Wereldbeker 1, 12–14 november, Tomaszów Mazowiecki

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 5 nov 2021.

  1. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Dat Bergsma een tijd geleden al gezegd heeft tegen de bondscoach dat hij de ploegenachtervolging voor gezien houdt, lijkt me juist zeer waarschijnlijk.
    strawbale vindt dit leuk.
  2. sysya

    sysya Well-Known Member

    Mijn probleem zit hem er vooral in dat hij niet constant is. Je moet als je hem als 3e man hebt altijd een reserve hebben want je weet dat als hij struikelt over zijn schoenveter hij niet kan rijden vanwege zijn rug. Hem aanwijzen is voor mij gewoon niet logisch, gezien zijn prestaties nu, maar ook gewoon omdat hij om de haverklap eruit ligt vanwege zijn rug. Als hij zich zelfstandig plaatst dan prima, maar als hij dat niet doet zou hij niet mijn keus meer zijn.
    chicagodude vindt dit leuk.
  3. sysya

    sysya Well-Known Member

    En wat als Bergsma of Roest 3e worden op de 5km op het OKT? Ga je hun dan die plek afnemen om aan Kramer of Bosker te geven zodat ze de TP kunnen rijden? Je kunt er niet vanuit gaan dat je die plek kan weggeven en dus kun je er ook niet vanuit gaan dat je wel 2 aanwijsplekken kunt gebruiken.
  4. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Maar er is toch helemaal geen discussie? De Jumbo's willen Bergsma niet bij de TP en Bergsma wil niet de TP rijden. De Nederlandse TP presteerde juist altijd zo suboptimaal omdat er in verschillende samenstellingen ongetraind werd gereden. Dat zo zijnde, heeft Coopmans er dan ook op ingezet om met een vaste ploeg te gaan rijden. En die gaat hij met zijn aanwijsplaatsen ook naar Peking sturen. Ten koste van wie? Niet van Bergsma, die is sowieso wel zeker van een massastartplek.
    De echte slachtoffers zijn degenen onderin de matrix. De 2e massastartplek, maar daarvan kunnen we nu al rustig zeggen dat we daar ook echt geen medaillekandidaat voor hebben.? Een kansloze 3e 500-meter man? Nee, de meest getroffene is volgens mij Blokhuijsen, die namelijk geschikt is voor zowel de massastart als de TP. Die heeft geen eerlijke kans gehad om te laten zien wat hij op de massastart kon doen, terwijl hij zich als relatieve eenling redelijk wist te weren in de mini-marathons, die in Nederland massastart worden genoemd. En die straks vast een verdiend plekje zal moeten afstaan voor een aanwijsplek. Ik hoop voor hem dat hij zich dan via het NK allround weet te plaatsen voor het WK allround, wat hij vervolgens mag winnnen van mij.
    RodyTur10 vindt dit leuk.
  5. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Geen idee of daar wel of niet discussie over bestaat. Dat er geen discussie bestaat rondom Bergsma's plek in de TP-trein, daar gaan we maar even zonder tegenbericht van uit. Maar intern zal er vast wel discussie zijn over de noodzaak om maar liefst twee aanwijsplaatsen te gebruiken voor 1 teamonderdeel. Of de SCL (die zich met goud winnen moet bezighouden) zich daar wat van moet aantrekken, dat misschien niet. We kunnen gerust stellen dat bijvoorbeeld de 500m plekken geen medaillekandidaten zijn. Maar dat kan in de volgende Olympische cyclus weer heel anders liggen. Daarom lijkt het mij altijd handig om met wat voortschrijdend inzicht ook een jongen als Talsma bij de selectie te nemen. Dat je niet in de situatie komt dat je straks echt medaillekandidaten moet thuislaten om een goed TP-team op de Spelen te krijgen.

    EDIT: en er zal vast nog wel discussie komen als de matrix er eenmaal is en duidelijk gaat worden welke mannen er tussen uit vallen ten gunste van de TP-aanwijsplekken. Wat als Bergsma op het OKT onverhoopt derde wordt op de 5000m (die kun je niet vervangen door een aanwijsrijder)? Kun je een aanwijsplek weggeven die dan ingevuld wordt met 1500m-3 (misschien wel Roest die dan zijn, zij het kleine, medaillekans moet opofferen)? Wat als dat Krol of Nuis is? Moet je MS-2 wel gebruiken voor een non-specialist waarmee je nog nooit internationaal hebt gereden en waarmee je de medaillekansen van Bergsma waarschijnlijk doet slinken (zeker als diegene straks ook nog eens de finale niet haalt)? Ik kan nog even doorgaan.

    Geen eerlijke kans? Daar kan ik het niet mee eens zijn. Of je als relatieve eenling een eerlijke kans hebt ligt aan het wedstrijdscenario. Dat kan volledig jouw kant opvallen, zoals voor Blokhuijsen op het NK het geval was. Door het hoge tempo konden uiteindelijk geen kopgroepjes meer ontstaan en had Bergsma weinig ruimte om aan te vallen (zeker niet met 1-2 Jumbo's in zijn wiel). Blokhuijsen kon ondertussen optimaal gebruikmaken van de trein van de Jumbo's. Die rookten zich op voor een sprint (waar Blokhuijsen het in de Mass Start vooral van moet hebben) en toen ze een voor een wegvielen was het moment daar voor Blokhuijsen om de duo-attaque met Vergeer in te zetten. Terwijl net achter hen de kleine trein van Zaanlander lichtjes ontspoorde. Ik kan mij geen beter wedstrijdscenario indenken voor Blokhuijsen. Het liep echt zijn kant op en zonder contact met Hoolwerf had hij misschien wel gewonnen. Sterker nog, hij had zelfs mazzel dat hij geen DQ kreeg voor het afwijken van zijn lijn in de sprint.
    Laatst bewerkt: 17 nov 2021
  6. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Er zal best discussie ontstaan straks. Waarschijnlijk starten niet op elke afstand de sterkste Nederlandse rijders, en gaan er afstanden opgevuld worden met second-best rijders. En zoals het er nu naar uitziet, zal dat bij de mannen zeker op de massastart het geval zijn. Jammer, maar dat lijkt nu eenmaal de afstand met de minste medaillekansen. Bij de vrouwen ligt dat anders. Daar kunnen zowel Schouten als Groenewoud winnen, en lijkt het me logisch daar wel een aanwijsplek te gebruiken, als nodig.
    strawbale vindt dit leuk.
  7. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Alleen: JV gaat niet over wie wel/niet TP zou moeten rijden. Bergsma rijdt niet omdat hij het gevoel heeft dat JV het te veel voor het zeggen heeft... en iedereen lijkt het prima te vinden dat JV bepaalt wie rijdt, wanneer ze rijden. Okay, zij zijn de sterkere allrounders.... maar MS is het domein van de marathonners... en zelfs daar moeten ze ook nog rekening houden met JV? Ook op dit onderdeel moet Bergsma bijna smeken om een plek? Bizar.
  8. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Op de 500 meter rijden de Nederlanders geen deuk in een pakje boter. En met een Gao (of Kulizhnikov) in topvorm hebben ze ook geen schijn van kans op goud. Het zou me niet verbazen als er geen enkele 500m specialist wordt gestuurd. Alleen opgevuld met Verbij of Otterspeer als ze de 1000m al rijden.
    Verder vraag ik me af of je de afgelopen jaren de mass start hebt gezien. Bergsma/Stroetinga, 4 WK's: slechtste prestatie 2e! Het ging steeds mis op het moment dat rijders van andere ploegen dachten het ook wel te kunnen. Rijders van de ploeg Anema hebben in diverse samenstellingen in zo'n beetje 90% van de gevallen een medaille gehaald. Dat kan geen toeval zijn en die resultaten zal Anema de KNSB ook wel onder de neus drukken.
  9. ChefSpijker

    ChefSpijker Well-Known Member

    De serieuze medaillekandidaten voor de traditionele afstanden is bij de heren toch sowieso een beperkt groepje? Verbij (1000), Otterspeer (1000), Nuis (1000/1500), Krol (1000/1500), Roest (1500/5) en Bergsma (5/10). Allemaal ook multi-inzetbaar qua afstanden. Daar lijkt me dus genoeg ruimte voor aanwijsplekken voor zowel de TP als de MS. Zeker als N'tab deze vorm aanhoudt zie ik weinig discussiegevallen wat dat betreft. En daarbij is de kans dan nog aanwezig dat een Verbij of Otterspeer buiten de boot valt voor de 1000 op het OKT.
  10. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Heb jij dit jaar wel de massa starts gezien? Stroetinga is gestopt en in de 6 (!) Nederlandse massastarts tot nu toe hebben andere Anema-rijders geen potten kunnen breken. In het klassementje staat Hoolwerf bovenaan, voor Blokhuijsen.
  11. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Dat klopt niet. Harm Visser (reed alles) staat 2e. Blokhuijsen staat 5e (sloeg 2 wedstrijden over). Als je het NK zou willen laten meetellen voor het klassement, dan zou hij 3e staan. Achter Hoolwerf en Ramler.

    Zaanlander deed in drie competitiewedstrijden mee (waarbij moet worden gezegd dat alleen Ramler, Harink en De Vos 3x meededen). 2x winst (Bergsma, Bouma) en 1x brons (Bouma). In die 2 gewonnen wedstrijden ook 2x brons behaald (Ramler, Den Hertog). Met 4 verschillende rijders 5 medailles gepakt over 3 wedstrijden. Mwuah, toch wat potjes gebroken.

    Met Victor Ramler als compagnon reed Bergsma vorig seizoen 1 wedstrijd en won die wedstrijd ook. Afgaande op de World Cup in Polen is dat nog steeds een werkbaar scenario. Grote landen als Zuid-Korea en de VS zijn er nog altijd avers voor om op kop te moeten rijden (en zullen dat alleen in uiterste situaties doen). Andere sterke landen die dikwijls als tweetal de finale bereiken moeten het van aanvallende scenario's hebben (Rusland) en zullen minder snel geneigd zijn een solo-aanval terug te rijden (een Semerikov zal eerder proberen in zijn eentje de jump te maken naar de koploper). Als Bergsma een ploeggenoot heeft die in de beginfase vooraan de wedstrijd kan blijven rijden, aanvallen van anderen kan opvangen, mee kan springen met kopgroepjes, etc., dan kan Bergsma rustig achterin het peloton loeren op een kansje en zal hij ook minder rijders in zijn rug hebben zitten (die moeten in ieder geval in het midden van het peloton zitten om ook mee te kunnen springen met aanvallen van anderen - als je je blindstaart op Bergsma kun je ook verliezen). Het vergroot zijn medaillekansen gewoon.
    ChefSpijker vindt dit leuk.
  12. sysya

    sysya Well-Known Member

    Tja, kunnen we misschien het nationale eruit laten tot we het "ik stel 8343234 rijders op" probleem hebben opgelost? Ja sorry, maar die nationale resultaten gaan nergens over zolang ploegen volledige treinen mogen inschrijven. Je moet naar de internationale resultaten kijken want die zijn representatief, niet de nationale resultaten want die vertekenen enorm.

Deel Deze Pagina