De 15 beste Nederlandse olympiërs

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door strawbale, 24 jul 2020.

  1. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    timmer zal er dan wel niet bijzitten. Kramer dan waarschijnlijk wel omdat hij stuk meer medailles heeft.
  2. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Oh en aangezien Anky er inzit, zal Wevers er wel niet instaan. Tja, uiteindelijk heeft Epke het eerste turngoud en niet Wevers, ondanks dat de laatste bijzonder zware competitie had.
  3. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Geesink, Van Grunsven en Zonderland had ik dus al correct. In de top zes dus nog vrijwel zeker Inge de Bruijn, Pieter van den Hoogenband, Leontien van Moorsel, Ireen Wüst en Fanny Blankers-Koen. Dan denk ik dat Schulting en Vos er niet inzitten, want als die in de top 15 hadden gestaan, dan denk ik toch niet in de top 6, maar wat lager. En shorttrack is knap, maar het is een vorm van hard schaatsen en daarmee minder revolutionair dan bijvoorbeeld Nicolien Sauerbreij, die goud won op een sneeuw-onderdeel.

    Maar dat betekent dat de resterende plek in de top zes toch gaat tussen Timmertje Timmertje en hij rijdt in de verkeerde baan Kramer (tenzij er een verrassing uit de hoge hoed wordt getoverd die luistert naar de vooroorlogse namen Charles Pahud de Mortanges, Rie Mastenbroek of Dolf van der Voort van Zijp of (wel schaatser, maar nog niet veel genoemd hier) Jorien ter Mors.
  4. Jaco

    Jaco Active Member

    Belachelijk, maar wel democratisch gekozen. Het zal jullie vast opgevallen zijn: Ik heb niet zoveel met turnen....
  5. Duif

    Duif Well-Known Member

    Ard Schenk op 10 vindt ik toch wel bijzonder laag gewaardeerd. Behalve zijn 3 gouden medailles in Sapporo ( plus zilver in Innsbruck) is Schenk met Heiden de schaatser die zijn sport veel internationaler heeft uitgedragen en smoel heeft gegeven dan alle vedetten voor en na hem. Of ze nou Andersen, Grisjin, Koss of Kramer heetten. Dat hij dan zelfs nog onder Anton, Anky en Epke staat is niet echt geloofwaardig.
    SprintMaster vindt dit leuk.
  6. mi

    mi Well-Known Member

    Ik zou ook niet voor Schulting gaan eigenlijk. 1x goud is eigenlijk te weinig voor top 6/beste Olympier.
    Er zijn er legio die 1x goud hebben. Dan vind ik inderdaad Ter Mors de plek eerder verdienen (want 2 disciplines)

    Mijn top 6:
    1) Ireen Wüst
    2) Inge de Bruijn
    3) Leontien v Moorsel
    4) Sven Kramer
    5) Pieter vd Hoogenband
    6) Marianne Timmer
  7. sysya

    sysya Well-Known Member

    Ik heb wel wat met turnen maar ook ik vind dit een beetje gek. Tuurlijk fantastische prestatie van hem maar plek 7 voor die ene keer goud? Naja, voor mij gaat dit lijstje ook niet alleen om hoeveel medailles maar ook vooral om hoeveel kansen iemand heeft gehad en hoe realistisch die kansen waren.

    Als je kijkt naar iemand als Wust dan zie je dat ze vrij veel kansen heeft gehad (19 deelnames aan wedstrijden), maar als je realistisch gaat kijken zie je dat ze vrij veel medailles 'verrassend' gewonnen heeft, omdat ze om wat voor reden dan ook altijd presteert op Olympische spelen. Dat is waarom zij boven aan mijn lijst staat, tuurlijk leuk al die medailles, maar van haar 5 gouden medailles waren er twee of drie die toch vooraf niet mogelijk leken. Zij is een sporter die voor heel veel Olympische verrassingen heeft gezorgd en daarnaast die ene keer dat ze de echte favoriet was de verwachtingen meer dan waar gemaakt heeft. Epke heeft 1 keer de verwachtingen waargemaakt en twee keer toch behoorlijk geblunderd (klinkt lulliger dan ik het bedoel sorry). Timmertje Timmertje is ook iemand die toch behoorlijk verraste, dat zijn voor mij de meest knappe prestaties. Sporters die boven zichzelf uitstijgen op een Olympische spelen zijn voor mij de beste Olympische sporters.
  8. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Ik word wel steeds nieuwsgieriger wie er in de top-6 staan. Als ik kijk wie ze ondervraagd hebben, zijn dat ook coaches, begeleiders, officials, journalisten van vroeger en nu. Dus zou je verwachten dat er ook wat meer naar het verleden gekeken wordt. Dus Fanny Blankers-Koen er op. Maar ik denk ook dat als je een lijstje met 10 namen moet invullen, dat je er dan geen 5 of 6 uit dezelfde sport (lees schaatsen) opzet. Het feit dat we Schenk en Van Gennip al gehad hebben, doet mij vermoeden dat er nog 1, hoogstens 2 schaatsers bijkomen. Want niemand gaat Timmer boven Schenk invullen. Kramer blijft een vraagteken: hij is vooral bekend van de medaille die hij niet won.
    Qua verhaal zou ik ook Maarten van der Weijden nog niet uitvlakken. Zelf had ik geen enkele spontane herinnering aan Inge de Bruijn, die toch ook flink wat goud heeft gehaald zag ik in het lijstje. Nou ja, we gaan het zien.
  9. sysya

    sysya Well-Known Member

    Met dit soort lijstjes weet je ook dat een gedeelte is gebaseerd op persoonlijke voorkeur en populariteit. Kijkend naar het sportgala (waar toch voor in ieder geval een gedeelte dezelfde stemmers zitten) verbaast het me weer helemaal niks dat Zonderland in the top 10 staat, hij is altijd al een beetje de knuffel Fries geweest. Op Kramer daarentegen wordt door een deel van de mensen ontzettend gegeild en door een aantal wordt hij juist absoluut niet gewaardeerd.
    chicagodude vindt dit leuk.
  10. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Qua Epke kan ik het wel enigszins met je eens zijn, maar de andere twee toch niet helemaal. Hoewel ikzelf Anky niet erin zette (wat eigenlijk meer met mijn mindere interesse in de sport te maken heeft), kan ik niet ontkennen dat haar prestaties uitzonderlijk zijn, en dat de dressuursport zonder haar in NL nauwelijks iets voor had gesteld. Geesink is vooral historisch omdat hij in het hol van de leeuw de onverslaanbaar geachte Japanners wist te verslaan. Het is niet voor niets dat in Japan nog steeds vol eerbied over hem gesproken wordt. Schenk heeft een fantastische prestatie geleverd op 1 OS, uiteraard, maar zo duidelijk vind ik hem nou in de bovenste regionen thuishoren.

    Enfin, Kramer zal er wel in staan dan. Je kan eigenlijk met na Wust de meeste medailles van alle NL sporters ook eigenlijk niet om hem heen, en hoe je ook denkt over zijn 'missers', 3x op rij dezelfde afstand winnen is natuurlijk ook wel erg indrukwekkend.
  11. mi

    mi Well-Known Member

    Sven op 6!
    chicagodude en Koen vinden dit leuk.
  12. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Dan gaat Marianne Timmer vrijwel zeker de top 15 niet halen, want met Wüst, Van Moorsel, De Bruijn, Van den Hoogenband en Blankers-Koen lijkt me de top vijf min of meer rond.
    chicagodude vindt dit leuk.
  13. Jaco

    Jaco Active Member

    Onderschat Bep van Klaveren niet!
  14. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Als je echt denkt dat Bep van Klaveren nog in de top vijf staat heb je een klap van de (Nederlandse wind)molen gehad.
    Jaco vindt dit leuk.
  15. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Het begon goed maar nu toch aardig van de wagen afgevallen. Goed, ik zou Schenk nog goed kunnen rekenen omdat ik hem erin zette nadat me verteld was dat Ruska er sowieso al niet bij zou zitten, maar toch...

    Lijkt er dus op dat ipv Ruska-Schulting-Wevers, we Kramer-Anky-Schenk hebben. Kan er eigenlijk weinig op af dingen. De top-5 lijkt me wel vast staan, ik ben vooral benieuwd of Wust ook op 1 staat of dat toch FBK er is neergezet.
    De volgorde is ook nog wel interessant, ik gok op Wust-FBK-Inge-VDH-vMoorsel, maar misschien staat VDH wel op 3.....Ook interessant dat van de top-5 er 4 vrouwen zijn :)
  16. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Zelfs de top 20 niet waarmee ze dus ook achter Tuitert eindigt. Dat vind ik vreemd, aangezien Timmer juist op de OS piekte en acht jaar na dato weer goud haalde.
  17. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Ik begreep uit dat artikel over Ruska/Tuitert/ALberda/Volleybalploeg/DeNooijer niet dat dat ook de # 16-20 zouden zijn. Alleen over DeNooijer staat dat hij 20 zou zijn geweest, en dat Ruska net wat punten te kort komt (dus misschien #16?). Volgens mij zijn ALberda en de volleybalploeg juist benoemd vanwege de hoge waardering terwijl ze nooit in de lijst konden komen.

    Of heb je ergens anders de 16-20 namen gezien?
    Enfin, ik zou o.a. Timmer, maar ook Uytdehaage, Ter Mors en Romme zeker boven Tuitert zetten, en zelfs van Velde's prestatie/verhaal vind ik persoonlijk indrukwekkender dan dat van Tuitert. Eigenlijk zie ik sowieso niet zo goed waarom Tuitert in de top-20 van beste olympiers zou komen, behalve dan vanwege de combinatie van recentelijkheid (helpt altijd in dit soort lijstjes), zijn 'knuffel'-karakter (doorgaans als zeer sympathieke kerel gezien), en ook niet te onderschatten, dat hij nog steeds zeer vaak in beeld is.
  18. sysya

    sysya Well-Known Member

    Sowieso relatief veel vrouwen in de top 15, als we uitgaan van Wust-FBK-Inge-VDH-vMoorsel in de top 5 komen we uit op 9 vrouwen en 6 mannen.
    chicagodude vindt dit leuk.
  19. michiel0128

    michiel0128 Active Member

    In de periode 1984 tot 2012 wonnen alleen NL RO CN meer gouden medailles bij de vrouwen dan bij de mannen.
    Dat er meer vrouwen in de lijst staan is logisch.

    https://nos.nl/artikel/2126051-het-zijn-de-spelen-van-de-nederlandse-vrouw.html

    zelf heb ik niet zoveel met dit soort lijstjes omdat het appels met peren vergelijken is omdat
    1 hoeveel kansen je hebt is afhankelijk van de sport
    2 de concurrentie die je hebt
    3 Voor NL minder van belang, het is ook erg afhankelijk van je land of je teamonderdelen kan winnen.
  20. Eelco

    Eelco Well-Known Member


    En zo zie je dus dat in de NL sport de evrouwcipatie mag worden doorgevoerd. Kennelijk hebben de vrouwen betere faciliteiten dan de mannen;).

    Ik denk dat de praktijk is dat de Nederlandse vrouwen (en eigenlijk heel wat meer landen om ons heen) het geluk hebben dat ze dezelfde faciliteiten hebben als de mannen. Als NL mogen we daar trots op zijn. Daarom is er bij de vrouwen helaas nog wat minder concurrentie dan bij de mannen. Laten we hopen dat de vrouwen mondiaal dezelfde mogelijkheden krijgen als de mannen hebben.

Deel Deze Pagina