Wedstrijden Februari 2020

Discussie in 'Lange baan' gestart door Duif, 31 jan 2020.

  1. IKE

    IKE Active Member

    maar is het dan al 100% zeker dat ze WK sprint doet? heb daar nog nix over gelezen
  2. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Ja, dat heeft de Japanse bond gecommuniceerd.

    Ik denk zeker wel dat ze het WK Sprint kan winnen. Kodaira lijkt over haar hoogtepunt heen en is dit seizoen met name op de 1000 meter nog niet goed genoeg. Kachanova en Leerdam vormen de generatie die de hegemonie op de sprintvierkampen over lijkt te nemen, maar dat is misschien nog te vroeg dit jaar. Bowe is op de 500 meter niet snel genoeg. Ik denk zelfs dat de 500 meter van Takagi momenteel sterker is dan die van Bowe. Zeker een kans voor Takagi om wereldkampioen Sprint te worden, maar een sprintvierkamp winnen is zelden gemakkelijk.
  3. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Ja, altijd interessant om dit toernooi te volgen. Ben ieder jaar weer benieuwd waar de getalenteerde junioren straks gaan eindigen en of schaatsers die in hun juniorentijd amper opvallen later alsnog succes krijgen. Wat ik alleen wel jammer vind is dat de vierkamp bij de junioren A bestaat uit de 500m - 1500m - 1000m - 3/5km. Dat is toch wel heel nadelig voor de junioren met een langere adem. Geeft een behoorlijk vertekend beeld ook. Terwijl de A2-junioren volgend jaar als eerstejaars neo's gewoon vol aan de bak moeten bij de senioren met grote vierkampen. Enfin.

    Waar ik in ieder geval het meest benieuwd naar ben is welke A2-junioren volgend jaar fullprof gaan worden. Met andere woorden; gaan de commerciële ploegen enkele talenten oppikken komend jaar? Ik ben bang dat de selectie dit jaar wat schaars is. Wat opvalt is dat dit zeker niet ons meest getalenteerde A2-juniorenjaar is. Sterker nog, op dit toernooi vallen vooral de A1-junioren op. Bij de mannen wordt het allround toernooi overtuigend door Jarle Gerrits (A1) gewonnen. En de sprintersafstanden (tevens losse afstandskampioenschappen) worden eveneens door A1-junioren gedomineerd; diezelfde Gerrits, Westenbroek (knappe comeback trouwens), Diniz, In 't Veld, dat zijn de hoofdrolspelers op de korte afstanden en allemaal nog A1-junior. Op de 5km zit Slotegraaf (u raadt het al: A1-junior) ook maar 1 seconde van het podium af. Het provisorische drietal dat de ploegenachtervolging reed in Nagano (Visser, Van Workum en Snellink) is een jaar ouder dan deze namen, maar neemt niet bepaald afstand van hun jongere generatiegenoten. Zeker de opleidingsploeg van J-V en een Reggeborgh - beiden meer gericht op de korte afstanden - zullen waarschijnlijk liever een jaartje (of twee, gelet op de sterke B-junioren bij de jongens) wachten met het contracteren van eerstejaars neo-senioren. Of ze moeten een Veenje (heeft een redelijke 1500m in huis) een kans willen geven. Misschien dat een Van Workum nog wordt opgepikt door Jumbo-Visma (trainde al een paar keer mee met die ploeg). En wellicht wil IKO haar allroundtak bijvoorbeeld met een Snellink uitbreiden. Visser heeft van dat drietal gelukkig al een commerciële marathonploeg in Bouwselect (die ook erg goed opleiden). En gelet op zijn sterke eindsprint in marathons en mass starts zou dat ook geen hele gekke naam zijn voor easyJet/A-ware. Al nemen die wellicht liever (een van) de twee betere langeafstand junioren; Yves Vergeer en Ivar Immerzeel. Rijden gemakshalve al voor de opleidingsploeg van Okay Fashion - en laat de marathonploeg van Anema daar nou net mee gaan fuseren komend seizoen. Maar goed, dat is allemaal wishful thinking. Ik ben toch een beetje bang dat op een enkeling na alle A2-junioren volgend jaar voor Gewesten rijden of voor een kleinere marathonploeg.

    Bij de A-junioren dames domineert Robin Groot. Sterke allrounder die ook al aardig wat succesjes heeft behaald op de internationale Mass Starts. Denk dat menig commerciële ploeg haar wel een plekje zou willen geven. Echter valt ook hier de top van de A2-junioren wat tegen. Tuurlijk ontbreekt Femke Kok (nou net ons grootste talent), maar net als bij de mannen doen een aantal A1-junioren niet of nauwelijks onder voor de oudere junioren. Grevelt op de 500m, Myrthe de Boer op de mid-lange afstanden en Conijn op de 3km (zelfs maar 6 tienden achter Groot) vallen bovenal op. De A2-junioren kennen vooral op de sprintersafstanden een bijzonder sterke generatie (Kok, Lugters en Fledderus). Misschien dat het sprintteam van Van Velde of IKO haar damesdivisie wat wil uitbreiden. De stayers lieten zich bij de dames niet echt zien. Kim Talsma rijdt opvallend goed dit jaar, maar had een minder weekend. Maaike Verweij (rijdend voor ZiuZ - opleidingsploeg van Anema) kwam net terug van een weekje Weissensee (reed daar in totaal 400km in 6 dagen tijd) en hield het na een matige 500m gelijk en terecht voor gezien. Ik zie dit jaar bij de dames ook niet heel veel doorstromen naar commerciële ploegen, al is dat natuurlijk ook niet makkelijk met de schaarste aan plekken. Wat dat betreft is het echt hopen dat er een mooie sponsor zich meldt voor de schaatsers van TalentNED en dat die ploeg ook direct kan uitbreiden naar een ploeg van 12 à 13 schaatsers. Anders wordt de doorstroom alleen maar moeilijker de komende jaren.* Maar ook hier geldt: wishful thinking.


    *Zeker als je ziet wat er allemaal wel niet rondrijdt bij de B-junioren. Zowel de dames als de heren maken daar een hele beste indruk. En het begint een paradepaardje van mij te worden, maar wat is die Evelien Vijn een wereldtalent. Reed al 4.14 dit seizoen in Inzell en is nu op de 3km ook gewoon al 3 seconden sneller dan Groot; de 2 jaar oudere kampioen bij de A-junioren. Maar ook Chloé Hoogendoorn (15 jaar oud pas!), die dankzij de sprintafstanden Vijn verslaat om de allroundtitel in die leeftijdscategorie, had op de 3km bij de A-junioren podium gereden. Indrukwekkend.
    Camila, sysya, leenstrafan en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  4. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Shoumu Sasaki is C2-junior volgens Speedskatingnews.info en rijdt 1:51.03 en 3:53.40... Dat is hard
    strawbale en Duif vinden dit leuk.
  5. Jan Blokland

    Jan Blokland Well-Known Member

    Ik vind dat toch wel een gewaagde uitspraak hoor dat Bowe minder goed is dan Takagi op de 1000 meter. Tot nu toe heeft Bowe ze alle drie gewonnen in de worldcups en met ruim verschil van Takagi. De 500 meters maken ze elkaar niet veel denk ik. Verder denk ik dat we de Bowe in topvorm nog niet hebben gezien dit jaar.
  6. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Dat zegt Yuskov ook niet. Hij zegt dat Takagi beter is dan Bowe op de 500 meter. Bij de WB Nagano was dat ook het geval.
    Marcel Vos en Yuskov vinden dit leuk.
  7. SchaatsDaan

    SchaatsDaan Active Member

    Hard vind ik nog licht uitgedrukt...
    Als ik me niet vergis is dat gewoon sneller dan de worldcup-limiten. En dat als C2!

    Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 7 met Tapatalk
  8. gerardg

    gerardg Member

    151,03 is de op 6 na snelste C2-junior tijd ooit. Snelste tijd is van Hayato Nakamura met 1.48,65 in maart 2011 in Calgary. Snelste NL C2-junior op 1500m is Wesley Dijs met
    151,68 gereden eind dec. 2010 in Salt LC. 353,40 is de op 4 na snelste C2-junior tijd ooit. Snelste tijd is van Shota Nakamura met 348,42 in maart 2009 in Calgary. Snelste NL C2-junior is Louis Hollar die in maart 2014 in Heerenveen 400,66 reed
    EenBrabander vindt dit leuk.
  9. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Sasaki is verschrikkelijk snel, maar ik houd mijn hart vast als een Aziatische junior zo snel rijdt op die leeftijd. Het kan goed uitpakken, kijk naar Miho Takagi, maar het kan ook minder zijn. Hayato Nakamura rijdt nu anoniem rond bij de Japanse kampioenschappen.

    Toch heb ik goede hoop voor Shouta Sasaki. Hij lijkt een multisporttalent: googelen op zijn naam leidt ook tot shorttrack- en inline-resultaten. En niet bepaald slechte: ook podiumplaatsen, soms ook goud.

    Ik houd nog even een slag om de arm, want soms klopt de leeftijdsaanduiding op Speedskatingnews.info niet. Speedskatingresults geeft deze bij Japanse junioren zelden aan, gek genoeg.
  10. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Dat is nou niet echt een heel lekker rijtje namen om in te komen staan.
    mi vindt dit leuk.
  11. Duif

    Duif Well-Known Member

    Zomaar even tussendoor, Jorien ter Mors rijdt vanavond 2 baanrecords in Alkmaar. 38.53 en 1.57.72. Vooral die 1500 tijd is wel heel bijzonder.
    strawbale, chicagodude en SprintMaster vinden dit leuk.
  12. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Jan Blokhuijsen wint in Alkmaar een 1500m in 1.49,45. Wel een baanrecord voor Tijmen Snel op de 500m in 35,85. Al is dat een weinig bijzondere tijd.
  13. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Het wereldrecord zoveel-mogelijk-vrouwen-een-10-kilometer-laten-rijden is gisteren naar het Noorse Tynset gegaan met 9.
    Tijden tussen de 26.04 en de 41.14, dus er is enige ruimte tot verbetering.
    De jongste deelneemster was 9 jaar (?!), dus die heeft ook even de tijd.
    strawbale vindt dit leuk.
  14. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Voor de mensen die benieuwd zijn naar de uitslagen van de 1000 meters, 3000/5000 meter en de finale van de nationale massastartcompetitie die vanavond in Alkmaar gereden zouden worden. Die gaan niet door.
  15. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Iemand enig idee of er nog een livestream is/komt van de World Cup Junioren in Minsk? Op Youtube en schaatsen.nl tref ik zo 1,2,3 niets aan.
  16. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Nette 3km tijden in Minsk bij de World Cup Junioren. Aldoshkin wint met groot gemak de 3km in een tijd net een seconde boven het baanrecord van Patrick Roest: 3.48,36. De Nederlanders pakken geen medaille, maar Yves Vergeer (rijdt voor Okay Fashion, maar liep van de zomer ook stage bij IKO) zit met 1,5 seconde van de Noor Kongshaug dicht op het podium. Hij rijdt een PR in 3.53,64. Kongshaug mag zichzelf trouwens de morele winnaar van de dag noemen. Hij schaaft 12 seconden (12!!!!!) van zijn 3km PR af. Hallo hé!* Daarachter valt de dit seizoen zo sterke Japanner Arito flink tegen met een 6e plek, maar hij is dan ook een stukkie jonger dan de rest van de top 10. Het zegt veel over zijn ontwikkeling dit seizoen. Ook Van Workum, onze beste allrounder bij de junioren, stelt teleur met 3.55,94 en een 7e plek.

    Er won ook een Rus op de 1000m voor mannen: de 18 jarige Christiakov rijdt 1.11 laag. De Nederlanders Gerrits en In 't Veld rijden zeker niet verkeerd (PR's terwijl ze ook genoeg wedstrijden in Heerenveen rijden), maar komen er met een 6e en 7e plek nog niet aan te pas. Desniettemin een veelbelovende uitslag; volgend seizoen zijn zij nog steeds junior. Westenbroek maakt zijn ''internationale comeback'' na zijn zware blessure en eindigt buiten de top 10. We gaan hem morgen vooral nauwlettend volgen op de 500m - zijn terrein. Wel bijzonder overigens dat hij is aangewezen voor deze World Cup en het WK ipv Sebas Diniz. Dit seizoen toch een vaste waarde bij de junioren en reed al 35-ers.

    *Edit: de site van de ISU is wel ontzettend actueel. Het zogenaamde PR van Kongshaug op de site van de ISU is al 1,5 jaar oud. Voor deze World Cup race stond zijn PR al netjes op 3.53,88...
    Laatst bewerkt: 15 feb 2020
    strawbale en Duif vinden dit leuk.
  17. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Bij de dames een 1-2tje voor Nederland op de 3km. Robin Groot wint opnieuw in een nieuw PR van 4.13,09 en is daarmee de onbetwiste favoriet voor komende week op het WKJ. Die 4.13 is op een baan als in Minsk serieus goed. Daarmee zit ze kort op de tijden die Bonazza, Pechtstein, Lollo, Anema, Maltais, Shikhova en Kazelina reden bij de World Cup afgelopen november. Merel Conijn is een jaartje jonger, maar laat andermaal zien dat ze stayersbloed heeft. Ze wordt 2e op 4,5 seconde van Groot. Anderzijds moet wel gezegd worden dat de internationale concurrentie op de langere afstanden zwaar lijkt tegen te vallen bij de dames. Het is niet voor niets dat er nog twee Japanse B-junioren 5e en 6e worden. Op ruime afstand van de Nederlanders, dat dan weer wel, maar dat gegeven zegt genoeg over het niveau in de breedte. Onze B-juniore Evelien Vijn had hier vermoedelijk ook al podium gereden. Het algehele niveau lijkt bij de dames ook gewoon een niveautje lager te zitten als bij de junioren heren. Of zwets ik maar wat en zijn onze dames, in tegenstelling tot de junioren heren, gewoon zó uitzonderlijk goed deze jaren?

    Overigens lijkt Rin Kosaka dit seizoen ook een fikse terugslag te hebben. Reed vorig jaar als B-junior (net als Vijn) 4.15, maar heeft dit seizoen de grootste moeite om onder de 4.20 te rijden. Ze wordt hier 4e op 8,7 seconden van Groot. Zelfs met een goede vormpiek volgende week lijkt ze helaas geen bedreiging te vormen voor de Nederlanders op het WK. Zonde voor de spanning. Al moet worden opgemerkt dat Alexa Scott, de Canadese die in Calgary 4.15 reed dit seizoen, de 3km vandaag oversloeg. Wellicht haalt zij haar gram volgende week.
    Laatst bewerkt: 15 feb 2020
    strawbale en leenstrafan vinden dit leuk.
  18. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Ik zie op de startlijst van de 500 meter jongens de naam van João Victor Da Silva, met naast zijn naam een groene rechthoek met een geel ruitje, met een blauw hemelgewelf en daarin de tekst "ORDEM E PROGRESSO". Dat groen-geel-blauw-witte logo heb ik in het schaatsen nog nooit eerder gezien, weet iemand wat dat betekent? :D
  19. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Ik zag op speedskatingresults.com dat deze jongen eerder door het leven ging als João Victor Minakawa. Hij zal het schaatsen wel niet op de Copacabana geleerd hebben, maar op een Japanse ijsbaan. Overigens is er in Brazilië een grote Japanse gemeenschap.
  20. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Ditmaal slaat Robin Groot een afstand over - de 1500m. Alexa Scott rijdt deze afstand dan weer wel. Daar hebben we dus de gedoodverfde winnaar van deze world cup wedstrijd over 1500m? Nee, want daar is onze A1-junior Merel Conijn nog die met 0,3 seconde voorsprong op Scott de overwinning naar zich toetrekt. Kosaka wordt op ruime afstand 3e. Stirnemann zien we niet voor het eerst dit schaatsseizoen terug op een 4e plek. Robin Groot is veruit de grootste kanshebber op de allroundtitel volgende week (ze beschikt ook over een verrassend sterke 500m) en maakt ook kans op een individuele afstandstitel of 3 (1500m/3000m/MS). En dan is er ook de TP. Die kan records gaan verbreken volgend weekend. Scott, Kosaka en Conijn gaan zo op het oog uitmaken wie de overige medailles pakken bij het allrounden. Of zal Kok, ondanks druk programma dezer weken, bij het WKJ wederom deelnemen aan het allroundtoernooi? Want, dan heeft Groot een serieuze uitdaging voor de boeg.

    De 500m dames wordt bij de junioren nog altijd gedomineerd door Nederland. Bij afwezigheid van Kok wordt de eer hoog gehouden door Fledderus en Lugters. Fledderus blijft als enige dame onder de 39 seconden en wint met 0.17 sec voorsprong op nummer 2 Kumagai uit Japan. Lugters pakt het brons. Het verschil met de nummer 4 is overigens minder groot dan in het begin van het seizoen, toen Kok, Fledderus en Lugters nog met ruime marge een clean sweep pakten. De Koreaanse en Duitse sprintsters (nrs 4 t/m 7) komen langzaam in vorm.

    Bij de heren heb je een verrekijker nodig om Nederlandse succesjes te spotten. Dat komt deels doordat Westenbroek op de 500m niet van start is gegaan. Nochtans was de uiteindelijke winnaar ook dan niet verslagen; dat bleek Arefyev uit Rusland en die doet bij de senioren al zonder problemen met de besten mee. Maar ook de twee Japanse jongens Morishige en Kuratsubo zijn een klasse apart. Zijn finishen op respectievelijk 0.15 en 0.14 sec van de Rus. Knap. Hopelijk kunnen de Nederlanders zo op de Mass Start de eerste individuele medaille van dit weekend pakken.
    Laatst bewerkt: 16 feb 2020
    VorstM, De Keizer en Duif vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina