Evenwicht

Discussie in 'Techniek & training' gestart door janschrik, 13 nov 2006.

  1. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    Super om te horen dat er zo snel al verbetering in zit...
    Het ontbreken van het enzym voor de opname van vit B12 heeft dat ook met je diabetes te maken... met andere woorden heb je ook nog exocriene pancreas problemen erbij?
    (gewoon mij medische nieuwsgierigheid: antwoorden hoeft niet mag wel evt. ook per PB)

    greetzz Krizz

    zelfs zonder vit B 12 deficientie is stabiliteit en tehniek erg moeilijk... :cry:
  2. janschrik

    janschrik New Member

    Och eigenlijk ligt het erg simpel: ik slik voor mijn diabetes 2000 mg Metformine (da' s een glucophaag) per dag. Op de bijsluiter staat als nevenwerking dat het de opname van B12 frustreert maar dat je daar niet druk over moet maken :roll: Op de diverse diabetesfora deed al langer het verhaal de ronde dat deze opmerking met een korreltje zout moest nemen er waren te veel mensen die er wel last van hadden (zeker bij vrij hoge doses en langdurig gebruik). Een paar weken geleden kwam ik een stuk tegen over een chinees onderzoek dat de relatie en de effekten duidelijk legde en beschreef. Ik op naar mijn huisarts met het verzoek het eens te laten uitzoeken. Bleek ik een B12 waarde van 180 pmol te hebben. Volgens haar aan de lage kant (vandaar dus de injekties), volgens mijn schoonzus die bij een ziekenhuislab werkt aan de
    lage kant maar volgens een neuroloog in Alkmaar waar ik vanochtend was niet verontrustend (zal hem de volgende keer eens vragen of hij weet wat de gemiddelde waarde bij een gezond persoon is )
    Ik ben dus type 2 diabetes en heb een soort van insulineresistentie ontwikkeld en weet sinds en jaar of drie dat ik diabetes heb, hoe lang ik ermee behept ben weet ik niet ik denk zelf ongeveer 10 jaar.
    Waar ik wel verbaasd over ben is dat het Diabetes Zorg Systeem in Hoorn (onderdeel van de VU Hoornse studie zegt je dat wat?) mij desgevraagd meedeelde van deze eigenschap van Metformine niet op de hoogte te zijn.
    Ach, ik blijf proberen, het niveau van 4 jaar geledne zit er IMHO niet meer in, toen reed ik met de oudere mannen op de binnenbaan een rondje of wat mee, maar het is wel fijn om weer enigszins stabiel op het ijs te staan. 8)
  3. obiej

    obiej New Member

    sno boots on ice :p ik heb ze nog nooit gezien wel fun!!
  4. janschrik

    janschrik New Member

    Afgelopen dinsdag ging het uitstekend alleen als ik dan van het rechte stuk de bocht inging was het zelfvertrouwen er nog niet om de snelheid erop te houden en pootje over door de bocht te gaan (ben toch wat angstig)
    Nja er zit progressie in. Morgen krijg ik mijn 3e spuit
  5. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Soms is angst goed!! Voorkomt in dit geval dat je misschien teveel risico neemt en later hard op d'n plaat gaat...
  6. janschrik

    janschrik New Member

    Tijdje geleden dat ik jullie op de hoogte heb gebracht van mijn vorderingen. Pootje over is nog steeds een ramp, maak nu wel mooie lange slagen waardoor de snelheid ook konstant is. Misschien is het een idee om één of meer privélessen te nemen vooral gericht op het rijden van bochten. Is wel een gek gevoel, ik weet precies hoe de bewegingsafloop moet zijn. Als puntje bij paaltje komt ben ik onzeker .
    De podoloog zal ook eens kijken of ik met inlegzooltjes in de schaatsen niet wat stabieler sta.
  7. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Zo te horen begin je soepeler te rijden. Doe je ook wel eens balansoefeningen op het droge? Het kan je wellicht helpen je balans/zwaartepunten te ontdekken waarover je onzeker bent. Je zou eens schaatspassen/-sprongen kunnen proberen met de nadruk op balans ipv kracht. M.b.t. de bochten kun je idd wat lessen nemen als je het gevoel hebt dat je uit jezelf geen vorderingen maakt. Ik heb helaas weinig ervaring met mensen die met evenwichtsproblemen te kampen hebben. Ik voel met je mee; 'k vind het begin van het seizoen al vervelend, laat staan dit...

    Houd vol!
  8. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Even een vraag: heb je ook skates/skeelers? Daar is het makkelijker om pootje over op te leren. :idea:
  9. janschrik

    janschrik New Member

    Moeten nog ergens liggen (een stel Nijdams met schaalschoenen) Dat is natuurlijk ook een idee. wieltjes zijn een stuk breder.
    Ik doe wel al evenwichtsoefeningen al schaatsend (zo ver mogelijk glijden op één been en zo. Nja doorzetten is de boodschap.
    Ben wel hondsmoe van de concentratie na een paar rondjes.
    je moet het zo zien: voortbewegen is een combinatie van kijken/horen en voelen, dat laatste, de signalen uit mijn voeten zijn danig verstoord door de neuropatie. Daarom moet ik me meer concentreren op horizontale lijnen in mijn gezichtsveld.
  10. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Niet echt goede skates. :evil: Misschien dan toch maar wat meer oefening op het ijs doen. Een oefening die je kunt doen is eerst vaart maken en dan met één schaats voor de ander langs te gaan. Dit afwisselen.
  11. janschrik

    janschrik New Member

    Dat is één van die waar ik snoeihard met mijn neus op de feiten wordt gedrukt.
    Gewoon staande kost het me ontzettend veel moeite om met twee voeten achter elkaar te blijven staan. Op snelheid gaat het nog maar langzaam :?
  12. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Ik bedoelde de oefening zo dat je beide schaatsen op het ijs houd. Om vaart te houden moet je goed zijwaarts blijven afzetten.
  13. janschrik

    janschrik New Member

    Ik heb ontdekt dat het stabiel houden van mijn linkerenkel moeilijker is dan rechts. Zit nu te zoeken naar een manier om in de bocht goed stevig te kunnen blijven staan terwijl de rechtervoet eroverheen komt.
    Misschien dat ik voor het einde van het seizoen in Hoorn kan laten weten dat het me lukt.
  14. Whieee

    Whieee New Member

    *zucht* Even afreageren, want de moraal is even laaaaag.

    Ik ben nu al een aantal weken aan het proberen het schaatsen weer op te pakken. Ik heb hiervoor een mooi paar Viking Marathon 1 schaatsen gekocht, en de eerste weken leek het beter te gaan, maar nu lijkt dat weg te zijn ofzo. Stabiliteit is compleet weg. Ik hang ontzettend naar binnen met mn enkels...

    Analoog hieraan ben ik ook weer begonnen met skeeleren, wat net zo lang geleden was (5 jaar). Dat lukt stom genoeg alweer behoorlijk. Het is nog een beetje zoeken naar het zwaartepunt in de bochten enzo (ik ben in die 5 jaar maar 20cm langer geworden enzo ;) ) maar het gaat alweer behoorlijk lekker.

    Waarom lukt het skeeleren wel en het schaatsen niet?!

    Het begint wel frustrerend te worden...
  15. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Wat grappig, ik heb het juist andersom. Links is steviger dan rechts, met oefeningen gaan die met mijn linkerbeen als glijbeen vaak uitstekend en met mijn rechterbeen is het bagger.
  16. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Skeeleren is veel makkelijker dan schaatsen. Je kunt je veel meer "fouten" permitteren. Bij het schaatsen krijg je die foutjes direct terug in de vorm van balansproblemen etc. "Fouten" is misschien niet de juiste woordkeuze. Het gaat om zaken als timing, balans, ontspanning, houding en dergelijke, die bij het schaatsen veel preciezer moeten worden uitgevoerd dan bij skeeleren. Dat dat frustraties kan opleveren, kan ik me goed voorstellen. Het betreft gevoelsmatige dingen, die vrij lastig in een simpele aanwijzing zijn te verwerken. Vaak doen en blijven 'voelen'! :)
  17. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Kan het zijn dat je schaatsen wat stomp aan het worden zijn? Wrijf maar es met je nagel over de kanten van de ijzers. Als er makkelijk krulletjes afkomen dan zijn ze nog scherp. :idea:
  18. Whieee

    Whieee New Member

    als ik hard druk heb ik geen nagel meer. Scherp genoeg? ;)
  19. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Ik bedoel met het bovenvlak van de nagel, niet met de rand.
  20. Whieee

    Whieee New Member

    ik ook ;)

    kortom: schaats is goed scherp ;)

Deel Deze Pagina