Wedstrijden november 2021

Discussie in 'Lange baan' gestart door Yuskov, 7 nov 2021.

  1. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    De wedstrijden zijn inmiddels al een tijdje aan de gang. Pien Smit won met groot overmacht de 1000m in 1.15,66. Heel goed. De Kazachse Dauranova wordt 2e in 1.17,23. De Russin Semenova 3e in 1.18,26. Beste verschillen. De andere Nederlanders, Hoogendoorn en Hoekstra vinden we terug op P6 en P8. Beiden in de 1.19.

    De Nederlandse jongens reden zich op hun 1000m ook naar het podium, maar de afstandoverwinning gaat naar onze Spaanse vrind Nil Llop in 1.10,12. Joep Wennemars naar de tweede plaats in 1.10,13 en Tim Prins neemt het brons mee naar huis in 1.10,14. Ja, u leest het goed; de drie man op het podium binnen 2 honderdsten van elkaar!

    De 3000m voor de meisjes is intussen ook onderweg. Dat kan best eens een clean sweep worden voor de Nederlanders.
    Tuft, Duif en strawbale vinden dit leuk.
  2. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Ik zie de meerwaarde van een neosenioren world cup niet per se. Volgens mij zou het doel ervan moeten zijn om laatbloeiers een kans te geven zich te ontwikkelen om vervolgens in het seniorencircuit mee te kunnen draaien. De vraag is in hoeverre het daarin slaagt. Als je de uitslagen van de neoseniorenworldcups van drie jaar geleden bekijkt zie je veel namen staan, waarvan je je afvraagt waar ze gebleven zijn. Ook een aantal die nu prima meedraaien, zoals Morozova. Maar de vraag is of dat nu een direct gevolg is van het bestaan van het neocircuit.
  3. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Een clean sweep werd het niet; Kraaijeveld reed geen geweldige rit en dat was wel nodig gelet op de PR-regen die viel (vrij veel grote verbeteringen). Wel is er goud voor Vijn (nieuw PR van 4.05,04) en zilver voor Groenewoud (nieuw PR van 4.09,24). Vooral Groenewoud rijdt een hele nette vlakke rit (op één 33,1 na alle rondjes in de 32 sec). De Russische b-juniore Korzhova gaat er met het brons vandoor in een tijd van 4.13,50. Een bedreiging voor de twee Nederlandse dames is ze nog niet, maar dat is altijd een scherpe tijd voor een b-juniore. Ook het Noorse talent Haugland valt op met 4.16. Ze is volgend jaar nog steeds juniore, maar wellicht wordt dat nog een mooie sparringspartner voor Wiklund in de toekomst.
    Duif vindt dit leuk.
  4. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Op de 3000m voor heren zoals verwacht minder groot succes, maar de Nederlandse jongens deden het niet onaardig. Verre van zelfs. Wederom een ware PR regen (ook voor de Nederlanders die toch regelmatig in Thialf rijden), dus de omstandigheden zijn op z'n zachtst gezegd ontzettend goed. Die 28-ers worden betrekkelijk eenvoudig aangetikt, zo lijkt het.

    De Rus Semirunniy wint op overtuigende wijze in 3.42,91. Inzell is semi-hoogland natuurlijk, maar dat is toch wel een hele snelle tijd voor junioren in deze regionen van de wereld. Allan Dahl Johansson (toch wel één van de beste juniorenkampioenen van de afgelopen 5 jaar) kwam, om lukraak maar wat te vergelijken, tot 3.40 in SLC. Sigurd Henriksen - we zagen hem twee weken terug nog in de b-groep in Stavanger een goede 10km rijden - op de tweede stek in 3.43,99. Gert Wierda neemt namens Nederland het brons mee naar huis met een sterke 3.44,76. De andere twee Nederlanders deden het zoals gezegd ook meer dan prima. Egberts (3.45,17) en Van den Bunt (3.47,53) verbeteren zich flink en vinden zich op plaatsen 4 en 5 terug. Vooral Van den Bunt begint zich heel rap heel goed te verbeteren. Al een paar jaar verdienstelijk talent op de wieltjes, maar hij kan het dus ook op de schaats. Het is dat er nog Koreanen aan het einde van de top 10 staan, anders was ook deze afstand meer een landenstrijd NED - NOR - RUS geweest.
    Laatst bewerkt: 27 nov 2021
    Duif vindt dit leuk.
  5. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    En uiteraard deed Nederland niet mee aan de gemengde estafette, die ook nog op het programma stond bij de Wereldbeker Junioren. Een nieuw onderdeel, wat de grootste potentie heeft Olympisch te worden, want gemengd. Zoals bij de ploegenachtervolging en de massastart gaat Nederland daar pas rijkelijk laat mee aan de slag, als de buitenlanders daar volop voor aan het trainen zijn.
  6. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    De meerwaarde van de neoseniorenworldcup lijkt me vrij duidelijk. Een sport heeft een wedstrijdcircuit nodig om te kunnen bestaan, als alleen de absolute wereldtoppers wedstrijden rijden word je de moderne vijfkamp. In een paar landen heb je wedstrijdcircuits buiten de worldcups maar voor schaatsers uit alle andere landen is er niks na de juniorenworldcups. Een Mihaela Hogas heeft eerst een paar jaar meegedaan in de neoseniorenwedstrijden en zit nu in de echte world cup. En dat ze niet alles wint zal wel, maar een sport heeft gewoon breedte nodig en daar draagt deze wedstrijdcyclus aan bij. Anders ben je als schaatser uit een incourant land die na de junioren nog niet direct mee kan bij de senioren gedoemd om alleen maar testwedstrijdjes te rijden zonder echt wedstrijdelement, dan zullen er altijd meer afhaken.

    Dat er ook veel afhaken zal wel, dat maakt toch helemaal niet uit? Als je naar uitslagen van de b-groep in de echte worldcup kijkt zie je ook veel schaatsers waarvan je je afvraagt waar ze zijn gebleven.
    leenstrafan vindt dit leuk.
  7. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Maar wat is het verschil tussen deze wedstrijd en een reguliere trainingswedstrijd in Inzell? Het wordt niet uitgezonden, er is geen prijzengeld en ik verwacht ook dat er nauwelijks publiek is. Dan is het enige verschil dat er internationale starters en scheidsrechters worden ingevlogen en dat er een prijsuitreiking is voor 2 paardekoppen op de tribune.

    Als je mij vraagt naar het verschil in professionaliteit tussen schaatsen en moderne vijfkamp dan zal ik niet refereren aan het bestaan van een neosenioren worldcup.
  8. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Die starters en scheidsrechters zijn er al, want het wordt gewoon gekoppeld aan de juniorenworldcups. We hoeven dus sowieso niet te doen alsof het voor iemand ook maar enige moeite is, of dat er ook negatieve kanten aan zitten. En ja, dat verschil is er natuurlijk gewoon. Ik hockey zelf op niveau laag en voor mij voelt een oefenwedstrijdje al heel anders dan een wedstrijd in de poule, ondanks dat het niemand ook maar ene reet boeit wat de uitkomst is buiten de spelers zelf. Elke sporter voelt een verschil tussen een training en een "echte" wedstrijd. Als ik alleen nog maar trainingslid zou kunnen zijn zou ik zelf stoppen met hockeyen, omdat je gewoon af en toe wat wedstrijdspanning wil hebben.
    Marcel Vos vindt dit leuk.
  9. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Ik denk dat er weinig nadelen zijn. De ijshuur en officials moeten inderdaad toch geregeld worden. Maar ik zie er ook niet echt baten bij. Ik vraag me af of de rijders zelf echt dat wedstrijdelement voelen. Zeker als je bijvoorbeeld de 3000 meteruitslag bekijkt met 6 deelnemers en vrij forse verschillen. Van de grote schaatslanden doet de helft ook structureel niet mee. Dat zegt toch ook wel wat. Als we hier echt het wagenwiel hadden uitgevonden zou er wel het dubbele deelnemersveld zijn.
  10. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    [​IMG]

    Meta: @SprintMaster plaatje is een beetje groot. Nu kun je met BBCode image resizing toepassen. Dat lijkt alleen niet te werken op dit forum.

    Een schaatser die na zijn of haar juniorentijd enkele jaren meer nodig heeft om de top te behalen is niet meteen een laatbloeier.

    Ben het wel met je eens over het feit dat deze wedstrijd ergens uitgezonden moet worden, ook al is het maar een stream zoals die van de Oval in Calgary. We hebben meer schaatsCONTENT nodig. Dingen die je kan zien, die je kan delen, die meer zijn dan uitslagen in de vorm van lettertjes op een scherm. In het wielrennen is pakweg de Koers Van Zottegem Naar Krottegem En Weer Terug* nog ergens te zien. En in het schaatsen is er niet eens een camera bij een Junior World Cup met afvaardigingen uit overal en nergens in Europa, Kazakhstan, Zuid-Korea en Brazilië.
    *Die plaatsnamen zijn echt. Die koers niet. Al kan @ZeeKoei daar misschien iets aan doen.

    Wel echt een heerlijke uitslag op die 1000 meter. Nil Llop (1.10,12) rijdt Wennemars en Prins met 0.01 en 0.02 eraf. Zend dat uit op de TV in Catalonië en je kan misschien interesse wekken voor het schaatsen. Maar dan moet je het wel kúnnen uitzenden.
    Laatst bewerkt: 27 nov 2021
    Duif vindt dit leuk.
  11. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Een echte volwaardige uitzending is lastig. Als je in thialf zit, zie je dat daar toch wel behoorlijk wat camerapersoneel voor nodig is. Maar een livestream met twee tot vier vaste camera's zoals ze in Calgary doen zou toch haalbaar moeten zijn. Dam heb je alleen een regisseur nodig die van camera naar camera schakelt. Daar is misschien nog wel winst mee te maken. Ik betaal wel een tientje per seizoen, voor al die interessante oktoberwedstrijden alleen al. Er zijn ook veel Nederlandse amateurschaatsers in Inzell, ik denk dat er wel veel familie/vrienden zijn die vanuit Nederland willen meekijken.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  12. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    Ik kan me voorstellen dat het ook een financieel ding is. Geen idee hoe het precies zit, maar ik kan me voorstellen dat je door een bond wel ondersteuning krijgt om naar een ISU world cup te gaan en niet voor een trainingswedstrijd. Wellicht dat de ISU zelf ook nog bijspringt voor schaatsontwikkelingslanden.
  13. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Ze viel al op met lage 39'ers in Seoel maar nu wordt de 15 jarige B1 junior Na Hyun Lee ook 2e in de world cup met een dikke 38er. Ze doet nog niet mee aan de seniorenwedstrijden, terwijl ze er al makkelijk het niveau voor heeft, dus laten we hopen dat Korea wat heeft bijgeleerd.
  14. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Even wat opmerkingen over de WB junioren:
    - Nederland doet het bij de vrouwen goed, dat is niets nieuws. Maar bij de mannen gaan ze ook heel snel, en dat is een kentering t.o.v. andere jaren;
    - Byeong-hoon Lee reed al op zeer jonge leeftijd erg hard en zet dat nu door. Llop reed 35,36 (DQ) en zou dus tweede zijn geweest;
    - Alina Dauranova is eindelijk weer eens een groot vrouwelijk talent dat uit Kazachstan opkomt!
    - Amalie Haugland was mij nog niet opgevallen, maar ze gaat nu met sprongen vooruit. Ook Kseniya Korzhova (B-juniore) is goed bezig;
    - De concurrentie voor de Nederlandse vrouwen komt uit Japan met Yoshida en Horikawa, maar de Japansen zijn hier niet;
    - De Spaanse Salazar verbetert zich bijna naar een tijd van onder de 40: zij zou zomaar eens Llop achterna kunnen gaan;
    - Vladimir Semirunnij rijdt heel erg sterk. Extreem vlakke 1500m en een bijzonder snelle 3km die in SLC een WR junioren had kunnen zijn;
    - In de breedte zijn de heren allrounders sterker dan de heren sprinters bij de junioren;
    - Niet alleen kleine schaatslanden als België, Frankrijk, Hongarije en Spanje, maar ook Rusland, Wit-Rusland, Italië en Kazachstan nemen een nationaal record junioren mee naar huis.
    - Bij de vrouwen neo's wordt Moreno derde op de MS en Carreño wordt bij de junioren vierde op dat onderdeel. Breedteontwikkeling van Spaanse inliners op het ijs!
    - Rusland wint veel bij de neo's. Karamov had ook nog de 500m kunnen winnen. Hij had de snelste tijd (34.94), maar liep tegen een DQ aan.
    - Groot-Brittannië kan juichen voor Peter Riches: goud op de Massastart voor neo's.
    Duif vindt dit leuk.
  15. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Bij het studentenkampioenschap in Japan (met overigens 20 starters op de 10km) op de Ikahobaan (openlucht, hoogland) rijdt Saori Toi 1,16.67. Dan denk je dat de omstandigheden goed waren, maar kijkend naar de overige uitslagen valt dat nogal tegen. Die Toi miste dit jaar al op een haar na kwalificaties voor de wereldbeker, waar ze in 2016 al eens aan meedeed. Dat zou toch wel weer geinig zijn, als zij zich achter Kodaira en Takagi weet te kwalificeren voor de OS.
  16. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Dat de Kazakken Russisch sprekend zijn, is niet zo gek omdat je die taal met de paplepel kreeg ingegoten. Russisch is nog steeds belangrijke voertaal in Kazakhstan..circa 97% van de bevolking spreek Russisch en 64% Kazachs. Beide talen zijn formeel erkend maar vorige president probeerde wel Russisch uit straatbeeld te laten verdwijnen en over paar jaar is het Kazachse alfabet omgezet in Latijns schrift. Ook om meer toegankelijk te zijn voor het Westen.

    Om de cultuur echt Russisch te noemen, gaat me weer iets te ver. Een van de grootste moskeen van Centraal Azie staat bijvoorbeeld in Nur-Sultan.

    Wel zie je nog Russische invloeden. De landen in Centraal Azie zijn wat dat betreft wel uniek qua cultuur. Voordat de Russen er kwamen, woonden er natuurlijk al mensen met hun eigen nomadencultuur, taal. Kazachs hoort bv bij Turkse taalfamilie.

    Kuzin komt uit Noord-Kazachstan en daar heb je wel meer Russische invloeden.
    strawbale, leenstrafan en Mjøsaman vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina