Teamonderdelen 2020-2021

Discussie in 'Lange baan' gestart door mi, 11 aug 2020.

  1. mi

    mi Well-Known Member

    Verdienen ondertussen wel hun eigen topic toch?

    Het is 11-8 en er is getrained voor de teampursuit! Ik herhaal: we trainen al in augustus op een teamonderdeel:

    opstellingen zoals geobserveerd:
    Beune-Wijfje-Schouten
    Kramer-Roest-Blokkie

    (bron instagram schaatsen.nl)
    G1ant, EenBrabander en Koen vinden dit leuk.
  2. mi

    mi Well-Known Member

  3. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Tja, ik vind het een vrij obligaat stukje. Zoals wel vaker bij een zomertraining.
    Concreet zou ik bijvoorbeeld graag horen op welke manier Coopmans denkt bij de dames het gat met Japan te dichten. Hoe gaat hij ervoor zorgen dat de dames meer zijn dan alleen de individuele kwaliteiten? Verbeterpunten: o.a. betere (snellere) wissels, betere bochten rijden (o.a. ADJ). Bij de heren zullen Chris Huizinga (algeheel niveau) en Verweij (duurvermogen) nog wel wat stappen moeten zetten.
    mi vindt dit leuk.
  4. diploma

    diploma Active Member

    Maar wat een goed nieuws dat Jorien ter Mors de achtervolging er weer bij pakt. Met haar erbij wordt het team echt wel sterker! Ideale opstelling wat mij betreft Ter Mors - Wüst - Beune. Bij de mannen leuk dat Verweij weer meetraint, al denk ik dat Roest - Kramer - Bosker dé beste opstelling is.
  5. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Persoonlijk zou ik wat meer ''jeugd'' laten meetrainen op de teamonderdelen. Die hoeven niet per se met de daadwerkelijke TP-selectie mee te trainen op dit soort trainingsdagen, maar zo leren ze wel goed met elkaar te rijden. Zeker bij de heren geen overbodige luxe, gelet op het aantal dertigers binnen de selectie. Over 2 jaar houdt je misschien alleen Roest, Bosker en Huizinga over en ben je eigenlijk rijkelijk laat met doorselecteren. Haal Tjerk de Boer, Harm Visser, Jordy van Workum, Louis Hollaar enzovoort enzovoort er gewoon alvast bij. Geheid dat we aankomend seizoen weer een World Cup in verweggistan hebben waar geen topper op afkomt en we weer eens van dat soort jongens afhankelijk zijn om een TP-selectie bij elkaar te schrapen (zoals vorig seizoen 2x). Bij de dames is dat gelet op de gemiddelde leeftijd van de selectie een veel minder groot probleem, maar ook daar kan het weinig kwaad om een schaduwgroepje achter de hand te hebben met dames als Dul, Groenewoud en Groot. Die eerste twee zaten immers ook al in de TP-selectie vorig jaar in Nagano, ondanks de niet geringe grootte van de daadwerkelijke TP-selectie.
    Laatst bewerkt: 13 aug 2020
  6. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Benieuwd wat de bondscoach m.b.t. de mass start zal beslissen. Bij de dames is het wel duidelijk. Bij de heren vallen al een aantal namen af: Bart Hoolwerf, Hekman en Verweij (te passief gereden), Blokhuijsen (uit vorm).
    Door de tactiek van JV in de wedstrijd (het niet meesturen van Bosker) lijken ze de bal bij team Zaanlander te leggen. Opmerkelijk trouwens dat ik van Den Hertog geen eerdere mass start uitslag kon vinden. Vermoedelijk dan toch eerst Bergsma/ Den Hertog als beloning. Daarna zou ik dan wel een keer Bergsma/ Bosker willen zien en kijken of dat werkt.
  7. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Dat is omdat hij er tot dit seizoen nog nooit eentje reed. Hij vond zichzelf niet echt geschikt voor het korte format en is altijd ver weg gebleven van de langebaan. Luister oa. hier: https://podtail.com/podcast/schaatskoers/schaatskoers-s01-10-sjoerd-den-hertog-en-jan-van-l/

    Halfjaartje trainen bij Anema doet dus wonderen. Zonder gekheid, hij was al een snelle sprinter, maar z'n nieuwe langebaan PR's zijn wel een indicatie dat hij aan snelheid heeft gewonnen. Of dat hem nou direct de beste optie op de Mass Start is vind ik een te rappe conclusie na één wedstrijdje (die tactisch wel erg sterk door hem werd gereden). Aan de andere kant geeft zijn rijstijl in de marathons te denken dat hij ervoor geknipt is. Heeft massasprints gewonnen, maar vindt zichzelf ook verrassend vaak terug in kopgroepjes door zijn aanvallende manier van koersen. Dat is een fijne combo voor een rappe man.

    Je kunt alleen moeilijk schaatsers selecteren op basis van één wedstrijdje, dus ik denk dat Coopmans bij dezelfde duo's van vorig seizoen blijft. De toen behaalde resultaten geven daar ook gewoon alle aanleiding toe. Als hij daarnaast Groenewoud als reserve aanwijst, dan heeft Zaanlander tenminste ook 4 schaatsers in de bubbel en hoeven Bergsma en Schouten niet 5 weken alleen te trainen. Misschien ook iets waarmee Coopmans rekening zal houden.
    G1ant vindt dit leuk.
  8. proeme

    proeme Well-Known Member

    zeker als het totaal verschillende soorten wedstrijden zijn. In NL rijden ze met grote teams, internationaal ben je maar met z'n tweeën.

    voor Bergsma is dat misschien een ding (dan helpt het niet om Groenewoud mee te nemen trouwens)

    Schouten zou prima met TP-dames kunnen trainen toch? Twee vliegen in 1 klap :)
    EenBrabander vindt dit leuk.
  9. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Bergsma heeft dan ook Stroetinga mee hé? ;) Als je maar met een paar man in een treintje kan rijden, dan scheelt dat al een slok op de borrel.

    Zo nu en dan zal er best door de TP-ploeg getraind worden, maar vaak? Ik zou de Nederlanders ook buiten de TP graag samen zien trainen, maar ik vrees toch dat ploegenbelangen dat weer gaat verhinderen. Aan de andere kant zijn er naast Jumbo-Visma aardig wat kleine eilandjes (Team Frysk bijvoorbeeld) die ook sparringpartners nodig hebben. Ik vraag me overigens af of de Nederlanders dadelijk met willekeurige buitenlanders mogen trainen (die dus niet al bij een Nederlandse ploeg zijn aangesloten). In principe zit je allemaal veilig in de bubbel, maar ik kan mij voorstellen dat bonden liever zien dat hun selecties uit de buurt blijven van andere landen. Zo deed Siep Hoekstra bij De Telegraaf onlangs uit de boeken dat hij een beetje wantrouwend naar de Wit-Russen kijkt mbt naleving van de coronamaatregelen straks (Hoekstra is bondscoach geweest daar).
  10. proeme

    proeme Well-Known Member

    ohja, ik vergat Stroetinga. Gaat Schouten daar achteraan rijden?


    wantrouwen richting Wit-Rusland snap ik wel, met een president die zegt dat wodka en ijshockey het beste medicijn is...
  11. sysya

    sysya Well-Known Member

    Samen trainen buiten teams om gebeurde in het verleden ook al wel op grote toernooien. Buiten de wedstrijden om niet omdat dan elke schaatser gewoon bij zijn of haar team zit. Maar goed het is geen uitzondering dat je een treintje ziet met 3 verschillende pakken, vooral wanneer er een eenling is die zonder ploeg aanwezig is. Schaatswereldje is natuurlijk ook gewoon klein dus dat je Talsma ziet aansluiten bij het JV/Zaanlander treintje in de bubbel zou mij niks verbazen. Schulting zal denk ik ook aansluiten bij Iko om te trainen met ter Mors en Wijfje ook al rijdt ze officieel niet meer voor hun. Leerdam zal hier en daar ook wel aanhaken bij een ploeg, tenzij ze Koen mee kan smokkelen in haar koffer natuurlijk.
    leenstrafan vindt dit leuk.
  12. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Die postcast geeft wel interessante achtergrondinformatie. Weer werd genoemd dat het mass start duo het beste ploeggenoten kunnen zijn en dan één aanvaller en één sprinter. Twee aanvallers is te doorzichtig voor de concurrentie.

    De vraag is wat voor conclusies je uit de wedstrijd van zondag moet halen. Het lijkt er toch wel sterk op dat de concurrentie het weer Bergsma en Stroetinga willen laten opknappen. Het passieve rijden van Geerdinck (Verweij) en Bart Hoolwerf (Hekman) bij het wegrijden van de uiteindelijke kopgroep wijst daar gewoon op. Terwijl deze wedstrijd dé kans was om je te laten zien doen ze niets. Het zal Verweij wel niet slecht uitkomen: niet geplaatst voor de World Cup 1500m dus die hoeft nu geen vuile handen te maken.
    Verder zou je dus kunnen zeggen dat geen duo beter is dan Bergsma/Stroetinga dus dan zullen die het wel gaan worden. Het maakt de zaken niet makkelijker omdat anderen nu in de wachtkamer komen te zitten. Als bondscoach zijnde zou je juist die anderen eens een keer willen testen. Bijvoorbeeld een duo Bosker/ Verweij (Huizinga heeft niet het internationale niveau, zie zijn eerdere races) en dan zien hoe die samenwerking loopt. Verweij staat niet bekend als een teamplayer. Kan me herinneren dat Anema kritiek had naar aanleiding van de World Cup in Salt Lake. Toen vormde Verweij met Simon Schouten een duo en stopte hij niet af toen Schouten in de ontsnapping zat. Het samenwerkingsaspect is wel essentiëeel op dit onderdeel. Aangezien er nog een plek minder is voor de OS, schat ik dat het wel een compromis gaat/moet worden: Bergsma met Bosker lijkt dan de grootste kans te maken. Verweij lijkt me echt uitgesloten gezien Bergsma de sterkste man is op dit onderdeel. Maar dan moet je kijken of zoiets kan werken.
    Laatst bewerkt: 30 dec 2020
    Lorca vindt dit leuk.
  13. sysya

    sysya Well-Known Member

    Het probleem bij de mannen is domweg dat de goede tweede MS rijders zich niet op eigen kracht gaan plaatsen voor de OS. Bij de vrouwen kun je gewoon tegen Schouten zeggen dat ze mag kiezen en waarschijnlijk wordt het dan Wijfje op 1 en als die zich niet plaatst (kleine kans) kun je nog uitwijken naar de nummer 2 en dat is dan waarschijnlijk Schulting.

    Bij de mannen heb je Bergsma denk ik als duidelijke nummer 1, maar er is geen enkele goede nummer 2 waarvan je nu kunt verwachten dat hij zich zelfstandig gaat plaatsen, tenzij Roest het wil proberen, maar dat is nu eigenlijk al te laat. Verweij is niet in de positie om eisen te stellen, Bosker en Huizinga ook niet. Dan houdt je Stroet over, maar dan moet je een matrix plek gaan inleveren en de vraag is of dat het wel waard is. Qua medailles misschien (al is dat ook niet zeker), maar op welke afstand tik je er dan iemand uit? Bosker is waarschijnlijk nog het meest efficiënt aangezien hij ook in de TP selectie zit, doorgaans geen opgewonden egotripper is en nog een (kleine) kans heeft om zich zelfstandig te plaatsen
    Lorca en Duif vinden dit leuk.
  14. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Waarom is het te laat voor Roest op de MS?

    Kramer had ook geen ervaring op de MS toen hij in Gangneung reed.

    Roest en Bergsma is een ijzersterk koppel. Halverwege de massastart, zo na tussensprint twee, moeten ze kop over kop wegrijden. Een paar ronden voor het eind trekt Bergsma de machtige eindsprint van Roest aan. Knappe kop die hem dan nog bijhaalt.
    G1ant en Lorca vinden dit leuk.
  15. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Mja, ik zou het als experiment best willen zien (graag zelfs), maar ik verwacht weinig succes. Als je Roest en Bergsma (wiens karakters overigens wel fijn matchen) opstelt is de tactiek heel doorzichtig. Niemand laat hen gezamenlijk wegrijden en als een Swings of Mantia al in de rug van één van de twee zit dan gaan die echt niet lossen. Je neemt ze juist mee op de bagagedrager. In een treintje voel je de snelheid van de koploper veel en veel minder in de benen. En of Roest als sprinter goed zou functioneren (zeg maar een plan b) dat vraag ik me ook af.

    Roest is een extreem snelle ronderijder, maar heeft hij ook de extra punch in de laatste 50m zoals bijvoorbeeld Mantia of de Koreanen? Heeft Roest ooit getraind op het behouden van zijn topsnelheid in de inrijbaan (extreem lastig, zeker met zijn bochtentechniek)? Kan hij dat? Ik vraag me überhaupt af of Roest iemand van pieksnelheid is. Het lijkt mij meer iemand die met zijn versnelling een hele hoge snelheid een rondje kan volhouden, dan iemand met een echte snelheidsexplosie van 100m. Dat je op de langebaan met snelle rondjes 28 kan eindigen zegt immers niet per se heel veel over de MS. Bergsma bijvoorbeeld is helemaal niet van de extreme versnellingen tijdens een langebaanrace, maar kan op de MS wel gewoon naar dikke 24-ers versnellen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over tactisch inzicht en het kunnen rijden en manoeuvreren in een peloton. Dan zul je zien dat Bergsma en Roest met z'n tweeën ver achter het peloton gaan zitten loeren en er iemand van voren weg scheurt.
    G1ant, VorstM en Yuskov vinden dit leuk.
  16. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Roest kan niet met hoge snelheid over de inrijbaan in een pelotonsprint, dat is wel duidelijk als je zijn binnenbochten op de 1500 meter soms al wankelend ziet.
    Lorca vindt dit leuk.
  17. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Die podcasts zijn leuke aanraders. Een recente podcast met Jouke Hoogeveen was helemaal top, met allerlei natuurijsverhalen.

    Je hebt gelijk dat andere MS rijders eens getest moeten worden, maar dit seizoen biedt daar helaas ook weinig kans toe. We hebben twee World Cups en een WK. That's it. De WK-rijders (wie het ook gaan zijn) hebben weinig wedstrijdkilometers in de benen, dus als zij ook een World Cup samen gaan rijden is dat geen overbodige luxe. In het Olympisch seizoen moeten we de Olympische MS-plekken veilig stellen en zal er ook maar geringe experimenteerruimte zijn. Hopelijk komt de bondscoach geregeld kijken bij het Mass Start uur in Thialf op dinsdagmiddag. Daar rijden de schaatsers van Anema inmiddels mini-marathons, dus Coopmans zal in ieder geval een aardig beeld moeten hebben wie er in dat team bovenliggende factoren zijn. En ik mag aannemen dat de MS-rijders uit de andere teams zich ook weleens laten zien op dat uur. Als hij wat gegevens van de trainers mag inzien dan weet hij in ieder geval wie hij moet laten samentrainen.

    Wat overigens in het vorige Olympisch seizoen finaal fout ging in het samenwerkingsaspect was om de tweede man op de MS van tevoren al te zien als knecht. Bij de selectie voor de eerste World Cups werd toen Verweij aan Bergsma gekoppeld en werd continu gecommuniceerd dat Bergsma dan de knecht van Verweij zou zijn en of de twee dan wel zouden kunnen samenwerken. Dat is een onzinnige rolverdeling waar we vanaf moeten zijn. Je moet spreken over kopman en schaduwkopman, of zelfs van twee kopmannen. Anders kun je beter alleen maar vriendjes of ploeggenoten samen in de MS opstellen, want weinigen gooien bij voorbaat hun kansen op eremetaal maar wat graag uit het raam. Het maakt je ook kwetsbaar richting de concurrenten.

    Verder baat het mij wel zorgen dat bijna de hele mannelijke TP-selectie zich gewoon niet individueel plaatst voor een eindtoernooi. Alleen Kramer en Roest zijn geplaatst (we hebben 5 beschikbare TP plekken voor de World Cups...). Geen Verweij, geen Blokhuijsen, geen Bosker, geen Huizinga. En ook van de jonge schaduwselectie (oa. Jansman, Van Workum, De Boer, Vergeer) niemand. Daardoor krijg je idd de situatie dat je tijdens de OS op een langebaanafstand en mogelijk op de MS een compromis moet sluiten. Bosker (in dat geval de meest logische naam ja) heeft in de nationale MS-competitie nooit serieus meekunnen sprinten met een Stroetinga, Hekman of Verweij, maar is ook in aanvallende groepjes eruit gesprint door bijvoorbeeld Bergsma en Huizinga. Ik weet niet of er zoveel sprintcapaciteit in hem zit.


    *PS: misschien deze discussie verplaatsen naar het Teamonderdelentopic? Kan mij voorstellen dat de discussie over de TP ook nog wel op gang gaat komen.
    Laatst bewerkt: 30 dec 2020
    SprintMaster vindt dit leuk.
  18. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Berichten over mass start verplaatst naar het specifieke topic.
    Lorca vindt dit leuk.
  19. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Het meest optimistische scenario voor een extra mass start specialist op de OS zou zijn de volgende selectie:
    500m Ntab of Ronald Mulder, Verbij (2) (derde plek opvullen)
    1000m Nuis (3), Krol (4), Verbij
    1500m Nuis, Krol, Roest (5)
    5000m Roest, Kramer (6), Bosker (7)
    10000m Bergsma (8), Roest
    Mass start Bergsma, ????

    Team pursuit: Roest, Kramer, Bosker
    G1ant en Lorca vinden dit leuk.
  20. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Marwin Talsma vind ik ook een interessante optie worden. Zeker voor volgend jaar. Hij kan zeer goed een 5km en 10km rijden. En gezien zijn plaatsing voor het WK allround op basis van een 1500m heeft hij toch voldoende snelheid.

    Zeker een transfer naar Jumbo zou zijn doorstroming naar de ploegenachtervolging in versnelling kunnen brengen.
    G1ant en Lorca vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina