Kalender marathon 2020/2021

Discussie in 'Marathon' gestart door SprintMaster, 4 sep 2020.

  1. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De nieuwe kalender onder voorbehoud:

    Marathon Cup:
    24-10 Amsterdam
    31-10 Enschede

    7-11 Heerenveen
    14-11 Haarlem
    21-11 Hoorn
    12-12 Breda
    19-12 Deventer

    9-1 Eindhoven
    30-1 Heerenveen
    6-2 Groningen
    13-2 Den Haag
    27-2 Leeuwarden finale

    Vierdaagse:
    26-11 Utrecht
    27-11 Den Haag
    28-11 Amsterdam
    29-11 Alkmaar finale


    NK
    1-1 Alkmaar

    Natuurijs:
    15-1 Weissensee Grand Prix 1
    18-1 Weissensee Grand Prix 2
    19-1 Weissensee Grandprix 3 Alternatieve Elfstedentocht

    18-2 Lulea Grandprix 4
    20-2 Lulea Grandprix 5
    21-2 Lulea Grandprix Finale
    Laatst bewerkt: 14 jan 2021
  2. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

  3. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Prima kalender, al voelt deze toch een beetje leeg voor een marathonseizoen. Er missen ten opzichte van vorig seizoen op zich slechts 2 Cupwedstrijden, maar de afgelopen jaren werd juist een beetje de hoop uitgesproken op de komst van meer wedstrijden. Vergelijk dat eens met een jaar of 10-15 geleden. Het is echter compleet begrijpelijk dat door de kosten voor de coronamaatregelen wedstrijden vervallen. We zullen het ermee moeten doen. Ik ben ook benieuwd naar de wedstrijden op de Weissensee. Wat gaat een weekje eerder betekenen voor de omstandigheden aldaar? Betere ijskwaliteit? Meer kou?

    Verder jammer dat net de banen waar ik geregeld kom een wedstrijdje minder hebben gekregen dit jaar (Kardinge, Vechtsebanen), maar ik ben allang blij dat ze nog gewoon op de kalender staan met één wedstrijd. En het is ook maar net afwachten of het publiek straks überhaupt aanwezig mag zijn. Hoe dan ook; blij dat de marathon, in tegenstelling tot de langebaan, vooralsnog helemaal klaar lijkt te zijn voor de start van het seizoen. In ben weer in mijn nopjes!
  4. proeme

    proeme Well-Known Member

    Groningen staat genoteerd. Nu nog hopen dat publiek mag...

    Dat de Weissensee een scheiding heeft tussen wedstrijdrijders en toerrijders is al langer bekend. Ik ga weer naar een toertocht, hopend dat ik eindelijk eens kan rijden zonder temperaturen boven 0... Wel jammer dat ik niet daar omheen wedstrijden kan zien, maar goed, het hele jaar is al jammer. Accepteren is het enige wat we kunnen doen.
  5. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    De kalender is nog niet volledig gevuld met marathons om ruimte te laten voor al die natuurijsmarathons in Nederland die er dit jaar gaan komen.

    Hoop doet leven... :D
  6. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

  7. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Ontzettend verdrietig, want de kans wordt zo ook steeds groter dat er weinig over gaat blijven van het marathonseizoen. Misschien hebben we wel een grotere kans dat de wedstrijden op het buitenlandse natuurijs door kunnen gaan, dan die in Nederland...

    Wat mij nog triester stemt is het feit dat de marathonschaatsers niet meer in Thialf mogen trainen en zeker de schaatsers die in het noorden wonen zo een groot probleem krijgen. Want de alternatieven (zowel Leeuwarden als Groningen) zijn niet toegankelijk voor trainingsgroepen. Zeg maar dag tegen je snelheid en je techniek... Dat geldt overigens ook voor de schaatsers van het Gewest Fryslan en Team Frysk. En daar zitten gewoon een paar World Cup rijders tussen.
  8. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Sporters met een NOC-NSF status mogen wel op aangewezen locaties trainen. Dat is niet bepaald optimaal omdat je trainingsmaatjes er niet zijn.

    In Groningen kan er gewoon getraind worden. Niet meer dan 30 mensen op de baan. Waarom zou je als ploeg dan niet een recreatieuur als trainingsuur kunnen gebruiken?
  9. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Eens dat dat in principe kan. Maar in de praktijk is dat voor marathonploegen toch net wat moeilijker te realiseren. Ten eerste moet je reserveren en zit je vast aan de nog beschikbare tijden. Dit weekend zit bijvoorbeeld nu al volgeboekt. Vandaag kun je nog op twee tijdstippen trainen. Zijn er een paar lieden op die momenten verhinderd, dan kun je al niet als team trainen. Zonder team op de schaatsbaan trainen is zo nu en dan zeker geen probleem, maar dat moet niet te frequent gebeuren; dan gaat het niveau gewoon omlaag vanwege gebrek aan uitdaging. Coaches mogen niet aanwezig zijn, dus dat is ook een extra hobbel. Daarnaast wonen in tegenstelling tot de langebaanschaatsers veel marathonschaatsers verspreid door het land. Voor bijvoorbeeld een Jouke Hoogeveen (in de buurt van Amsterdam) wordt frequent met een team in Groningen trainen al een fikse uitdaging; 4 uur reistijd voor een uurtje schaatsen.

    Buiten die praktische bezwaren is het ook gewoon verdraaid lastig om met een man of 6 op maximale intensiteit te trainen tijdens een recreatieuur. Ga je sprints trekken terwijl mensen met kinderen plezierig baantjes trekken? Kun je met een trein snelle duurtempo's rijden terwijl 24 recreanten dezelfde baan gebruiken? Dat zijn toch dingen waar je al rap tegenaan loopt.

    Voor de langebaanploegen zonder topsportstatus is het overigens zo mogelijk een nog moeilijker verhaal. Een Team Frysk bijvoorbeeld bestaat uit 20 schaatsers; tsja, zie dan maar ergens samen te trainen. Dat wordt zelfs als je de ploeg opsplitst in kleinere groepjes een moeilijk verhaal. Zeker als ook marathonschaatsers die in het noorden wonen in Groningen groepstrainingen willen doen.
  10. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Wat mij betreft mogen ijsbanen best wat recreatie uren voor marathonrijders/langebaan rijders zonder topsport status gaan reserveren. Tis echt wel krom dat hier een scheve situatie gaat ontstaan.
    Lorca en Eelco vinden dit leuk.
  11. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Een binnenbaan kan door de coronaregels veel minder mensen herbergen dan een halfoverdekte baan. In Eindhoven mogen er nog 200 man het ijs op, zolang er maar 1,5m afstand wordt gehouden en er in groepjes van max.4 wordt gereden
  12. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Groningen is niet geheel overdekt omdat er lucht van buiten via het dak kan instromen. Maar geld wel als overdekt. Die 30 mensen op zo'n grote ijsbaan voelt echt leeg, je kunt meer dan 10 meter afstand houden.
  13. proeme

    proeme Well-Known Member

    op Kardinge mag je niet eens in een treintje rijden. En dat geldt overal denk ik. Ook op het ijs geldt nu 1,5m afstand.

    Wat met 30 man op het ijs prima te doen is overigens.
  14. Lorca

    Lorca Well-Known Member

  15. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

  16. proeme

    proeme Well-Known Member

  17. Elina

    Elina Well-Known Member

  18. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    De KNSB tweette dat er geen marathonwedstrijden komen op natuurijs vanwege de coronamaatregelen. Die tweet is inmiddels verwijderd ......
  19. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

  20. proeme

    proeme Well-Known Member

    ja, zonde... :(

    zou een NK Allround en Sprint op natuurijs wel mogen? Langebanen mag immers... En er zijn vast wat bekende namen van de langebaan die niet in de bubbel zitten en wel zin hebben in zo'n wedstrijdje.

    maarja, daar hebben de marathonners niks aan
    Lorca vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina