Wedstrijden oktober 2021

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lorca, 30 sep 2021.

  1. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Bjarne Rykkje heeft de zomer gebruikt om zorgvuldig alles wat op groei en vorm lijkt uit de Noorse ploeg te slopen. Een fantastische prestatie. Engebraten die zijn slechtste 3km rijdt in meer dan 2 jaar tijd en maarliefst 9 seconde (3.50 om 3.41) trager dan bij de Norges Cup vorig jaar in oktober.

    En dan is er nog die andere talentvolle schaatser uit de Noorse stal - niet Allan Dahl Johansson, de wereldkampioen junioren 2018 is sinds Bjarnes komst elk jaar een stukje slechter geworden en ondertussen geen talent meer te noemen - Ragne Wiklund, die vorig jaar zo knap wereldkampioen 1500m werd. Die rijdt nu gewoon weer 2.00, weliswaar vergelijkbaar met vorig jaar, maar dat betekent dat ze moet hopen dat ze weer het hele seizoen met stijgende vorm kan blijven rijden om dan net op het juiste moment te pieken. Probleem is alleen dat de kwalificatie voor de OS in de komende twee maanden al plaatsvindt en niet pas in januari zoals vorig jaar, en er meer concurrentie is, en je wellicht nog, het is maar een suggestie, structureel beter zou willen worden gedurende je neo-seniorenjaren.

    Peder Kongshaug rijdt nog wel redelijk hoewel 3.47 natuurlijk niet echt goed is, maar die komt ook pas net uit de juniorenploeg en heeft nog even wat tijd nodig om vast te lopen.
  2. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    @VorstM Noorse schaatsforum meldt:
    Det blir mest sannsynlig ikke super tider i helgen. Det er veldig kaldt i hallen, siden en kompressor gikk. De forteller at det jobbes hardt med å få til gode forhold før verdenscupen.

    En dat betekent:
    Er zullen dit weekend hoogstwaarschijnlijk geen supertijden zijn. Het is erg koud in de hal, aangezien er een compressor is uitgevallen. Ze zeggen hard te werken om voor de World Cup goede omstandigheden te realiseren.

    Dat verklaart niet meteen alles (1:20 en 2:00 is gewoon slecht, dat zijn Holland Cup tijden :(), maar het zet de tijden wel een beetje in perspectief. Bij die Norges cup vorig jaar waren de omstandigheden erg goed (snel ijs, lage luchtdruk), en nu zijn ze erg matig omdat het binnen net zo koud is als buiten. Dan krijg je omstandigheden à la Groningen of zo. Het weer in Stavanger is typisch voor die omgeving, 9 graden en regen, dus met een beetje pech is de luchtvochtigheid ook nog eens hoog in de Sørmarka Arena.

    De Noren nemen de massastart nu ineens serieus en de massastarts zijn gewonnen door Bøhm en Kongshaug.

    Overigens is Kongshaug licht geblesseerd geweest en heerste er verkoudheid in het team in Inzell (wat inderdaad niet bevorderend is voor de vorm, en meteen verklaart waarom veel allrounders niet in Inzell reden)

    Positief: de pas 19-jarige Sander Eitrem reed 37,99-1.49,68-6.30,39 en dat zijn 3 PRs voor deze eerstejaars neo (oude PR op de 5km was 6.41). Op de 1500m had hij praktisch geen verval en de 5km was lange tijd richtig schema 6:23. Gegeven de omstandigheden lijkt me dat netjes.
    Laatst bewerkt: 18 okt 2021
    G1ant, Marcel Vos en Eelco vinden dit leuk.
  3. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Gisteravond mooie wedstrijdjes gezien bij de Holland Cup in Deventer. Vooral de afsluitende Mass Start bij de heren was erg vermakelijk. Prima ijs ook (al leken de omstandigheden pittig voor de schaatsers). Bovenal is het ontzettend fijn dat er gewoon weer publiek naast de kant mag staan en de toeschouwers wisten de Scheg voor de eerste IJsselcup in twee jaar tijd dan ook prima te vinden. Dat houdt ook in dat ik weer eens een wedstrijdverslagje mag typen.

    Ik begin maar gewoon met de afsluitende Mass Starts. De wedstrijd bij de dames was zonder Zaanlanders (en toch meer dan 20 deelnemers) aan de start uiteraard een meer open wedstrijd, maar de wedstrijd wilde tot de slotfase niet heel spannend worden. Tot de slotfase, want het werd nog zowat een fotofinish-sprint. Robin Groot (P1) kwam op zo'n 300m van de finish op kop te liggen en dreigde haar voorsprong op het laatste rechte eind te verliezen, maar Conijn (P2) timede haar sprint net iets te laat. Vijn had ik vooraf met haar betere sprint als favoriete opgeschreven, maar die eindigde op een paar meters als derde. De wedstrijd bij de heren leek alvast op een ouverture op het marathonseizoen dat volgend weekend van start gaat. Veel marathonblokken aan de start en bijna iedereen had wel een mannetje of 3 meegenomen. Wat volgde was een wedstrijd met typische marathonkopgroepjes (waarbij vooral Zaanlander en J-V elkaar continu in de gaten hielden), maar niets hield echt stand. Hoewel. Even na de laatste tussensprint toen het tempo na een samensmelting van kopgroepje en peloton omlaag viel sprong alsnog een groepje van 7 weg, maar erg veel ruimte kregen ze niet. Tot die zeven behoorden twee man van Bouw en Techniek, Jordy Harink (Zaanlander), Casper de Gier (J-V) en de uiteindelijke top 3 van de daguitslag: Ids Bouma (Zaanlander), Robert Post (J-V) en Bart Mol (Skate4Air). In de laatste ronde dreigde het peloton aan te sluiten bij de kopgroep, waardoor de grote ploegen toch even naar de zijkant keken voor (sprint)instructies. Bart Mol wachtte die hectiek niet af en zette van voren direct de eindsprint in. Bouma en Post kwamen met een reactie, doch net iets te laat. Post leek op de finish toch nog langszij Mol te komen, maar Mol hield vol en won tot verrassing van het publiek met een haarlengte voorsprong. Mooie reclame voor hoe je machtsblokken toch te snel af kan wezen. Bouma hield P3 nog vast. Vanuit het peloton kwam Victor Ramler (Zaanlander) razendsnel opgerukt, maar zat te ver van achter om het podium te halen (al haalde hij wel de restanten van de kopgroep, namelijk De Gier en Harink, in). Bart Hoolwerf werd in de eindsprint 8e (einduitslag 13e), maar liet op het laatste rechte stuk lopen toen hij niet meer dichter bij kon komen. Gary Hekman kwam niet aan sprinten toe. Mooie race, al is het niet direct een race waar de bondscoach veel mee kan (al laat Bouma wederom belofte voor de toekomst zien en overtuigde Ramler met een goede sprint).

    Verder had ik mij verheugd op een strijd der generatiegenoten op de 3km (namelijk Groot, Talsma, Verweij, Jansen, Vijn en Conijn), maar helaas was misschien wel de sterkste van het rijtje er niet bij wegens een blessure (Verweij). Geen 3/5km op het NK Afstanden dus voor haar. Het duel werd gewonnen door Conijn die met 4.16 een prima tijd reed naar Deventer-begrippen. Begon gedurfd met een 31-er en hield het verval redelijk beperkt (binnen de 3 sec tussen begin- en slotronde). Vijn reed een juniorenbaanrecord met 4.17 in een licht oplopende race. Groot, Talsma en en Jansen vielen tegen met tijden dik boven de 4.20 (Groot had veel verval, maar durfde tenminste midden in de race een versnelling te wagen). Het hoofdprogramma van de avond stond in de laatste rit gepland: Irene Schouten. Had zich al geplaatst voor het NK, maar wilde graag voor publiek rijden. En dat deed ze. Ze was een dikke 4 tellen sneller dan haar Deventer-PR en reed een heel dik baanrecord. Het leek ook 0 moeite te kosten; alle rondjes tussen de 32,4 en 33,0. Waar iedereen een oplopend schema had, reed Schouten haar tweede snelste rondje op het eind (32,5).

    De 5000m mannen is weleens van een hoger niveau geweest bij de IJsselcup (al was het niveau in de breedte onder de neo's en junioren niet onaardig). Niemand kwam überhaupt onder de 6.35. Ariëns won in 6.36. Hij was eigenlijk de enige die in de beginfase in de 30-ers durfde te rijden en onlangs dat z'n rondjes aan het slot wat opliepen, werd zijn lef beloond. Die aarzeling had ongetwijfeld te maken met de openingsrit waar thuisrijder Joep Wennemars begon met een 29-er, tot enthousiasme van het publiek. Dat moest hij uiteraard bekopen met een flink stel 34-ers. Holland Cup-veteraan Jos de Vos werd tweede in een Deventer-PR van 6.38. Hij reed ontspannen als een klokje rond (alle rondjes binnen 4 tienden van elkaar). Tegenstander- en ploeggenoot Ids Bouma kon lang meekomen met datzelfde schema, maar moest in de laatste 5 rondjes toch steeds een paar tienden inleveren op dat schema. Jongeling Yves Vergeer reed naar de derde plek met een solide vlakke race. Hij wist nog heel knap in de laatste paar rondjes ietsjes te versnellen om zo opponent Harink te verslaan. Van Bart Hoolwerf had ik in de slotrit wat meer verwacht, maar met 6.49 wist hij zich niet te plaatsen voor het NK Afstanden. Hij kon de benodigde 31-ers simpelweg niet bolwerken.

    Op de 1000m voor mannen stonden opnieuw Hollaar en De Boer op P1 en P2. Junior Tim Prins overtuigde wederom met een baanrecord voor junioren. Ronald Mulder viel erg tegen met een 10e plaats (ging compleet kapot in de laatste ronde), maar dankzij de ruime deelnemersaantallen voor het NK plaatst hij zich nog net. Topteamrijders Geerdinck en Romeijn vallen buiten de boot. De 5 overgebleven NK-startbewijzen bij de dames 1000m gingen louter naar neo-senioren. De sterk aan dit seizoen begonnen Isabel Grevelt pakte de dagzege nipt voor Kim Talsma (onder de omstandigheden hadden de stayers met hun slotrondje een groot voordeel boven de 500m-specialisten. Die laatsten konden in de laatste bocht nog nauwelijks pootje over doen).

    Mooi dat het traditionele begin van het langebaanseizoen weer gehouden kon worden. En nu op naar aanstaande zaterdag: het begin van het marathonseizoen!
    G1ant, alexander79, diploma en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  4. Duif

    Duif Well-Known Member

    Compliment Lorca, wat een heerlijk verslag om te lezen !
  5. Duif

    Duif Well-Known Member

    In de reeks indrukwekkende PR's viel me gisteravond de 2.01.59 in het zeker niet als snelle baan bekend staande Den Haag van C2 juniore Angel Daleman op. Een verbetering met bijna 4 seconden t.o.v. maart dit jaar.
    Lorca vindt dit leuk.
  6. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Ja, het is altijd hetzelfde gezeik met die Noorse banen. Overal overdekte hallen maar op een of andere manier rijden de Noren in de voorbereiding jaar in jaar uit geen deuk in een pak boter en dan ligt dat zogenaamd aan de baan en niet aan de matige trainingen. Zo'n 2.00, Wüst en Takagi reden in de stromende regen in Amsterdam 1.58 - en de huidige wereldkampioen 1500 rijdt doodleuk 2.00 in Stavanger. Er rijdt een C2-junior in Den Haag nota bene 2.01 lees ik hierboven, die was tweede geworden in met die tijd in Stavanger.
    En zo'n Johansson reed in het weekend van 9-10 oktober ook gewoon 3.51, zo bepalend zijn de omstandigheden dus niet als de vorm er gewoon niet is. Straks mogen ze een ploegenachtervolging rijden met schaatsers die niet eens onder de 3.45 kunnen rijden over 3km...
    Laatst bewerkt: 18 okt 2021
  7. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    @VorstM: vermoedelijk was het ijs ook slecht in Stavanger. Verder denk ik dat schaatsers zich ook niet erg gaan inspannen als ze dat weten.
  8. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Dank!
  9. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    Tas:
    Tas wou misschien even haar master diploma bio-ingenieur ophalen, is begin oktober afgestudeerd. (zie ook foto)
    "The end of an era [​IMG][​IMG] Master of Bioscience engineering: Food science and nutrition
    It took blood, sweat, tears and lots of cursing to make it here... But I finally did it!!! [​IMG] I'm incredibly proud to be able to say I managed to juggle studying with skating and graduate summa cum laude
    There are so many people that helped me on my way to graduation, from family and friends, to professors and fellow students, as well as coaches and team mates [​IMG] A heartfelt thank you to you all.
    For the next few months I will be 100% speedskater in my journey to try make it to the 2022 Winter Olympics [​IMG] It won't be easy but I will give it my all! "

    Vanhoutte sws een vrouw voor de snelste afstanden, Tas kan ook de langere aan, zo kunnen ze het wat verdelen.

    Swings:
    In 2014 was ie op de traditionele afstanden best of the rest na de Nederlanders in Sochi, en in 2015 reed ie nog die fantastische 1:42.48 in Calgary. En toen werd de MS Olympisch...
    En wat zitten sleutelen aan techniek, hier en daar wat lichamelijke klachten, en ploegperikelen. Fysiek is ie weer top, dat bewijzen zijn inline prestaties (die in zijn trainingen ondergeschikt zijn aan de voorbereiding op de Spelen). Ik denk ook dat het niveau in de subtop enorm gestegen is. Met een uitschieter misschien ooit terug een medaille?

    Bijgevoegde bestanden:

    • Tas.png
      Tas.png
      Bestandsgrootte:
      463,5 KB
      Weergaven:
      9
    Laatst bewerkt: 19 okt 2021
    Eagle vindt dit leuk.
  10. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Swings had vorig jaar wel een goed seizoen hoor met goede pieken, 6.12 in Heerenveen als ik het me goed herinner? Dat is echt niet mis. Wie weet kan ie er op voortborduren.
  11. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Rusland Cup 1 in Kolomna, winnaars:
    500m vrouwen Golikova 37.97 (Fatkulina reed verder 38.03 en Kachanova 38.15)
    500m mannen Mustakov 34.70 (verder geen 34ers)
    3000m vrouwen Voronina 4:06.43
    5000m mannen Trofimov 6:24.99
  12. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Die 34.70 valt nog mee, maar verder zeer trage tijden.
  13. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    1.08,94 Mushtakov
    1.09,84 Lobas
    1.10,28 Kulizhnikov


    ... wat is daar gebeurd ??
  14. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Het zou gaan om Mats Stoltenborg. Hij stelt zijn poging uit. Dus niet mr. "Hup Patrick Roest".
  15. Duif

    Duif Well-Known Member

    Kan van alles zijn, het was zijn eerste wedstrijd van het seizoen. Misschien gewoon rustig aan gedaan, een misslag, materiaalpech, een blessure of een Delgado'tje
  16. Kristian

    Kristian Active Member

    Allerede torsdag starter AmCup #1, tillike med uttaksstevne til verdenscupen. Amerikansk uttak. USAs kvoter:

    Kvinner: 4-4-4-2. Menn: 1-3-4-3. Større kvoter under WC3.

    ISUs tidskrav må være innfridd ved uttaksstevnets slutt. Den beste av de to 500-meterne teller. Det gås to fellesstarter. Den beste sammenlagt kvalifisert. Spot nummer 2 avgjøres etter nærmere regler (kan vi eventuelt komme tilbake til). USS tar ut lagene til lagøvelsene.

    Et knippe utøvere har en form for skjermet status ved sykdom eller skade («medal-contenders»), med påfølgende «skate off» med den ellers sist kvalifiserte om den siste plassen.

    Bowe: 500-1000-1500
    Jackson: 500
    Goetz: 500-1000
    Manganello-Kilburg: fellesstart
    Mantia: 1500-fellesstart

    https://www.speedskatingresults.com/live.php?p=1

    Sorry for the norwegian... dont have time to translate...
    Colombian championships too.
  17. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Bij de Russische wedstrijden geen Yuskov en Shikhova. Zijn zij gestopt?
  18. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    info vanuit Rusland:

    - Yuskov: knieblessure, weet nog niet of hij volgende week rijdt
    - Shikhova: ook zij weet nog niet of ze volgende week rijdt
    - Murashov: heeft covid opgelopen :(
    - Voronina: wordt volgende week geopereerd aan nierstenen. In dat licht is die 4.06 bijzonder knap

    https://matchtv.ru/author/veronika-gibadijeva
    Laatst bewerkt: 21 okt 2021
    Camila, SprintMaster en Lorca vinden dit leuk.
  19. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Erin Jackson dit seizoen:
    37,85 -> 37,26 (PR) -> 37,19 (PR) -> 37,08 (PR). Heel puik. Gaat ze in december onder de 37 sec?
  20. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Overigens heeft Joey Mantia afgelopen weekend een officieuze 1.42 gereden. Benieuwd waarmee hij dit weekend op de proppen komt. De omstandigheden lijken in ieder geval prima. Bij de mannen rijden 2 neo's en 1 junior (Stolz uiteraard) 34-ers op de 500m:
    1. McLeod - 34,73 (PR)
    2. Stolz - 34,77 (NRJ)
    3. Kleba - 34,94

    Bowe en Goetz zijn op de 500m achter Jackson op plekken 2 en 3 geëindigd in respectievelijk 37,43 en 37,50. Sterke tijden. Mia Kilburg wint de 3000m in 4.06. De 5000m voor mannen is inmiddels onderweg (met Dawson, Cepuran, Lehman en Quinn).

Deel Deze Pagina