nog maar 23) zat daar maar een paar tienden vanaf en werd vijfde. Met De Jong en de Zaanlanders (Groenewoud, Wijfje, Schouten en Dul) en toch ook Jutta Leerdam heeft Nederland behoorlijk kruit in het vat in de strijd om de medailles op de 1500m. Daarnaast heb je ook nog zat ander talent voor die afstand (Beune en Conijn bijvoorbeeld). Bij de dames gaat Nederland waarschijnlijk op iedere afstand en discipline zeer competitief zijn.

    Ik ben eigenlijk altijd vrijwel uitsluitend liefhebber geweest van schaatsers en niet per se van een land of team. Dat kunnen Nederlanders zijn (vaak in de meerderheid, aangezien ik ze hier toch vaker langs zie komen), maar natuurlijk ook buitenlanders. Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met het schaatsen bleef ik vooral hangen dankzij excentriekelingen als Shani Davis en Chad Hedrick of door Fabris' weergaloze race-indelingen en niet per se door hun Nederlandse concurrenten.
    tostiees-31 vindt dit leuk.
  6. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Datzelfde heb ik ook. Ik ben groot fan Hallgeir Engebraten en Ragne Wiklund, vanwege het lef waarmee ze durven rijden. Ik ben groot fan van Laurent Dubreuil vanwege zijn snelle openingen op de 1000 en om zijn persoonlijkheid. Ik was ook groot fan van Ireen Wüst vooral vanwege haar ongeëvenaarde vaardigheid in het pieken en ook hier haar persoonlijkheid. Die persoonlijkheid is waarom het makkelijker is fan te zijn van Nederlanders want die zien we vaker voor de camera en de gesprekken lopen makkelijker omdat zowel de interviewer als de schaatser in hun moedertaal spreken.
  7. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Dat gaat ook heel in gradaties.
    • Bart Swings en zijn maten spreken ook Nederlands als moedertaal, maar rijden onder een andere vlag.
    • Amerikanen, Canadezen, Scandinaviërs spreken vloeiend tot zeer goed Engels.
    • Duitsers worden soms in het Duits geïnterviewd wat voor sommige Nederlanders (ouderen en mensen nabij de oostgrens) makkelijker is dan voor anderen.
    • Italianen spreken vaak niet zo heel goed, maar wel verstaanbaar Engels, en dat is nog wel een leuk land.
    • Polen en Sábliková spreken ook weer iets minder Engels en daar begint dan toch het oude Oostblok.
    • (Wit-)Russen spreken vaak wel een beetje Engels, maar dat willen ze soms niet in interviews, dus die hoor je al minder.
    • Japanners en Koreanen spreken meestal maar bar weinig Engels (ondanks dat ze toch flink de wereld over reizen) en dan wordt het vaak lastig.
    • Chinezen krijgen we eigenlijk nooit te spreken.
    De Keizer en Marcel Vos vinden dit leuk.
  8. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    En als we iets over hen te horen krijgen is het de afgelopen jaren heel vaak via Nederlandssprekende coaches geweest (met name Poltavets en De Wit).
  9. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Ja natuurlijk! Graag zelfs.

    Persoonlijk ben ik een erg groot voorstander van internationale uitslagen van schaatswedstrijden. Sochi was één keer leuk, maar sindsdien hoop ik veel ook op buitenlandse overwinningen en medailles. Ik zie het zelf zo: ik ben voor de buitenlanders, zodat ik later met een gerust hart voor de Nederlanders kan zijn. Dat betekent niet dat ik tegen de Nederlanders ben hoor. Ook binnen Nederland zijn er genoeg schaatsers waar ik fan van ben. Ik ben wel tegen toernooien zoals het EK afstanden van dit jaar. Dat was gewoon een open NK. En de 1500m mannen is toch ook wel erg oranje geweest de afgelopen jaren.

    Los van wat mensen van zijn karakter mogen vinden, is het heel mooi voor de sport dat Van der Poel de Nederlanders er echt volledig af reed dit seizoen. Nog veel specialer is eigenlijk Sablikova. Vroeger vond ik haar misschien een beetje vervelend omdat ze Ireen Wüst zo vaak versloeg, maar inmiddels is het echt iemand waar ik respect voor heb. Ze is een sieraad voor de schaatssport. Vanuit haar achtergrond, een land zonder ijsbanen en faciliteiten, jaar in jaar uit consequent maar medailles halen - dat is echt heel bijzonder.

    Inliners uit "exotische" schaatslanden die de overstap maken naar de langebaan vind ik ook fantastisch. Ik heb genoten van de opkomst van Peter Michael enkele jaren geleden. Helaas heeft hij een terugval gehad. Dat de Colombiaan Pedro Causil zich voor de Spelen plaatste vond ik ook leuk, maar helaas stopte hij daarna. Nu hebben we de jonge Spanjaard Nil Llop die zich stormachtig richting de top manouvreert. Aan die top is bij de vrouwen natuurlijk al Erin Jackson. En wat te denken van Bart Swings!

    Maar meer nog dan einzelgängers zijn grootschaligere ontwikkelingen in andere landen belangrijk. Hoe Japan zich heeft ontwikkeld als schaatsland in de afgelopen acht jaar is geweldig te noemen. Nu De Wit weg is, is het de vraag hoe het verder gaat, maar het is te hopen dat de ontwikkelingen worden doorgezet. Canada heeft veel goede prestaties gehad, al laat de breedte nog wat te wensen over; Rusland werd een echt belangrijk schaatsland, maar toen gebeurde er iets anders, zeg maar; en Noorwegen heeft een heleboel trappelende talenten. Het is super dat er 8 landen goud wonnen bij het schaatsen op de afgelopen Olympische Spelen: Nederland, België, Noorwegen, Zweden, Canada, Verenigde Staten, China en Japan. Maar Nederland had natuurlijk veel meer goud dan welk ander land ook – er is nu geen land dat Nederland kan evenaren qua aantal gouden medailles op één OS zoals Korea in 2010 en de VS in 2006 dat wel konden. Hiertegenover staat natuurlijk wel de grote teloorgang van het Duitse schaatsen, en ook in Korea stond het er wel eens beter voor.

    Hoe dan ook – ik juich graag voor buitenlandse schaatsers. Ik geniet van Dubreuils razend rappe sprintafstanden. Ik wacht op die keer dat Wiklund zo'n aanvalstempo tot in de slotronde kan vasthouden. Wie weet kan Ghiotto een vervolg geven aan zijn mooie bronzen medaille. Wie weet staat er in Japan ineens een nieuwe wereldtopper à la Morishige op. Ik hoop – waarschijnlijk ijdel – dat Pedersen eindelijk eens een allroundkampioenschap wint. Moge Takagi eindelijk eens een WK-titel 1500 meter winnen. En komt Fish weer terug op niveau?

    Maar Nederlanders zijn ook leuk hoor, maak jullie geen zorgen. Wüst was binnen Nederland mijn favoriet en ook Leenstra zag ik graag het podium halen – alleen lukte dat haar wat minder vaak. Ik hoop dat Femke Kok ergens in de komende jaren een echt grote prijs pakt. Hopelijk hopt Merel Conijn nog eens het podium op (al was het beter voor de sport geweest als het Amsel Kaninchen was). En alles wat Irene Schouten is enorm bewonderenswaardig. Ik zou ook graag eens zien dat het N'tab allemaal meezit (en dat hij weer 9.5 opent). Als Kjeld Nuis wint, is het vaak spectaculair. En ik vind het erg mooi dat Roest een hart voor het allrounden (en voor bizarre ritindelingen) heeft, maar ik vind het ook wel weer fijn dat hij lang niet alles wint à la Kramer ooit deed.

    En zijn er dan ook schaatsers waar ik niets mee heb? Ja hoor, die zijn er ook. Maar daar ging deze post niet over.



    Dat werd iets langer dan ik gedacht had. Nja, dat is mij op dit forum wel eens vaker overkomen, en meestal vinden jullie dat niet heel erg ;) ;) ;)
  10. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Nog drie bekende namen die een vraagteken zijn: Thomas Geerdinck, Dione Voskamp en Gioya Lancee. Heeft iemand nieuws? Ik ga ervan uit dat Blokhuijsen en Velema zullen stoppen.
  11. tostiees-31

    tostiees-31 Well-Known Member

    Van Geerdinck en Voskamp is het zo dat zij bij het sponsorloze (internationale) team van Rutger Tijssen aan de slag gaan. Over Lancee durf ik niks te zeggen..
  12. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Geerdinck en Voskamp zitten inderdaad in het team van Tijssen en Greig (voortgekomen dus uit Worldstream), met oa. Kersten, Vosté, Herzog en Tas. Lancee verdeelde haar tijd vorig seizoen tussen het shorttrack team Wadro (Talententeam Noord o.l.v. Dave Versteeg) en Worldstream. Het ligt in de rede dat zij dan nu weer volledig bij Wadro traint, maar het fijne weet ik er niet van.

    Toch vreemd dat er in de media nog niets over Blokhuijsen is verschenen. Als hij afscheid neemt dan is dat toch best nieuwswaardig en als hij nog zonder team zou zitten dan was er ook wel een keer een verkapte oproep verschenen op schaatsen.nl o.i.d.
  13. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    En die jonge trainer is er nu ook. Oud-shorttracker Daan Breeuwsma wordt de vierde trainer van Zaanlander. Leuke (en verrassende) zet! Zeer multi-disciplinaire staf zo.

    https://lc.nl/sport/Daan-Breeuwsma-...Jillert-Anema-en-Irene-Schouten-27888334.html
  14. mi

    mi Well-Known Member

  15. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    De Leeuwarder Courant heeft nog meer trainersnieuws. Kosta Poltavets is inmiddels voor zichzelf begonnen. Als adviseur/trainer/begeleider/analist in te huren. Zo is hij nu aan het werk bij het opleidingsteam van Team Frysk, maar is hij eveneens bezig met sporters uit de atletiek en triatlon-wereld.

    https://lc.nl/friesland/Wintersport-in-de-zomervakantie-het-bestaat-in-Heerenveen-27888294.html
    (interview met Poltavets gaat onvermijdelijk ook over de oorlog in Oekraïne en wat hij vanuit Nederland doet om Oekraïners in Europa te helpen)
  16. tostiees-31

    tostiees-31 Well-Known Member

  17. Lorca

    Lorca Well-Known Member

  18. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    In het meest recente plaatsingsschema van de KNSB zijn inmiddels de namen van reeds geplaatste rijders ingevulde voor de Holland Cups en de plaatsingswedstrijden (WCKT + NK's). Rijders met een 1 achter hun naam zijn gestopt. Zo'n 1 staat ook achter de naam van Blokhuijsen, maar niet achter de naam van Velema. Die is vooralsnog niet - officieel - gestopt dus.

    Zie: https://storage.knsb.nl/2022/08/Plaatsingsschema-senioren-seizoen-2022-2023-220817-v1_1.pdf
  19. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Achtereekte is 63ste geëindigd in de vuelta, toch best verdienstelijk. Ze lijkt best snel het op te pikken incl in pelotons rijden. Ik ben wel benieuwd hoe ver ze kan komen de komende paar jaar!
  20. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

Deel Deze Pagina