WK afstanden 2021

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 11 dec 2020.

  1. mi

    mi Well-Known Member

    G1ant vindt dit leuk.
  2. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    de 10 km... voor een afstand die niet echt populair is... bij de 3 van de laatste 4 WK afstanden is er een WR gereden. Kramer in Gangneung, Fish in SLC en nu v/d Poel.
  3. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    We hebben het er vaak genoeg over gehad dat NL erg dominant is geweest op de 5k en de 10k. In mijn beleving heeft dat vooral met een unieke lichting schaatsers te maken gehad (Gianni, Bob, Carl, Jochem, Sven, Jorrit en Patrick + enkele die ik zo gauw vergeet). Dankzij TJ Flowers (en Fish), opkomende Russen, Jappen en nu ook een Zweed (met een achternaam die je automatisch tot 1 van de favorieten bombardeert) is die dominantie doorbroken. Misschien is daarmee voor de IOC de spanning ook weer terug en zijn ze bereid om het weer serieus te nemen.
  4. MasterAJA29

    MasterAJA29 Active Member

    Sorry dat ik het zeg, maar dit is wel echt onzin natuurlijk. Banen zijn op verschillende momenten toch echt niet met elkaar te vergelijken.
    chicagodude vindt dit leuk.
  5. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    strawbale vindt dit leuk.
  6. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Ja curieus was dat. Ik bedacht (ver na de rit dus heb het niet echt kunnen controleren) dat het misschien tov een schema was. 0,1 groen zou dan dus betekenen 0,1 sneller dan het schema dat ze hadden afgesproken (ideaal schema wereldrecord? Schema Fish?).
    chicagodude, EenBrabander en Marcel Vos vinden dit leuk.
  7. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Plus:
    - Bij de drie laatste WK-afstanden 10km gingen de 9 medailles naar 8 verschillende schaatsers (uit 5 verschillende landen)
    - De laatste vijf belangrijke gouden medailles (vanaf WK 2017, inclusief Spelen in 2018) gingen naar vijf verschillende schaatsers

    Goed om te onthouden als je in discussie raakt met een irritant persoon die de 10 kilometer Nederlandse folklore noemt.
    Laatst bewerkt: 15 feb 2021
    mi, Basje, Duif en 8 anderen vinden dit leuk.
  8. mi

    mi Well-Known Member

    Nee maar 1.52 is wel substantieel harder dan 1.54 op een dag dat er op de baan van de 1.54 blijkbaar een wereldrecord mogelijk was.
    Natuurlijk is het nooit 1 op 1 te vergelijken en kun je tal van argumenten verzinnen. Maar het is zowaar geen Japans om te bedenken dat Miho steengoed was dit weekend.
    Duif en G1ant vinden dit leuk.
  9. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    eerste 'echte' Belgische medaille ooit op het WK afstanden?

    Swings al vier medailles (EK/WK-allround en Olympische spelen), maar nog nooit op WK afstanden als ik het goed heb.

    Edit: vijf medailles als we het EK afstanden meetellen. Laatste 'Belgische' WK afstanden medaille lijkt idd Veldkamp te zijn in een vorige eeuw.
    Laatst bewerkt: 15 feb 2021
    Asterisk en strawbale vinden dit leuk.
  10. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Gemeend van harte! (al weet je inmiddels dat ik bij de TP en MS het houd op WK 'afstanden')
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  11. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Dat was een twijfelgeval. Toch tel ik hem mee omdat hij het onderdeel altijd serieus neemt. De enige manier dat hij kan winnen is toch solo of in een klein groepje.
    G1ant en strawbale vinden dit leuk.
  12. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    OK. Ik tel hem ook mee, maar dan omdat hij de 5 en 10 altijd serieus neemt ;)
  13. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Tsja, die telt gewoon mee. Bergsma kan niet winnen zonder zijn eigen unieke kwaliteiten. Het is een (belangrijk!) individueel onderdeel dat - terecht - door Nederland wordt aangepakt als een teamonderdeel.
    G1ant vindt dit leuk.
  14. sysya

    sysya Well-Known Member

    Als je 1.52 rijdt buiten Noord-Amerika ben je per definitie belachelijk goed. De enige die op (soort van) laagland (niet echt) onder de 1.53 heeft gereden is Wust in Inzel en Inzel ligt nog twee keer hoger dan Nagano. De tijd van Miho is een tijd die zelfs Bowe de stuipen op het lijf jaagt.
  15. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Je bedoelt Intro van The xx?


    Niks mis mee toch?

    Beter dan The Imperial March die ze eerst hadden.
  16. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Wat een leuk weekend schaatsen hebben we toch weer gehad.

    Met een hoop leuke nieuwe namen die verrassend presteren: Nifantava, Wiklund (!), Lamarche, Aldoshkin, Kongshaug, Howe, Odor, Emele, Snellink.
    Subtoppers die door beginnen te breken: Van der Poel (!!!), Liiv, Golovatsiuk, Golubeva, Morozova, Groenewoud, Trofimov.
    En routiniers die nog even verrassend kunnen uithalen: Fatkulina, Aydova, Mantia, Rumyantsev.

    En dan zijn de meeste Aziaten er nog niet eens bij.

    We konden slechts 1 clean sweep noteren. Dat is wel eens anders geweest. Met name op de Spelen zelf. En dat in een pre-Olympisch seizoen. Internationaal staat het schaatsen er beter voor dan in 2013, maar ook beter dan in 2017. De faciliteiten in veel opkomende schaatslanden als Polen en Wit-Rusland zijn sterk verbeterd, er komt sinds lange tijd weer goede nieuwe aanwas uit de Verenigde Staten en met name Noorwegen komt zeer goed voor de dag met een brede selectie talenten. Kazachstan presteert ook beter dan het in jaren heeft gedaan en hopelijk zullen de prestaties van Liiv en Van der Poel in respectievelijk Estland en Zweden ook zorgen voor een nieuwe impuls in talentontwikkeling.

    Dat wereldrecord van Nils van der Poel zal nog wel even beklijven. Esthetisch was het niet de mooiste rit; mijn voorkeur gaat nog steeds naar de 'Metronoom' van Ted-Jan Bloemen. Maar wát een niveau legde hij neer. Zijn rit had zo'n zelfde verlammende werking als die van Fish een jaar eerder, met ongeveer hetzelfde verschil in tijd met de nummer 2.

    En in tegenstelling tot Bloemen leeft hij echt voor de 10km. Een soort Zweedse Bob de Jong. Al toen hij een baanrecord reed in Inzell op de 10 (kun je nagaan, daar wordt best vaak een 10 kilometer op topniveau verreden dacht ik) wist ik dat het een hele gevaarlijke ging worden. Maar dat het zo zou uitpakken. Met een wereldrecord onder zo'n hoge luchtdruk? Nee, dat had ik op voorhand nooit verwacht. Al was die 10km op het EK wel een goede graadmeter voor het geweld dat nog komen ging.

    En nu is Nils een wereldtopper. Een sensatie. Een superster. Al verwacht ik niet dat het grip op hem gaat krijgen. Net als Bob de Jong is hij daar eigenzinnig genoeg voor.

    Van der Poel was op het WK 'to celebrate the 10k'. Nils zei het terloops even in een interview en ik dacht dat niemand het gehoord had, maar gelukkig had Rintje dat kleine zinnetje nog wel meegekregen. Hij reed de 10km dus niet om te winnen, maar om de langste afstand en tevens het hart van de schaatssport te eren.

    Wat een sportman.
    Laatst bewerkt: 15 feb 2021
    Camila, EenBrabander, mi en 5 anderen vinden dit leuk.
  17. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Leuk commentaar!

    Wat betreft je ode aan VDP, hij reed toch echt wel om te winnen; zei al drie jaar hieraan te werken en vanaf afgelopen september wat concreter voor de verbetering van het WR te trainen; de rest was (deels) voor de bühne.
    Net als dat/zijn verhaal over de Vikingrace waarbij Roest de 500m in veertig seconden reed en hij in vijftig, en dat dat hem (de) motivatie gaf: in werkelijheid lagen hun tijden veel dichter bij elkaar (en was in de jeugd het verschil op bijvoorbeeld de 3000m veel groter, in het voordeel van Roest).
    EenBrabander, Camila en alexander79 vinden dit leuk.
  18. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Ik heb quarantenove nochtans al een tijd niet gezien hier;)
    G1ant, Camila, proeme en 2 anderen vinden dit leuk.
  19. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Die is in de modder blijven steken bij het veldrijden ;)
    Eelco vindt dit leuk.
  20. senior

    senior Member

    God zij dank is hij daar ook verdwaald.

Deel Deze Pagina