WK Kwalificatietoernooi (WKKT), 26 dec t/m 28 dec 2020

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lorca, 17 dec 2020.

  1. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    3000m vrouwen
    Hoofdpijn. Bleek uitgeslagen. Minutenlang met haar hoofd in haar handen.
    Niet in staat tot een interview.
    Verslagen door iemand die haar juist in het begín van de 3km wist te declasseren.

    Zo heb ik Ireen Wüst nog niet vaak gezien.

    Het was me het ritje wel, Beune versus Wüst. Na 200 meter was het wenkbrauwen fronsen. Na 600 meter was ik verbaasd. Na 1000 meter was het echt: wat krijgen we nou?
    Gaat Joy Beune, die de afgelopen anderhalf jaar structureel snelheid miste, Wüst eraf rijden aan het begin van de 3km?
    Ja dus. Wüst kwam nog een keer sterk terug, maar het mocht niet meer baten.
    Beune vond haar superbenen terug van het NK allround 2019.
    Of eigenlijk - ze was nog beter.
    Eindelijk kon zij haar sublieme techniek 3 kilometer lang volhouden.

    De bui zag ik al hangen. Sven Kramer én Ireen Wüst gaan het EK allround niet halen.
    Rare uitslagen in coronatijd, ja, ik zie het.
    Maar dit is wel echt next level. Of? Dat Kramer met een stijve rug een slechte 1500m rijdt, oké, dat hebben we wel eens vaker gezien. Maar dat de wereldkampioen allround zich niet eens voor het EK plaatst? Wanneer zagen we dat voor het laatst?
    2019, duh. De wereldkampioen kwam uit Azië. Maar dat daar sprake van was bij een Europese wereldkampioene, was voor het laatst in 2006, met Anni Friesinger - (toen nog geen) Postma. Al denk ik dat die het toernooi gewoon skipte of ziek was of zo. In elk geval verloor ze niet de nationale kwalificatie.

    Antoinette de Jong reed vervolgens echt een superrit.
    En dat baanrecord, dat eraan moest, ging er ook aan.
    3:57 op laagland, het moest een keer gebeuren, en heel mooi dat zij het doet. Ik heb haar technisch gezien nog niet beter zien rijden dan dit weekend. Ze is zo zelfverzekerd geworden. En dan leidt het naar een tijd sneller dan het Calgary-PR van Wüst. Toe maar.
    Wel gek dat zij en Beune op 1 en 2 stonden. Achtereekte moest nog komen en dan zat een Jumbo 1-2-3 erin. Behalve dan dat Achtereekte helemaal geen goede vorm heeft en ze haar status als Olympisch kampioene 3km niet kan bekronen met een WK-afstanden-titel op die afstand.

    Schouten explodeert dan nog in de laatste ronden naar een persoonlijk record en een tijd die ook ver onder het oude baanrecord ligt. Wauw. Wat heeft zij zich ook ontwikkeld.

    De 3km is met dit niveau echt een schitterende afstand.

    In een alternate history hebben Wüst, Visser en Wijfje de plekken. Of Achtereekte. Of Anema, die haar topsportstatus nog niet behalen kan.


    Ik hoop dat Ireen haar hoofdpijn wat gezakt is.
    chicagodude, Marcel Vos, Lorca en 2 anderen vinden dit leuk.
  2. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Joy Beune
    We zijn op dit forum dit jaar kritisch geweest op Joy Beune. En terecht, want haar prestaties vielen tegen. Ze viel in positieve zin meer op buiten de ijsbaan dan op het ijs en leek dus verkeerde prioriteiten te stellen.
    Vandaag was do or die en wat heeft ze zich fantastisch gerevancheerd! De legende Ireen Wüst in een rechtstreeks duel naar huis schaatsen en twee startplekken veroveren. Terwijl de druk het grootst was, immers de laatste kans om het seizoen te redden, zo presteren is magistraal. Geeft ook een positiever beeld van haar stressbestendigheid. Wellicht heeft ze vandaag het zetje gekregen om haar status van toptalent om te gaan zetten in een doorbraak als internationaal topschaatsster. En was haar rit op de 3km de wisseling van de wacht.
    Lorca, Eelco en alexander79 vinden dit leuk.
  3. alexlondon

    alexlondon Active Member

    Beune heeft zich nu al drie!! jaar op rij geplaatst voor het WK afstanden, dus zo uit de lucht komt dit ook niet vallen. Dit was wel een prestatie met nog meer cachet, zeker ook omdat het de eerste keer 3 km was, maar ze weet wel steeds te pieken tijdens het WKT.
  4. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Respect voor Beune. Het was wachten op weer eens een goed toernooi voor haar. En het ook nog rechtstreeks tegen Wust te laten zien was klasse. Vond het wel opmerkelijk dat de Jong eerst Achtereekte noemde die zich niet had geplaatst en pas oh ja, Joy reed ook nog goed.
  5. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Doordat ze nog niet echt iets heeft laten zien tijdens de Wk's ... hopelijk kan ze meer laten zien dit komend WK.
  6. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Kritisch zijn is op zich niet verkeerd, maar je kan er ook in doorslaan. Dat is in het geval van Beune wel wat gebeurd op dit forum. Af en toe is het ook een kwestie van geduld hebben. Er zijn genoeg toppers die een seizoen meemaken waarin het niet helemaal loopt. Wat dat betreft heeft Orie er denk ik goed aangedaan om haar contact na vorig seizoen gewoon te verlengen met twee jaar. Dan laat je gewoon zien dat je als ploeg de tijd neemt om te werken aan iemands ontwikkeling. Ik herinner me vaag nog dat iemand vorig jaar op dit forum postte dat het missen van het WK Allround een groot drama was in de ontwikkeling van haar carrière. Dat soort teksten zijn gewoon zwaar overtrokken.

    In het algemeen vind ik dat men in de media en ook op dit forum wat te veel met alle winden meewaait. Vandaag rijdt Beune goed, dat is mooi, maar ook is het zo dat een zwaluw geen zomer maakt. Ik ben benieuwd of ze kan bevestigen in de komende races. Zo niet, dan zijn er volgend jaar gewoon weer nieuwe kansen.

    Visser dreigt een beetje in hetzelfde schuitje te komen nu. Je ziet dat de druk daar ook behoorlijk toeneemt door het huilen na de 3000 meter van vandaag. Het is zaak om de rust terug te laten keren en de zaken in perspectief te plaatsen. Want de 3000 meter van Visser was niet goed genoeg, maar ook niet barslecht. Als je er gewoon nuchter naar kijkt, heeft ze gewoon een reële kans om zich te revancheren op de 5000 meter. De Jong doet niet mee, Achtereekte is ook niet in topvorm en Visser is meer een specialiste dan Beune. Dus er is perspectief en dan moet je zorgen dat je het in de bovenkamer weer op de rit hebt om zo goed mogelijk te rijden. En als het niet lukt, dan zijn er vorig jaar nieuwe kansen.

    Het niveau bij de dames is in de breedte gewoon erg hoog op de 1500 en 3000 meter. Dat betekent dat iedereen wel eens een keer een kwalificatie mist, daar is nu zelfs Wüst achter gekomen. Dat is niet meteen reden om te twijfelen aan iemands motivatie, om bij de pakken neer te zitten of om meteen van ploeg te moeten wisselen.
    alexlondon, Duif en Lorca vinden dit leuk.
  7. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    In het geval van Beune speelt ook dat ze door de verkeerde dingen in het nieuws kwam en dat haar prestaties er niet naar waren voor al de aandacht die zij kreeg. Nu rijdt ze een prima 3 km.. laten we inderdaad afwachten wat ze de komende weken/ maanden nog kan laten zien.

    Visser is geen 3 km rijdster, dus is niet verrassend dat ze zich niet plaatst. Ze kan de 3 km wel rijden, maar dan moet alles kloppen. Gewoon focussen op de 5 km.
  8. sysya

    sysya Well-Known Member

    Beune heeft me wel echt verbaast, ik weet niet wat die in haar ontbijt had zitten vandaag haha. Even 3.59 rijden in Thialf, nadat je de dag ervoor niet onder de 1.56 komt, dat is toch echt wel bijzonder.
  9. sysya

    sysya Well-Known Member

    Ik wil niet te snel oordelen in deze. De Jong is langdurig geblesseerd geweest dat is niet een gevolg van slecht management (en vergeet niet dat ze bij Iko juist ontzettend gegroeid is). Ter Mors is altijd all een wild card geweest, het is of fantastisch of helemaal niks. Maakt volgens mij niet uit waar die rijdt het is altijd drama of winst. Wijfje rijdt helemaal niet slecht alleen wordt ze eraf gereden door een fantastische tijd van Beune die niemand verwacht had. 1.55,3 en 4.01,5 kun je met alle wil van de wereld geen blamage noemen. Esmee Visser rijdt een keurige 3km alleen ja snelheid zal nooit haar focus zijn en dus wint ze het nooit met deze luchtdruk met deze tijden. Blokhuisen, tja kan ik niet veel van zeggen, feit is wel dat Iko niet bepaald bekent staat om de mannen tak en hij blijkbaar genoeg vooruitgang laat zien in de training om een nieuw contract te krijgen.

    De talenten kun je noemen, maar ook dit is niet 100% te voorspellen, talenten zijn grillig en springen vaak alle kanten op. Het gaat nu wat minder, maar misschien staan ze volgend jaar wel weer vooraan, volgens mij hebben we met Beune daar vandaag net een perfect voorbeeld van gezien.
    alexlondon en Duif vinden dit leuk.
  10. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Tja, dat is iets wat mensen in het algemeen doen. We zouden er goed aan doen dingen meer in perspectief te plaatsen, maar kennelijk zit dat niet echt in onze aard.
  11. mi

    mi Well-Known Member

    ik ben het niet met je eens dat er te snel geoordeeld is hoor. Het is helemaal niet het issue dat een talent tijd nodig heeft. Daarvoor alle begrip. Wat we hier bespraken was het gebrek aan progressie tov haar eigen tijden gecombineerd met interviews waarin ze zelf aangaf de spanning niet goed aan te kunnen. Dat tesamen is iets om zorgen over te hebben als het gaat om 1 van de grote talenten voor de toekomst en als we daarover niet kunnen discussiëren waarover dan nog wel.
    Neemt niet weg dat is het meer dan geweldig leuk vind om te zien dat ze er nu doorheen komt en met bravoure de 3 km aanviel. Enorm van genoten en laat dit een keerpunt zijn!!
    G1ant en sysya vinden dit leuk.
  12. proeme

    proeme Well-Known Member

  13. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Mijn eerste voorspelling voor vandaag. Ireen Wüst en Sven Kramer trekken zich terug voor de langste afstand.
    mi vindt dit leuk.
  14. JJS

    JJS Active Member

    Is dat de regel? (ik ken het onderdeel amper). Waarom doet er dan geen 500/1000m specialist mee? Die rijdt die marathon diesels in 2 a 3 rondjes op een ronde en kan daarna in zijn eentje naar de eindstreep ploeteren.
    RodyTur10, proeme en mi vinden dit leuk.
  15. sysya

    sysya Well-Known Member

    Stond Wust ingeschreven voor de 5km?
  16. Duif

    Duif Well-Known Member

    Ja, ze staat ook nog steeds in de loting op TT pagina 856. Net als Ant. de Jong
  17. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Toegevoegd op basis van de 3000 meter. Maar die gaat er wel weer uit inderdaad.
  18. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Vanessa Herzog en Heather Bergsma deden tot een paar jaar terug ook mee in het damespeloton en types als Verweij en Mantia kun je ook zo benaderen, maar zo werkt het niet. Het peloton kan makkelijk een x aantal rondjes 25,0 rijden. Als rijder in een peloton verbruik je immers ook veel minder energie vanwege veel minder luchtweerstand. Als een sprinter direct uit de startblokken schiet met rondjes 23 dan zijn de benen waarschijnlijk na 1 á 2 rondjes al vol. Het peloton hoeft maar een paar rondjes aan te zetten en ze hebben zo'n sprinter zonder al te veel moeite zo weer te pakken. Verspilde moeite dus.

    Daarnaast loop je als sprinter natuurlijk het risico dat je concurrenten op de bagagedrager meeneemt als je zo op de max demarreerd. Dan ben je na 2 rondjes kapot en is eenvoudige winst van een van de concurrenten het enige dat je hebt bereikt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over sprinters en deze binnenbochten langs de inrijlaan; de beste 500m sprinters zouden op hun maximale snelheid waarschijnlijk uit die krappe bochten vliegen. En over hoe intervalsnelheid (het vermogen om tijdens de race meermaals te kunnen versnellen of om een eindsprint goed te kunnen rijden na 15 harde temporondjes) anders is dan pure gemiddelde snelheid van langebaners. Het is een andere tak van sport.
    Laatst bewerkt: 28 dec 2020
    SprintMaster en G1ant vinden dit leuk.
  19. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Startlijsten worden pas een uur voor aanvang van de race gereviseerd. Antoinette heeft zich inmiddels afgemeld, en ik vermoed inderdaad dat Wüst dat ook zal doen.

    De 1000m wordt prop- en propvol met serieuze kanshebbers voor een WK danwel WB-ticket.

    EDIT: vermoed inderdaad dat Wüst zich al heeft afgemeld. Maaike Verweij mag de 5000m rijden.
  20. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Snelle tijden, veel PR's, ze maken alles toch nog een stuk mooier. Gisteren was een heerlijke dag. Van Beune tot Hollaar, van Kok tot Roest en van Schulting tot De Jong.

    Geen Kramer en Wüst op een allroudtoernooi. Is er dan niets meer heilig in dit gekke jaar?

    Vandaag verheug ik me toch wel enorm op de 10 km. Schrijf alvast maar op: 3 man onder de 12.50. Misschien wel alle drie onder de 12.45. Kramer is kansloos, als hij al start. Het zal tussen Bergsma, Roest en Talsma gaan voor de 2 WK-plekken. Talsma heeft het voordeel dat hij na Roest en Bergsma rijdt, maar zal veel minder aan zijn tegenstander hebben. Een Bergsma in vorm die buiten de boot valt op de 10km kan ik me nauwelijks voorstellen. Heeft ook als enige van de drie geen 1500 meter in de benen. Roest is ook in supervorm, maar zijn 10 kilometers zijn geen zekerheidje. Talsma: al hij op een 5km gelijkwaardig is aan Bergsma, dan kan dat op een 10km ook. Zo was het bij het NK afstanden namelijk ook.
    SprintMaster, Duif en Lorca vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina