Beginner-beginner

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door lotte de wiel, 28 feb 2021.

  1. lotte de wiel

    lotte de wiel New Member

    Hallo allemaal,

    Zelf heb ik al rond gekeken op alle forums, echter staat er zoveel (goede) informatie, dat ik eerlijk gezegd niet goed meer weet wat het beste is om te doen, vandaar dat ik via deze post om jullie hulp vraag.

    Ik zou graag willen beginnen met schaatsen, maar vind het lastig op welke schaats ik het beste kan beginnen. Even voor jullie beeldvorming, ik ben een vrouw 21 jaar, heb ongeveer 10 jaar BMX beoefend op een hoog niveau, daarnaast ben ik altijd actief geweest in de sportschool. Schaatsen heb ik natuurlijk weleens recreatief gedaan op de ijsbaan (pootje over lukt haha), maar dit is denk ik niet noemenswaardig. Daarnaast heb ik afgelopen zomer skeelers van Bont aangeschaft, om zonder ijs al een beetje het gevoel te krijgen. Voor de duidelijkheid: mijn startniveau op schaatsen is dus laag.

    Uiteindelijk de vraag: welke schaats/schoen kan ik het beste aanschaffen? Hierbij rekening houdend dat de kwaliteit goed is en ik eventueel kan overstappen naar andere schaatsen, wanneer dit nodig is.

    Alvast bedankt voor jullie moeite! ◡̈

    Gr,
    Lotte
  2. ReneW

    ReneW Active Member

    Hey Lotte, ik lees dat je al Bont schoenen bij je skeelers hebt. Dan kan je er eventueel een paar ijzers bij kopen om te kijken of het schaatsen je bevalt. Welk type schoenen heb je?
  3. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Hoi Lotte,

    als je uit de BMX komt dan zal je aardig explosief en krachtig zijn. Ik raad je dan aan om in ieder geval een thermoplastische schoen aan te schaffen. Het maakt niet uit of dat EVO (EHS), Viking, Groothuis, Cadomotus of welk ander merk dan ook is. Het belangrijkste is dat de schoen goed past.

    Ik zou geen skeelerschoenen als schaatsschoen gebruiken. De redenen staan hier omschreven:

    https://www.cadomotus.com/nl/blogs/cadowiki/je-schaatsijzer-onder-een-skeelerschoen/

    https://www.cadomotus.com/nl/blogs/cadowiki/verschil-tussen-schaats-en-skeelerschoenen/

    Maak indien mogelijk een afspraak bij een dealer om een aantal schoenen te passen. Een echt goede specialist kan je voet opmeten en aan de hand daarvan de juiste schoen bestellen. Dan kan je hem altijd nog passen en bekijken of de schoen goed om je voet zit.

    Ik zie niet in je profiel staan waar je woont. Anders zou ik je misschien een dealer aan kunnen raden.
  4. lotte de wiel

    lotte de wiel New Member

    Hallo Eelco,

    Bedankt voor je reactie! Ik heb inderdaad eventjes de redenen gelezen, en dit lijkt me hierdoor ook niet de beste optie. Ik heb gelezen dat je thermoplastische schoenen kan kopen en hieronder een vast ijzer te kiezen, zodat dit in de toekomst gewisseld kan worden naar een klapschaats, klopt dit? Ik woon in Gelderland, maar een eindje rijden is voor mij geen probleem! Mocht je nog een dealer weten, dan hoor ik dit graag!

    Gr,
    Lotte
  5. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Volgens mij is het aantal dealers in Gelderland redelijk beperkt. Een beetje afhankelijk van waar je in Gelderland woont kan ik de volgende dealers zeker aanbevelen. Ze zijn alle drie heel erg goed.

    Lindenholz - Rouveen
    Zwaan schaatsenservice - Bilthoven
    Mijnten - Achterveld (nabij Amersfoort)
  6. lotte de wiel

    lotte de wiel New Member

    Heel erg bedankt. Ik had zelf Mijnten ook gevonden, via een YouTube filmpje van Schaatsen.nl, denk dat ik hier dan een keer naar toe ga (wanneer dat weer mogelijk is) om even alles te checken! ◡̈
    Eelco vindt dit leuk.
  7. Glide-Ahead

    Glide-Ahead Active Member

    De Schaatsomloop in Amersfoort is een expert aan huis van met name Viking. Ik heb daar zelf mijn schaatsen vandaan.
    Stouwdam in Wezep is een grote zaak met ruime keuze en heeft veel kennis van verschillende merken.
    Laatst bewerkt: 3 mrt 2021
  8. lotte de wiel

    lotte de wiel New Member

    Heel erg bedankt voor de tip!
    Glide-Ahead vindt dit leuk.
  9. JJS

    JJS Active Member

    Ik zou zeker ook Free-Wheel uit Vorden aan je lijstje toevoegen. Zeer plezierige zaak die veel merken voert.

    En wat voor een schaatsen je nodig hebt. Zeker in het begin is balans alles. Als je geen goed gevoel voor evenwicht hebt, doe jezelf dan een plezier en kies iets laags. Salomons eventueel als je het toch duur en goed wil hebben. Vertrouw je wel op je evenwicht, kijk dan vooral naar goede thermoplastische schoenen met eenvoudige klappers eronder. Wat goede schoenen zijn is moeilijk op afstand te adviseren. Er zijn heel veel goede merken maar alleen de schoen die het beste past is de goede.

Deel Deze Pagina