Tegenhangen in de bocht, HELP!

Discussie in 'Techniek & training' gestart door steinberg1986, 27 nov 2020.

  1. steinberg1986

    steinberg1986 New Member

    Hoi schaatsliefhebbers,
    Ik ben nu voor het 3e seizoen bezig om de schaatstechnieken onder de knie te krijgen. Voor mijn gevoel gaat het steeds beter, maar ik ben er zeker nog niet! Ik heb een 'probleem' waar ik niet vanaf kom, ik 'stuur tegen' in de bochten met mijn bovenlichaam. Dit zit er zo ingebakken dat ik het er niet uit krijg. Heeft iemand tips hoe ik dit verbeter? Ik heb een filmpje om te laten zien wat ik bedoel.

    Ohja, tips, op/aanmerkingen op mijn algehele techniek zijn natuurlijk ook welkom! ;) Bedankt alvast!

  2. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Ik heb je filmpje bekeken en ik zie een aantal zaken die opvallen.

    In onderstaande screenshots zie je dat je recht op je linkerijzer staat in plaats van op de buitenkant (linkerkant) . Daarom stuurt je ijzer niet en moet je met je bovenlichaam gaan werken om alsnog de bocht door te gaan. Daarnaast loopt je heuplijn naar achteren (je rechterheup zit verder naar achteren dan je linkerheup), dit creëert een grote uitdaging bij het onderdoor strekken van het linker been. Beide afzetten (links en rechts) lopen daardoor naar achteren weg en je moet wringen met je bovenlichaam om over te kunnen stappen.

    Mijn persoonlijke aanbeveling voor het rechte eind zou zijn dat je de basisschaatshouding wat beter aanleert (knieën zo ver mogelijk naar voren drukken voor een kleine enkelhoek, billen naar beneden drukken en schouders ontspannen (rond) met een zo horizontaal mogelijke rug). Knieën naar voren en billen naar beneden zijn eerst de belangrijkste zaken. Daarnaast komt je bijhaal nu geheel van de zijkant. Ideaal zou zijn als je na de afzet je been eerst naar achteren beweegt, hiermee bouw je druk op (zoals in het plaatje van de Russen). Het idee is dat je eerst afzet en je bijhaalbeen zo laat mogelijk plaatst. Het liefst plaats je pas als je (bijna) helemaal klaar bent met je afzet. Als je dit beheerst dan wordt de bocht ook makkelijker. Ik ga hier nu niet verder op in want dit was niet je vraag.

    Dan komen we nu bij je vraag: Hoe kan jij je bocht verbeteren?

    Een bocht begin je op het laatste deel van het rechte eind. Je eindigt het rechte eind op je rechterbeen. Die laatste slag (stuk glijden) is rechtdoor. Terwijl je de bocht in gaat stuur je met rechts zodat je de bochtlijn volgt. Je linkerbeen hangt bij het insturen van de bocht naar achteren. Bij het insturen van de bocht breng je je rechterschouder naar beneden en druk je je heup in de bocht. Je heup gaat dus naar de linkerkant tov je benen. Hoe de houding moet zijn zie je in het plaatje met degene in het blauwe pak. Zodra je met rechts af hebt gezet (eindfase van je afzet) dan plaats je links op de linker (buiten-)kant. Dit is stabieler als je enkelhoek goed is (vandaar het stukje over het rechte eind). Als je op links staat dan stap je niet over! maar duw je eerst je linkerbeen onderdoor. Je rechterbeen breng je naar je borst. Als je genoeg ruimte hebt gemaakt (ver genoeg bent met je afzet) dan plaats je je rechterbeen vanzelf. Dan ga je weer met rechts afzetten. Dit herhaal je steeds totdat je weer op het rechte eind bent.

    Een aantal oefeningen die je kan doen:

    1. Maak een aantal bochten waarbij je alleen op je rechterbeen staat. Je linkerbeen is in de lucht. Hiermee leer je sturen met rechts.
    2. Maak een aantal bochten waarbij je alleen op je linkerbeen staat. Hiermee leer je sturen met links. De meeste mensen hebben hier meer problemen mee. Je kan in het begin je rechtervoet af en toe neerzetten voor stabiliteit.
    3. Maak een aantal bochten waarbij je alleen maar met rechts afzet. Je linkerbeen plaats je. > Dus je zet met rechts af. Plaatst je linkervoet. Als dit stabiel is dan haal je je linkervoet weer van het ijs en zet je weer met rechts af. Hiermee leer je het ingaan van de bocht.
    4. Maak een aantal bochten waarbij je afzet met je linkervoet. Aan het eind zet je rechts neer. Als dit lekker gaat dan houdt je beide voeten aan het ijs en stuur je met beide schaatsen de hele bocht door.
    5. Kom vanaf het rechte eind rechtdoor op de bocht af en stuur op rechts de bocht in. Als het lekkerder gaat doe dit dan met steeds meer snelheid.
    6. Maak bewust het aantal overstappen in de bocht steeds lager. Begin met 7, maak er 6, 5, 4, 3, 2, 1 van
    Dit is best een lang verhaal en er staat veel in. Het complexe van schaatsen is dat je alles tegelijk moet doen en veel deelbewegingen tegelijk moet maken. Naast alle oefeningen moet je altijd denken aan de eerder uitgelegde basishouding! Enkelhoek zo klein mogelijk (knieën zo ver mogelijk naar voren), billen naar beneden, rechterschouder omlaag (je schouders parallel aan je heupen).

    Er zullen vast nog wel meer reacties-/ aanvullingen komen, bijvoorbeeld van @dsdevries, maar ik denk dat je dit seizoen zo al genoeg te doen hebt!

    Een klein extra tipje: Google eens op duosporttube. Er staan best leerzame filmpjes op.


    upload_2020-11-27_17-9-49.png upload_2020-11-27_17-11-18.png
    upload_2020-11-27_17-23-11.png upload_2020-11-27_17-36-22.png
  3. Patrick510

    Patrick510 Active Member

    Cool dat je dit zo doet! Ik weet dat ik in het verleden hier ook wel eens wat tips heb gevraagd, maar toch niet zo snel een filmpje online durfde te zetten van mijzelf.

    Ik kan de uitleg van Eelco wel volgen, maar ik ben van mening dat hij al een stapje te ver is. Eerst een korte aanvulling op Eelco: je staat vooral met links in de bocht terwijl je amper op rechts staat. Ik kan dat wel begrijpen omdat het lastige van overstappen het linkerbeen is, maar je rechterbeen is net zo belangrijk omdat alles wat fout staat als je op je linker schaats staat komt doordat je niet op de goede manier van je rechter schaats af kunt stappen. Zo is het vaak met schaatstechniek: als je een fout ziet in fase X, moet je meestal iets in fase X-1 aanpassen. Zoals Eelco al aan gaf: er is sprake een keten van beweging.

    Wat ik wel echt mis in de uitleg is een stukje balans. Je hebt hier waarschijnlijk veel op getraind, maar het is helaas écht moeilijk om te leren. Wat ik zie in het filmpje is dat je nog onvoldoende in staat bent om, ook op het rechte eind, je heup buiten je lichaamszwaartepunt te krijgen. Op het rechte eind is het gevolg dat je eigenlijk geen tijd hebt om de schaatsbeweging volledig uit te voeren omdat je te snel van je schaats af valt, in de bocht wordt dat alleen nog maar meer zichtbaar omdat je je linker schaats op de binnenkant plaatst en vervolgens over de schaats heen moet vallen om op de buitenkant van de schaats te komen. Het is logisch dat dat niet stabiel voelt en zelfs eng is. Pas als je op de buitenkant in durft te zetten zul je in de bocht stabiliteit ervaren.

    Als je het aan mij vraagt moet je dus om de bocht te leren gek genoeg vooral aan de slag met je rechte eind. Als je balans hebt wordt de glijfase langer, krijg je tijd om de bijhaal beter uit te voeren en ook echt af te zetten. Om balans te krijgen moet je je heupen nog meer over je schaatsen heen duwen (zijwaarts). Elke schaatsslag moet je in principe oneindig rechtdoor kunnen glijden. Voor de bocht geldt daarna dat je je heup nog iets meer over je schaats heen moet plaatsen.

    Hoe helpt dat je bocht? Ten eerste, je hebt meer tijd in de glijfase voor een bijhaal en kan dan de bocht 'in vallen'. Je snelheid zal toe nemen en met meer snelheid de bocht in zorgt ervoor dat je ook wat beter kunt hangen in de bocht. Met name op links inzetten wordt dan wat makkelijker, om het heel langzaam te leren is eigenlijk heel lastig omdat je nu de bocht niet uitgedrukt wordt.

    Je kunt de oefeningen (met name die rechtdoor gaan) uit onderstaand filmpje doen (en voer ze met weinig snelheid uit, want hoe sneller hoe makkelijker):


    Aanvullend is het goed om vanuit de 'single leg extension' positie al glijdend het been dat je los hebt gemaakt van het ijs bij te halen en dan weer een paar meter door te glijden, dus ind e 'single leg glide' positie uit het filmpje. Als je dat kunt, kun je hem ook terugbrengen naar de initiële positie toen je hem optilde van het ijs (zijwaarts dus). Als je al glijdend een paar keer heen en weer kunt bewegen van de 'single leg extension' naar de 'single leg glide' is je balans waarschijnlijk al een stuk beter. Als je namelijk van de 'single leg glide' naar de 'single leg extension' gaat, moet je namelijk je heup zijwaarts naar buiten duwen, dan oefen je écht de heupverplaatsing.

    Ik heb overigens altijd een aparte, eigen visie, hierop gehad. Naar mijn mening kun je eigenlijk niet verder in de schaatstechniek als je de voorwaarde balans niet creëert. Daarom was het tussen mij en Duosport nooit zo'n gelukkig huwelijk; omdat ik altijd (variaties van) oefeningen gaf aan cursisten waarbij heupbeweging- en verplaatsing centraal stonden. Eentonig, maar ik kon nooit begrijpen waarom de cursisten niet nog 2 keer per week naar de baan gingen om die oefeningen te doen. Je wilt toch leren schaatsen dacht ik dan.
    Laatst bewerkt: 1 dec 2020
    Skatekwa, Eelco en steinberg1986 vinden dit leuk.
  4. steinberg1986

    steinberg1986 New Member

    Wow wow wow! Wat een fijne reacties, ik heb flink wat te lezen en te oefenen. Ik ga het in alle rust doornemen en proberen door te vertalen op het ijs. Alvast super bedankt!
  5. DutchChili

    DutchChili Member

    De belangrijkste stap heb je denk ik al gezet: video analyse!
    Als er 1 middel is dat werkt om te verbeteren is dat het wel. Als het je lukt om de koppeling te maken tussen hoe het eruit ziet, hoe het voelt, en hoe het eruit zou moeten zien (ff naar de toppers kijken op youtube) kan je zonder hulp van anderen heel ver komen.

    Leren schaatsen op het ijs is best lastig omdat je 'last hebt van alles wat je niet goed doet'. Daarom is schaatsen voor de spiegel ook wel iets wat je kan proberen..
    Iets wat voor de spiegel goed kan helpen (op blote voeten):
    - ga naast de spiegel staan (kijk opzij om jezelf te zien)
    - ga in de schaatshouding staan
    - vergelijk mentaal met een plaatje van een topper
    - benoem de verschillen (enkelhoek, kniehoek, heuphoek, stand van de heup, stand van de rug (bol/hol/), stand van het hoofd, positie armen, knieschijf boven teen?)
    - probeer die verschillen op te lossen en wel zo dat je in balans kan blijven staan met de druk gelijk verdeeld over je voorvoet/hiel. Sluit eventueel je ogen om beter te voelen.
    - oefen daarna met 'in 1x in de juiste houding gaan staan'.
    - dan hoef je daar op de baan niet meer zo over na te denken. Je weet wat goed is, en je herhaalt de procedure
    - na een weekje 60 seconden voor de spiegel zal je houding al veel beter zijn.
    - en: als je thuis goed gevoeld hebt, kan je op het ijs voelen wat er niet klopt.

    Je kunt ook voor spiegel staan, gezicht naar de spiegel toe, in de schaatshouding, en dan zijwaarts afzetten. Landen op de buitenkant zit er niet in, dan val je om, maar je kan er wel op letten waar je je voet moet neerzitten om schouder, heup en voet in 1 rechte lijn te houden.
    Zelfde verhaal. Vaak kort oefenen om de motoriek in te slijten. Je kan deze uitbreiden met de bijhaal, en van 'overstappen naar de andere voet' tot 'sprongen maken'.
    Grip zat op blote voeten, dus geen last van geglibber als je balans nog moet verbeteren. En een lekkere workout.

    In de video kan je trouwens zien dat je linker enkel al voor de plaatsing geproneerd is (naar binnen gezakt). Zodra je plaatst wordt dat nog meer. Je kan dus (voor de spiegel) uitzoeken hoe dat komt. Direct na de plaatsing stuurt je schaats naar buiten, alsof hij 'roteert'. Het is meer roteren dan sturen denk ik. Dat betekent mogelijk dat je voor/achter balans niet goed is, of niet genoeg 'omlaag duwt/erop gaan staan.

    Laat je ons weten wat je allemaal ontdekt en wat voor je werkt? (en bloopers zijn ook leuk om te lezen :))
    steinberg1986 vindt dit leuk.
  6. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Wat mij opvalt in het filmpje is dat je linkerschouder, en daarmee ook je linkerheup heel erg naar beneden hangt in de bocht. Hierdoor is je hele lichaam als het ware gesloten en wordt het heel erg moeilijk om je linkerbeen te plaatsen zonder al om te vallen. Hierdoor raak je bij elke slag uit ballans en stap je niet over om af te zetten, maar om niet om vallen. Je wordt ook gedwongen je schaats te vroeg neer te zetten. Ik denk dat je heup in dit geval de oorzaak is van alle andere problemen in de bocht.
    Dit kun je verbeteren op de volgende manier:
    Denk je bij elke slag met rechts in alsof je op een barkrukje (zo'n hoge die vast zit aan de grond) wil gaan zitten terwijl je goed met je linker oor luistert naar wat de barman zegt. Je komt dat krukje alleen op als je je linker schouder omhoog draait, je linkerbeen hoog optilt en je knie goed naar voren gooit en dan pas met je bil helemaal op het krukje gaat zitten.
    Als je dit doet, dan merk je dat je veel meer tijd en ruimte krijgt om je linker been te plaatsen waardoor je makkelijker in balans blijft in de bocht.
    Laatst bewerkt: 10 dec 2020
    steinberg1986 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina