Schaatsers die afscheid nemen van de sport na 19/20

Discussie in 'Lange baan' gestart door sysya, 26 feb 2020.

  1. Tuttifrutti

    Tuttifrutti Well-Known Member

    Håvard Bøkko, mijn all-time favoriete sporter. Niet verrassend dat hij nu stopt, wel raar om hem nu voor het laatst te zien rondrijden na 14-15 jaar.

    Bij het WK Afstanden in 2005 in Inzell zag ik hem rijden en rondlopen. Ik was gelijk fan van die jonge blonde wat verlegen Noorse jongen. Een seizoen later was ik samen met mijn 2 beste vriendinnen bij de World Cup in Turijn. Ik herinner mij nog dat we een kaartje voor hem hadden geschreven. Wat er op stond weet ik helaas niet meer. Die dag reed hij samen met Eskil Ervik en Mikael Flygind Larsen de ploegenachtervolging en ze werden derde! We hadden ze hard aangemoedigd en gingen buiten bij de uitgang wachten om ze te feliciteren. Tot onze grote verbazing gooiede Håvard zijn bloemen naar ons! Zijn eerste podium in de A-groep en wij kregen zijn bloemen. We hebben ze meegenomen met het vliegtuig naar Nederland en ze staan nog steeds op mijn oude kamer bij mijn ouders :D

    Dat was het begin van 14 jaar vol met mooie herinneringen. Bij elk toernooi toch weer hopen dat hij dit keer Sven echt ging verslaan. Helaas is dat nooit gelukt op een allroundkampioenschap maar alle podiumplaatsen zijn toch ook heel mooi. Een hoogtepunt was wel de 1500m in Inzell in 2011 waar we live bij waren. Eindelijk goud!

    Verder vele mooie herinneringen van op en naast de ijsbaan. We hadden onze 'vaste plek' in het stadion, in het midden van de bocht na de finish. Bijna altijd werd er wel even gezwaaid vanaf het ijs. Doordat hij op 2 februari jarig is viel zijn verjaardag ook regelmatig in of vlak voor/na een schaatsweekend. Dan namen we een klein cadeautje mee en een keer in Erfurt hadden we slingers en ballonnen opgehangen bij ons plekje. Uitlopend op het middenterrein volgende een salto als bedankje. Het WK sprint in Moskou in 2009 was wel één van de hoogtepunten. Niet qua sportieve prestaties maar wel qua sfeer. Wij waren daar bijna als enige fans en de Noorse ploeg bestond alleen uit schaatsers van Hol IL (Håvard, Hege en Christoffer Rukke). Op TV werden we al de fanclub uit Hol genoemd en er werden over en weer gezwaaid en grapjes gemaakt. We werden ook uitgenodigd op de afterparty van het WK. Die vond plaats in de lobby van een luxe hotel en wij hebben daar twister gespeeld met heel Hol IL. Bizar en zo leuk. Helemaal dat weekend voelde het als gewoon een groep mensen die allemaal houden van schaatsen. En toevallig staan er dan een paar op het ijs en een paar op de tribune.

    En hem dan (op TV) nog Olympisch goud zien winnen was ook heel gaaf. Na zoveel podiumplaatsen nu toch het allermooiste goud winnen door eerst in de halve finale Nederland te verslaan en daarna Korea in hun land. Vanmorgen weer even wat videos teruggekeken en ik krijg nog steeds kippenvel.

    Vandaag nog 1 (en hopelijk 2x) keer genieten.... :)
    Eelco, kernploegfusie, kabo12 en 14 anderen vinden dit leuk.
  2. Monique

    Monique Well-Known Member

    Een mooi verslag en een mooi eerbetoon aan Bøkko. :)
    Tuttifrutti vindt dit leuk.
  3. Eagle

    Eagle Active Member

  4. mi

    mi Well-Known Member

    Gouwe ouwe Douwe...
    Jammer maar volkomen begrijpelijk!
    Monique, sysya, strawbale en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  5. Duif

    Duif Well-Known Member

  6. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Wat een mooie carrière heeft Douwe de Vries gehad. Ik weet nog dat @Lisan hier vele jaren geleden al poste over het feit dat ze fan was van een jonge regionale schaatser. Die brak in eerste instantie niet door. Maar na een marathoncarrière maakte hij ineens ook een enorme sprong op de langebaan, wat ook maar weer aantoont hoe sterk je wordt van marathonschaatsen. Werd een ideale persoon voor de ploegenachtervolging. Door zijn marathonervaring, zijn specialisme dat net tussen de 1500 en 5000 meter inviel en het feit dat hij een sociale teamspeler is. Leverde hem toch vijf wereldtitels op.
    Lisan, Camila en strawbale vinden dit leuk.
  7. mi

    mi Well-Known Member

    En vergeet zijn rol als meesterknecht op de fiets in de zomer niet! De heren Kramer, Nuis en Roest die toch geen lullige fietsers zijn riepen om hun moeder in zijn wiel...
    G1ant en strawbale vinden dit leuk.
  8. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    En natuurlijk niet te vergeten het werelduurrecord in handen gehad, ook leuk!
    G1ant, strawbale en Camila vinden dit leuk.
  9. Monique

    Monique Well-Known Member

    Super sympathieke vent die Douwe, ik denk dat ze hem als teambuilder echt gaan missen bij Jumbo.
    Tuttifrutti, Jaco en Camila vinden dit leuk.
  10. Koen

    Koen Well-Known Member

    een beetje Douwe in Hjoed van omroep Friesland. drie speciale momenten (eerste keer wereldkampioen, wereld uur record en een prijs die hij gewonnen heeft, iets met zijn neef, maar niet goed opgelet)
  11. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Zijn neef was Willem Poelstra. Tijdens een marathon in '99 stortte hij vlak na de finish in elkaar op de Jaap Edenbaan en overleed een paar uur later op 24 jarige leeftijd. Op diezelfde Jaap Edenbaan won Douwe na tal van podiumplekken uiteindelijk zijn 1e (en volgens mij ook enige?) marathonwedstrijd.
    Laatst bewerkt: 5 mrt 2020
  12. Jaco

    Jaco Active Member

    Dat waren nou precies de woorden die ik ook in mijn hoofd had.
  13. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Douwe de Vries. Mooie carrière en schoolvoorbeeld van hoe je mooie dingen kunt bereiken als je de juiste mensen kent en gewoon je ding doet zonder te veel drama te veroorzaken.
    Duif vindt dit leuk.
  14. Duif

    Duif Well-Known Member

    Dat wist ik niet, dat het neven waren van elkaar. Poelstra was de partner van Irene Visser als ik het goed heb. Een zeer talentvolle 3km rijdster. Haar carrière was daardoor ook meteen gedaan.
    Lorca vindt dit leuk.
  15. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Dat moment (die overwinning) noemt hij zelf ook hier als éen van zijn hoogtepunten, en waarom: https://nos.nl/artikel/2325863-de-vries-is-eruit-na-twintig-jaar-topsport-stapt-hij-van-het-ijs.html

    De 'Prijs der Beloften' is daarna naar hem vernoemd: https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_Poelstra_Trofee

    Hier nog wat over Poelstra: https://frieschdagblad.nl/2019/10/1...-werd?harvest_referrer=https://www.google.nl/
    Laatst bewerkt: 6 mrt 2020
    Lorca vindt dit leuk.
  16. Duif

    Duif Well-Known Member

    Zojuist in het sportjournaal: Jan Smeekens stopt ermee.
    strawbale vindt dit leuk.
  17. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Ach, toch niet helemaal verwacht eigenlijk.
    Komen wel plekken vrij bij JV zo. Misschien had JV aangegeven niet veel te zien in contractverlenging?

    Ben heel benieuwd wie er bij JV bij gaan komen......
  18. sysya

    sysya Well-Known Member

    Ik mag toch hopen een sprinter die Nuis en Krol een beetje op gang gaan trekken.
  19. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Je zou zeggen, zeker met het oog op de toekomst, dat dit een mooie kans is om een jongen uit hun opleidingsploeg door te schuiven en in de plaats van Douwe een allroundtalent te contracteren (zoals Van Workum of Vergeer), maar ik ben benieuwd of ze dat aandurven. Van die jongens kun je natuurlijk niet verwachten dat ze zich voor de aankomende Spelen er al tussen gaan rijden. Waarschijnlijker scenario lijkt mij dat ze hun opvolgers zoeken bij een van de andere commerciële ploegen. Makkelijker gezegd dan gedaan, want een N'tab en Verbij liggen nog twee jaar vast. Misschien dat er getrokken gaat worden aan een Velema of Bosker? Heel veel meer is er volgens mij niet met het oog op de komende twee jaar.
    Tuttifrutti, mi en Duif vinden dit leuk.
  20. Duif

    Duif Well-Known Member

    In het interview gaf hij aan dat het vooral komt doordat het al een paar jaar niet meer lukt om zichzelf te verbeteren. En dat het gewoon op is.
    Laatst bewerkt: 6 mrt 2020

Deel Deze Pagina