EK afstanden 2022

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 24 nov 2021.

  1. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Ik moet de race nog terugzien, maar 2-3 rondjes voor het eind zat Bergsma nog teveel van achteren gepositioneerd (p15 bij passage finish) om echt mee te kunnen sprinten. Bosker zat daar nog voor 'm, maar had waarschijnlijk te weinig over om hem nog naar voren (proberen) te rijden.

    Uiteindelijk rijdt Bergsma (volgens mij met amper slipstream) toch een sneller laatste rondje dan Zakharov en Gio, dus met betere positionering had er maar zo een medaille in kunnen zitten ja. Misschien toch een beetje de eigen sprintkansen onderschat.
    Laatst bewerkt: 9 jan 2022
    Palko vindt dit leuk.
  2. proeme

    proeme Well-Known Member

    Hij wilde wel sprinten, zei hij in het interview, maar hij dacht dat er nog een ronde moest omdat de bel nog niet was geweest (en het rondebord was volgens hem ook onduidelijk). Hij was ook echt pissig vanwege het "gepruts" (woord van Bert Maalderink, maar Jorrit was het er helemaal mee eens) en "amateurisme" (woord van Jorrit zelf).

    Hij reed na de finish ook nog een ronde door, voor als hij toch gelijk had :p

    Maar zijn plek in de uitslag zegt dus niet zo veel over zijn sprintkansen en onderschatting en Bosker. De rest van de race laat best veel zien, maar zijn klassering moet je niet naar kijken.
  3. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Bergsma demarreerde met nog 4 rondes te gaan - dat wist ie, want met nog 5 rondes te gaan was er een bel te horen. Met nog 2,5 ronde te gaan kwam ie overeind. Aanval van Thorup volgde en Bergsma stak toen achterin de groep weer bij. Hij zat dus zelf achterin met nog 2 rondes te gaan terwijl hij best wist dat er nog maar 2 rondes te gaan waren. Dan weet je ook dat je niet meer gaat winnen, bel of geen bel.
  4. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Nee, voor de winst had hij niet mee gesprint. En dat wist ie ook. Daarom zeg ik ook dat hij misschien zijn eigen sprintkansen heeft onderschat (als in: ''dit wordt 'm niet meer''). Gelet op de afstand die hij vervolgens toch goed maakt richting de aangewezen sprinters (en de snelheid van zijn laatste rondje), had er best een bronzen medaille in kunnen zitten. Zeker als hij met 2,5 rondje te gaan zich gewoon positioneert in de buurt van de sprinters.

    Daarnaast is de vraag wat hij op het rondebord zag toen hij het gat richting de koplopers had verkleind. Staat er dan toevallig net een 3 (ipv 2) op het bord vanwege die achterblijver (ik neem aan dat het bord daarom steeds versprong bij passage?), dan kan dat verklaren waarom hij zich weer liet terugzakken achterin het overgebleven pelotonnetje. Met 3 ronden te gaan kun je nog heel even aankijken of 1 ultieme aanvalskans zich aandient, of dat de sprint ingezet moet worden. Als dit het geval is, dan is dat overigens een eigen fout (je moet na de laatste tussensprint aftellen). Maar goed, dat het rondebord verspringt voor gelosten is ook vrij irritant en verwarrend. Die weten juist heel goed hoever ze op achterstand rijden.
  5. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Schouten reed een snellere slotronde dan Swings. Die zou ik naast Bergsma opstellen!
    Palko, diploma, sysya en 5 anderen vinden dit leuk.
  6. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Ach, dat kan nauwelijks beroerder verlopen dan vandaag ;)
  7. Rondje27 9

    Rondje27 9 Active Member

  8. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Schouten is toch meer een killer.. dan Bergsma als we eerlijk zijn.
  9. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Ging dit dan toch over het schaatsen in plaats van over de financiële wereld? https://nos.nl/l/2412211
    Dit wilde ik ook zeggen, maar je bent me voor. Zo’n bondscoach moet plan A tot en met I hebben liggen. Als die zich niet plaatst vorm je een team met die en die, en als dat niet kan omdat zus niet wil dan pak je zo erbij, enzovoort. Maar nee, de bondscoach heeft een fragwürdige selectie vastgesteld en staat vervolgens met zijn mond vol tanden als die het niet haalt terwijl wij dat al maanden wisten. Ik begin het idee te krijgen dat het gemiddelde forumlid dieper over deze kwestie heeft nagedacht dan de SCL of Coopmans.
  10. Davey

    Davey Active Member

    Tsja, Anema kijkt hier dan ook weer niet verder dan zijn neus lang is. Dit klinkt natuurlijk heel leuk natuurlijk maar de KNSB is wel gebonden aan limieten, quota's en kansen op 6 andere onderdelen. Neem je een partner mee voor Bergsma moet er een andere kanshebber thuis blijven. Daar maalt Anema en zijn kliekje niet om, maar de KNSB wel. Jammer dat geen aanwezige journalist dat vuurtje aan zijn schenen durfde te leggen.

    "Je moet een team opstellen en met dat team World Cups rijden. Er moet een wisselwerking komen. Je moet zien wie een ideale partner van Jorrit is. Het zou Marcel Bosker kunnen zijn. Maar vandaag gebeurde al niet wat werd afgesproken."

    Ik vind dit stukje dan weer interessant. Volgens mij is Bosker vandaag gewoon flink tekort geschoten en kon hij het tempo gewoon niet aan. Hij heeft amper een stukje op kop een gat gedicht naar een Portugees en een Deen. En verder de halve race in de achterste helft van het peloton gebungeld. Als er vandaag nog iemand vind dat Bosker prima op de MS had kunnen starten mag die zijn hand opsteken. Ik betwijfel of hij überhaupt de finale zou hebben gehaald op de OS.
    Duif en Marcel Vos vinden dit leuk.
  11. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Helemaal met je eens. Zelfs met de beste bondscoach ooit was Ramler of Hoolwerf niet naar de Spelen gegaan met de resultaten die ze rijden. Als je Bosker bij elke wereldbeker had opgesteld was er ook wel weer zat kritiek gekomen dat een echte specialist hem niet zou mogen rijden in de wereldbeker en dat er kans is dat Bosker de tweede plek niet binnenhaalt.
    Duif vindt dit leuk.
  12. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Dat kan, maar er ging in het eerste deel van de koers al overduidelijk het e.e.a. fout. Zo reed Bosker op een gegeven moment op kop van het peloton, terwijl slechts 1 iemand (een ongevaarlijke Wit-Rus) weg was gereden. Dan laat je als je op kop komt het tempo stilvallen zodat Bergsma van achteruit kan aanvallen. Ik neem aan dat in ieder geval dát vooraf besproken is, want dat is gewoon basiskennis. Bergsma ziet vervolgens dat Bosker op kop van het peloton zit, komt dan ook van buitenom aanzetten en tegelijkertijd gaat Bosker juist vol op kop van het peloton tempo rijden?? Hij dacht waarschijnlijk dat het nuttig zou zijn om het gat dicht te rijden, maar zo maakt hij juist Bergsma onschadelijk en schaadt hij de eigen tactiek; dan speel je enkel de sprinters in de kaarten. Later viel de Deen Due Schmidt aan (ploeggenoot van Bergsma) en Bergsma leek hem als springplank te willen gebruiken. Hij kreeg Swings, Wenger en Gio mee en er ontstond even een klein gaatje. Niet een ideale kopgroep, maar wel eentje waaruit Bergsma 1. kan proberen te ontsnappen voor goud (want 3 sprinters die vooral op elkaar rijden) of 2. nog kan rijden voor een andere medaille. Bosker had vervolgens anderen in het peloton kunnen laten werken om dat gaatje wat aan het ontstaan was dicht te rijden. Maar wat doet ie? Hij rijdt zonder ook maar te wachten direct het gat dicht zonder dat het kansrijk kan worden en het peloton bedankt hem voor de moeite. Dan zou je verwachten dat hij daarna zelf iets onderneemt, aangezien Bergsma zich naar achteren laat zakken, maar hij blijft alleen maar even voorin kleven zonder aan te vallen of zonder op kop te komen om het tempo opnieuw stil te laten vallen (nee, gewoon blind hard doorrijden). Vooral tactisch tekort geschoten m.i.
    Laatst bewerkt: 9 jan 2022
  13. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Semerikov richt zich toch niet puur op dit onderdeel? Op 5 is hij dit jaar gewoon niet goed genoeg om zich te plaatsen.

    EDIT: Ah dit is al besproken, laat maar.
  14. Davey

    Davey Active Member

    Vind ik niet. Er wordt hierin vooral veel gezegd en geroepen, waarin er voor het gemak wordt uitgegaan dat de sky the limit is. Alternatieven hoor je genoeg, maar tot zover heb ik weinig mensen durven zeggen wie er anders thuisgelaten had moeten worden. Sterker nog, de noten die wel door de SLC gekraakt zijn brachten al voldoende roering en emoties met zich mee. Er zijn uiteindelijk maar 9 plekken, en er zijn meer dan 10 kanshebbers op medailles.

    Verder wordt er vooral aan voorbij aan gegaan dat er gedurende het seizoen nog geschaatst moest worden en wie waar aanwezig wilde zijn. De TP moest daarnaast tijdens de 3 WC's natuurlijk ook voldoende punten scoren voor een gunstige loting tijdens de OS dus er maar lustig op los experimenten is er ook zomaar niet bij. En Hoolwerf moest 12 december warempel nog de 9de plek binnen hengelen voor TeamNL. De matrix kon uiteindelijk pas 19 december vastgesteld worden en de SLC kon pas op 30 december aan de slag. Dus met alle respect hoor, mensen die het over plannen A tot Z hebben zijn volgens mij al een beetje vergeten wat er gedurende het seizoen zo al een beetje is voor gevallen. Zwz denk ik dat we te weinig weten wat er achter de schermen al wel gebeurd is.
    Laatst bewerkt: 10 jan 2022
  15. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Dat interview met Coopmans was wel ontluisterend trouwens. Er werd in één keer zoveel duidelijk over zijn denkwijze. Bij de vragen die Maalderink aan hem stelde zag je dat ie eigenlijk begon te twijfelen aan wat ie zou antwoorden. Alsof ie t zelf ineens ook niet zo'n strak plan meer vond. Maar hij hield zich rustig en kwam keer op keer weer met z'n standaard riedeltje over het tactisch plan. Als je zo lang moet nadenken voordat je antwoord geeft, dan sta je of zelf niet achter je plan of probeer je het verhaal te verdraaien nadat je nu inziet dat je domme keuzes hebt gemaakt. Coopmans' antwoorden sloegen in ieder geval telkens als een tang op een varken. Deze man antwoordt alleen wat hem in de mond wordt gelegd óf wat hij zelf zojuist heeft bedacht. Alsof hij zonder enige hulp of overleg wel even het ei van Columbus zou gaan vinden in een zaak die zo complex is als de SEVO.

    Er is niet gesproken met de betrokken partijen, er zijn geen verschillende scenario's uitgetekend, er werd niet flexibel omgegaan met de uiteindelijke uitslag en informatie vanuit hem was ontoereikend en vaak ook onjuist. Het lijkt er gewoon op dat hij heel weinig werk heeft verzet in de afgelopen periode en wanneer het jouw taak is om de goudoogst zo groot mogelijk te laten maken, met name op de TP en de MS, dan heb je gefaald als je daar niet alle opties voor hebt verkend. Maar met uitspraken als "op de massastart zie ik de afgelopen paar jaar dat we de goede kant op gaan" laat je zien dat je gewoon oogkleppen op hebt. Hij durft z'n ongelijk niet toe te geven omdat hij dan meteen gezichtsverlies lijdt. Well, guess what. Met niets doen wordt t alleen maar erger. Wees een bondscoach, neem verantwoordelijkheid en geef je fouten toe. Maar los ze dan ook op. Ga lekker koffiedrinken met Patrick en Jorrit en ga eens praten over hun rol op de Spelen. Vraag of Jorrit reserve wil staan op de TP en vraag Patje of ie z'n 10km plek wil inruilen voor de 1500 meter. Vraag het ze in ieder geval! En dan kijken we in Beijing wel wat t wordt.
    Camila, Lorca, strawbale en 4 anderen vinden dit leuk.
  16. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Denk je even alle Nederlanders weg hou je over:
    • NOR 5 2 2
    • RUS 3 4 5
    • ITA 2 2 1
    • POL 2 1 3
    • BEL 1 1 0
    • GBR 1 0 0
    • BLR 0 2 2
    • DUI 0 1 1
    • SUI 0 1 0
    en dan is het medailleklassement ineens vrij internationaal.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  17. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    De drie Nederlandse teams die startten wonnen alledrie goud. De 28 individuele starts (incl. MS) zijn goed voor 26 plaatsen bij de top 6. Alleen Tijmen Snel (10e 1500m) en Marcel Bosker (18e MS) halen wat mij betreft een onvoldoende.
  18. sysya

    sysya Well-Known Member

    Klopt, die twee waren geen goede ploeggenoten, maar onderhand wel uitstekende rivalen die elkaar kunnen pushen op de 1500m. Dat komt weer terug op de TP. Toch wel interessant hoe ADJ en Wust het altijd voor elkaar hebben gekregen om op professionele wijze die TP in te gaan, ook toen ze elkaar wel konden schieten.

    Kunnen sommige mannen nog een voorbeeld aan nemen.
    rhalbersma en G1ant vinden dit leuk.
  19. sysya

    sysya Well-Known Member

    Logisch en hij heeft 100% gelijk. Ze moeten Anema verantwoordelijk maken voor die MS.

    "Ik de baas, ik alleen beslissen en verder iedereen zijn bek houden. Ik wijs twee mensen aan voor de Spelen. Red ik het niet, zaag je mijn poten eraf.”

    Alsjeblieft iemand, stop die BC in een isoleercel en geef Anema de regie over de MS. Hij weet tenminste wat hij doet en zo niet geeft hij in ieder geval toe dat het zwaar waardeloos was.
  20. sysya

    sysya Well-Known Member

    En volgens mij besef jij niet dat een Olympische voorbereiding niet start op 26 december..... Je kunt wel blijven zeggen dat het allemaal zo kort dag is, maar dat is het niet. Ze wisten twee jaar geleden al dat die tweede MS plek in de matrix zou staan en dat plaatsing gegarandeerd zou zijn voor die persoon. Dan ga je toch niet pas op 26 december realistisch nadenken over wie die plek kan innemen?

Deel Deze Pagina