Ploegenachtervolging vrouwen, zaterdag 12 februari 09:00 en dinsdag 15 februari 07:30

Discussie in 'Olympische Spelen' gestart door Yuskov, 10 feb 2022.

  1. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Zie topic 'Schaatsers in de media' in het schaatscafé hier. Post van @Lorca van een paar dagen terug. Heeft verder het nieuws niet gehaald, maar het zou AdJ wel kunnen hebben bereikt.
    alexlondon vindt dit leuk.
  2. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Het zal hier ergens wel gemeld zijn, maar het AD (heb ik eerder al gepost hier) gaat nog verder in op de onderlinge verhoudingen in de TP ploeg. Vanaf ong. 15 minuten: https://omny.fm/shows/ti-ta-tokio/playlists/podcast/embed?style=cover

    Tot Peking 0x getraind met De Jong, die weigert mee te trainen. Alleen op de dag van het EK. Wüst, Schouten en Groenewoud trainden wel samen. Hetgeen ook gewoon te volgen was via social media. De bondscoach grijpt niet in... Dit is toch BIZAR?! Zo'n iemand kieper je toch de ploeg uit? Jorrit Bergsma was met zijn ploeg op een vooraf aangekondigd trainingskamp op Tenerife en mistte een TP-teambuildingsuitje op de Wadden en werd direct de ploeg uitgedonderd... Maar tegenwoordig kun je gewoon de hele ploeg frustreren zonder consequenties. Mijn hemel.

    EDIT: @mi noemde dit vanochtend al.
    Laatst bewerkt: 12 feb 2022
    USDutchie, mi, Nogevendit en 7 anderen vinden dit leuk.
  3. sysya

    sysya Well-Known Member

    Ja echt ik snap dit niet. Bij de vrouwen zijn er echt een paar vrouwen die qua niveau niet ver van elkaar af zitten, zeker dit toernooi waar ADJ niet in topvorm is. Het schijnt dat er voor sommige schaatsers strengere eisen zijn voor deelname dan voor anderen en dat is gewoon niet oke. Als je mee wil doen aan een team onderdeel hoor je bij trainingen te zijn. Kijk even naar 2014, het enige jaar waarin het bij de vrouwen gesmeerd liep. Ter Mors kon ook de tijd vinden om te trainen terwijl ze toen ook nog short track deed. Ook toen waren er drie verschillende ploegen vertegenwoordigd en gek genoeg konden ze toen wel samen trainen.
    chicagodude vindt dit leuk.
  4. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik begin toch langzaam een beetje te geloven in de theorie dat Orie met zijn team een beetje een boeman is die alles wil nemen en niets wil geven.
    USDutchie vindt dit leuk.
  5. sysya

    sysya Well-Known Member

    Als het klopt is het dal wel weer heel erg grappig dat hij gigantisch aan het falen is in dat doel ;)
    Marcel Vos vindt dit leuk.
  6. Monique

    Monique Well-Known Member

    Als iemand weigert mee te trainen dan moet diegene gewoon eruit gekieperd worden. Dus bye bye Antoinette!
  7. Daniel17

    Daniel17 Active Member

    Als je Takagi tekeer ziet gaan op deze ploegenachtervolging is het toch eigenlijk een wonder dat ze geen goud won op de 1500 meter. Ze heeft zowel meer snelheid en meer inhoud dan Wust.

    Bij Canada was Weidemann ook gewoon bizar sterk, die 3 slotrondjes zijn echt bizar.

    Je kan best Groenewoud voor AdJ laten rijden, maar Wust en Schouten moeten ook gewoon een heel stuk beter rijden. Het kan best zijn dat ze er wat te makkelijk over dachten door het individuele succes.
  8. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    AdJ zal dan de kaart "Ik wilde van de zomer wel trainen, maar toen wilde Zaanlander niet"-kaart wel trekken.
    HaagscheBluf vindt dit leuk.
  9. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Bij Wüst is het heel duidelijk geweest dat de Olympische 1500 meter "nog één keer de ultieme race rijden" was, en dat is gelukt. De ploegenachtervolging en 1000 meter zijn veel minder haar lievelingsafstand, dus ik denk dat ze, zeker in de voorrondes, veel meer moeite heeft boven zichzelf uit te stijgen.
  10. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Het voornaamste bij team JV is het pieken. Wüst en Nuis zijn echt gigantisch boven zichzelf uitgestegen, en dat is niemand van JV echt gelukt. Krol reed wel zijn beste 1500 van het seizoen dus die piekt nog wel vrij prima, maar mannen als Roest en Scheperkamp rijden wat je van ze kan verwachten en niets meer. Dat gaat bij de mannen TP misschien ook een probleem worden.
  11. sysya

    sysya Well-Known Member

    Het begint en eindigt bij het feit dat het een team onderdeel is. Blondin is echt niet in vorm, maar kan wel gewoon 3.53 rijden omdat Canada als een team rijdt. Je kunt absoluut tegen Schouten en Wust zeggen dat het individueel beter moet (Wust bij de start, Schouten in de laatste ronden), maar dat lost het echte probleem niet op.
  12. Mikay

    Mikay Active Member

    Man, man, man (of beter: vrouw, vrouw, vrouw), het is elke 4 jaar weer hetzelfde liedje. Geen team, niet getraind samen, bondscoach zonder ballen. Vervolgens na een (of meerdere) dramatisch slechte races voor de camera/schrijvende pers zeggen dat je meer moet trainen, dingen anders moeten. Alles bij thuiskomst in de diepste donkerste bureaulade stoppen, bovenop de analyses van de vorige OS.

    Blij dat ik vanmorgen ben gaan langlaufen ipv hier naar te kijken. Ook (deels) blij dat ik volgende week alvast de stad van de volgende OS mag 'verkennen' (ok, moet er werken) en dus de dramarace op beide TP niet eens kan kijken. Bespaart een hoop frustraties.
    Inimene en HaagscheBluf vinden dit leuk.
  13. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Voor je iemand uit de TP zet moet je wel eerst weten hoe het werkelijk zit. Is het echt AdJ of komt het van Orie uit, wellicht past het niet in zijn trainingsschema's die hij voor haar heeft uitgedacht.
    Dus het hoeft echt niet perse onwil van AdJ te zijn.

    Ik weet niet hoe een BC tot een selectie komt voor de rijders voor de TP maar het lijkt mij dat je als BC eerst kijkt welke schaatsers geschikt zijn voor de TP, vervolgens ga je met die schaatsers (en coaches) om de tafel zitten en kijkt wie zich daadwerkelijk daaraan wil committeren.
    Het is dan de taak als BC om met een plan van aanpak te komen waarin wordt vastgelegd dat alle TP schaatsers een verplicht aantal trainingen per jaar uit gaan voeren, in overleg met de schaatsers en coaches, het is aan de coaches om dan daar hun trainingsprogramma's op in/aan te passen.
    Wil of kan men dat niet is deelname aan de TP uitgesloten.
    Alleen op die manier kun je afdwingen dat men de TP trainingen echt serieus gaat nemen.
    Nu wordt nog steeds het individueel belang boven het teambelang gezet.
    mi vindt dit leuk.
  14. Monique

    Monique Well-Known Member

    Helemaal eens, en of de onwil nu uit de schaatser of uit de coach komt maakt uiteindelijk niet uit.
  15. Forza

    Forza Active Member

    Probleem is wel dat je je eerst individueel moet plaatsen om in aanmerking te komen voor de ploegenachtervolging. Dus dat individuele belang weegt logischerwijs hoger. Aan de andere kant moet het toch wel mogelijk zijn om een kleine aanpassing in het trainingsschema te doen voor de ploegenachtervolging.
  16. Daniel17

    Daniel17 Active Member

    Het is een teamonderdeel waar individuele klasse echt het verschil kan maken. Bij Japan en Canada staan Takagi en Weidemann echt op en die nemen hun team op sleeptouw. Ik schrok om eerlijk te zijn een beetje van de rondjes van Schouten, ze verliest meer dan 2 seconden op de rondjes van Weidemann. En je kan ook niet zeggen dat Weidemann veel werd geduwd want dat was ook gewoon niet het geval.

    Er is ook gewoon helemaal niet veel ruimte in de schema's van Japan en Canada, zij doen het gewoon geweldig goed.
  17. sysya

    sysya Well-Known Member

    Individuele klasse kan idd het verschil maken, maar dat gaat niet gebeuren zolang je als drie individuen rijdt. Schouten kan nog zo hard sleuren, maar als ADJ er aan de achterkant afvalt heeft dat geen enkele zin. Je bent zo sterk als je zwakste schakel, maar als je als een team rijdt kan zo'n zwakste schakel beschermd worden (zoals Canada deed met Blondin)
  18. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Uiteindelijk is de race op alle fronten niet goed genoeg. Het begint al bij de matige start. Als je daar amper op snelheid komt dan wordt het knokken om de halve rondetijden op 14-blank te zetten, terwijl dat tempo eigenlijk al te traag is voor die fase van de race. Deze dames zijn snel genoeg om daar een verschil te maken. Uiteindelijk valt de schade relatief mee, omdat De Jong 'm vlak neerzet op 14,1-14,2. Op zich heb je dan best nog mogelijkheden om met Schouten af te bouwen, maar na haar wissel komt De Jong direct op een gaatje te zitten. Kennelijk had die het al moeilijk genoeg met die rondjes 28-laag. Vervolgens moet de trein daardoor - te lang - inhouden in plaats van doorversnellen en lopen de halve rondjes zelfs op tot 14,8. Dat is dodelijk. Als De Jong er weer ''comfortabel'' achter zit kan Schouten met afbouwen beginnen, maar dan is het al te laat en is het ook maar de vraag in hoeverre ze de gashendel mag opentrekken. De Jong komt natuurlijk niet uit weelde op achterstand. Daar zal vast een paar keer ''ho!'' zijn geroepen.

    Misschien had er wat meer geïmproviseerd moeten worden. Zoals in Gangneung 2017 bij de mannen. Toen had Blokhuijsen het niet breed, maar ging (tegen het oorspronkelijk plan in) Bergsma naar achteren om hem te duwen en kon De Vries op kop weer gas geven. Maar goed, zo'n plan b passen ze misschien liever niet direct in de kwartfinale toe.
    Laatst bewerkt: 12 feb 2022
    SprintMaster vindt dit leuk.
  19. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Dit was ook het eerste wat ik dacht. De Russen, als ze slim zijn, rijden niet voluit door als ze na 2 rondjes zien dat ze niet gaan winnen. De Nederlanders zullen wel een poging gaan wagen om toch Canada te verslaan - en als het goed is, gaat dat niet lukken. Structurele onkunde moet niet beloond worden. En dan kan het wel eens zwaar worden tijdens de race voor het brons.
  20. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Ik heb op schaatsen.nl nog geen interview gelezen met een embedded brandjesblusser die deze nobele taak heeft.

Deel Deze Pagina