Oefeningen om recht op de ijzers te komen

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Buitenmeisje, 1 jan 2020.

  1. Buitenmeisje

    Buitenmeisje New Member

    Hoi!
    Ik ben nieuw hier, dacht.. dit is dé plek om om hulp te vragen bij ervaren schaatsers (gezien ik deze helaas niet meer in mijn omgeving heb).

    Ik ben een jonge vrouw en heb als kind leren schaatsen. Toen was ik niet bang op het ijs, schaatste ik einden met mijn grootvader, was pootje over of achteruit een eitje, etc. Later door studie / verhuizen, het schaatsen erg laten verwateren.

    Een aantal jaar geleden ben ik weer begonnen, voldeden mijn noren niet meer en kocht ik uit gemak de welbekende Salomon/Freeskate.
    Toch lonkten de ‘echte Noren’ meer.

    Begin dit winterseizoen na een schaatstraining op het droge, ruilde ik mijn Salomons om voor Viking Gold’s.

    Een van de eerste keren op het ijs reed ik in een blaadje in de bocht, stond te rechtop en klapte vol op mijn achterhoofd. Niet fijn.
    Sindsdien: bang en krampachtig op het ijs en sta ik meer naar binnen met mijn enkels dan ooit te voren. Vooral dat laatste zit me erg dwars, ik schaats absoluut niet lekker of goed.

    Heeft iemand tips voor goede oefeningen; hoe kom ik recht op de ijzers (en hervind ik vertrouwen/plezier)?

    Overigens; ik schaats eigenlijk altijd alleen, dus heb geen maatje om aan te hangen oid ;)

    Hoop dat iemand kan helpen, thanks!!
  2. sltwg

    sltwg Member

    Hallo Buitenmeisje, om sterke enkels te krijgen kan je b.v. met tandenpoetsen op 1 been gaan staan, als dit te makkelijk is kan je je oogen dicht doen. Om niet meer alleen te schaatsen zou ik mezelf aanmelden bij een schaatsclub(veel gezelliger en ze leren je nog eens echt schaatsen) en om je hoofd te beschermen zou ik een helm opzetten.
    Leonjill en Buitenmeisje vinden dit leuk.
  3. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Hoi,

    welkom hier.

    Tip 1: druk je knieën zo ver mogelijk naar voren. Daarmee zet je je enkels op slot en krijg je meer stabiliteit. Daarna je billen naar beneden. Als het dan nog lukt een "kattenrug" maken (rug rond maken). Houd je schouders ontspannen.
    Tip 2 schaatsoefening: verplaats je gewicht van je ene been naar je andere. Doe dat zodanig dat je aan het eind het oude afzetbeen (het been waar je niet op staat) op kan tillen.
    Tip 3 schaatsoefening ga steppen!: Zet elke keer op een recht stuk met rechts af. Zet je bijhaalbeen, zo laat mogelijk!, neer. Na plaatsen wacht je heel even. Als het goed is gaan beide schaatsen rechtdoor. Als je bijhaalbeen staat til je je oude afzetbeen op. Herhalen op rechts. Het volgende rechte eind doe je hetzelfde maar dan op links.

    De eerste tip zou je stabiliteit moeten geven.

    De tweede zorgt ervoor dat je beter boven je standbeen komt.

    De derde is behoorlijk gecompliceerd. Hier komen alle schaatsbewegingen samen. Het is heel moeilijk uit te leggen wat er allemaal moet gebeuren. Je voelt het vanzelf als je het goed doet.
    Buitenmeisje vindt dit leuk.
  4. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Hoi Buitenmeisje,
    Als ik jouw verhaal lees dan zit het probleem wellicht meer tussen de oren dan in de techniek. Na een traumatische ervaring op het ijs hebben mensen soms de neiging over te compenseren voor wat er toen mis ging. Ze zijn niet meer 'ijsvrij'.

    Wat helpt is het doen van oefeningen die je spelenderwijs weer kennis laten maken met het ijs en je schaatsen. Het zijn oefeningen die juist de aandacht verleggen van de angst om te vallen naar plezier maken op het ijs. Voor kinderen zijn er heel veel oefeningen van dit soort oefeningen. Denk bijvoorbeeld aan tikkertje, boompje verwisselen of Annemaria Koekoek. Maar een goede schaatsinstructeur weet ook heel veel oefeningen voor de wat oudere schaatser. Het kan wel enorm helpen als je deze oefeningen samen kan doen in ofwel samenwerkingsverband, ofwel een competitievorm, want dan verleg je automatisch de focus naar de ander i.p.v. op jezelf.

    Ik zou dan ook adviseren om je aan te melden voor een schaatsles bij jou op de baan. Wellicht kan je je nu nog aanmelden voor een half-seizoenscursus. Die beginnen meestal in januari. Zo'n cursus is echt de snelste manier om goed en met plezier te leren schaatsen.

    Wat je vooral Níet moet doen is tijdens oefeningen heel erg gaan focussen op de inzet en de plaatsing van de schaats! Ofwel, het overkomen. Overkomen is geen doel opzich, maar het gevolg van een goede zijwaartse afzet met heupverplaatsing, dieper zitten en vooral een hogere snelheid. Het overkomen komt vanzelf naarmate je techniek verbetert. Wanneer je jezelf gaat proberen te dwingen je schaats meer onder je te plaatsen terwijl je daarvoor eigenlijk te hoog zit en een te lage snelheid
    hebt breng je jezelf juist teveel in onbalans. Je lichaam zal hierop altijd reageren om jezelf weer in balans te brengen. In de meest extreme vorm lijdt dit zelfs tot zwabbervoet. Wanneer je eenmaal zwabbervoet hebt ontwikkeld is het extreem moeilijk om hier weer vanaf te komen!

    Success!
    Buitenmeisje en EenBrabander vinden dit leuk.
  5. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Wat @dsdevries zegt klopt zeker!

    Nog een paar andere aandachtspuntjes om op te letten:
    - Zorg ervoor dat je schaatsen goed passen en steun bieden. Mocht je een thermoplast hebben in je schoen, dan kun je die opnieuw laten vervormen. Bij de lokale schaatswinkel bij mij in de buurt is dat inbegrepen bij de service.
    - Je kan veel variëren met de bewegingen die je maakt. Om het gevoel van op de buitenkant komen te krijgen, kun je op het rechte eind S-vormen of, gebruikelijker, pinda-vormen maken (schaatsen aan het ijs en je been synchroon naar buiten en naar binnen bewegen). In de bocht kun je op links glijden en rechts afzetten.
    - Een goede leerschool voor balans, vooral in de bocht, is het shorttrack. Je zou ook kunnen overwegen om eens een shorttracktraining te volgen. De schaatsen die je daarvoor nodig hebt kun je misschien huren.
    Buitenmeisje vindt dit leuk.
  6. Buitenmeisje

    Buitenmeisje New Member

    Wat onwijs fijn, ontzettend bedankt voor jullie reacties! Hier kan ik zeker wat mee en ga ik absoluut mee aan de slag. Begin vanavond al met “op een been staan”, had nooit zo bedacht dat dat echt verschil kan maken.
    Ik ben aangemeld in een lesgroep, maar door die val nagenoeg niet geweest, dus daar ga ik komende week weer instromen en wellicht dan in een meer beginnersgroepje gaan om weer meer vertrouwen te creëren. Heb hier in elk geval al veel gelezen waar ik mee uit de voeten kan. Ben erg benieuwd.
    Hoop vooral heel erg dat het nog te leren / te trainen is op deze leeftijd ;)
    Eelco vindt dit leuk.
  7. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Leeftijd maakt niet zoveel uit. Ik heb training gegeven aan mensen boven de 60 en die hebben ook technisch beter leren schaatsen. Vergeleken met hen ben je nog een jonge blom!
  8. VVA

    VVA Member

    Hallo Buitenmeisje,
    Het eerste wat je zou moeten doen is een schaatshelm kopen. Het idee dat je hoofd beschermd is, geeft enorm veel zelfvertrouwen, wat direct een positief effect heeft op je hele schaatservaring... Hoef je daar in ieder geval niet meer bang voor te zijn!
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  9. Patrick510

    Patrick510 Active Member

    Even visual bij tip 1 en 2 van Eelco, zie de eerste 2 oefeningen (van een Shorttracker, maar op de lange baan niet anders) uit dit filmpje:



    Ik wil nog even benadrukken wat Eelco al zei: je gaf namelijk aan dat je naar binnen staat met je enkels, Eelco gaf al aan dat je zo je enkels op slot zet. Probeer het maar eens als je op schaatsen staat: als je rechtop staat zul je je enkels kunnen zwikken, druk je je knieën naar voren tot boven je tenen dan gaat dit niet meer.

    Bijkomend voordeel van het dieper zitten is dat je je valafstand tot het ijs ontzettend verkleint (je zult dus minder hard op het ijs vallen, als je valt) en meer stabiliteit ervaart. Probeer ook als je schrikt juist ineen te kruipen, want hoe lager hoe stabieler. Ik had wel eens leerlingen die bij schrik de rug rechtten en overeind kwamen, maar als je dan valt val je juist hard. Het zal heel tegennatuurlijk voelen om niet overeind te komen, maar probeer je op de schaatsbaan maar eens zo klein te maken als de schaatser in het filmpje en je zult merken dat je veel stabiliteit ervaart!
    Eelco en fransvanbakel vinden dit leuk.
  10. Glide-Ahead

    Glide-Ahead Active Member

    Hi,

    Na alles wat er uitgelegd is zou ik bijna niks meer aan kunnen toevoegen.
    Toch een paar belangrijke tips:

    -Trek de tenen van je 'standbeen' omhoog tijdens het schaatsen. Dat zet je enkels op slot, voorkomt kramp in je voeten en helpt recht op de schaats te komen. Een goeroe weetje dat de goede schaatstrainers op het ijs vertellen.

    -Ontspan je 'hangbeen', laat ontspannen hangen boven het ijs tijdens de glijfase, focus op je 'standbeen'.

    -Ik kan persoonlijk de Ribcap schaats mutsen aanbevelen; een muts met schokabsorberend vermogen, warm en beschermt toch best goed. Even zoeken en je vindt ze best voordelig.

    Succes en groet,
    Glide-Ahead
    Laatst bewerkt: 18 jan 2020
  11. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Een vraag over de balans bij rechtuit glijden op één been op het rechte eind. Met mijn rechterschaats is die altijd in orde. Ik kan hem blind neer zetten en stuur altijd goed recht door. Met links heb ik altijd problemen. De punt loopt iets naar buiten toe en daarom moet ik steeds corrigeren. Ik heb mijn ijzer al tig keer versteld maar krijg dit niet perfect. Achter naar binnen zetten is helemaal een ramp, dan loopt de schaats meteen naar buiten. Soms heb ik het gevoel dat het ijzer over het ijs schuift. Stand van ijzer links: voor tussen grote teen/ tweede teen en duidelijk naar binnen t.o.v bevestigingspunt, zo'n 3-4 mm. Achter naar buiten, ook zo'n 3-4 mm t.o.v. bevestigingspunt en gecontroleerd met droog balanceren op één been. Tijdens het rijden heb ik tijd nodig om er goed in te komen, soms wel een half uur. Heb vaak het gevoel dat ik asymmetrisch rijd. Bij heel rustig alleen rijden en goed letten op plaatsing schaats heb ik het gevoel technisch goed te rijden. Zodra ik de snelheid opvoer loopt het technisch meteen een stuk minder. Heb het gevoel dat als ik mijn linkerijzer iets naar buiten plaats dat het dan beter gaat. Wat is hier aan de hand en wat zou ik kunnen doen om dit op te lossen?
    Laatst bewerkt: 16 feb 2020
  12. Patrick510

    Patrick510 Active Member

    Er zijn 2 dingen die mij te binnen schieten:

    1. Breng je je heup wel buiten je inzet? Zo ja;
    2. Langer wachten met inzetten, dus langer in de bijhaalfase blijven en vallen. Dan kan je rechter schaats beter terugsturen en op het moment dat die zijwaarts staat zou je met correcte heupverplaatsing wel rechtdoor in moeten kunnen zetten.
    Te vroeg inzetten betekent ook dat je te vroeg van je afzet af stapt en dan is je heupveweging minder zijwaarts. Gevolg is dat je de punt van je schaats teveel naar buiten inzet.
  13. Patrick510

    Patrick510 Active Member

    O ja mijn ervaring ten aanzien van bovenstaande is (gegeven dat je een goede balans hebt) dat als je een probleem ziet in de schaatsslag (in dit geval de inzet) dat dit het gevolg is van iets dat je 1 of 2 stappen daarvoor verkeerd doet. De symptomen treden door onderlinge afhankelijkheid van de verschillende stappen in de schaatsslag meestal later op dan het moment dat de fout wordt gemaakt. Probeer daar dus te zoeken.
  14. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De rechterheup?
    Laatst bewerkt: 16 feb 2020
  15. SchaatsDaan

    SchaatsDaan Active Member

    Kun je op je linkerschaats wel gewoon rechtdoor glijden wanneer je rechtop staat? Als dit niet lukt zou het inderdaad aan de stand van je schaatsen kunnen liggen.
    Bedoel je niet aan de achterkant het ijzer naar links verplaatsen i.p.v. rechts? Als je het ijzer aan de achterkant naar rechts (binnen) verplaatst, dan gaat de punt juist alleen maar meer naar buiten staan. Je zou dus kunnen proberen om je ijzer achter naar links te verplaatsen, om je punt een beetje naar links te zetten, zodat je punt meer rechtdoor komt te staan. Hierbij kan het wel zo zijn dat je wat moeilijkheden gaat krijgen in de bochten. De linkerschaats is sowieso erg lastig om af te stellen, aangezien deze ook op de buitenkant moet staan in de bocht.
    Mocht je rechtop wel gewoon prima rechtdoor kunnen glijden op je linkerbeen, dan zal het waarschijnlijk meer een schaatstechnisch i.p.v. materiaal probleem zijn.

    Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 7 met Tapatalk
  16. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Schuif je ook over het ijs met je linkervoet? Als je te vroeg met links plaatst dan kan je niks anders dan je ijzer naar links sturen. Hierbij zou je ijzer ook kunnen gaan schuiven. Als je je voet meer naar buiten (links) plaatst dan sta je wat meer op de binnenkant. Daardoor ga je minder snel schuiven.

    Heb je ook een beetje een skeelerslag? Als je voet teveel doorslingert (linkervoet komt voorbij je rechterbeen) dan kan je voet alleen naar buiten worden geplaatst. In dat geval moet je je voet meer naar achteren houden en minder door laten slingeren.
  17. Patrick510

    Patrick510 Active Member

    Nee ik bedoel je linkerheup. Dus als je plaatst; kom je dan wel met je navel boven je schaats / is je linkerheup wel buiten je ijzer? In dat geval ben je ook in staat om op links te glijden. Zie ook het filmpje dat ik hier eerder heb geplaatst. Het is goed om je balans met verschillende oefeningen te testen, de oefeningen uit dat filmpje helpen daarbij. Daarnaast doe ik ook regelmatig tijdens het rusten gedurende de training de volgende oefening:

    Glij (op één been) op links, sta volledig rechtop en trek je rechterknie omhooog. Zak vervolgens in naar de schaatshouding en breng je rechterknie naar K5 (stand van bijhaal). Kom vervolgens weer omhoog en ben je rechterknie naar voren/omhoog (beginpositie). Herhaal dat een paar keer, bij stabiele balans lukt dat gewoon. Bij deze oefening merk je met name bij het inzakken dat je je heup naar buiten (naar links) moet duwen om balans te blijven houden; hoe meer je in zakt hoe meer je je heup buiten het ijzer moet brengen.

    Als je dit probleem nog steeds hebt ondanks de goede balans dan moet je simpelweg langer vallen. De rechterschaats stuurt dan terug en op het moment dat deze naar voren wijst ben je ook daadwerkelijk in staat om de juiste beweging te maken met je heup. Zie ook de oefening 'weight transfer' in het filmpje; met de ijzers in dezelfde glijrichting is de zijwaartse heupverplaatsing eenvoudig. Aan de andere kant als je punt naar buiten wijst dan kan dat niet; omdat de heup beweegt in de richting van je afzet. Je stapt in dat geval te vroeg van je afzet af en de heupverplaatsing wordt relatief meer voorwaarts dan zijwaarts. Gevolg is ook dat een juiste plaatsing onmogelijk is en de punt van je schaats te veel naar buiten wijst.

    De kunst van de schaatsslag is juist om de rust te bewaren en in de bijhaal even te wachten met de inzet. We hebben het hier over timing, en hoewel ik die niet helemaal onder de knie heb hebben de volgende oefeningen mij geholpen:
    - C-tje maken op mijn afzet -> maak een denkbeeldige C vanaf je schouder tot en met je knie op je afzet, zo blijf je langer in je afzet hangen. Dat zou jij vooral op rechts moeten doen. Het is als oefening ook helemaal niet erg om een hele wedstrijdbaan als breedte te gebruiken om het lange vallen te oefenen.
    - Heup van het inzetbeen iets laten hangen. De oude theorie was dat de heup altijd perfect horizontaal moest blijven, maar die mag je best iets laten hangen.
    - Zorg voor de juiste enkelhoek, dus knieën goed naar voren. Het belang hiervan wordt vaak onderschat.
    - Zorg voor de bolle rug / spanning in de buik (kattenrug waar Kodaira het altijd over heeft), dit zorgt ervoor dat je bovenlichaam niet van je afzet af zwiept.

    Als laatste: wat betreft de stand van je ijzers: dsdevries heeft regelmatig een goede handleiding gepost. Die is eenvoudig op te zoeken. Zorg dat je ijzers achter gewoon in het verlengde van je achillespezen staan en voor zoals jij beschrijft. Ga niet de issues van je techniek oplossen door eindeloos te sleutelen aan je ijzers. Ga eventueel even langs een goede schaatswinkel om de ijzers in een reguliere beginstand te zetten.
  18. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    @Patrick510: uit jouw verhaal haal ik een aantal zaken.
    1. denk dat het inderdaad (ook) te maken heeft met mijn linker heup. Mijn balans op links is veel minder dan op rechts. Daardoor durf ik denk ik mijn linker heup minder naar buiten te brengen dan op rechts. Dat mijn linkerbeen minder sterk is zal wel niet helpen.
    Wat kan ik doen om die sterker te maken?
    2. dat problemen vaak een aantal stappen terug ontstaan zegt me wel iets. Ik dacht dat het probleem volledig aan de linkerkant lag maar het lijkt erop dat dit een gevolg is van een probleem aan de rechterkant. Als ik er niet lekker inzit heb ik de neiging om mijn rechterschaats te vroeg/ te fel neer te zetten. Ofwel, dan gaat deze zo goed als rechtdoor i.p.v. naar buiten (zie plaatje rechts). Net zoals bij het skeeleren. Omdat mijn balans rechts heel goed is, voelt dit niet als verkeerd. Gevolg is dan dat ik niet lekker terugstuur met rechts waardoor mijn heup niet goed zijwaarts gaat zoals jij beschrijft. Dit probeer ik op te lossen door rustig te rijden en echt langzaam mijn voet zo dicht mogelijk bij de andere schaats te plaatsen.
    3. Omdat mijn balans op rechts heel goed voelde, heb ik mijn rechterijzer zo gelaten en ben ik steeds met links aan het stellen geweest en dacht dat het dan beter zou worden. Achter instellen op de achillespees, voor op grote teen/tweede teen. Controle met bovenaanzicht is niet betrouwbaar omdat je de schaats dan echt precies recht moet hebben. Controle via statische balans met de beschermers onder en dan op de buitenkant neerzetten leerde mij dat links beter werd door het ijzer achter iets naar buiten te zetten. Zie plaatje, rondjes zijn bevestigingspunten. Wat ik wel steeds merk is dat als ik links bij het balanceren iets te ver op de buitenkant zet, dat hij dan nog een stukje door knikt (hoek met grond wordt dan minder dan 45 graden) en dat ik dit lastig kan corrigeren. Wellicht een gebrek aan kracht in de enkel. Dit heb ik met rechts nauwelijks. Ik denk dat de positie van het ijzer rechts invloed heeft op de balans links. Ik heb rechtsachter weer meer naar het midden verplaatst en linksachter ook. De ijzers staan dus nu weer dicht bij de basispositie. Hopelijk gaat het dan beter.
    4. Op de houding moet ik goed letten. Door goed diep zitten en goed in de hakken staan gaat het snel beter.
    5. De oefening met been optrekken is een goede.


    positie_ijzers_klein.jpg

Deel Deze Pagina