ISU Congres 2022

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 27 apr 2022.

  1. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Ja, maar ik merk dat dat bedrag uit een Corona-jaar kwam, dus met minder toernooien.
    In de begrotingen voor de komende jaren staat er een bedrag van tussen de 17 en 19 miljoen voor.

    Korte begroting van de ISU:
    Inkomsten in miljoenen
    tv-geld: 18
    andere sponsoring, advertenties: 8
    bijdrage van IOC: 9
    TOTAAL: 35 miljoen

    Kosten:
    Organiseren ISU-kampioenschappen: 11
    Organiseren andere events: 4
    Prijzengeld: 5
    Development program: 8
    Overige kosten (marketing, bestuur, congres, doping): 8
    Secretariaat: 5
    TOTAAL 41 miljoen

    Tekort dus ongeveer 6 miljoen. Maar met bijna 300 miljoen op de bank, verwachten ze daar nog zo'n 4 miljoen netto rendement op te halen, waardoor het wel te behappen is.
    Yuskov vindt dit leuk.
  2. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Dag 3. Nu gaan de hardrijd- en kunstrijdafdelingen uiteen om de voor hen relevante wijzigingsvoorstellen te bespreken. Je denkt dat je dan een verhaal krijgt van het bestuur wat er de afgelopen jaren gedaan is, wat voor visie er ligt voor de komende jaren en welke veranderingen in de regels daarvoor nodig zijn. Maar nee hoor, na een enigszins obligate terugblik van Tron Espeli over het succes van het hardrijden qua aantal deelnemende landen bij de OS, gaan we gewoon alle wijzigingsvoorstellen punt voot punt af.

    Met de langebaanvoorstellen was men een half uurtje na de koffiebreak al klaar. Mensen die daarvoor gekomen zijn, kunnen nu 1,5 dag bij het zwembad gaan liggen. Waarbij het opvalt, dat de baas van de Technische Commissie, die de voorstellen moet toelichten en vragen moet beantwoorden, de Rus Kibalko, daar grote moeite mee had. Bij de paar serieuze opmerkingen die er kwamen, kwam hij er niet uit en moest Tron Espeli als vice-president, bijspringen. Sowieso was het Espeli die min of meer zijn goedkeuring aan elke verandering stond te geven. Eigenlijk werden alle voorstellen van de ISU goedgekeurd. Alleen de veranderingen in de WK-kwalificatie tussen puntenranking en tijdrankingen werd afgezwakt. Wel iets meer nadruk op de punten, maar niet zo drastisch als het oorspronkelijke voorstel. Het voorstel van Canada om de Wereldbekers een jaar van te voren te plannen, werd ingetrokken. Ja, men zou het graag willen, maar het was een groot probleem om dat voor elkaar te krijgen. Zonder in te gaan wat nou het probleem was, en dus ook niet welke oplossingen mogelijk zijn.
    En daarmee was alle energie wel zo'n beetje verdwenen. Bij shorttrack veel meer en veel drastischere wijzigingen, dus daar zal men de 1,5 dag nog wel voor nodig hebben, denk ik zo.
    ZeeKoei en strawbale vinden dit leuk.
  3. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Dag 4 zit er al een tijdje op. In de langebaansessie kwam het voorstel terug om nog maar 1 coach per schaatser op het ijs te hebben, maar nu aangepast dat het alleen voor de grote toernooien zou gelden. Dit aangepaste voorstel werd weggestemd. Italie en Nederland noemden het zeer bezwaarlijk dat dat ook voor de lange afstanden zou gelden en je dan met 1 coach niet meer fatsoenlijk rondetijden zou kunnen doorgeven, zeker als je ook nog te maken hebt met kwartetstarten.

    Bij de shorttrack-kampioenschappen gaat er wel heel veel veranderen. Ik ben niet tot in detail op de hoogte, maar wat ik zag is dat de 3000-meter-superfinale verdwijnt, sowieso het allroundkarakter van het kampioenschap verdwijnt. Wel nieuw is dat er met herkansingen gewerkt gaat worden en dat het deelnemersaantal flink wordt uitgebreid (dat kan dus wel, langebaan!). Zelfs tot een regeling die in de good old days van de langebaan de standaard was: bij het EK heeft elk land recht op tenminste 1 deelnemer bij het EK & zelfs op 1 estafetteteam. Ook komt er een wereldranking. Degene die aan het eind van het seizoen bovenaan die ranking staat, mag zich wereldkampioen noemen.
    Het rare KNSB-voorstel om elk land de mogelijheid te geven 1x een beslissing van de scheidsrechters te mogen laten reviewen werd uiteraard afgewezen.
    strawbale vindt dit leuk.
  4. proeme

    proeme Well-Known Member

    waarom is dat raar?
  5. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    En dan vandaag de stemmingen over de poppetjes:

    De nieuwe ISU-president werd al in de eerste ronde verkozen met een duidelijke meerderheid. Het wordt de Zuid-Koreaan Jae-Youl Kim. Hij kreeg 77 stemmen tegen St. Peter 24, Rahkamo 13 en Delic 5.
    Vice-president en voorzitter van de hardrijdsectie bleef de Noor Espeli. Er waren geen tegenkandidaten. Voorzitter van de hardrijdsectie werd de Canadees Lavoie.
    In de hardrijdsectie werden verder verkozen Silpa (THA), Anesi (ITA), Stojtsev (BUL), Albert Hazelhoff (NED) en via een 2e ronde ook de Rus Kibalko. Delic viel af. Hazelhoff was niet in de zaal, die heeft corona opgelopen.
    Bij de kunstrijders kwamen er in: St. Peter (USA), Matsumura (JPN), Rahkamo (FIN), Elek (HUN), Samaranch (ESP)
    Ook werd de Canadees Radford als atletenvertegenwoordiger toegevoegd aan het bestuur.

    Voor de Technische Commissie langebaan werd Nick Thometz (USA) als voorzitter verkozen boven de Wit-Rus Khatylev. Die Khatylev kreeg wel een plekje in de commissie zelf, samen met de Noor Haugen en de Nederlander Hanjo Heideman. Afvallers hier de Duitser Breuer, de Zweed Cabelduc, de Chinese Beixing Wang en de Japanse Chiharu Nozaki. Aan deze commissie worden nog iemand vanuit de atleten en iemand vanuit de coaches toegevoegd. Weinig nieuwe namen hier: Thometz, Khatylev en Haugen waren al lid, dus of vanuit deze club echte vernieuwing gaat komen is sterk de vraag.

    Ook bij de TC shorttrack werd een Nederlander verkozen. Reinier Oostheim verlengt zijn plekje daar (al sinds 1984). Hij krijgt in ieder geval een Koreaanse Kim en de Duitser Milz erbij. Voorzitter blijft de Canadese Lambert.
  6. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Het verdwijnen van het allroundkarakter zag je al aankomen: eerst hebben ze dat sluipenderwijs bij de junioren ingevoerd, nu dus naar de senioren. Het is me een raadsel wat hier nu het voordeel van is: het format werkt volgens mij perfect. Volgens mij is het geen onschuldige verandering, het zet de deur open om ook in het langebaanschaatsen het allrounden af te gaan schaffen. En met een Zuid-Koreaan als voorzitter zal dat een stuk makkelijker gaan. Die gaat dan één of ander marketing onderzoek houden met de gewenste uitkomst. Overigens is een wereldtitel op basis van één of andere ranking gewoon een slap aftreksel, daar zal vrijwel niemand voor gaan rijden.
  7. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Men wil de VAR gaan VAR-ren... o_O

    Volgens mij zit het probleem bij het shorttrack veelal in de talloze toevoegingen vanwege penalties waardoor je een heat kunt krijgen met veel te veel deelnemers. Sommige rijders rijden bewust om een penaltie tegen zich gemaakt te krijgen.
  8. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Heb niet alle details gevolgd, maar ik kan me voorstellen dat ze dat probleem gaan oplossen via die herkansingen. Alle vallers/geduwden/geDQden? niet direct een plek in de volgende ronde geven, maar ze een herkansing laten rijden.
  9. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Als Jae-youl Kim een beetje consistent is met de Koreaanse bond, verplicht hij ieder land om een nationaal kampioenschap sprint en allround te houden met de beste bezetting mogelijk, en naar de WK sprint en allround stuur je dan de nummer 8, 13 en 21 van het NK voor B-junioren van vorig jaar.
    proeme, leenstrafan en Marcel Vos vinden dit leuk.
  10. tostiees-31

    tostiees-31 Well-Known Member

    Kim Jae-Youl dus. Iemand énig idee wat voor koers er ongeveer gevaren gaat worden en of dit hoop biedt of niet?
  11. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

  12. tostiees-31

    tostiees-31 Well-Known Member

    More skaters, more events, more countries klinkt goed! Verder geen idee, het zal me benieuwen!
  13. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Jan Dijkema werd aan het eind nog benoemd tot ere-voorzitter van de ISU en kreeg een speldje. De automatische ondertiteling van YouTube kwam bij zijn naam aanzetten met "Died Coma", dat vond ik wel heel triest als afscheid.
    chicagodude, strawbale, proeme en 2 anderen vinden dit leuk.
  14. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Is het niet vreemd dat je met de huidige seizoensindeling in even jaren veel meer kan winnen dan in oneven jaren? In oneven jaren kun je alleen wereldtitels op afstanden en Europese titels op vierkampen winnen. In even jaren kun je mondiale titels of Olympische titels op afstanden winnen, Europese titels op afstanden én wereldtitels op vierkampen winnen. Dat is veel meer – een vreemde discrepantie.

    Vervang dan maar het EK allround en sprint door het WK allround en sprint en plaats het ergens in februari of maart. In januari kun je een mooie reeks wedstrijden doen op de fraaiste banen van Europa (binnen en buiten), met zowel klassieke (allround) als moderne (afstanden, mass start, teamonderdelen) formats. Dat zou meteen een mooi moment zijn om schaatsers in internationale wedstrijden in pakken van commerciële ploegen te laten rijden en nationale quota aan te passen.
  15. Mey

    Mey Well-Known Member

    Valt wel mee toch? In veel sporten zijn de grootste toernooien niet ieder jaar. Wk atletiek en wk voetbal zijn ook niet ieder jaar bv. In schaatsen kon iedereen zo'n beetje wereldkampioen worden. Meer schaarste van titels is wmb geen slecht plan. De vraag is dan meer welke titels ga je schrappen.
  16. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Met de WK sprint + allround in de oneven jaren en de WK afstanden/OS in de even jaren had je een mooie afwisseling gehad. Maar het is al lang duidelijk dat men het WK afstanden heilig heeft verklaard. En blijkbaar is er geen haan die er nog naar kraait...

    Wat er gebeurd is, is dat met een fopspeen van een EK en een valse belofte om het WK afstanden een jaar over te slaan, het allroundfront uit elkaar is gespeeld.
    Laatst bewerkt: 12 jun 2022
    strawbale vindt dit leuk.
  17. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Precies een jaar na het Congres is het dan eindelijk gelukt een coach te vinden die in de Technische Commissie wil plaats nemen. Dit na herhaalde oproepen. Het is Enrico Fabris geworden. In de Technische Commissie zitten verder: Nick Thometz (USA, voorzitter), Hanjo Heideman (NED), Øystein Haugen (NOR) en Aleksej Khatylev (BLR). Nu nog een schaatser.
  18. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Dat is een commissie met stuk voor stuk goede mensen volgens mij. Het kan wel iets diverser nog. We hebben nu 4 mannen die vroeger in het mannencircuit hebben gereden. Drie daarvan hebben vervolgens bestuurservaring opgedaan. Fabris is een tijdje coach geweest en Heideman heeft zijn sporen verdiend als scheidsrechter. Veel verschillende invalshoeken dus. Om het plaatje qua diversiteit compleet te maken zijn we op zoek naar een actieve schaatsster uit Azië.
    Eagle vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina