WK afstanden 2021

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 11 dec 2020.

  1. Inimene

    Inimene Well-Known Member

    it's been a day but i still can't wrap my head around Nils' title and the race I witnessed. I'm still breathless
  2. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Een analyse van de rondetijden op de 3000m. De gemiddelde rondetijd en de rondetijden, vervolgens het verschil met de gemiddelde ronde, de totale afwijking t.o.v. de gemiddelde ronde en als laatste het verschil tussen de gemiddelde ronde en de middelste ronde.

    3km_WKafstanden_opbouw.jpg

    De Jong heeft één van de grootste totale afwijkingen maar zit met haar middelste ronde heel dicht bij haar gemiddelde ronde. Dit wijst er op dat haar verlies zich evenredig t.o.v. haar winst verhoud. Weidemann is, voor Sablikova en Maltais, het meest constant maar zit gek genoeg met haar middelste ronde onder haar gemiddelde ronde.
  3. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Ik zie dat mensen het oneens met je zijn, maar je hebt wel een puntje, vind ik. Het probleem is alleen niet nieuw. Er zit, als je kijkt naar de mannen-afstanden, een heel groot gat tussen de 1500 en de 5000. En dat is regelmatig precies het gat waar de échte mannelijke allrounder tussenin valt. Je zag dat bij Rintje Ritsma, een pure allrounder. Hoeveel hij ook veel won op losse afstanden, was hij daar nooit zo oppermachtig als in het allrounden. Op de 1500 kwam hij, als iedereen in topvorm was, net een klein tikje snelheid tekort tegenover Postma, Sondral en later ook bijvoorbeeld Wennemars, die allemaal ook 1000 meters konden winnen. Op de 5km was hij dan weer nét niet de echte stayer die eerst Koss en later Romme waren. Iemand als Marcel Bosker heeft nu ook dat probleem. Nét niet de snelheid voor de 1500, nét niet de motor voor de 5km. Blokhuijsen in zijn beste jaren: idem. De 5km was vaak net een paar rondjes te lang. Zo'n rit vlak houden lukte soms, maar niet dan wel. Een 3000 meter zou ideaal zijn geweest voor die rijders.

    In zekere zin geldt dat ook voor Roest. Natuurlijk heeft hij ook alles in huis om een 5km te kunnen winnen. Hij moet zijn surplus aan snelheid tegenover Van der Poel dan zien uit te buiten, wat onder zware omstandigheden moeilijker is. Van der Poel is, veel meer dan Roest, het stayerstype. Heeft een grotere motor. Ook Kramer is een ander type dan Roest. Zij zijn echt gemaakt om zo'n 5km vlak te houden. Bij Roest gaat dat prima, mits hij in goede vorm is. Als hij nét niet helemaal in vorm is, loopt het schema in de laatste rondes op. Zoals dat bij Wüst is op een 3 kilometer. Een haat-liefde-verhouding. In topvorm houdt ze hem vlak genoeg om iedereen te kunnen verslaan. Net niet in topvorm is zo'n race vaak 1 a 2 rondjes te lang.

    Van der Poel is gemaakt voor de 10000 meter. Hij kan vandaaruit ook de 5000 meter aan, als hij in topvorm is (zoals nu).

    Kramer is (was) gemaakt voor de 5000 meter. Zelfs als hij op 90% van zijn kunnen was, kon hij zo'n race met het grootste gemak vlak houden.

    Roest is (op dit moment) specialist in het allrounden en op een losse afstand die ergens rond de 3000 meter ligt. In topvorm kan hij ook de 5km en zelfs de 10km aan, maar die vorm had hij gisteren niet. Als Roest zich wil specialiseren op de 5km (wat ik hem zou adviseren, op de 1500 zie ik hem geen olympisch goud winnen) zou hij, denk ik, juist de 1500 moeten laten vallen. Nét iets meer een echte stayer worden. Dan zal die 28-laag minder makkelijk komen (wat ook niet hoeft), maar houdt hij zo'n race misschien wel gewoon 9 van de 10 keer vlak. Zoals SprintMaster terecht zei: die 28,5 en vooral die 28,7 daarna waren te snel. Allemaal 29,1 was genoeg. Maar ik denk dat die 28,5 bij hem gewoon heel makkelijk komt, en dat het vlakhouden nu een uitdaging is omdat hij (nog) niet die pure 5km specialist is die mensen denken dat hij is.
    Laatst bewerkt: 12 feb 2021
    strawbale, mi, alexander79 en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  4. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Nee, niet mee eens. Ook binnen het duwen zullen nuanceverschillen kunnen ontstaan. Als het nu voor de voorste rijder, die geduwd wordt, veel minder vermoeiend is, dan loont het misschien om halverwege de race toch een keer te wisselen. De voorste rijder is nog niet moe, dus die kan dan gaan duwen om alle krachten en energie zo optimaal mogelijk te benutten. Als je tenminste drie gelijkwaardige rijders hebt.

    Daarnaast: goed duwen lijkt me niet makkelijk en zal goed getraind moet worden. Hard schaatsen terwijl je iemand duwt is een andere techniek. Misschien vergt het juist wel meer training dan de traditionele tactiek. Dus het is zeker niet een kwestie van alleen de beste drie opstellen en het beste land dat dan wint.

    Enige grote nadeel van deze tactiek. @SprintMaster en ik verliezen onze hobby: het analyseren van de rondetijden van de verschillende rijders die op kop rijden. :)
    Eelco en Lorca vinden dit leuk.
  5. rhalbersma

    rhalbersma Well-Known Member

    Op het WK allround 1983 eindigde hij wel nog op punten voor Falk-Larssen, maar die had toen de eerste 3 afstanden gewonnen en liet de 10K lopen.
  6. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Leuk interview: https://www.nu.nl/schaatsen/6115937...veel-pijn-om-roest-zo-verdrietig-te-zien.html

    N.a.v. eerdere interviews wel het idee gekregen dat je soms zijn uitspraken met een korreltje zout moet nemen, nu dus ook:
    de Vikingraces waarin ze tegen elkaar gereden hebben waren in 2010 (als C1, Roest net 14, VDP bijna 14), waar het 41.80 & 41.84 vs 46.63 & 46.04 was; in 2011 (als C2, Roest net 15, VDP bijna 15), waar het 40.06 (PR) & 40.57 vs 43.35 & 42.67 was. Een half jaar later reed VDP een PR van 40.70
  7. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Dat laatste vind ik ook het grootste gemis (en het esthetische aspect - het op volle snelheid overnemen vind ik toch iets moois om te zien), maar ik denk dat er zelfs met de duwtactiek zat gevarieerd en gespeeld kan worden. Ik denk dat Nederland (zeker de dames) met minder wisselen en meer duwen al een heel eind gaan komen. Die hoeven echt niet met slechts 1 vrouw op kop te rijden. Een beetje zoals de Canadese vrouwen dus 2 weken geleden.

    Wel vind ik het tricky dat Nederland met nauwelijks training die tactiek gaat inpassen. Je rijdt met het duwen toch meer op elkaar en moet voor de efficiëntie precies in elkaars slag rijden (en eigenlijk zelfs duwen in de bochten, hetgeen ik met De Jong nogal eng vind eigenlijk). Zonder gedegen oefening haast een recept voor valpartijen en/of missers.
    G1ant vindt dit leuk.
  8. MasterAJA29

    MasterAJA29 Active Member

    Ik begrijp je reactie, maar.............. Heeft Roest een wereldtitel of Olympische titel op individuele afstand terwijl hij al jaren de beste is op de 5km? Volgens mij niet, ik kan mij natuurlijk vergissen. Over een Allround titel heb ik het niet, die kan hij bijna niet missen omdat hij geen concurrentie heeft. Een afstandstitel staat toch veel hoger aangeschreven, uiteindelijk draait het om een Olympische titel. Ritsma kan nog zo succesvol zijn geweest, maar hij heeft toch een hele grote smet. Nuijs was ook al jaren 1 van de beste voordat hij eindelijk naar de Olympische spelen kon en won. Hij faalde ook steeds op het moment dat het moest gebeuren en dat doet Roest toch ook al 3 jaar achter elkaar op de WK afstanden. EK titels staan natuurlijk helemaal in de schaduw van de genoemde titels.

    Natuurlijk is het geval Nuijs wel iets anders, sorry voor de verkeerde nuance. De Jong kan je hier helemaal niet mee vergelijken. De Jong is nooit de beste of heersende geweest, zij was altijd 2e of 3e viool tot gisteren dan. Ook gisteren gingen weinigen er van uit dat De Jong ging winnen.
  9. marc_

    marc_ Active Member

    Ik volg de teneur over Roest niet helemaal. Velen, inclusief hijzelf, vonden het geen goede race. Maar met de hele hoge luchtdruk in het achterhoofd was dit toch gewoon een prima race? Gezien de slotronde zat er ook niet meer in. Had hij iets voorzichtiger gestart dan had hij hem wellicht vlakker kunnen houden, maar dan had hij in de beginfase minder marge opgebouwd. Het is niet dat hij een paar rondjes voor het einde al instortte ofzo. Het is gewoon Van der Poel die met deze tijd onder deze omstandigheden extreem goed heeft gereden.
    chicagodude vindt dit leuk.
  10. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Ondanks de absentie van Aziaten verwacht ik wel op vrijwel alle afstanden serieuze internationale concurrentie voor de Nederlanders. Eigenlijk is alleen de 1500m heren voor mij een Nederlands zekerheidje. Hetgeen op zich best vreemd is, want juist op het koningsnummer zou je een hoge prestatiedichtheid verwachten.

    In de praktijk zal Nederland dus nog steeds veel titels winnen, maar het wordt i.i.g. spannend. Nederland won gisteren al een titel, maar het verschil was dermate klein dat deze gouden medaille ook gewoon naar Tsjechië had kunnen gaan.
  11. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Bij de eerste World Cup is Roest verstandig en laat hij de tweede ronde flink oplopen. Bij de tweede World Cup kan hij hem ondanks die snelle tweede ronde toch sterk bijna vlak houden. De race van gisteren mag je vanwege de veel zwaardere omstandigheden niet 1 op 1 met die tweede vergelijken. Het luchtdruk verschil omrekenen naar rondetijd betekent een verschil van zo'n dikke 0.2 seconden! Dus die 28.56 is in de vergelijking bij gelijke omstandigheden eigenlijk 28.36 of sneller! Dat is meer dan 0.3 sec verschil. En de tweede ronde gisteren was dus eigenlijk beter dan de eerste ronde bij zijn tweede World Cup.
  12. Sasha_Krotov

    Sasha_Krotov Active Member

    famous biathlon ex-coach Wolfgang Pichler work as consultant with Sweden speed skating team

    in october on training at Ruppolding , Nils' coach - Joel Eriksson saved Wolfgang Pichler life after heart brake, sweden media post about it
  13. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Bij de team pursuit dames vandaag twee dames met een zware 3000m in de benen, m.n. ADJ. Wüst is nog fris maar heeft ook minder uithoudingsvermogen. Hoe gaan ze dat oplossen? Ik denk dat men serieus zou moeten trainen om Wüst geen tweede aflossing te laten doen en alleen een kopbeurt aan het begin van 1.75 ronde. Zo profiteren ze wel van de snelheid van Wüst maar hebben ze niet het nadeel van een oplopende halve rondetijd. ADJ en Schouten dan een eerste aflossing van 1 ronde laten doen. Vervolgens Schouten én Wüst meteen door wisselen naar opnieuw ADJ voor 1 ronde op kop. Met Schouten in de laatste 1.25 ronde heb je dan een wapen om op het eind nog de vaart er in te houden.
  14. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Het is dan ook niet echt een koningsnummer, maar een beetje een vage afstand waar de spoeling al jaren dun is. Vind ik persoonlijk.
  15. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Top-20 in Thialf op de 3000m vrouwen en 5000m mannen na het WK afstanden.

    Betekenis kleuren:
    - roze achtergrond: tijd van dit seizoen
    - grijze tijd: gereden bij een nationale wedstrijd
    - vetgedrukte naam: laagland-PR

    Wedstrijdaanduidingen zijn in het Engels omdat ik dit soort plaatjes ook op Twitter zet en ik mijn overzicht daarom in het Engels heb.

    Schermafbeelding 2021-02-12 om 13.33.18.png

    Schermafbeelding 2021-02-12 om 13.34.18.png
  16. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Ik wilde alleen laten zien dat hij, gezien de zwaardere omstandheden, in vergelijking met de twee WC's nog voortvarender van start ging.
    SprintMaster vindt dit leuk.
  17. sysya

    sysya Well-Known Member

    Is dat niet een beetje gek om te zeggen dat Wust een mindere inhoud heeft? Ze reed bij de WK kwalificatie nog steeds 4.03 op de 3km, ik heb de afgelopen tp's niet gezien dus misschien heb je wel gewoon gelijk hoor. Maar gezien haar 3km zou ze die inhoud toch gewoon moeten hebben?
  18. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Mooie analyse en context, maar weet niet of Roest en Kramer zo verschillend zijn. Zoals je al schrijft kan Roest (in vorm) de 5k wel degelijk goed vlak houden (zie de rondetijden van de afgelopen twee 6.05). Gisteren niet (tot het eind), omdat hij, gezien de omstandigheden, té snel van start ging. Iets verstandiger gestart had hij met 29.0/1 ook 6.08 gereden, ben ik van overtuigd - die vorm is heus niet ineens weg. Dan was het heel spannend geweest wie uiteindelijk goud zou hebben gepakt, maar had Roest (en Orie) er iig alles uit gehaald. Nu niet. Roest zijn goede 5's zijn veel dichter bij die van Kramer en veel vlakker dan de goede 3 kms van Wüst. Die haat-liefde verhouding zie ik dan ook helemaal niet voor Roest op de 5 (behalve dan nu even nadat hij wéér geen goud heeft).

    PS: grappig dat we het altijd over een grotere motor hebben (bij een stayer-type), terwijl ik zelf eerder aan een grotere tank denk. Juist sprinters hebben een grotere motor (met meer pk's en koppel)
    Laatst bewerkt: 12 feb 2021
    Eelco en alexander79 vinden dit leuk.
  19. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Het was een goede race, maar het punt is en blijft: Roest heeft wederom zijn beste race niet gereden op het moment suprême. 6:10 is prima, maar Roest is al een paar keer sneller geweest, dus hij moet gaan analyseren waarom hij zijn beste races niet op een WK gaan rijden ( in dit opzicht is hij de anti Wust die soms één race wint, maar wel de belangrijkste).
  20. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Roest zijn beste afstand is de 5 km.. rondjes 28 hoog- 29 laag komen gewoon gemakkelijk bij hem, behalve juist tijdens de WK's de laatste paar jaren. Alleen heeft hij nog niet geleerd om zijn race in te delen voor de races waarbij het werken wordt: hoge luchtdruk, mindere vorm. Orie zal hem hierin moeten coachen.. gewoon 29,1 naar huis en je bent er. Hoeft niet die 28,6 te laten zien want dat breekt je op.

Deel Deze Pagina