Zere voet

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Kristiansk1, 16 feb 2021.

  1. Kristiansk1

    Kristiansk1 New Member

    Hallo,
    Ik schaats nu al een tijdje op de Viking marathon mid. Ik heb ongeveer een jaar geleden aangeschaft. Ik heb er al best veel
    Op geschaatst maar heb nogsteeds elke keer enorm veel pijn aan mijn voeten. De pijn zit aan de onderkant van mijn voet, vooral aan de binnenkant maar ook aan de buitenkant. Ik denk dat dit door de kuipvorm komt. Ook kreeg ik afgelopen week blaren op mijn hak. Nu ben ik opzoek naar een nieuwe schaats(schoen). Ik heb redelijk brede voeten en schaats het liefst lange afstanden, en op natuurijs. Ook ga ik af en toe naar de baan.
    Ik zat zelf te kijken naar een thermoplastische schoen (bijvoorbeeld viking silver) om zo misschien de pijn te voorkomen.
    Heeft iemand misschien tips?
    Groeten Kris
  2. DutchChili

    DutchChili Member

    De oplossing vind je in het weer. Warm, geen natuurijs, geen pijn in de voeten ;)

    Zonder dollen: het klinkt alsof je voorvoet klem zit (te smalle schoen) en de hiel van je schoen te breed is (blaren door slippen).
    Met een brede leest schoen, en thermoplastische kuip zou je goed moeten kunnen uitkomen.
    Meet de breedte van je voet eerst op om te bepalen of je een brede voet hebt. Dan kan je in de winkel alvast beginnen met vragen naar een brede leest.
    Je komt dan mogelijk bij de EVO Helium uit.
    In een goede winkel meten ze je voeten ook op, zowel in de lengte als de breedte.
  3. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Ik heb dat probleem ook jaren gehad met Viking schoenen. Zelfs Viking Gold. Probleem is dat Viking minder dan andere schoenen ondersteuning biedt aan de binnenkant van de voetholte. En dan met name het gebied vlak voor de bal van de voet. Het gevolg is dat je schoen hier bij het strak trekken ook smaller wordt. In plaats van dat je voet mooi plat tegen de zool van de schoen aan wordt getrokken wordt je voet juist in de breedte fijn gedrukt met kramp en pijn tot gevolg.
  4. DutchChili

    DutchChili Member

    Dat doet mij ook nog denken aan de tip (die voor sommigen werkt): veters niet strak aantrekken bij de bal van de voet, en iets strakker bij de enkel (de laatste 1 of 2 gaatjes).
  5. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Persoonlijk bol ik mijn voet altijd als ik de veters bij de bal van de voet aantrek, dan weet ik zeker dat ik genoeg ruimte heb om mijn voet te bewegen.
  6. Mannes viking

    Mannes viking Active Member

    klinkt bekend veters te strak bij de tenen en te veel met je tenen afzetten door meer achterop te zitten en zijwaarts afzetten zou dit veel minder pijnlijk moeten zijn
    ik heb dit probleem ook gehad met name viking schoenen ik heb nu Ger Groothuis en geen last meer
    als je overweegt om andere schoenen te nemen ga dan naar een specialist ik ben in verschillende schaatswinkels geweest en werdt het beste in alkmaar geholpen die zagen gelijk de bouw van mijn voeten
    Laatst bewerkt: 17 feb 2021
  7. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Klopt, je wilt je schaatsen bij de tenen losser houden en pas vanaf boven de bal van de voet strak trekken (vanaf het 2e of 3e gaatje van onderaf gezien). Maar als je met je duim in de zool van je schoen duwt zal je merken dat bij Viking juist daar het thermoplast stopt en geen support meer biedt. Geen idee waarom zij dat doen, maar bij resulteerde dit altijd in kramp en pijn. Met name na de 1500m waar ze echt heel strak moeten zitten, maar je wel langere tijd in zuurstofnood zit.

    Sinds ik ben over gestapt op custom mades van Groothuis, nergens meer last van. Vanaf dag 1 kon ik ze super strak zetten zonder ook maar iets te voelen. Custom mades zijn natuurlijk niet voor iedereen een optie, maar ik hoor van meerdere mensen problemen met viking schoenen. Ik heb verder geen ervaring met de fabrieksschoenen van groothuis of andere merken als EVO.
    Ik weet wel dat EVO dan weer een probleem hebben met dat het bovenste gaatje te hoog zit waardoor ze genoodzaakt zijn een lock-lacing te gebruiken omdat ze anders last krijgen van pees-ontstekingen. Zo heeft iedere schoen wel iets...
    Mannes viking vindt dit leuk.
  8. ReneW

    ReneW Active Member

    Ik heb precies dezelfde schoen en ook hetzelfde probleem. Vanavond eens aan het kijken en meten geslagen. Heb in de lengte bijna 2cm ruimte en in de breedte komt mijn voet over de kuip. Na wat gegoogled te hebben blijkt deze schoen eerder smal dan breed. Mijn voet is extreem breed als ik de tabellen bekijk. https://skate-dump.com/NL/welke-maat-schaatsschoen
    Kijk maar eens naar de link. Bij cado Motus staan zowel lengte als breedte maten. Nu zijn er verschillende brede schoenen maar welke je wil ligt ook aan waar je ze voor wil gebruiken. Maple bont jet, evo en raps schijnen ook brede schoenen of varianten te hebben. En die cado Motus dus ook. Succes met zoeken en hou ons op de hoogte zou ik zeggen.
  9. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Ik weet niet wie jou deze schaatsen verkocht heeft, maar dit is absoluut niet hoe schaatsschoenen zouden moeten zitten! In tegenstelling tot loopschoenen hoeven schaatsschoenen niet af te wikkelen. Er moet dus helemaal geen ruimte zitten voor in de neus. Je grote teen moet de neus van de schoen licht raken! De bal van de voet mag niet breder zijn dan de zool, en de schoen moet rond de hiel goed aangrijpen zodat de hiel niet kan liften in de schoen. Daarnaast moet de schoen voldoende zijwaartse steun geven rond de enkels, maar moet je wel vrij voor-/achterwaards kunnen bewegen.
  10. DutchChili

    DutchChili Member

    En als je straks iets nieuws om je voet laat vormen, check dan thuis alvast wat er met de vorm en stand van je voet gebeurd in schaats zit.
    Zo wordt je voet iets breder door de druk. Als je bij het vormen op een bankje zit zonder druk op je voet.... Wordt hij mogelijk te smal.
    En belangrijker nog: Let op het proneren van je enkel en de afstand tussen je knieën.
  11. ReneW

    ReneW Active Member

    Jaren geleden al bij een intersport gekocht. Schuiven en bewegen kan ik echt niet in de schoenen. Die verkoper adviseerde destijds ook wel om nog kleiner te nemen omdat er teveel ruimte voorin zat. Over de breedte werd nooit gepraat. Daarom nu maat nieuwe schoenen zoeken bij goede zaken. Heb dus hele brede voorvoet. Ben bang dat een hele harde schoen bij het vacuüm zuiden mijn voeten teveel in elkaar zal persen. Waardoor er weer hetzelfde probleem ontstaat. Hier namelijk al eens over gelezen. Iemand nog tips voor schoenen of dingen hoe dit te voorkomen?
  12. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Vaak is een deel van de zool en de zijkant van de kuip ook nog thermoplastisch. Je kan tijdens het vacuum trekken de zool ook nog wel ietsje breder krijgen. Trek de veters bij het vacuum trekken niet te strak en laat de persoon die je helpt je voet bij de bal goed plat spreiden.
    Dit neemt echter niet weg dat je als startpunt altijd een schoen moet nemen die in basis goed past. Ik heb ook altijd het probleem gehad dat ik hele brede voorvoeten heb, maar hele smalle enkels en een platte wreef. En schoen die voor goed zit is achter vaak weer iets te wijd en andersom. Dit blijft lastig zoeken. EVO's zitten voor relatief breed en achter goed strak, maar door mijn platte wreef voor mij weer niet geschikt.
  13. Willem Altes

    Willem Altes Member

    Het is ook redelijk standaard dat je bij nieuwe thermoplastische schaatsen na de eerste ritjes teruggaat om iets te doen aan drukpunten. Als het goed is, wijst de verkoper daar al op.
  14. ReneW

    ReneW Active Member

    Maar als je je voet bolt dan maak je hem toch ook weer smaller?
  15. ReneW

    ReneW Active Member

    Kijk goede tips! Ik denk dat ik ook wel een smalle hiel heb maar weet niet. Ook lastig te zeggen hoe hoog mijn voorvoet is. Ga dan maar wel vragen naar een ervaren iemand die veel voeten gezien heeft. Als iemand weet of dit meetbar is dan hoor ik ook graag hoe.
  16. Mannes viking

    Mannes viking Active Member

    ReneW even een aanmerking je hebt ze bij Intersport gekocht maar dat is een sportwinkel en geen schaatswinkel
    ze weten daar van alle sporten waarschijnlijk een heel klein beetje ik zeg niet dat ze er geen verstand van hebben
    maar een officiële schaatswinkel weet als je de juiste winkel betreed over schaatsen alles
    Laatst bewerkt: 18 feb 2021
  17. ReneW

    ReneW Active Member

    Dat had ik destijds moeten doen ja. Overkomt me nu niet weer. Bedankt iig.
  18. Mannes viking

    Mannes viking Active Member

    Ik weet niet waar jij woont maar in alkmaar werd er eerst goed naar mijn voeten gekeken
    En toen pas geadviseerd welke merken er voor mij goed waren viking viel gelijk al af
    En tijdens passen op alle mogelijke drukpunten schuimpjes geplakt en toen pas vacuüm getrokken en hoefde niet 1x terug voor nabehandeling
  19. ReneW

    ReneW Active Member

    Alkmaar is heel ver voor mij. Heb contact met Lindenholz in Rouveen. Een specialist in schaatsen. Ook veel positieve verhalen van over door andere schaatsers.
  20. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Lindenholz is zeker goed. Daar ga je geen spijt van krijgen.
    Mannes viking vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina