Daikin NK Afstanden 30 oktober t/m 1 november 2020

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lorca, 22 okt 2020.

  1. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Sooo, Kramer... :eek:
  2. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    En stel dat dit nu het kwalificatietoernooi was voor de wereldbekers, dan is dit de ploegenstand. Waarbij ik Bergsma een aanwijsplek heb gegeven.

    1. Jumbo 18 plekken
    2. Reggeborgh 8
    3. IKO 7
    4. Zaanlander 6
    5. Frysk 4
    6. Jumbo-opleiding, Worldstream & Friesland 2
    9. Jumbo-marathon 1

    En voor het WK:
    1. Jumbo 13
    2. Reggeborgh 5
    3. Frysk 3
    4. IKO, Worldstream, Zaanlander 2
    7. Friesland 1
    SprintMaster en Lorca vinden dit leuk.
  3. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Leerdam veruit de sterkste op de 1000m. Nu al een league of her own. Daarachter zat het toch allemaal best dicht bij elkaar. Kok laat in ieder geval zien dat ze ook wel een heel best sprintklassementje kan rijden. Ter Mors oogt hier inderdaad minder ontspannen, maar ik sluit ook niet uit dat ze onrustig werd vanwege het gat met Leerdam. Wust laat andermaal zien dat het met de snelheid wel goed zit. En dan is er wederom Groenewoud die onder normale omstandigheden een World Cup ticket had gepakt. Wat maakt die enorme sprongen zeg. Haalt meer dan een seconde van haar PR af. Unieke alleskunner. Schulting ook puik, maar ze komt niet meer zo makkelijk tussen de top als voorheen.
    mi en SprintMaster vinden dit leuk.
  4. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Leerdam is de koningin van de 1.000 m... zeker in NL. Ter Mors valt toch beetje tegen..
  5. mi

    mi Well-Known Member

    Prachtig, prachtig! Jutta vindt het gelijk aan haar kant als ze dit kan doortrekken. Lef beloond tot dusver. Houd ik wel van!

    EDIT: de enige die dit jaar sneller was, was Brittany Bowe, in Salt Lake...
    Laatst bewerkt: 1 nov 2020
    VictorP vindt dit leuk.
  6. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Als Tijmen Snel zowel op de 500 meter als op de 1500 meter top vijf rijdt, valt de 13e plaats op de 1000 meter toch ergens wat tegen.
  7. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Heb je de wedstrijd wel gezien? :eek:
    Eelco en RodyTur10 vinden dit leuk.
  8. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Nog wat laatste overzichten van de winnaars van de kwalificaties in het verleden.

    10 km heren:
    Heren_10000m_winnaars_kwalificatie.jpg

    Talsma heeft alleen twee keer Roest en Kramer in het Olympische seizoen voor zich in deze periode van het jaar. Bergsma zou bij winst dus ook beter dan zichzelf geweest zijn... Bergsma blijft wel de hele top3 in handen hebben.

    5 km dames:
    Dames_5000m_winnaars_kwalificatie.jpg

    Schouten heeft twee keer Visser voor zich. Visser dus hier met de hele top 3.
  9. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Dan de 1000m.

    Heren:

    Heren_1000m_winnaars_kwalificatie.jpg

    Krol op plek drie in deze periode.

    Dames:

    Dames_1000m_winnaars_kwalificatie.jpg

    Leerdam deze periode liefst 1 sec beter dan ter Mors vorig jaar en bijna even goed als zichzelf vorig jaar december. Leenstra de beste uit het tijdperk van de oude kalender.
  10. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Ik had echt niet verwacht dat Verbij's 1:08.22 van het NK afstanden 2016/2017 boven zijn 1:07.48 van het WBKT zou staan.
  11. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Tijden worden iets teveel gecorrigeerd, dat is me wel duidelijk. Heeft te maken met een extra factor in de vergelijkingen (het dragen van je eigen lichaamsgewicht) die ik niet mee neem en met de VO2-max correctie. Dat laatste zegt dat op hoogte de VO2 max van een schaatser lager ligt dan op zeeniveau (de zuurstofschuld). Dit kun je breder trekken naar lagere luchtdruk. Als ik dit zo inschat betekent dit dat je van de correcties zo'n 80-90% moet nemen. In het geval Verbij het je dus de extremen bij elkaar. Ben er nog niet aan toegekomen dit uit te werken.
  12. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Hangt dat dan ook af van de hoogte van het lichaamsgewicht / BMI ?
  13. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Zover ga ik niet. In principe werk ik met een standaard schaatser/schaatster met een bepaald gewicht. BMI heeft effect op frontaal oppervlak, maar dan moet je voor alle schaatsers dat gaan bepalen.
  14. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Zeldzaam, maar ik ben het echt met je oneens. Deze kruising kun je alleen Bergsma aanrekenen. Hij waaiert de bocht al meteen ruim uit en lijkt meteen voorlangs te willen kruisen. Je ziet Talsma daar al even opkijken: wat doe je? Daarna besluit die om ook maar meteen achterlangs te gaan, wat ik vrij logisch en zelfs erg netjes vindt.

    Versnelt Talsma uit de bocht en rijdt hij Bergsma 'praktisch uit de wedstrijd'? Nee, volgens mij absoluut niet. Het verschil op de finish was 0,76, wat bij dezelfde snelheid gewoon niet genoeg is om voorlangs te kunnen. Bergsma had flink moeten versnellen maar doet dat niet (zie ook de rondetijden). Talsma hoeft natuurlijk ook weer niet te gaan vertragen. Hij heeft voorrang en dat betekent dat Bergsma het probleem op moet lossen. Talsma moet gewoon zijn normale tempo blijven rijden en zijn normale lijn ban buiten naar binnenbocht. Zoals ik het kan zien, doet hij dat. Tot het moment dat Bergsma de bocht uitwaaiert terwijl hij daar de ruimte niet voor heeft. Er was zeker wel een oplossing mogelijk. Als Bergsma netjes links blijft rijden dan kan hij daarna inhouden en Talsma voor laten gaan, of flink versnellen op de kruising.

    Is een DQ terecht? Dat is een ander verhaal. Volgens de regels misschien, maar in de geest van de wedstrijd niet. Een heel zware straf voor iets waar Talsma geen nadeel (of heel minimaal) en Bergsma geen voordeel van heeft. Voor dit soort piepkleine overtredingen, zeker op de lange afstanden, moet een milde straf komen. Een waarschuwing. Of misschien een kleine straftijd na de finish, zoals in de Formule 1. Zelfde met één keer blokje aantikken. Dan zul je zien dat de regels ook strikter worden nageleefd omdat er een tussenweg is tussen niets doen en iemand een titel afpakken. Moet voor scheidsrechters ook fijn zijn, dit.
    JohnZero vindt dit leuk.
  15. Duif

    Duif Well-Known Member

    Haha, geniaal dit !
  16. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Hamvraag van het weekend: wat is er met Esmee Visser aan de hand?
  17. Patrick510

    Patrick510 Active Member

    Precies. Overigens kwam Bergsma helemaal niet harder onderdoor, want in dat geval hoeft Talsma niet in te houden als hij hem er een halve meter voor gooit. Ik snap bovendien de teleurstelling van Bergsma, maar door in het interview met het AD zo enorm iets te herhalen over 'samen oplossen' slaat hij de plank wat mij betreft mis. Toen Bergsma hem ervoor gooide kon Talsma geen kant uit en de moeite die Talsma deed om het nog te 'verbloemen' kan hij blijkbaar ook niet waarderen. Vind een DQ ook een zware maatregel, maar dan had Bergsma een betoog af moeten steken zoals jij in jouw laatste alinea. Dat had sterker en bovendien een stuk sportiever geweest.

    Dat was technisch in ieder geval niet heel goed. Ze zwiepte continu van haar afzet af, zette te vroeg in. Het lijkt erop dat het duurvermogen wel goed is, want de rondetijden waren wel redelijk vlak. Waar Visser normaal gesproken aan het einde de tijden af bouwt liepen ze nu alleen op, d'r basissnelheid lijkt een dingetje op dit moment. De commentator vertelde ook dat ze meer vanuit het duurvermogen heeft getraind in plaats van explosiviteit zoals toen op de schema's van Wüst om dichter bij de schaatser te blijven die zij is, dus misschien dat ze te veel heeft getraind op iets waar ze eigenlijk al heel goed in is en te weinig op haar mindere punten.

    Ik vond het wel knap ook dat Snel nog zo'n tijd reed en een rondje onder de 26 seconden rijdt terwijl hij Ntab moest laten passeren. Ondanks dat hij voorrang kreeg heeft Ntab er wel last van gehad hoor, hij heeft een misslag in die bocht na die kruising door verstoorde concentratie en en ik denk ook het niet lekker aansnijden van de bocht omdat hij pas zo laat naar binnen kon.

    Van Jumbo Development is Snel toch zeker wel degene die de grootste stap heeft gemaakt afgelopen zomer. Nog één zo'n stap als deze en hij is definitief aangehaakt bij de Nederlandse en wereldtop. Met name van Dobbenburgh lijkt achter te blijven.
    G1ant vindt dit leuk.
  18. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Esmee Visser rijdt qua tijden nu op het niveau van november 2017: toen 4:10 en 7:02, nu 4:09 en 7:02. Technisch reed ze niet goed, wilder dan we van haar gewend zijn. Ze schudde meer met haar bovenlichaam en stapte vroeg van haar afzet af. Er zat weinig rust in haar slag.
    Toen ze Olympisch kampioen werd trainde ze met mannen die een beetje harder reden. Nu zit ze in een ploeg met mannen die korte afstanden rijden (Velema, Hollaar, De Hair, Liiv, De Boer), topallrounders (Blokhuijsen, Swings) en sprintvrouwen (L. de Jong, Beuling, Ter Mors). Dan blijven er nog maar twee sparringspartners over voor Visser: Melissa Wijfje en Yves Vergeer. Dat is niet zo veel. Wijfje focust zich toch meer op de 1500 meter. Dan is de enige schaatser van het type met wie ze trainde in 2017 dus Yves Vergeer, die qua PR op de 5km gelijk zit aan het WR vrouwen van Voronina.
  19. sysya

    sysya Well-Known Member

    Visser is wel een beetje jammer, die had de afgelopen twee jaar volgens mij juist veel aan Wust, omdat haar basissnelheid ook echt omhoog moest voor de 3km. Lijkt dat dit nu eigenlijk weer weg is. Op zich zou je toch denken dat ze met Wijfje een zelfde soort sparringspartner heeft als Wust qua training, juist iemand die nog wat meer haar kant op beweegt aangezien Wijfje wel 5km rijdt. Jammer in ieder geval want ze heeft laten zien dat ze die snelheid wel kan ontwikkelen in de juiste omgeving, met deze snelheid gaat ze op de 3km niet meedoen.
  20. mi

    mi Well-Known Member

    Ze klaagde in het interview met schaatsen.nl over enkel-klachten. Ik weet niet of je 1 op 1 bovenstaande vergelijking kunt maken. We weten toch helemaal niet met wie Visser trainde bij talentNED of nu bij IKO?
    Ik hoop dat ze snel weer de oude Esmee wordt! Die snel weer vrolijk en onbevangen ronddanst en ‘gewoon lekker schaatst’! Een vleugje Femke Kok zeg maar ;-)

Deel Deze Pagina