WK Kwalificatietoernooi (WKKT), 26 dec t/m 28 dec 2020

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lorca, 17 dec 2020.

  1. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    10 kilometer gaat ook interessant worden. Kramer start eerder dan Bergsma, Talsma en Roest volgens mij.
  2. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Bergsma wegens DQ op NK in de eerste ritten?
  3. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Ik kan het niet echt duidelijk meer terugvinden. De selectiedocumenten zijn een chaos geworden door alle wijzigingen steeds. Roest en Talsma zullen in ieder geval bij de laatste vier zitten.
  4. diploma

    diploma Active Member

    Wat een geweldige apotheose! Al had ik als fan van Marcel Bosker liever een andere volgorde van de top vijf gezien. Als ik verder denk aan het OKT van volgend jaar, wordt het ook voor de team pursuit belangrijk wie de tickets op de 5km pakken. Als daar Bergsma of Talsma bijzit, heeft de teampursuit al een probleem (waarbij ik ervan uit ga dat Roest en Kramer zich sowieso wel zullen plaatsen).

    Verder vandaag vooral genoten van Ireen Wüst. Het was nog niet geweldig, maar wel weer ruim goed genoeg om zich voor de WK te plaatsen. Ik verwacht haar terug op de eerste plaats in februari.
  5. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Ik heb de limiettijden niet helemaal scherp staan, maar volgens mij heeft Hekman nu ook een limiettijd gereden op de 1500m met 1.54,91. 0,07 sec sneller dan zijn vorige PR. Harm Visser in 1.51. Het sprinters onderonsje op de 5000m wordt gewonnen door Stroetinga. Met zijn 6.27,03 rijdt hij tegelijkertijd een Masters Best voor krasse knarren (40 plussers). Bart Hoolwerf zit met 6.30,43 ook veilig bij eventuele WB-selectie. We kunnen bij de heren in ieder geval putten uit een brede selectie namen.

    Bij de dames deed Kamminga niet mee. Sandrine Tas reed geen beste race met 2.04 op de 1500m. Zit die nu veilig voor het EK Allround?
  6. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De tijd van Hekman valt me wel tegen, is ook niet de A limiet (1:50:50) maar de B limiet van 1:59:00
    Tas heeft van vorig jaar 4:16:88 staan op de 3km uit Inzell bij de Internationale Saisoneröffnung. Die zal wel meetellen.
  7. proeme

    proeme Well-Known Member

    zijn ploeg heeft het op FB over "Het ging allemaal goed, en met een 1.54.91 reed hij niet alleen onder de limiet van 1.57, maar reed hij ook nog een pr."
    Hebben zij andere limieten dan jij?
  8. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    De limiettijden die de ISU tegenwoordig hanteren zijn 1.57,50 en 6.48,00

    Zie het bestand.

    Bijgevoegde bestanden:

  9. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Nou, dat was me wel weer het ritje voor Roest. Als hij een ontspannen slag te pakken heeft, vliegt hij naar 6:08.21. Daarmee blijft het WR laagland nog staan, maar het baanrecord in Thialf niet. En dat terwijl de luchtdruk vandaag nog normaal was. Volgens het model van @SprintMaster kunnen we uitvogelen of Roest bij de luchtdruk van morgen (973 hPa !!!, 40 onder normaal) onder die 6:06.82 had gereden. Ik denk het eigenlijk wel. Dit was heel erg goed.

    Je kon het echter ook wel zien aankomen. Als Jansman en Snellink al 6:17 rijden ...
    Bosker reed in de schaduw mooi mee naar 6:14. Goed genoeg voor kwalificatie, denk je dan.

    Maar er waren nog twee Friezen die vanaf de drie kilometer een vette versnelling plaatsen en elkaar lekker een potje aan het dollen zijn en er was vervolgens nog een derde Fries die zijn zakrekenmachine thuis kon laten liggen om toch te kunnen berekenen hoe hij nog net precies uitgekiend tussen die andere twee Friezen ging passen.

    6:08, 6:12, 6:13, 6:13, 6:14. Er zijn in Thialf wel eens meer dan 5 mannen onder de 6:15 geweest, maar niet vijf Nederlanders, geloof ik. Bij het afgelopen NK afstanden was het er één. En bij het NK allround waren het er precies nul.

    Bij het EK allround lijkt het me de vraag met hoeveel punten verschil Roest gaat winnen. Tenzij hij per ongeluk weer de benen van Salt Lake City eronder schroeft. Maar dat zal wel niet.

    Of Sven Kramer heefter nog zin in. Die had vandaag harder gekund qua eindtijd, maar dat was niet nodig. Bij een titeltoernooi had hij minimaal 6:10 gereden, als dat nodig was.

    Pedersen (niet in vorm), Semerikov (slechte sprint), Trofimov (geen supervorm), Bosker (als hij zich plaatst - op alle afstanden minder dan Roest) - het zijn allemaal geen echte concurrenten voor Roest op het EK allround. Blijft over: mr. 12:46. Nils van der Poel is de enige EK-ganger die in elk geval op de 10km kan wedijveren met Roest. Maar dan moet hij wel op alle andere drie afstanden zijn PR's net zo verpulveren als op de 10km. Doet hij dat, dan rijdt hij: 36.97 - 6:07.09 - 1:44.94 - en dus 12:46.91. Maar dat is een puur theoretische aangelegenheid. Wel een leuke fantasie, daar niet van.

    Nee, Roest gaat wereldkampioen allround worden. Ik bedoel Europees kampioen. Blijft wennen.

    En straks op de World Cups en de WK afstanden ben ik heel erg benieuwd naar de Canadezen. Wie weet doet natuurijs wel wonderen! Patrick Roest reed zijn allereerste 10 kilometer in Ammerstol, en dat was dus, op natuurijs ...
  10. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Dan heb ik gekeken in 2360 voor de World Cups. Die B limieten zijn langzamer. Anderen weer sneller, vreemd.
  11. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Nou dan zal Bosker stappen moeten gaan maken. Talsma wordt alleen maar beter en Bergsma kan het nog steeds.
  12. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Hele grote kans inderdaad. En een serieuze kans dat hij de 6:05 was in gegaan.
  13. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    ZeeKoei en SprintMaster vinden dit leuk.
  14. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Trouwens, morgen tikken we een luchtdruk van 973 hPa aan. Wanneer is dat voor het laatst gebeurd? Onder de 980 in Thialf is volgens mij heel zeldzaam.
  15. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Met ADJ in vorm kan een fatsoenlijk BR op de 3km morgen bij de verwachte luchtdruk wel mogelijk zijn.
    SprintMaster vindt dit leuk.
  16. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Mooie wedstrijden gezien vandaag.

    500m mannen
    Internationaal niet van hoogstaand niveau. Ik vond het wel knap hoe Kai Verbij in de tweede omloop een voor zijn doen en seizoen ijzersterke 500m reed. Dat de 32-jarige Hein Otterspeer zich pas 1x heeft geplaatst voor een 500m op de WK Afstanden, zegt mij dat we hier geen medaillekandidaat mee gaan missen. Ik gun Ronald Mulder na veel tegenslag ook wel een meevaller. De strijd om de derde starplek voor het EK wordt wel spannend. Kai Verbij lijkt me een zekerheidje.

    5000m mannen
    Een werkelijk voortreffelijk opgebouwde en uitmuntende race van Patrick Roest. Genieten! Dat Sven Kramer nog zo kon afbouwen had ik niet verwacht. Marcel Bosker zet niet de stappen die hij moet zetten. Hij blijft een Nederlandse subtopper i.p.v. een kandidaat wereldkampioen. Een verloren seizoen voor Jan Blokhuijsen.

    1500m vrouwen
    Voor Antoinette de Jong zeer knap om in zo'n veld te winnen. Ik ben wel blij dat Jorien ter Mors buiten de boot valt. Scheelt weer een irritant interview bij het WK. Irene Schouten lijkt me opeens een zeer grote kanshebber voor plaatsing op de EK. Hier krijgt ze vertrouwen van voor de komende dagen. Zou Reina Anema ook nog kans maken? Het seizoen van Joy Beune is mislukt. En wat was Carlijn Achtereekte eigenlijk aan het doen? Dat leek niet op (snel)schaatsen. Gioya Lancee, Robin Groot en Evelien Vijn zijn met het oog op de toekomst interessant om te volgen. Al had ik eerlijk gezegd van Robin Groot een grotere stap verwacht, dan ze dit seizoen zet. Al was dit haar beste race van het seizoen.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  17. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    In mijn database zie ik slechts 1 wedstrijd: 10 december 2017, C junioren en ouder, luchtdruk 977hPa. Daarin verbeterde Remo Slotegraaf zijn PR op de 3km met ruim 4 seconden naar 3:57.52. Zouden we die tijd morgen bij de dames gaan zien?

    Verder Viking Race vorig jaar 980 met Vijn in 4:14 en van de grotere wedstrijden het NK allround/sprint 2019 met 981-983.
    Laatst bewerkt: 26 dec 2020
    EenBrabander vindt dit leuk.
  18. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    1500m vrouwen:
    In de breedte van een behoorlijk niveau. Vooral de jonge deelnemers wisten sterk te pieken; ook de dames die eerder dit seizoen in de slotrondes compleet op een hoop gingen. Zoals Vijn (sterk om als a-1 junior al onder de 2.00 te komen), De Boer en Groot. Die laatste valt inderdaad wat tegen dit seizoen, maar dit leek weer ergens op. De top 7 was erg sterk. De nummer 5 van het NK, Groenewoud, valt buiten de boot nu Schouten en Beune hun beste races van het seizoen rijden, maar pakt een dik PR en de snelste doorkomsttijd op de 700m; dat biedt perspectief voor de 1000m. Haar ploeggenote Dul eindigt anoniem op plek 11, maar reed een sterke eerste 500m. Later bleek dat ze materiaalpech had gekregen op dat punt, en toch finisht ze in de 1.57. Knap. Ook een naam voor de propvolle 1000m voor dames. De prestatiedichtheid daar is/wordt ongekend hoog.

    Beune rijdt weliswaar haar beste race van het seizoen, maar zo'n uitschieter als vorig seizoen op het NK zit er nu niet in. Ze moet hopen op een afzegging van Schouten (als de 1500m en de MS elkaar kruizen wellicht) wil ze mee kunnen doen. Zie ik niet gebeuren overigens. En over die Schouten gesproken: als je mij twee jaar geleden had gezegd dat zij op 0,3 sec van WK-plekken zou eindigen op een 1500m, dan had ik je voor gek verklaard. En dat zeg ik als iemand die altijd intrinsiek overtuigd is geweest van haar talent. Wat maakt die een groei door. Ze heeft dit jaar al 2 sec van haar PR afgeschaafd. Zonder de veelbesproken kruising van Wijfje en Wüst had dat WK plekje er mogelijk zelfs in gezeten. De rit van De Jong was vervolgens echt klasse. Blakend van zelfvertrouwen en ze heeft zich - eindelijk - niet door haar tegenstander van de wijs laten maken en bleef technisch goed schaatsen. Snelle rondjes en een heel net schema. Ik kijk alvast uit naar De Jong en Schouten morgen op de 3000m. Afgaande op de laatste paar trainingswedstrijden dichtte ik Achtereekte daarop ook een goede kans toe, maar haar 1500m-rit vandaag leek wel een parodie. Ik hoop maar dat ze de rit na die moeilijke wissel op de 700m gewoon liet lopen, want dit zag er niet best uit.

    Zo nog even een uitgebreid verslagje van de 5000m.
    Laatst bewerkt: 26 dec 2020
  19. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    5000m heren:
    Zoals gezegd; dit was genieten geblazen. Voor de dweil werd er een beetje geklaagd dat er niet onder de 6.20 werd gereden, maar toch een paar aardige ritten gezien. Stoltenborg en Kooiman ogen prima in vorm voor de 10km, maar die snelle rondjes zijn nog altijd een brug te ver. 6.22 is voor Stoltenborg daarentegen wel een tijd waar hij in jaren niet aan is gekomen. Slotegraaf rijdt nu al voor de tweede keer als broekie onder de 6.30. Van Ramler werd ik nog het meest enthousiast voor de dweil. Niet omdat het zo'n goede rit was. Integendeel; er is nog heeel veel te verbeteren (hij was na een paar rondjes zijn techniek kwijt; ging voorwaarts schaatsen, zijn afzet werd te kort en hij verloor het effect van zijn valbeweging). Toch houdt hij tot het einde van de rit zijn rondetijden keurig onder de 31 seconden en 6.24 is geen beroerde eindtijd. Zeker als het niet lekker loopt. Daar kunnen Anema en Samplonius wel wat mee.

    Na de dweil werden we getrakteerd op mooie ritten. Huizinga - Ariëns was eerst nog een sof. Huizinga weet zijn 3.40 van afgelopen week niet echt door te trekken en Ariëns zijn 3.44 evenmin. Wat er met hem gebeurde op 3800m weet ik niet. Het leek wel op een verrekking of een mechanisch defect, want hij kwam niet bepaald kapot over de streep. De rit tussen Jansman en Snellink was daarna om van te smullen. Jansman is een van de velen die maar niet de grens van de 6.20 wisten te trotseren, maar duikt daar nu ferm onder met een vlakke rit op z'n Bergsma's. Snellink's niveau (vooral t.o.v. vorig seizoen) weet me iedere keer weer te verbazen. Mooi ook dat hij durft te racen tegen zijn tegenstander en versnellingen kan plaatsen. Die komt volledig tot z'n recht bij TalentNED, maar is inmiddels wel onhoudbaar geworden voor die ploeg. Benieuwd waar hij terecht komt volgend seizoen, want heeft Jumbo-Visma als grootste ploeg (waar hij al eens meetrainde) überhaupt ruimte?

    Hetzelfde geldt natuurlijk voor Talsma, die niet meer kan ophouden met PR's rijden. Met zijn vermogen om middenin een race nog zo te versnellen een hel voor elke tegenstander. Zeker met het oog op de 10km van aanstaande maandag. Hij zat er vandaag dichtbij (Bergsma maakte een misslag in de laatste ronde, waarmee hij zijn WK-ticket nog bijna uit handen gaf), maar die gaat er nog wel komen. Al moet hier wel gezegd worden dat Kramer hem vooral gevaarlijk maakte door zo lang op hem te wachten. Die had een slow-starter als Talsma na 3 rondjes al op een ferme achterstand kunnen rijden, maar Kramer oogde ondanks zijn goede vorm ietwat onzeker. Over Bosker, die steeds naast de pot lijkt te piesen deze jaren, kunnen we niet zeggen dat die een slechte rit reed. Goede opening en vervolgens vlak met bijna geen verval. Het gebrek aan snelle rondjes (en wat meer durf in het begin) breekt hem vandaag op. Bergsma was een vraagteken nu het algemeen bekend is dat hij zijn vorm en zijn plezier uit het marathonschaatsen haalt, maar die oogde prima. Knap dat hij er toch weer bijzit. Minutieuze vlakke rit, precies op het schema van Talsma. Aan z'n opening kon je het gebrek aan wedstrijden zien (ook een rugblessure gehad), maar z'n eerste volle rondes waren fel en overtuigend. Ben vooral benieuwd naar z'n inhoud op de 10km zo zonder marathons. Jammer alleen dat z'n tegenstander Blokhuijsen zo tegenviel. Die doet dit seizoen voor spek en bonen mee. Tenslotte: Roest. Wat moet je daar nog over zeggen. Een baanrecord bij goede omstandigheden lijkt tegenwoordig bij hem een vanzelfsprekendheid. Nu een keer niet te gek geopend en dan blijkt weer hoe ogenschijnlijk makkelijk hij kan afbouwen. Ben benieuwd of hij nu wel overtuigend voor de dag gaat komen op de 10km. Ik zou zeggen van wel. Eerst de 1500m morgen maar eens afwerken. Doet qua loting denken aan de 5km van vandaag. In de tweede helft in iedere rit een kanshebber.
    Laatst bewerkt: 26 dec 2020
    alexander79 en EenBrabander vinden dit leuk.
  20. sysya

    sysya Well-Known Member

    Plaatsing voor EK allround wordt heel interessant. Wust heeft 1,44 op Schouten, 0,88 op Wijfje. Wust reed in oktober 4.06, Wijfje heeft in november 4.03 en 4.04 gereden (4.08 in oktober). Schouten heeft 2 keer 4.01,9 staan van oktober. Met die tijden in het achterhoofd kan dit een hele lastige klus worden voor Wust zeker als je je bedenkt dat het EK allround niet in haar planning stond totdat corona het seizoen omgooide. De andere dames staan in principe denk ik te ver weg of hebben geen goede 3km om nog aanspraak te maken op een allround plek.

    BR op de 3km is zeker een mogelijkheid, mag ook wel een keer na bijna 8 jaar :)
    EenBrabander vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina